eo i broja 16, sedmicu kasnije..
- na naslovnici, Covic : "Rusi me SPS!"
- Sergej Bjelov, reprezentativac Rusije "Ako ne osvojimo zlato, peske se vracamo u Rusiju"
- Spominje se neki Sremski Kukoc pod imenom Aleksandar Matic
- Srdjan Jovanovic, Zvezdino dete potpisao za Milanski Stefanel, intervju sa naslovom "Zamislite Zvezdinu petorku Jovanovic - Vukcevic - Stojakovic - Tomasevic - Tarlac" u fzn da su svi pobegli glavom bez obzira iz Zvezde u Grcku..
- Duda Ivkovic proglasen najboljim trenerom Evrope
- Toni Kukoc "Bodiroga je strasan igrac!"
- Intervju Mijailo Grusanovic, ja sam ga mnogo gotivio, mator a objasnjavao je basketa sa nevidjenom lakocom..
- Zavrsen prelazni rok u Winston YUBA ligi (dakle 12. Jun i zavrsen prelazni rok)..
Zvezda se ubedljivo "najbolje" pojacala dovevsi Topica, Kuzmanovica i Topalovica iz BFC-a i Olivera Popovica i Vojkana Bencica ( ) dok ih je napustio trio Aleksandar Trifunovic - Nebojsa Ilic - Mirko Pavlovic ( ne verujem kolika analogija moze iz ovoga da se izvuce), Partizan doveo Mira Radosevica i Djokica dok su ih napustili kapiten Beric i Koturovic, Buducnost fino pazarila - Ostojic, Zoran Jovanovic, Vlada Dragutinovic uz zadrzavanje kostura tima, FMP doveo Gorana Nikolica, Dejana Radonjica, Mladena Sekularca uz odlaske Luke Pavicevica i Silobada dok je i Beobanka bila vrlo aktivna dovodeci upravo Pavicevica i Mladju uz Glintica..
- Seca li se iko Branka Rajevca centra Radnickog sa Crvenog Krsta?
- Repka izgubila prve dve pripreme zatvorenog karaktera protiv Nemacke
- Slobodan Subotic preuzeo klupu Panatinaikosa a Kinder nakon Danilovica sprema ponudu za Divca. Olimpijakos doveo jos jednu zvezdu - Arturasa Karnisovasa a nakon spomenutog potpisa Subotica citav niz igraca se vezuje za PAO. Real trazi "anti-Duenjasa" i nadje ga u vidu Serge-a Zvikera (218cm i 125kg), Holandjanina sa Univerziteta Severna Karolina a dovodjenjem Marsela Nikole i Eftimiosa Redzijasa Barselona formirala ekipu za predsojecu sezonu uz ostanak Djordjevica..
- Petar Naumovski - "Niko ne trenira kao Jugosloveni"
- Vremeplov, cetvrto zlato sa prvestava Evrope, Zagreb 1989 godine. Kontam da vecina zna vecinu detanja a ja cu samo citirati Dudu ("A sad, Amerikanci!") i baciti sastav: Drazen Petrovic, Zdravko Radulovic, Zoran Cutura, Kukoc, Paspalj, Zdovc, Zoran Radovic, Stojan Vrankovic, Divac, Danilovic, Radja i Mario Primorac.
- Nakon cetiri utakmice u finalu NBA play-offa rezultat je neresen..
Ni ovde nemam sta novo trubiti te evo sastava obe ekipe:
- Rodman, Pipen, Jordan, Kukoc, Luk Longli, Ron Harper, Kerr, Kuechler, Caffey..
- Malone, Stokton, Greg Ostertag, Dzef Hornacek, Brajon Rasel, Adam Keefe, Foster, Carr, Howard Eisley, Anderson..
- Dejvid Ster vraca trojku na 7.24 metra a bila je na 6.74m.
- Clanak o nadolazecem Dream-Team-u IV a, po pozicijama, spominju se:
Terel Brendon (Cleveland) i Tim Hardevej
Glen Rajs i Latrel Sprivel
Tom Gugliota i Glen Robinson
Son Kemp i Vin Bejker
Alonzo Morning i Kris Veber (uz napomenu da veliki broj centara u ligi nisu Amerikanci)
Kendal Gil (), Kevin Garnet, Son Bredli kao dodatak..
- Predstavljanje Rona Harpera iz chicaga, sjajnog beka i vrlo vazan deo masinerije Bullsa toga vremena.
