Evo da i ja upletem svoju matematiku. A pokusao sam vrlo pazljivo da provjerim stanje u svim grupama.
(1) Kao polaznu tacku uzimam da ce u zadnjem kolu Slovacka izgubiti u Crnoj Gori, i da ce nam se u svim kalkulacijama odbijati rezultati ostvareni u mecevima protiv Slovacke, posto ce oni biti zadnji. Mislim da je to sigurno.
(2) Znaci, vec smo konstatovali da pobjedom protiv Izraela od 19 razlike idemo kao drugi. To je provjereno. Ali nerealno.
(3) Ako slucajno Estonija izgubi u zadnjem kolu od Islanda kod kuce, a mi pobijedimo Izrael preko 13 razlike, prolazimo kao drugi uz skor 4:4. I to je nerealno, kako god okrenes, i za nas i za Estonce.
(4) Ako izgubimo od Izraela, ispadamo. Bez obzira na to kako ce Estonija proci protiv Islanda, zato sto se ne moze proci dalje skorom 3:5. I to je provjereno.
(5) Ako pobijedimo Izrael manje od 19 razlike, imacemo skor 4:4, i bicemo treci u grupi (osim ako se desi situacija opisana pod (3), kad nam pase i pobjeda veca od 13 razlike pa da budemo drugi). Onda tek slijedi visa matematika. Naime, treceplasirani u grupama D, E i F ce izvjesno imati skor 5:3 i proci dalje.
Ostaju nam grupe B i C. Prvo da konstatujem da ce nasa kos razlika, kad se izbace mecevi protiv Slovaka, biti +62 plus razlika koju ostvarimo protiv Izraela.
Znaci, u grupi C je izvjesno da ce Hrvatska tuci Austriju kod kuce u zadnjem kolu, tako da ce treceplasirani u grupi C imati skor 3:5, i ne moze dalje.
Sto se tice grupe B, tu je realno da ce u zadnjem kolu Njemacka uzeti Azerbejdzan kod kuce, a da ce Svedska uzeti Luksemburg u gostima. Tada se u toj grupi formira krug od tri ekipe u kojem ce Svedjani biti drugi, Azerbejdzan treci, a Bugarska cetvrta. Azerbejdzan sad ima kos-razliku +11 a izgubice jos od Njemacke. Pa je i on losiji od nas.
Sve u svemu, bilo kakva pobjeda protiv Izraela nam odgovara. Ako bude ispod 19, odnosno 13 razlike, proci cemo kao treci skorom 4:4.
Samo treba da se poklopi ovih 15-16 rezultata koje sam nabrojao, i to je to.