by kocha popovich » 16 Jun 2022, 12:46
Srecan vam/nam povratak u EL.
Ovo je sve vrli novi svet u kojem sve moze, a nista ne mora. Zivimo u despotsko vreme slicno ranom feudalizmu, pomalo i ranim danima divljeg kapitalizma. Al na steroidima. Demokratski izbori? Kakve to veze ima kad ce vlast da odluce pare ulozene u fejsbuk reklame i fokus grupe? Sportski uspesi, sistem, tradicija? Kakve to veze ima kad se pobednici odlucuju u kancelariji? Igracemo EL jer nam se diktator smilovao pa dozvolio da nemamo dugova i dopustio da se Zoc vrati. Ako pripreti opasnost da uzmemo EL titulu, eto nama opet nekih Marfina, dugova, limara ce da zrtvuju kako nije dobar marketinski strucnjak, Zoc ce da bude izlapeo, izgubljen u nekom drugom vremenu. Samo ce zohari poput coravog kepeca sa velikom torbom da prezive. Kad se nismo drzali naseg nekadasnjeg predsednika sa kofercetom.
Drugovi Partizani, braco Grobari, meni ovo ostavlja jako gorak ukus. Partizan u EL, pa jos necijom miloscu. Jer trazili smo i molili da nas posle decenije prime tamo gde nam je uvek bilo mesto i odakle smo oterani samovoljom najveceg navijaca nasih naroda i narodnosti. Ajde da su nas ugasili tad, ali nisu. Ucinili su da se legende kluba provlace kroz blato. Doveli su naseg generala Duska Vujosevica, jednog od najboljih zivih trenera, na ivicu fizickog opstanka. (A dobro je i ziv ostao nakon sto je imao srecu da trenira jednog Bozu Djumica i jednog Bezbradicu.) Oterali su trenera koji je dobio Gomeljskog da radi po rumunskim pripizdinama. Sad citamo po rezimskim tabloidima poredjenja jednog Radonjica sa Vujosevicem. Radonjic stigao Vujosevica po broju titula. A kepec s kofercetom sebe vidi kao novog Boru Stankovica. Hoce to, mozda, u nekom crtanom filmu.
Jednog dana, mozda za 50 godina, mozda za 100, pred sudom sportske casti i istorije trazicemo da se poniste titule fabrickog kluba iz Zeleznika. Ako se to i ne desi, ostace uspomena na jednu od najvecih sportski bruka i jedno od najvecih sportskih bescasca. Uspomena na izbacivanje i ponizavanje KKP iz evrolige kako bi se posasoljila jajca jednom navijacu sa sipke i wannabe kosarkaskom treneru.
A ako vam iko prigovori da je ovo nezasluzeno, boli vas kurac. Jeste nezasluzeno ako se gleda iz njihove od-danas-do-sutra daj-pare-da-se-vozimo perspektive. Ali iz perspektive istorije sporta, Partizan je svoje mesto u najjacem evropskom takmicenju zasluzio osvajanjem titule u Fuenlabradi. Niko nikada nije igrao pod takvim uslovima i niko nikada nije napravio takav uspeh. Zato, umesto da se zahvaljujemo sto su nam uslisli molbu, trebalo bi oni nas da mole da im oprostimo i da budu zahvalni sto cemo opet da igramo s njima. Jer jebena evroliga je sinonim za biznis, a PARTIZAN JE SINONIM ZA KOSARKU.
Smrt fasizmu, evroliga Partizanu!
post scriptum: Samo sam svratio da vas pozdravim.
KP: Ja sam protiv svakog nacionalizma, jer je nacionalizam najnizi oblik drustvene svesti.