- I za kraj Lazne nagrade
Najlosiji momak lige - Denis Rodman
Placljivko godine - Kris Cajlds (napravio cak 198 licnih gresaka)
Najmanje minuta u ligi - Brus Bowen (Miami) odigrao samo 1 minut
Fosil godine - Carls Dzons (Hjuston) - sa svojih 40 godina odigrao 11 utakmica i napravio vise licnih gresaka nego sto je postigao poena
Najgrublji igrac lige - Son Kemp - najvise licnih gresaka uz 11 iskljucujucih
Najgori pik prve runde drafta - Eftimios Redzijas
Najgora investicija - Lusijus Heris (76ers) - potpisao 7godisnji ugovor vredan oko 30miliona a postizao 5,4 poena po mecu
broj 17 od 19.Juna '97-me
- Secate li se prestiznog turnira "Trofej Beograda"? Zasto se to vise ne organizuje..
- Disciplinska komisija Kosarkaskog Saveza Stbije nakon osam punih casova vecanja izrekla Nebojsi Covicu, dotadasnjem predsedniku KS Jugoslavije jedinstvenu kaznu zabrane vrsenja duznosti u kosarkaskom sportu u trajanju od godinu dana.
- KK Partizan potpisao ugovor o sponzorstvu sa kompanijom Zepter.
- Intervju Ranko Zeravica, novi-stari sef struke u Crvenoj Zvezdi.. "Izgubili smo korak sa savremenom kosarkom"..
- Crvena Zvezda na renoviranim terenima malog Kalemegdana predstavila ekipu za sledecu sezonu. Najavljuju se trofeji, a odustajanjem Mornara iz Bara od takmicenja u Kupu Radivoja Koraca crveno-beli "zaradili" izlaz u Evropu.
- Mlada reprezentacija osvojila bronzu na mediteranskim igrama, nastavljaju pripreme za svetsko prvenstvo.. Zoran Savic o pripremama najace selekcije a Sale Djordjevic kaze "Evropi je dosta nase dominacije"
Skracen je spisak igraca, otpali su Vladimir Djokic, Dejan Koturovic, Aleksandar Cubrilo i Predrag Drobnjak. U dve pripremne utakmice protiv Grka u Pioniru zabelezene dve pobede. Komsije trenirao Janakis.
- Arturas Karnisovas "Djordjevic je jedini razlog sto zalim za odlaskom iz Barselone"
- Slobodan Boban Jankovic odlucio da prihvati ponudu Panioniosai od sledece sezone postane generalni menadzer kluba.
- Uprava Reala postavila ultimatum Dejanu Bodirogi, Beneton zadrzava Henrija Vilijamsa a u Milanski Stefanel stigli Dmitri Papanikolao i bivsi kosarkas Lejkersa Bajron Skot! Vujosevic tvorac novog Skavolinija (doveo Jana Bonata) a Barselona predstavila tim za sledecu sezonu (Djordjevic, Djofreza, Redzijas, Marselo Nikola, Duenjas, Andreas Himenez, Esteljer..)
- Ivo Daneu "Slovenija nema igrace za NBA"
- Istorijat Prvenstvo Evrope 1991 godine u Rimu, peto zlato za "plave" u senci sumorne najave rata. Opet nemam sta da dodam a da vam bude novo ili interesantno osim izjave Caka Dejlija, novopostavljenog selektora prve reprezentacije SAD koja ce biti sastavljena od profesionalaca "Jugosloveni su neverovatna ekipa".. A ta ekipa, kojoj je falio Drazen Petrovic je gazila sve redom sa po najmanje 20 razlike igrala je u sastavu : Zoran Sretenovic, Aleksandar Djordjevic, Velimir Perasovic, Toni Kukoc, Zarko Paspalj, Jurij Zdovc, Predrag Danilovic, Zoran Jovanovic, Vlade Divac, Arijan Komazec, Dino Radja i Zoran Savic. Jaoj..
- Pobedama u petoj i sestoj utakmici finala NBA lige Chicago Bullsi odbranili titulu. Petu tekmu su dobili sa 2 razlike sutem MJ-a u poslednjim sekundama a u sestoj utakmici opet pri neresenom rezultatu dodaje do Stiva Kerra koji resava seriju u korist Bullsa. Taj kljucni peti susret Jordan je zavrsio sa 38 poena.
