PERA wrote:https://www.kurir.rs/crna-hronika/9541333/ispovest-porodice-firic-koja-je-u-tragediji-u-novom-sadu-izgubila-tri-clana-sestre-saru-i-valentinu?utm_source=kurir&utm_medium=web_home&utm_campaign=adria_internal
U momentu kada ti se srušio svet ti ovo izjaviš, ja stvarno ne znam da li su ljudi lobotomirani, da le se nečega plaše(čega kad au izgubili sve u životu). Ne znam, ostao sam bez teksta.
Sta tu ima da se dokuci?
Pametnom covjeku koji zna da rezonuje je to kristalno jasno.
Ja sam pisao vec jednom ili dva puta na forumu. Moja baba od nepunih 80 godina vise voli Vucica nego bilo sta u zivotu, a ne prima ni penziju od drzave Srbije.
Prije par godina sam bio kod rodjaka u jednom manjem novosadskom mjestu (srednje 30-e godine), kunu se u Vucica, nista od njega u zivotu nemaju...
I onda se covjek na prvu zapita, cekaj o cemu se ovdje radi i sta je trik? Zasto neko ko nema nikakve koristi od toga covjeka u zivotu ga toliko voli i dali bi sve za njega. Da pozove u po noci "dodjite tu i tu", skocili bi i otisli.
I onda malo analiziras situaciju prosjecnog penzionera kao sto je moja baba. Provodi 24/7 u kuci ili se krece u okruzenju slicnom ili identicnom. Ne koristi internet, na televizoru nema N1/Novu... Po cijeli dan je upaljen Pink. Znaci ne pricamo o selu, pricamo o Novom Sadu, drugom najvecem gradu u Srbiji. 24/7 ili je Pink na TV-u ili je Happy na TV-u. I kad 10 godina slusas po cijeli bogovjetni dan kako je Vucic najzlatniji sin Srbije, kako radi 24/7 za Srbiju, kako ne spava, kako je doveo Srbiju do toga da bude ekonomska sila, kako su plate i penzije nikad vece, kako se gradi nikad vise autoputeva itd.
kako da ti znas bilo sta drugacije od toga?
U tvoj mozak je nesvjesno usadjeno da je Vucic borac za Srbiju i da ne postoji neko ko se vise bori za nju od njega. A svi koji su na kontra strani su izdajnici, hostapleri i sta ti ja znam. Gdje recimo moja baba moze da cuje drugu stranu price ili da procita? A i kad bi pokusao da objasnim nesto, sta ja mogu da objasnim nekome ko to slusa i upija 10 godina svaki dan?
A pri tome covjek ima svaki treci dan javne nastupe, press konferencije itd. koje sluze da se iskljucivo obraca ljudima koji ga vole i koji glasaju za njega. Samo i apsolutno za to sluze. Jos kad njega cuju najiskrenijeg i najpostenijeg ikad, povjeruju u svaku sitnicu koju kaze.
Isto za rodjake sto sam pomenuo. Nemaju N1/Novu, ne pisu po forumima niti ih citaju... Za razliku od babe, oni vec koriste internet, ali najposjeceniji portali su Informer, Kurir, Telegraf i slicni mediji koji pisu sve ono sto Happy/Pink vizuelno govore. Tabloidi su prilagodjeni tako da salju istu poruku mladjima koji koriste internet kao sto Happy/Pink prevashodno sluze za penzionere i srednjevjekovne ljudi koji sjede u kuci.
A u manjim mjestima je i okruzenje identicno. Pa i po drustvenim mrezama prijatelji ti nisu oni "opoziconari iz Beograda" nego ekipa iz tvog sela koja cita svakodnevno sto i ti, koja gleda isto sto i ti i koja ima mindset koji ti imas.
I vec si zatvorio ogroman dio Srbije. I uopste ne ulazimo u intelekt ljudi, a fakat je da nismo najinteligentnija niti najpametnija nacija na svijetu.
Covjek je obrnuo igricu. Pola Srbije ne moze da cuje drugu stranu, ne moze da cuje sad studente jer nema gdje. To sto studenti govore i traze, to se ne pojavljuje na portalima koje "mladi" ljudi u 30-40 godina citaju u manjim mjestima, kao sto se ne pojavljuje na kanalima koje gledaju penzioneri. Njima je ta strana prica nepoznata. Ti koji protestuju, oni su oznaceni kao placenici, Djilasovci, sta ja znam... I onda upijes to htio ili ne. I onda i kad vidis tako nesto negdje, imas averziju prema tome.
I eto kako ova unesrecena porodica i majka koja je izgubila dvoje djece dodje do toga da daje ovakvu izjavu. Nije ona placena, niti treba da bude placena da ovako prica. U njenoj svakodnevnici je Vucic bogotac i do njenog mozga niti jednog trenutka ne moze ni doci informacija da je nadstresnica pala i da su joj djeca poginula zbog nestrucnosti ljudi koji su upravljali rekonstrukcijom i slicno.
Kako je to moguce kad je Vucic najbolji i kad on radi sve najbolje i kad je ulozeno 60 miliona evra u renoviranje stanice? Tamo gdje se oni informisu, tamo je za pad nastredsnice kriv ovaj iz Titovog doba, a ne danasnja vlast.
I to je prosto tako nazalost. Lobotomija i isprani mozgovi.