Board index Olimpijske Igre Rio 2016

Rio 2016. - u susret OI

Re: Rio 2016. - u susret OI

Postby Dylam Dop » 11 Sep 2015, 14:20

@octopus

Sad kad pomenu tu bracu Majdov i 'sarajevsku skolu', bas me intrigiralo sad i kakva je inicijalna saradnja OKS-a sa nadleznim sport. institucijama u RS po pitanju talenata odavde (prije svega u ovim individ. sportovima).. Mislem, jes' vjerovatno da je glupo (i samo pitanje), ako se uzme eto u obzir recimo da Kolasinac i Amela nastupaju za Srbiju, sto je na kraju i normalno.

Znam eto da je dzudo amo dosta dobro razvijen (BL, Trebinje, Sarajevo, Bijeljina,..). Onda postoji veliki potencijal za razvoj kajaka&kanua na brzim vodama (prevashodno u okolini BL). Za Slovence znam da su u ovom u samom svjetskom vrhu, pa i Makedonci skoro na svakoj olimpijadi izbace nekog kanuistu na ovim "brdskim" vodama. U RS/BiH je sve to tek u povoju nakon svih tragicnih ratnih razaranja.

Uglavnom za ovu vrstu sporta postoje znatno bolji uslovi nego u Srbiji. Mada, sve mi se cini mrka kapa od svega toga, i da sve vise ostaje u okviru BiH (kako i pomenuh gore slucajeve Amele i Asmira koji su ostali da nastupaju za Srbiju). :beyond:

@zenski vaterpolo

Prije nekog vremena sam citao (iz pera njenog ujaka ili pak strica, ne znam sad.. ) o nekoj izuzetno talentovanoj juniorki iz CG koja obozava vaterpolo i u odsustvu daljih mogucnosti dole trenira zajedno sa muskim vrsnjacima, pritom ih redovno nadigrava.. Strasna zelja joj je da nastavi dalje u tome, ali s vrsnjakinjama, i u Srbiji svakako, s krajnjim ciljem da na kraju i nastupi za istu na nekom ino-takmicenju..Takvim pojedinicama/-incima bi trebalo svakako ponuditi neku adekvatnu stipendiju uz samo skolovanje u Srbiji/BG-u.
Mada, koliko znam vaterpolo je u strasnom padu posljednjih nekoliko godina i FINA&IOC ozbiljno razmatraju da i muski dio iskljuce iz daljih olimpijskih ciklusa.. Jer ostale drzave (ako izuzmemo ovu hrpicu mediteranskih + Madjari) ne pokazuju iole interes za neko dalje i vece ulaganje u ovaj sport. A rekao bih da je i u tradic. jakim vaterpolo zemljama (Madjarska, Italija, pa i Hrvatska..) isti u laganom odumiranju, nazalost.. :sad10:
Dylam Dop
Guest

Postby Milutinov Tata » 11 Sep 2015, 15:22

jabukamen wrote:Nista tekvondo, streljastvo i kajak nisu profitabilniji od zenskog vaterpola.

To je tek posebna prica, ali ja sam vise bacio akcenat na ekipne sportove jer nam je to nasledje iz SFRJ. A da ima nekih vizionara kada su mali sportovi u pitanju, ne bi Natasa Janic osvajala olimpijske medalje za Madjarsku, nego bi vec posle Sidneja trazili s kim da je uparimo za dvojac. Ako je cilj da imamo sto vise medalja na OI, one se osvajaju u malim sportovima, ili u bazicnim koji imaju N disciplina i mogucnosti da se dodje do medalje. Zlato u kosarci vredi isto kao i zlato u mauntin bajku kada se podvuce crta na kraju :beyond: .

jabukamen wrote:Isto koliko ih je gledalo i EP u zenskoj kosarci do polufinala jer su se ljudi zainteresovali onog momenta kad smo postali kandidat za medalju i isto koliko bi gledalo ragbi, lakros ili neki treci sport u kom nismo konkurentni. Samo sto olimpijski prvak u zenskom vaterpolu kosta 1/10 novca koliko treba odvojiti za Milicu Dabovic ili 1/100 cene Fejse.

Voleo bih da si u pravu, ali secam se kako je bilo pre 9 godina, sira rodbina i to je to otprilike. Naravno da bi konkurentnost nase reprezentacije povecala interesovanje, ali to pokazuje i nas odnos prema sportu generalno, ili su na vrhu ili nemoj da se bavis time. Uglavnom nema sredine.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby jabukamen » 13 Sep 2015, 15:39

Milutinov Tata wrote:Voleo bih da si u pravu, ali secam se kako je bilo pre 9 godina, sira rodbina i to je to otprilike. Naravno da bi konkurentnost nase reprezentacije povecala interesovanje, ali to pokazuje i nas odnos prema sportu generalno, ili su na vrhu ili nemoj da se bavis time. Uglavnom nema sredine.

