Board index Olimpijske Igre Rio 2016

Sportisti Srbije na OI Rio 2016

Re: Sportisti Srbije na OI Rio 2016

Postby Pera Mitic » 11 Aug 2016, 21:14

Nisam sociolog, ali da pokušam...

Svet je mnogo veliki, a mi smo mnogo mali...
Kod nas se rađa sve manje dece... nacija stari... dakle, treba nam, kao takvima, mnogo više rada i truda...

Trenira samo onaj ko ima da plati... pričam o deci... članarina, oprema, pripreme... sve to košta...
Ne stvaraju se igrači već se "otaljava" kolko da se uzmu pare od roditelja...

Omladina "gluvari", "kulira"... puši, pije, duva... juri pokemone... izlazi u klubove...
U moje vreme nisi mogao doći do koša "u školskom"... sada zvrje uglavnom prazni...
fizičko se radilo ozbiljno... sada nakon dva otrčana kruga oko škole deca dobiju loptu - "igrajte se"...
Polovina škola nema salu za fizičko... gimnastika - šta je to?

Školski sistem je postavljen tako da i onaj ko bi hteo da trenira "ne može od škole"... bubanje, bubanje... po ceo dan...

Nemamo bazene, vrhunske trenere, program rada... znate li nekog ko trenira atletiku, onako ozbiljno, iz vašeg okruženja?

Menadžeri "kupuju" decu i njihove roditelje... guraju ih na račun onih koji su talentovaniji...
Novac se upumpava u isključivo jedno sportsko društvo i to, nažalost, ne za "proizvodnju" nego instant potrošnju...

I ovde neki stvari postavljaju naopako... Država ulaže u sport tako što daje stanove i stipendije, penzije... To nije ulaganje u sport, to je nagrada za ostvareno... Takođe, kažnjeni su oni koji su godinama generisali uspehe i medalje za ovu zemlju... pre svih mislim na KK i VK Partizan...

Političari se sete sportista samo kada treba sebe da izreklamiraju...

Tako da... ovo je sasvim očekivano... što smo posejali to sad i žanjemo... možda je tako i bolje, da se neki dozovu pameti...
Ministar sporta koji je došao tu da donese i sprovede Zakon o privatizaciji, ne da nije ništa učinio po tom pitanju, već će biti ministar još jedan mandat iako premijer (opet) nema snage za tako nešto...

O čemu mi pričamo...
:music: JNA
Pera Mitic

Postby Felipao » 11 Aug 2016, 21:17

AirBall wrote:Pogledaj npr Bekrica ili Andriju Zlatica, top talenti u svojim disciplinama, skoro da su batalili sport otkad je drzava pocela da ih finansira, lepo im je, ne moraju da se muce...

Pa sve si sam rekao upravo. Zasto Bekric ili Zlatic da dobiju 50 000 kad za 50 000 mozes da obezbedis infrastrukturu i ulozis u organizaciju seminara i skola za usavrsavanje trenera i samim tim das priliku stotinama Bekrica da dodju na to mesto i da ti donesu medalju na OI i u tom procesu sklonis sa ulice hiljade dece koje ces da ukljucis u trening a to i jeste poenta sporta.
Mi sve radimo naopako. Idemo od kraja ka pocetku umesto obrnuto ... Ako vec hocemo da ulazemo u sport moramo da krenemo od osnova i sistemski. A mi hocemo sve preko noci, nekim premijama da izvucemo neku medalju za premeravanje patke a ta medalja je vise plod slucajnosti i samim tim teze ce se ponoviti nego da je plod sistemskog rada.
Felipao

Postby Tegi » 11 Aug 2016, 21:19

Citao sam prosle godine u Zurnalu izjave hrvatskih vaterpolista koji su komentarisali kako je srpska reprezentacija toliko odskocila i prosetala se do zlata. Svi do jednog su rekli- drzava je pocela daleko vise da ih finansira nego sve ostale drzave svoje vaterpolo selekcije.

Sto napisa Konjusar na Fejzu, sta jos Vucic treba da upropasti da bi mu rejting pao makar na 45%?
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby octopus » 11 Aug 2016, 21:20

Smaram, ali Hrvati rade po istom programu kao i mi. Oni imaju rezultate.
octopus

Postby Rajs » 11 Aug 2016, 21:20

AirBall wrote:
Rajs wrote:VK Partizan se polako gasi a 12 od 13 ovih igraca poniklo u VKP, bas me zanima kakve ce biti zamene ovim momcima u narednom periodu.

Ma nije tacno da je 12/13 poniklo u VKP, to je najobicnija manipulacija... Prlainovic i Mandic su iz CG, braca Pijetlovici iz Novog Sada itd... Jesu oni igrali u Partizanu i tu stekli afirmaciju, ali su ponikli u drugim klubovima...

Sve u svemu naravno da Partizan treba da se finansira, ali nisu to sve bas nasa deca...

U pravu si, lose sam se izrazio ali su svi oni postali reprezentativci kod nas, bas da vidim na sta ce nam liciti reprezentacija kad se penzionisu ovi momci.

