grobar_Zvornik wrote:Европске и западне вриједности,логори за дјецу,кавези за дјецу, водају људе с ланцима ко керове по улици,дјеца немају тату и маму,већ родитеља 1 и родитеља 2... Ако заиста такви иду одавде, нека иду...
Међутим та врста генерализације нема асполутно никакве везе са реалношћу.
Ovime pljujes po ogromnom broju nasih ljudi, koji su ogromne napore, rad i trud ulozili ne bi li otisli u neku od zemalja zapada (pre svega studentima), a najradije bi ostali u svojoj zemlji radili i privredjivali i ziveli casno i posteno.
Evropske i zapadne vrednosti su ono sto si ti naveo?
A dobre plate sa kojima covek moze lagodno da zivi i ne razmislja o prezivljavanju do prvog, vladavina prava, gde svako zna sta mu je zagarantovano ustavom, uslovi rada, gde tvoj poslodavac ne moze da te zajebava kako on hoce, gde ti za dobijanje posla ne traze partijsku knjizicu, a to gde se vrednuje znanje i rad i gde uvek stignes, onoliko koliko si se potrudio i zasluzio, gde su obrazovani i skolovani ljudi cenjeni i na pozicijama, koje zasluzuju. Da ne pominjem one banalne stvari, da neka najobicnija porodica iz srednje klase ima prosecno 2 SUV-a, kucu, ide na odmor vise puta u toku godine i to bez nekog prevelikog cimanja. Pa velika vecina ljudi koji poznajem, i mojih dobrih drugara, od kojih su dosta njih veliki rusofili i postovaoci Putina, su na zapadu,a ne u Rusiji, sto govori o funkcionisanju sistema i standardu zivota.
Naravno da se razumemo, ima zapad svojih mana, koji nama svima iz Srbije i generalno Balkana smeta, gde nema nekog velikog socijalnog druzenja, ispijanja kafa ili rakija u toku nedelje, gde se dosta radi, gde su ljudi zatvoreniji i svako gleda svoja posla itd. To u vezi sa roditeljom 1 i roditeljom 2 je smesno, ti mozes da vaspitavas svoje dete, onako kako ti mislis.
Druga stvar su spoljne politike zapadnih zemalja, koje su blago receno licemerne, kontradiktorne i kolonijalisticke, cak vecina njih i nepravedne prema manjim zemljama ukljucujuci i Srbiju. Imam utisak da ljudi na zapadu sta cuju na televiziji u to veruju i to je to, ne proveravaju na hiljadu strana i ne dovode sve u pitanje, sto mene licno jako iritira. Kad cuju pricu iz drugog ugla, vecina njih promeni svoje misljenje ili se zapita, da li je sve to sto cuju na tv-u istina.
Na kraju, sistem uredjene drzave i vladavine prava, u kojoj bi svaki pristojan covek zeleo da zivi, su zemlje zapada, i mislim da je to bas tesko osporiti. Najbolje bi bilo da i u Srbiji vladaju upravo te vrednosti, gde onda nijedan jedini covek ne bi napustio svoju zemlju. Pa nigde nije lepse, nego kod svoje kuce...