@octopus
Sad kad pomenu tu bracu Majdov i 'sarajevsku skolu', bas me intrigiralo sad i kakva je inicijalna saradnja OKS-a sa nadleznim sport. institucijama u RS po pitanju talenata odavde (prije svega u ovim individ. sportovima).. Mislem, jes' vjerovatno da je glupo (i samo pitanje), ako se uzme eto u obzir recimo da Kolasinac i Amela nastupaju za Srbiju, sto je na kraju i normalno.
Znam eto da je dzudo amo dosta dobro razvijen (BL, Trebinje, Sarajevo, Bijeljina,..). Onda postoji veliki potencijal za razvoj kajaka&kanua na brzim vodama (prevashodno u okolini BL). Za Slovence znam da su u ovom u samom svjetskom vrhu, pa i Makedonci skoro na svakoj olimpijadi izbace nekog kanuistu na ovim "brdskim" vodama. U RS/BiH je sve to tek u povoju nakon svih tragicnih ratnih razaranja.
Uglavnom za ovu vrstu sporta postoje znatno bolji uslovi nego u Srbiji. Mada, sve mi se cini mrka kapa od svega toga, i da sve vise ostaje u okviru BiH (kako i pomenuh gore slucajeve Amele i Asmira koji su ostali da nastupaju za Srbiju).
@zenski vaterpolo
Prije nekog vremena sam citao (
iz pera njenog ujaka ili pak strica, ne znam sad.. ) o nekoj izuzetno talentovanoj juniorki iz CG koja obozava vaterpolo i u odsustvu daljih mogucnosti dole trenira zajedno sa muskim vrsnjacima, pritom ih redovno nadigrava.. Strasna zelja joj je da nastavi dalje u tome, ali s vrsnjakinjama, i u Srbiji svakako, s krajnjim ciljem da na kraju i nastupi za istu na nekom ino-takmicenju..Takvim pojedinicama/-incima bi trebalo svakako ponuditi neku adekvatnu stipendiju uz samo skolovanje u Srbiji/BG-u.
Mada, koliko znam vaterpolo je u strasnom padu posljednjih nekoliko godina i FINA&IOC ozbiljno razmatraju da i muski dio iskljuce iz daljih olimpijskih ciklusa.. Jer ostale drzave (ako izuzmemo ovu hrpicu mediteranskih + Madjari) ne pokazuju iole interes za neko dalje i vece ulaganje u ovaj sport. A rekao bih da je i u tradic. jakim vaterpolo zemljama (Madjarska, Italija, pa i Hrvatska..) isti u laganom odumiranju, nazalost..