Definitivno je tako. Samo sto se ta konkurentnost promeni pa smo osamdesetih bili velesila u rukometu, a u odbojci nas nigde nije bilo. Bilo bi neverovatno da je neko tada rekao da ce 2 od tri medalje iz Londona doneti plivac i teniser, ali eto desilo se. Zenski vaterpolo je zanimljiv jer su tu put i smetnje do vrha sigurno manje nego recimo u zenskoj odbojci.

Ako kosarkasi (pupupu daleko bilo) na evropskom ne bi osigurali plasman u Rio, da li bi kao vicesampioni sveta imali poziciju nosioca na predolimpijskom turniru ili ce biti random izvlacenje?
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.
jabukamen

Postby Patriota » 15 Sep 2015, 11:41

Evo i dugo traženog i sa nestrpljenjem očekivanog odgovora od strane Olimpijskog komiteta Srbije, kada je reč o kriterijumima za učešće naših sportista na predstojećim OI. Ovo je izvod iz Odluka koje je doneo IO OKS na poslednjoj sednici:

***Članovi Izvršnog odbora usvojili su kriterijume za učešće takmičara iz Srbije na Igrama u Rio de Žaneiru. Odluke su donete u skladu sa strateškim opredeljenjem članova Skupštine i Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije da se poveća konkurentnost takmičara iz Srbije na Igrama i da u prvom planu bude rezultat, a ne broj sportista koji ide na Igre.
Prema kriterijumima, sportisti iz Srbije stiču pravo na takmičenje na Igrama ukoliko su uz redovan proces kvalifikacija osvojili kvotu ili normu u skladu sa pravilima Međunarodnog olimpijskog komiteta i nadležne međunarodne institucije. Prema ovoj odluci, to će biti jedini način za učešće na Igrama, i u skladu s tim neće se prihvatati pozivi po bilo kom drugom osnovu kao što su „B“ norme, „B“ vremena, vajld karte, pozivne kvote, pozivi po osnovu tripartitne komisije, kao i realokacije normi i kvota.***

Za mnoge ovo je željeni i očekivan ishod. Dok, kod jednog dela sportista i ljubitelja sporta ova odluka neće naići na odobravanje.
Pre svega, u konkretnom sulčaju, ako nastavi sa lošom formom, a ne izbori učešće na OI sa štafetom, Lenđer neće ići u Rio. Sa druge strane, to znači da Kajdoči može na OI samo ako to naša reprezentacija izbori na sledećem EP, a ako bude pozvan, OKS neće prihvatiti poziv. Ima tu još mladih sportista kao što su: Andrej Barna, Borko Velisavljević, Dragoslav Petrović…
Možda su zbog ovog drugog primera i neke budućnosti našeg sporta, ljudi iz OKS trebali da naprave izuzetak u kome bi stajalo da ukoliko poziv dobije junior ili takmičar do 23 godine, može da ide u Rio.
Patriota

Postby octopus » 15 Sep 2015, 11:57

Potpuno podzavam ovu odluku OKS, ali sam ubedjen da ce pred sami kraj kvalifikacionog ciklusa biti odstupanja od ovih kriterijuma i to negativnih, a ne ovih (pozitivnih) za koja se ti zalazes.

Sto se tice stafete u plivanju, tu se svi hvataju za Lendjerovu losu formu, a niko ne gleda da je i Velja na nivou b norme na 100m slobodno i da postoji realna verovatnoca da i Vjacanjin ne vidi OI u srpskoj kapici.

Nije strasno ako svi ti navedeni talenti ne vide Rio. I svetska i evropska seniorska prvenstva su dobre arene, gde mogu da osete atmosferu velikog takmicenja, a ako budu jos napredovali, vrata Tokija ce im se sama otkljucati. OI ne smeju vise da budu nagrada. Anja Crevar npr. nema apsolutno nikakve sanse da se iz kvalifikacija direktno plasira u finale svoje discipline, ali niko joj nece vrsiti pritisak sto ce da putuje iako su joj nikakve sanse, jer je to svoje nagradno putovanje zasluzila postignutom A normom. Neka tako bude i za ostale. Da se ja pitam, uveo bih da mora i da se potvrdi A norma u samoj olimpijskoj godini da bi neko mogao da putuje na Igre.
octopus

Postby Foteljas » 15 Sep 2015, 16:17

i u skladu s tim neće se prihvatati pozivi po bilo kom drugom osnovu kao što su „B“ norme, „B“ vremena, vajld karte, pozivne kvote, pozivi po osnovu tripartitne komisije, kao i realokacije normi i kvota.***

Ako sam dobro razumeo, ovo znaci da ce strelci koji su uzeli norme i ici u Rio, odnosno da npr. prema sadasnjem stanju stvari tamo nece biti Arunovicke i Zlatica?