- Te godine je pocela WNBA liga
- Predstavljanje Ajzaka Ostina, backup-a Alonzu Morningu u Miamiju. Covek koji je dosao iz Evope u Miami u svojoj prvoj sezoni (ne kao rookie, igrao je pre Evrope manje zapazene role u Juti i Filadelfiji) u Heat-u belezio je skoro 10 poena i 6 skokova po mecu zavrednujuci titulu igraca koji je najvise napredovao, ispred Daga Kristija i Rasida Valasa. Steta sto nije imao karijeru kao ova dvojica
- Krece novi sjajan feljton NBA visokoletaci o Krisu Malinu..
Here it is - broj 18 od 26. Juna '97
- Pocelo 30. Evropsko prvenstvo - Plavi brane titulu
- Aleksandar Gomeljski, najtrofejniji trener u istoriji Evropske kosarke - "Vi ste mala Amerika!"
- Dusan Macura, 17-ogodisnji centar C.Zvezde mogao bi da potpise ugovor sa Panatinaikosom..
- Kadetska reprezentacija se priprema za EP. Sa spiska kadeta jedini koji su napravili kakve-takve karijere su Miljan Pavkovic i Vladimir Tica. Za vecinu ovih igraca se posle nije culo. Kasnije ce ti kadeti postati prvaci Evrope.
- Intervju Aleksandar Djordjevic - kakav covek, kakva karijera.
- Pocetak prvenstva Evrope - Svi se plase Plavih. Pljuste pohvale na sve strane a tim, predvodjen selektorom Dudom Ivkovicem izgledao je ovako - Bodiroga, Danilovic, Obradovic, Loncar, Radosevic, Beric, Djordjevic, Rebraca, Bulatovic, Savic, Tomasevic, Topic. A u strucnom stabu Dude Ivkovica, pazite sad : Zeljko Obradovic i Muta Nikolic!
- Pregled svih ostalih reprezentacija sa sastavima i kratkim rezimeom njihovih priprema. Kada pregledavah ovo setih se nekada dobro poznatih a sada zaboravljenih - Klaudija Koldebele, Adama Vojcika, Aleksandera Kil-a, Nikosa Ikonomua, Jevgenija Kisurina, Andreja Fetisova, Seja Bukve , Haruna Erdenaja, Sefana Rizasera, Saulijusa Strombergasa, Odeda Katasa..
- Vremeplov - 1995 godina i Evropsko prvenstvo u Atini. Tek o ovome nemam sta pametno da dodam tako da evo nekih zanimljivosti - Danilovic "Mogu samo da nas mrze", Sasa Djordjevic je na celom prvenstvu sutirao za 3 - 17-34 dakle 50% a u finalu 9-12 uz 41 poen. Sa druge strane ga je pratio Sarunas Marculjonis sa 32 poena, 6 skokova i 6 asistencija, koji je proglasen za najboljeg igraca turnira. Najbolja petorka prvenstva je bila bez Djordjevica a izgledala je ovako - Marculjonis - Hristodulu - Kukoc - Divac - Sabonis. Pat Rajli "Onog casa kada sam 1989 godine video Divca na prvom treningu LA Lejkersa shvatio sam kakav dragulj imam u rukama". Inace, ono sto je neverovatno je procenat suta za 3 poena na celom sampionatu - Marculjonis i Jan Bonato 56%, Hristodulu 54%, spominjani Djordjevic i Andrej Fetisov 50% a svi oni su sutnuli najmanje 30 puta za 3..
- Dominik Vilkins trazi klub u Evropi! Bolonjski Timsistem je platio 10.000$ samo za dolazak u Italiju a spominje se da bi mogao da predje za sumu od 2mil maraka po sezoni. Vilkins se sigurno nece vracati u Grcku zato sto je posle odlaska iz Panatinaikosa ostao duzan 50.000$ za telefonski racun u stanu gde je ziveo
- Odrzan NBA draft, kasno u noc tako da detaljnije u sledecem postu a ovde ima mnogo interesantan clanak o istoriji draftova, koji je najupsesniji a koji najlosiji i slicno
L.A.Clippersi se spominju kao najlosiji procenjivaci jer od "bezbroj" prvih pikova ama bas nijedan nije nije postao zvezda. Za najbolju berbu su proglasili 1985 godinu (Juing, Meloun, Oakley, Dzo Dumars, Kris Malin, Ksavijer MekDanijel, Detlef Srempf) a ni 1984 nije losa (Jordan, Olajuwon, Barkley, Otis Torp, Kevin Vilis, Dzon Stokton). Kada je u pitanju najlosiji tu je 1986 bez premca (2 pik Len Bajas, 3-Kris Vosburb, 5-Keni Voker, 6-Vilijem Bedford i tako dalje, stvarno nijedan dobar igrac).
