Odgledah jos jednom, na miru.
Novak je zapravo odlicno odigrao prvi set, u svakom aspektu, osim reterna. Sve do onog rebrake-a. Sta se tu dogodilo, tesko je reci. Ocigledno je bio zaslepljen suncem kod servisa, ali nije bas jasno zasto ga je to samo u tom trenutku toliko dekoncentrisalo. Nakon toga je igrao previse pasivno u tie-brake-u i nadao se Cicipasovim greskama. Mislim da je bio toliko razocaran gubitkom seta koji je mislio da sigurno dobija, da je u drugom usao u onaj svoj samosazaljevajuci mod i jednostavno prepustio Grku set.
Ali, odlazak u klonju je pomogao da se razbije "Vavrinkina kletva". Kako je izasao na teren posle pauze, videlo se u stavu i u ocima da vise nece biti poklanjanja i da je spreman da igra maksimalno do kraja. Mislim da je to i Cicipasu poslalo jasno posle samo nekoliko udaraca pa se ocajnicki trudio da ne vrati Novaka u mec. Tih nekoliko prvih gemova treceg seta nam je donelo mozda i najbolji tenis na mecu. Novak perfektan, ali i Cicipas izuzetan u spasavanju zive glave. Ali mu nije uspelo. I od tog brake-a Cicipasova igra pada a Noletovo samopouzdanje raste, donoseci brzo izjednacenje na 2:2 prakticno bez ikakve sanse Cicipasa da to spreci. Teniski, nije se u tom trecem setu mnogo promenilo u Novakovoj strategiji, koliko se promenila njegova sposobnost da sistematski salje duboke loptice, bolje anticipira serve a narocito da uspesno napada drugi servis, sto mu nije uspevalo tokom prva dva seta. To je i unelo nesigurnost kod Cicipasa, kome je bilo jasno da ce sada morati da se muci na svaki svoj servis gejm.
Svaka cast Cicipasu na igri u petom setu kada je pokusao da spreci ono sto je bilo neumitno. U jednom trenutku, kada je spasao par lopti za drugi brejk, toliko je podigao energiju, uz pomoc publike, da mi je drug poslao poruku sa tekstom: SAMO SERVA SRBINA SPASAVA! I zaista, Nole je ostao hladan kao spricer, kako u tom gejmu, tako i u onom teskom zavrsnom gejmu kada je servirao za mec. Nekoliko fantasticnih servisa i nekoliko veoma dobro gradjenih poena omogucili su mu da neutralise i Cicipasa i publiku i ostvari jedan od najvecih uspeha u svojoj karijeri.
Pre meca, rekao sam da ce za mene Novak biti GOAT ako ovo ostvari, posto 1 GS ne vredi onoiliko koliko vredi rekord u vremenu provedenom kao broj 1, rekord u broju osvojenih ostalih velikih turnira (Masteri i Master finala); rekord u ukupnom broju poena u nekom trenutku, kao i bolji head-2-head skor i sa Federerom i sa Nadalom. Ali, da ne bi bilo dileme: IDEMO PO VIMBLDON!