Tako je, nek se glože među sobom i kad bi pravde bilo, trebalo bi da najebu svi, počev od onih koji su direktno odgovorni, do nestručnih klimača glavom, koji prihvataju pozicije u društvu za koje ni izbliza nemaju odgovarajuće kvalifikacije, poput ove gospođe.
Pazi delove njene priče...
Tanasković je tvrdila da je njen „prvi kontakt“ sa novosadskom stanicom bio kada je na poziv ministra Vesića zajedno sa predsednicom Vlade AP Vojvodine Majom Gojković i gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem došla da pogledaju tu stanicu, 5. jula.
Radilo se o otvaranju vestibila (predvorja) krila B. Ovom krilu zgrade pripadala je i betonska nadstrešnica iznad glavnog ulaza, koja će se u novembru obrušiti i ubiti 15 ljudi.
Međutim, među dokumentima u vezi sa nesrećom u Novom Sadu, objavljenim na sajtu Vlade Srbije nakon niza demonstracija, nalaze se neki koji su bili upućeni i Jeleni Tanasković.
Dopis kineskog izvođača CRIC/CCCC od 11. juna, u kom obaveštavaju Infrastrukturu i kompaniju Utiber da su završili radove koji su neophodni za bezbedno kretanje putnika u vestibilu Krila B, upućen je „na ruke“ Jeleni Tanasković, a njeno ime je i među primaocima elektronske pošte:
Tanasković je tvrdila da nije bila uključena u elektronsku komunikaciju oko projekta, kao i da nije ona ta koja je donela odluku o puštanju vestibila u rad.
Međutim, više dokumenata adresiranih na nju upućeno je Infrastrukturi železnice pre tog 5. jula, kada Tanasković kaže da je imala „prvi kontakt“ sa Železničkom stanicom Novi Sad.
Osumnjičena je u iskazu želela da ubedi tužioca da nije znala čak ni kojoj deonici pruge do Mađarske pripada stanica u Novom Sadu.
„Pošto je Železnička stanica u Novom Sadu radila sve vreme od kako je otvorena deonica od Beograda do Novog Sada 2022. godine, ja sam mislila da je Železnička stanica u Novom Sadu još tada bila otvorena”, rekla je ona.
I tako Tanasković, direktorka preduzeća zaduženog za upravljanje železnicom, navodno tog 5. jula nije ni znala da je stanica u Novom Sadu zapravo deo deonice od Novog sada do Subotice, jer je stanica već normalno radila.
Tvrdila je i da ne zna ni kada je vestibil krila B počeo s radom.
“Ja sam tek nakon nesreće saznala da Železnička stanica u Novom Sadu nije imala upotrebnu dozvolu, niti je ima do današnjeg dana. Po mom mišljenju Železnička stanica je mogla da radi i bez upotrebne dozvole jer je to bilo predviđeno projektom za građevinsku dozvolu”, kazala je.
Dodala je da je tek nakon nesreće 1. novembra na osnovu dokumentacije saznala da postoji komisijski zapisnik o izvršenom kontrolnom pregledu, kojim su definisani nedostaci.Tu sam po partijskoj liniji, kaplje direktorska plata, meni su "odozgo" rekli tako i šta ja sad tu ima da se bavim svojim poslom, čitam hrpu nekih dosadnih hartiješina, proveravam glupave mailove kojima me zatrpavaju...
Polupismeni partijski poslušnici su na pozicijama gde treba da se odlučuje o bitnim stvarima. Možda nisu direktno uključeni u malverzaciju, ali to su takođe ljudi kojih se treba plašiti, jer su iz svoje gluposti i neznanja, spremni da potpišu i prihvate sve što im se stavi na sto.
Nek' ne igra, ko se lomi, kom' ne kuca srce čelično...