- NBA izbor - Dzef Hornacek, odlican suter za 3 poena, sjajan radnik i nezamenljiv clan Utah-a tih godina. Ima ona legendarna slika gde je, u akciji okruzen Dzordan-om, Rodmanom, Pippen-om cini mi se iz finala, sjajna slika..
broj 19 od 3.Jula '97-me
- Plavi u cetvrtfinalu u Barceloni, na naslovnoj strani slika Sase Djordjevica, posle trice Hrvatima a na ledjima ga nona - Kokan Djurisic
- Dejvid Rivers iz Olimpijakosa presao u Timsistem za 1.7 miliona dolara godisnje. Zamislite transfere u tom pravcu danas..
- Predrag Drobnjak izabran kao 49. pik na draftu od strane Vasingtona.
- Intervju Milan Gurovic - sledece godine se prijavljuje za draft, zeli da igra za Srpsku reprezentaciju, "prerastao sam Crvenu Zvezdu, jedini klub iz nase zemlje koji bi meni bio interesantan je Partizan zato sto igra Evropsku ligu, ali sam ja vec krenuo drugim putem"..
- Intervju Nikola Jestratijevic, pored Predraga Drobnjaka najtalentovaniji igrac na poziciji 5 u Jugoslaviji. Igra li on jos uvek?
- Posle 6 utakmica na prvenstvu Evrope Jugosloveni ostvarili plasman u cetvrtfinale.
- I tekma YU - Poljska 104 - 76 (Rebraca 19p, Danilovic 18, Bodiroga 16)
- II tekma YU - Italija 69 - 74 (Djordjevic 29p, 5as, Danilovic 13, ostali mizerno, Majers 23p 16-16sl bacanja)
- III tekma YU - Letonija 108 - 89 (Djordjevic 22p, 8as, Rebraca 17, Savic 12)
- IV tekma YU - Nemacka 88 - 73 (Savic 16p, Djordjevic 14p, 5as, Rebraca 12)
- V tekma YU - Hrvatska 64 - 62 (Djordjevic 19p, Bodiroga i Bulatovic 10, Slaven Rimac 22p 13-13sl bacanja)
- VI tekma YU - Spanija 79 - 70 (Loncar 17p, Rebraca 16p, Topic 14)
Statistika prvenstva do borbi za cetvrtfinale otkriva da je najbolji penaldzija Majers (39-41) a za njim Oded Katas (50-55), najbolji strelac Letonac Bagackis (21,8) ispred Katasa, najbolji asistent Mulaomerovic (6as po mecu) ispred nekog Letonca i Djordjevica, najbolji bloker Rebraca sa 2 blokade po mecu, Mulaomerovic gubi 5(!) lopti po mecu a Riki Pitis krade 4,33 a najbolji skakac Rasa Nesterovic (7,8 po mecu) ispred Mirsada Jahovica (7,33).
Da, najbolji trojkas do tada na PE je bio Sale Nacionale sa ucinkom 14-23 ili 60,8%.
Cetvrtfinalni parovi PE - Grcka-Poljska, Italija-Turska, Spanija-Rusija i Jugoslavija-Litvanija.
Gomile sjajnih blic-vesti, izvestaji i rezultati sa svake utakmice. Uzivancija
- Radosav Nesterovic, centar Slovenacke Reprezentacije "Voleo bih da se vratim u Partizan".
"Kako je doslo do toga da te puste?" - "Ne znam ni sam. U mojoj generaciji su bili Drobnjak i Glintic. Trener je bio Lukajic i on je dao prednost drugima, ali mu ja ne zameram. U Partizanu su hteli da me zadrze ali sam ja hteo da igram". "Partizan je institucija"
- Hrvatski mediji "I Bog protiv Hrvata", "Djordjevic pogodio nemogucu trojku"..
- Kao sto se i ocekivalo, na drafrtu te godine kao prvi pik izabran Tim Dankan od strane San Antonio Sparsa. Iza njega biran je Kit Van Horn a kao treci je bio Consi Bilaps. Jos Jos su birani i Ron Merser (6), Tim Tomas (7), Trejsi MekGrejdi (9), Skot Polard (19), Bobi Dzekson (23), Carls Smit (26), Dzejms Koton (onaj ex - Partizanov?! edit - kak'i bre, onaj je bio Sevalije 33), Marko Milic (34), Kebu Stjuart (36) itd.
