Karelia slims wrote:pomenuo si prosvetu i objasniću ti jer je meni majka radila u prosveti. kada bi sistem savršeno funkcionisao, ne bi mogle da se zaposle sve vaspitačice i učiteljice jer ih ima previše na tržištu rada, a premalo škola i vrtića za sve njih. nastavnike fizike, hemije, matematike, tehničkog nemaš i radi nestručan kadar, tako da tu niko nikoga ne može da ucenjuje za posao. danas završiš za nastavnika fizike, sutra imaš posao.
tek mi nije jasno pominjanje startup IT firmi. ko je tu lud da ucenjuje i koja tu budala pristaje na ucenu, a radi u najperspektivnijoj grani. tu jedino mogu da budu šeme kao i u svakoj drugoj državi što postoje.
Znači nije problem vlast, nego su svi lenji, nesposobni i čekaju državni posao, dok posla ima na sve strane, tržište je pošteno, transparentno, i svi odmah žive svoj IT, startap, preduzetnički san? Završio si školu , posao te čeka. Imaš ideju , država te podrži. Pošten si , sistem te nagradi?
Iskreno -- mislim da stvarno ne živimo u istoj zemlji. Ili bar ne u istoj realnosti.
U mojoj zemlji gomilu vaspitačica i učiteljica drže godinama na ugovorima, a kad dobiju stalno , onda moraju da ćute, botuju, ili gledaju kako im deca iz režimskih porodica napreduju mimo svakog kriterijuma. U mojoj zemlji podršku za IT sektor ne dobijaju ljudi s idejama, već firme s vezama. Startap fondovi i državna podrška idu tamo gde ima naših, ne gde ima kvaliteta. (Ovo je posebna tema i tako široka, ljudi ne razumeju koliko je naš IT sektor ugrožen potpunim nerazumevanjem i mešanjem vlasti)
Pa da, ima posla. Ali ne za svakoga, ne pošteno, i ne bez klimanja glavom.
Problem nije što neko uspe već što mora da nauči kad da ćuti da bi opstao. A najgore je kad ljudi to zovu “snalaženjem”, umesto pravim imenom: življenje u zarobljenom društvu.