by Moebius » 09 Sep 2012, 12:11
Skandal (mada za mene odavno ne i iznenađenja) na svim nivoima, Divljački Sindikat pobedio, prevladao, izdominiraotm. Mi imamo jednog i po igrača, nekolicinu poluigrača i par nekad talenata. Niko da preuzme odgovornost, niko da povuče/stabilizuje ekipu na parketu, bezmudost, otaljavanje i dekoncentracija za najgrublju osudu.
Za sve je kriv -> Selektor. On je napravio ovaj tim koji mu u svakom ciklusu igra sve gore. Što je još strašnije, igrači mu igraju gore nego u svojim klubovima - svi osim mučenog Milenka Tepića koji bolje od ovog ne može i na čijem tužnom primeru se prelama trenutak naše reprezentativne košarke. On nije bleda senka igrača koji je nekada rešavao utakmice protiv najvećih evroligaških ekipa, on je drugi čovek u istom tom telu. Slika i prilika reputacije našeg basketa: ljuštura koja je nekada imala zlatni sjaj. Pre samo deset godina bili smo prvaci sveta, sinoć nas je otresla Estonija. Ukoliko se ne budemo plasirali na prvenstvo, bićemo jedina ex-Yu država koja neće biti tamo. A iz ove perspektive mi deluje da Siniša Mihajlović sa svojim ad-hok timom i na samom početku kvalifikacija ima veće šanse da se plasira na fudbalsko prvenstvo, nego da mi u samo jednoj utakmici pobedimo Izrael sa 20 razlike. Taj šamar mora nešto iz osnova da promeni, pošto nam se i u košarci smeši scenario Mađarske.
O pojedinačnom učinku igrača je besmisleno trošiti reči, ali Savantm ipak zaslužuje dodatno slovo. To kako je Golubaru igrala treća najveća 'zvezda' ove reprezentacije (i po rejtingu i po ugovoru i po odgovorosti) je jedna od najvećih sramota za trenera. Da vodim Metalac ne bi mi bio u ekipi da je igrao onako kako je odigrao KOMPLETNE kvalifikacije. Može da baca table na svakom TO 15 puta, da se beči i objašnjava, ali njega jednostavno više niko ne jebe. Voda je odavno ušla u uši, svaki promil samopuzdanja kod igrača je nestao i ne znam šta mora da se dogodi da bismo se podigli. Zvučalo to jeretično ili ne, ali mislim da je za nas bolje da se ne plasiramo. Tek tada bi se upalile crvene lampice kod ljudi u Savezu, jer takav blam ne bi mogao smeo da nikoga ostavi ravnodušnim. Ovako, ako se plasiramo, ništa se suštinski neće promeniti, osim što će Golubar otići (što se iz aviona vidi da jedva čeka), doći će neko drugi kod koga će Divljački Sindikat nastaviti da divlja, te nas čeka novi neprolazak grupe.
Rešenje, naravno, postoji: naturalizovati ne jednog - već dva crncatm ->jednu peticu i jednog pleja i graditi ekipu oko njih, a za selektora dovesti Blata i dekretom, potpisanim od strane predsednika države, zabraniti pristup reprezentaciji Važnojeučestvovatitm. Za tako nešto je, osim gutanja sopstvenog ponosa i momentalnog razlaza s našim velikosrpskim velikokošarkaškim sindromom, potreban i veliki keš, a Đilas - videsmo - to može.
A pošto svi znamo da se tako nešto neće dogoditi, preostaje nam samo da budemo nemi svedoci onoga što nas čeka. Jer ovo je još uvek visoko nad onim gde možemo da padnemo.