- Cudo od deteta iz Los Andjeles Lejkersa Kobi Brajant iskoristice letnju pauzu da poboljsa ono (odbrana) sto ga sprecava da se od talenta razvije u velikog igraca. Sa prosecnim brojkama, bar u odnosu na Alena Iversona te godine, umeli su da prepoznaju talenat..
- Predstavljen Bak Vilijams (New York) aka "celicni covek". Te godine je igrao svoju 16-tu sezonu u NBA a za to vreme imao 13,1 poen i 10,1 skok po mecu tekom cele karijere. Clan generacije Portlanda koju je predvodio Klajd Dreksler, veliki radnik, igrao na poziciji 4 i jedan od legendi, obelezio je 80-te i pocetak 90-tih..
Broj 20 od 10.Jula '97 'dine, pravi gusht je bio ponovo ga prelistavati jer:
- Eurobasket 97 - Zlato za Plave!! MVP sampionata, jedan jedini i neponovljivi Sale Djordjevic!
- Milan Reljic igrac koji je sa 17 godina napustio CZ i otisao u Grcku sledece sezone nastupace za Kadjivu
- Zordi Viljakampa najavio da napusta kosarku..
- Bajron Skot, bivsi igrac LA Lakersa potpisao dvogodisnji ugovor sa PAO vredan 3 miliona dolara. Radja vrlo blizu dolaska..
- Intervju Nikola Bulatovic.
- 30. Sampionat Evope zavrsen trijumfom Jugoslovena
Retrospektivno, u cetvrtfinalu savladana Litvanija 75 - 60 (Danilovic 21p, Topic 12p i 8sk, Sasa Obradovic 11p) a rezultat Italija - Turska glasio 66 - 43. U polufinalu Jugoslavija - Grcka 88 - 80, po mnogima i najbolja partija naseg tima na prvenstvu, Grci (Alvertis, Papanikolau, Sigalas, Ikonomu, Redzijas, Hristodulu..) su bili naostreni ali su ih Bodiroga sa 22 poena, 6 skokova i 5 asistencija, Danilovic sa poena i ostatak Plavog tima sprecili u nameri da igraju finale. U drugom polufinalu Italijani su savladali Ruse sa 67 - 65 uz 19 poena Karltona Majersa i 14 poena i 10 skokova Denisa Markonata.
Veliko finale je bila utakmica koju, verujem kao i vi nikada necu zaboraviti. Kako je samo Zoki Savic cuvao Fucku, kako ga je samo shibao i maltretirao dok je ovaj sutirao 4-12 sa penala, pa onda fantasticna rola Bodiroge koji je nosio tim u eliminacionim utakmicama, kako se samo Majers ispucavao za 3 (3-13) i kako je nemocan bio kada se utakmica prelomila u nasu korist..
Na prvenstvu su za nas nastupili - Bodiroga, Danilovic, Obradovic, Loncar, Radosevic, Beric, Djordjevic, Rebraca, Bulatovic, Savic, Tomasevic i Topic pod vodjstvom Dude Ivkovica, trenera Zeljka Obradovica, pomocnika Mute Nikolica i Momira Milatovic, kond.trenera Krdzalica.
- Gomila statistike sa prvenstva - timske i individualne. Nasa ekipa je bila najbolja u sutu i za 2 i za 3 poena na ovom prvenstvu!! Pojedinacno, najbolji strelac prvenstva je bio Oded Katas (22ppg), najbolji skakac Mirsad Turkcan (7,33rpg), najbolji asistent Mulaomerovic (6,38apg) a najbolji bloker Zeljko Rebraca (1,67bpg).
Genijalne slike sa doceka igraca i veselja u diskoteci, kakvi su samo to carevi bili...
- Mirsad Jahovic - Fali mi nas jezik. "Beric pogresio. Bio sam licno prisutan u kancelariji kada je predsednik Efesa zvao Berica. Ponudjeni su mu takvi uslovi kakve trenutno ne moze da mu ponudi nijedan klub u Evropi. Bili smo spremni i Partizanu da platimo veliko obestecenje ali je Mica izgleda odlucio da ide u Italiju"
- Seca li se iko Heninga Harnisha, Nemackog reprezentativca , Upisao je fax nakon okoncanja profi karijere, citao je Ivu Andrica a povlaci se zato sto mu se ne dopada mesanje politike u sport i kako naslucuje krizu u Evropskoj kosarci
- NBA liga - clanak o menadzerima igraca i njihovom globalnom uticaju na "igru"..
- Predstavljanje Stiva Kera. Covek koji je u celoj karijeri za tri poena sutirao nesto ispod 50 % a u pojedinim sezonama taj procenat je isao i do 60 % !