Kalderon: “Prerano smo otpisani”
IZVOR: B92, KOSARKA.RS
Španski plejmejker Hose Kalderon, ččan Toronto Reprotsa, izjavio je za medije u Španiji da je njegova generacija “furije” prerano otpisana i poslata u istoriju.
Beta/AP
"Nismo rekli poslednju reč. Prošle godine su svi govorili da je zenit naše generacije prošao, kao i pre neki dan o Barseloni kada su izgubili u finalu Kupa kralja. U našoj selekciji postoje igrači koji imaju 21 i 22 godine, koji dobro napreduju i koji sa nama starijima čine odličan tim. Svi zajedno imamo veliko želju da idemo na Evropsko prvenstvo".
"Ja reprezentaciju vidim isto kao i uvek, imamo veliku želju. Jasno je da smo na prvenstvu sveta izgubili trojkom sa pola terena, ali mi imamo veoma dobru ekipu. Tri naša igrača su među najboljima u Evropi, imamo četiri NBA igrača i to je ono čime se ne mogu pohvaliti mnoge nacionalne selekcije", rekao je Kalderon.
"Ovo prvenstvo se ne igra samo za evropski prestiž, ono je i kvalifikaciono za Olimpijske igre", dodao je sjajni plej.
Kalderon je upitan i da prokomentariše eventualni nastup Ibake u dresu 'crvene furije'.
"Još uvek nije poznato da li će igrati Ibaka ili Mirotić. Ibakino igranje bilo bi veoma značajno za nas. On je odličan defanzivac, odličan bloker, a koristan je i u napadu. Bio bi prava zvezda tima", odgovorio je igrač Reptorsa.
Organizator igre tima iz Toronta osvrnuo se i na svoju sezonu u najjačoj ligi na svetu.
"Lično sam zadovoljan sezonom. Unapredio sam neke elemnte u svojoj igri, ali nikada ne možete biti srećni kada vaša ekipa zabeleži dvadesetak pobeda."
Od sledeće sezone u NBA bi mogao da igra još jedan španski reprezentativni plej, Riki Rubio.
"Njegove igre su na nivou NBA lige. On je veoma dobar igrač, ali samo on može o tome da odluči. Sve ima svoje prednosti i mane. On jedini zna da li je spreman da napusti Španiju, porodicu i prijatelje. To nije laka odluka."
“Lokaut” je mesecima jedna od glavnih tema vezanih za NBA.
"Nadam se da će biti postignut dogovor koji ne podrazumeva prekid takmičenja. Tačno je da su dve strane malo udaljene, ali ima još dosta vremena da se do 30. juna sve reši. To je u inetersu svih nas."
Plej Toronta poželeo je sreću Marku Gasolu u duelu sa San Antonijom i označio Lejkerse kao glavne favorite za prsten.
"Lejkersi, dok se ne pokaže suprotno, su moji favoriti. Još uvek imaju uspone i padove, ali znaju šta treba da rade da bi došli do titule. Voleo bih da se u finalu 'Zapada' sastanu Mark i Pau. Mislim da će pobednik na 'Istoku' biti bolji iz serije Majami-Boston. Što se tiče MVP priznanja mislim da bi ono trebalo da ode u ruke Derika Rouza. Svaka čast i Durantu i igračima Majamija, ali Čikago je doveo samo Karlosa Buzera i od osmoplasirane ekipe na 'Istoku' postali su tim sa najboljim skorom u ligi."