Mislim da je finale jos jednom potvrdilo da je Nadal prakticki nepobediv u tom mecu. Kada se uprede partije protiv Sinera i Svarcmana sa ovom finalnom, jasno je da se pobeda protiv njega u Parizu mora traziti pre finalnog meca. On je odigrao fantastican mec, a u uslovima u kojima Novak nije bio ni blizu nekog nivoa da mu zapreti ozbiljnije, Nadal je delovao kao da igra mec zivota u prva 2 seta. Da li je to bila taktika od pocetka, ili je jednostavno zgrabio ukazanu sansu (kada je vec u prva dva servis gema Novakov napad "skripao"), ali odigrao je izuzetno agresivno od samog starta i prosto iznenadio Novaka, koji se nije bas najbolje snasao, a vrlo los procant prvog servisa mu je samo dodatno "pomogao" da se zakopa. Uz to pored velike agresivnosti, Nadalu je sve ulazilo, odigrati dva seta na onakvom nivou, sa minimalnim brojem gresaka, od rivala zahteva neprestano "gadjanje" linija, pa imamo situaciju u kojo Novak cesto promasi za koji centimetar, a s druge strane moze amo da gleda u neverici ka svom boksu, kada Nadal milimetarski precizno pogadja teren gde god pozeli.
Treci set je vec lici na duel dva "ravnopravna" rivala, ali se nekako osecalo da ce Novak tesko da ikakvog preokreta, a sanasa za set je propustena kod 5-4 i 0-15 na servis Nadala. Posle smo videli vec vidjeni scenario, dupla u poslednjem servis gemu Novaka, i odsustvo svake borbe u poslednjem gemu. Licno ne verujem da bi krajnji ishod bio drugaciji cak i da je Novak uzeo treci set, ne verujem da bi mogao jos 2 sata da drzi dovoljno visok nivo, pre svega mentalno, jer mi je utiasak da je tu pao jos pocetkom meca. Ne mogu da odbacim mogucnost da je ipak precenio uslove koji su trebali njemu ici na ruku i formu koja je do finala pokazivala da Nadal nije bas top. Finale koje me je sa Novakove strane podsetilo na izdanje protiv Marija u finalu Vimbldona 2013. Nadal s druge strane moze biti itekako zadovoljan, mislim da je i on sam iznenadjen koliko je dobro odigrao. Posle ovakvog nastupa sebe je vec postavio kao prvog favorita za naredni RG koji dolazi vrlo brzo, ali ima vremena do tada.
Da prokomentarisem ukratko i ostale igrace iz vrha.
Svarcman je izvukao maksimum od sebe, pobeda nad Timom je pokazala da je i mentlano dosta jak, jer je u tom mecu propustio mnogo prilika, rival je poveo sa 2-1 u setovima i imao brejk, ali Argentinca je bacio sve na teren i uspeo da napravi veliki preokret. Steta je sto zbog visine nema ubojitiji servis, mogao je mozda malo vise u polufinalu, ali generalno odlican nastup za njega.
Tim nije delovao uopste dobro, da li je do mentalne zasicenosti nakon osvajanja USO i svega desetak dana pravog odmora, ali nije bilo svezine i energije u njegovoj igri, kao da je pokusao na neku rutinu da odradi meceve, i malo je nedostajalo da ga to dovuce do polufinala. Vidi se da je sazreo, videcemo koliko ce ga bolje igre na betonu kostati kada je sljaka u pitanju.
Cicipasa vidim kao sampiona ovog turnira jednog dana i ove godine je potvrdio da ima sve predispozicije. No mozda je malo i previse samouveren, i to bi ga moglo kostati nekih neplaniranih poraza. Nisam siguran da ce vec na prolece biti spreman za iskorak i neku veliku pobedu ovde, ali je od mladjih igraca bez dileme najboloji sljakas, bar za sada.
Zverev je izgleda bio nesto bolestan, ali vec sam pisao da mi se uopste nije svideo nacin na koji je izgubio od Sinera. Iako ma najbolje rezultate na sljakastim Mastersima, cini mi se da on sansu na RG mora da vreba iz drugog plana.
Siner je napravio bas veliki iskorak, rutinski dobijen Zverev i odlicna 2 seta protiv Nadala, nagovestavaju veliki potencijal, treba ga ispratiti tokom proleca i videti kako ce se snaci u uslovima povisenih ocekivanja.
Medvedev ocito ne moze da se snadje na sljaci, prosle godine je mogao da se vadi na umor, ovog puta ne. Sad me jos vise cudi Novakov poraz od njega u Monte Karlu prosle godine i gotov sam siguran da je taj mec Novak tankovao u trecem setu. Za
Rubljova sam vec pisao, deluje kao top 10 igrac, koji se nece naosvajati velikih titula. Tesko je drugacije objasniti ono potonuce nakon gubitka brejka presnosti u prvom setu. protiv rivala koga je dobio 10 dana ranije, sem da imamo novog Berdiha. U to se uklapa i onaj poraz od Medvedeva u Nju Jorku. Nadam se da ce me Rus demantovati.
Edit: Zamolio bih Nowitzkog da vise Novaku ne prognozira pobede u velikim mecevima, ovako bese i pred finale WTF u Londonu 2016. protiv Marija kada se direktno odlucivalo o prvom mestu na kraju godine

#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.
#8 #24
OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018
OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!