Pre svega, u konkretnom sulčaju, ako nastavi sa lošom formom, a ne izbori učešće na OI sa štafetom, Lenđer neće ići u Rio. Sa druge strane, to znači da Kajdoči može na OI samo ako to naša reprezentacija izbori na sledećem EP, a ako bude pozvan, OKS neće prihvatiti poziv. Ima tu još mladih sportista kao što su: Andrej Barna, Borko Velisavljević, Dragoslav Petrović…
Možda su zbog ovog drugog primera i neke budućnosti našeg sporta, ljudi iz OKS trebali da naprave izuzetak u kome bi stajalo da ukoliko poziv dobije junior ili takmičar do 23 godine, može da ide u Rio.

Sa ovim bih se i ja slozio, odijum naseg javnog mnjenja protiv "turista" na OI su pre svega navukli Topic, Jefticka i njima slicni koji su u London 2012. zaista i isli kao turisti i nije fer da zbog njih ispastaju mladji talenti koji su pomenuti.
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Postby octopus » 15 Sep 2015, 20:26

Nije to realokacija normi, ne brini. Realokacija normi podrazumeva da kad se podele sve kvote preko sistema kvalifikacija, MOK svojom dobrom voljom odluci da uvrsti jos kog pojedinca/posadu koji je pokazao kvalitet na nekom takmicenju, ali je za dlaku ostao bez norme. U London su tako otputovali Marko Novakovic i sestre Moldovan.
octopus

Postby Milutinov Tata » 17 Sep 2015, 04:53

Da se ovde pribelezi da su kosarkasi osigurali barem ucesce na jednom od tri kvalifikaciona turnira za OI. Protiv Litvanije pobeda donosi finale i plasman u Rio.

Na SK u odbojci, SAD i Poljska bez poraza, dok Rusija i Italija imaju po jedan poraz. Odigrano je 6 kola.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby Dylam Dop » 17 Sep 2015, 09:23

Po svemu sudeci ameri osvajaju jedno od prva 2 mesta na ovom sv. kupu uz jos jednu selekciju iz Evrope. Sto dalje znaci da ce nam preostale 2 iz ove trojke: Poljska, Rusija, Italija biti najzesci konkurenti u januaru kad se budu igrale evropske kval-e za OI sa kojih samo prvoplasirani ide direktno u Rio, a drugi i treci se opet kvalifikuju za posljednji internac. turnir koji se opet igra u Japanu, kao i pred London 2012-te.

Mi dakle moramo u januaru da udjemo makar u ta prva 3!
(od ukupno 8 ekipa na tom turniru - poznati ucesnici uz nas su jos domacin Njemacka i Bugarska, a preostalih jos troje vjerujem da zavise od rezultata na predstojecem EP) Bice vraski tesko, ako uzmemo u obzir da su i Francuzi podigli kvalitet svoje odbojke u posljednje vrijeme.
Dylam Dop
Guest

Postby Tufi » 17 Sep 2015, 09:49

Ameri igraju i sa Poljacima i sa Rusima, tako da još nisu 100 % obezbijedili mjesto, ali ih jedna pobjeda vodi dalje.
Već sam rekao da će biti teže izboriti plasman na taj završni turnir kvalifikacija nego sa njega izboriti igre
Tufi

Postby Кутузов » 17 Sep 2015, 12:29

Француска је тренутно уз Пољаке вероватно најјача светска екипа.Имају сјајну генерацију у најбољим годинама су, са страшним физичким предиспозицијама.
Сигурно су јачи од Италијана, а чини ми се и од Руса.

Немци су увек незгодан противник уз то ће играти на свом терену, немају ништа мање шансе од нас.
Морамо на том турниру бити боље пласирани од две изузетно јаке селекције, наравно под условом да се САД квалификује на овом туриниру у Јапану.
Кутузов

Postby Tufi » 18 Sep 2015, 19:42

U ponedeljak počinje rasplet.
Rusi igraju sa Italijanima i Amerika-Poljska. A Ameri u utorak idu na Ruse. Mnooogo bi nam olakšali sa dva poraza :D
Tufi

Postby Pit Bull » 18 Sep 2015, 19:50

A sa ovoga svetskog kvalifikacionog turnira bi isle 3 ekipe na OI koliko vidim? Znaci fora je ugurati se u 3 u evropskim kvalama i onda tamo pokusati biti u 3 i otici na OI...
▒▓█ P █ A █ R █ T █ I █ Z █ A █ N █▓▒
Pit Bull

Postby Tufi » 18 Sep 2015, 20:08

Da, teže je doći do tog turnira nego se sa njega plasirati na OI
Tufi

Postby Арсен Лупен » 19 Sep 2015, 02:43

Ко од наших спортиста, екипа, тимова се још бори за пласман на ОИ?
Арсен Лупен

PreviousNext

Return to Rio 2016