Evo primera iz kosarke, da je KKP imao sasvim pristojan budzet uspeo bi da zadrzi Bogdana i Milutinova jos jednu sezonu.

Bogdan bi imao priliku da jos jednu celu sezonu bude glavni igrac sa 20+ poena i ne bi se skrivao kao sto radi celo prvenstvo jer bi imao rutinu kako se zavrsavaju utakmice.

Milutinov isto, bio bi prvi centar i bio bi dupli bolje nego sto je sada nakon sto je stagnirao godinu dana u Grckoj.

I bio bi veoma koristan za reprezentaciju a mi ne bi smo gledali Stimca i pogotovo Bircevica koji se blamira igrom u odbrani na ovom prvenstvu.

Sve je razlog tome, ponavljam opet, iskompleksiranost zvalavog psihopate.
NBA Fantasy Champion (2019)
Premier League H2H Fantasy Champion (2021)

OSTOJA ODLAZI
Rajs

Postby White Mamba » 11 Aug 2016, 21:35

Masovni sport, skolski sport se ne finansira dovoljno, stavise nikako, a to je osnova vrhunskog sporta, bar po teoriji..
Deb'o. Sujetan. Oce kadrira. Ne vodi treninge. Oce stan u BGH2O. Dov'o asocijalnog Korija
NECE STEFI DA IGRA ZA NJEGA
Stop hibridnom ratu!!!
White Mamba

Postby boki111 » 11 Aug 2016, 21:37

@Pera Mitic
Objasnio si sustinu.
Kao klinac nisam mogao da dodjem na red, a sada sve zvrji prazno.
Nema nas dovoljno (izumiremo),a i takvima treba da se poklopi mnogo stvari ne bi li imao sredstva za normalno treniranje.
A i totalno smo otisli u aut sto se tice zelje za uspehom, entuzijazma itd. To smo dobili kombinacijom toga sto smo sve stariji i uopstenom stanju u drustvu.
U kakvoj sam ja bio euforiji tokom iIndijanapolisa 2002, Olimpijada 2000 i 2004, da ne pominjem devedesete, visili smo na terenima, svi (stari,mladi...) su pricali o tim dogadjajima, a danas 90% ljudi ne moze da saceka 3h ujutru da pogleda utakmicu, nego sutradan na poslu na pauzi vide ishod, prozbore 2 reci i nastavljaju borbu za prezivljavanje.
Ubijeni smo u pojam, a i sistem finansiranja sporta svakako nije odgovarajuci.
boki111

Postby Milutinov Tata » 11 Aug 2016, 21:38

Rajs - trazis od drzave da ulaze u odredjene klubove zato sto oni mogu da naprave vrhunske pojedince koji ce nam doneti medalje? Tu ti odmah krece klubaski rat i prebrojavanje i nikada se ta bitka ne moze dobiti.

Drzava treba da napravi/stvori bazu, omoguci da sto vise mladih/dece ima pristup fizckoj aktivnosti (kolektivni sportovi, atletika, gimnastika, plivanje...), pa od nekog kvantiteta ce se dobiti kvalitet. Savezi treba da vode racuna o strucnom kadru, treba finasirati i trenerski kadar jer neko mora da radi sa sportistima. Najbolji treba da imaju "stipendije" i najbolje moguce uslove tokom jednog olimpijskog ciklusa, ali mora se znati na osnovu kog rezulta se dobijaju ta sredstva, kako se pravdaju tokom ciklusa i kako se produzavaju/ukidaju kada se olimpijski ciklus zavrsi.

Vrhunski sport treba da se sam izdrzava, vlada treba da stvori uslove za to preko privatizacije.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby Кутузов » 11 Aug 2016, 21:40

Rajs wrote:
U pravu si, lose sam se izrazio ali su svi oni postali reprezentativci kod nas, bas da vidim na sta ce nam liciti reprezentacija kad se penzionisu ovi momci.

Evo primera iz kosarke, da je KKP imao sasvim pristojan budzet uspeo bi da zadrzi Bogdana i Milutinova jos jednu sezonu.

Bogdan bi imao priliku da jos jednu celu sezonu bude glavni igrac sa 20+ poena i ne bi se skrivao kao sto radi celo prvenstvo jer bi imao rutinu kako se zavrsavaju utakmice.

Milutinov isto, bio bi prvi centar i bio bi dupli bolje nego sto je sada nakon sto je stagnirao godinu dana u Grckoj.

I bio bi veoma koristan za reprezentaciju a mi ne bi smo gledali Stimca i pogotovo Bircevica koji se blamira igrom u odbrani na ovom prvenstvu.

Sve je razlog tome, ponavljam opet, iskompleksiranost zvalavog psihopate.

Previše si opterćen onom nakazom, pa u njemu vidiš krivca za sve probleme u društvu.

Nama se ovakav fijasko dešava svake četiri godine, a koliko znam ovaj vlada samo jedan olimpijski ciklus.

Ove primere koje si naveo nemaju apsolutno nikakve veze sa trenutnim stanjem u srpskom sportu.

Problem je drugi i mnogo komplikovaniji od teze "za sve ovo je kriv Vučić".
Кутузов

Postby octopus » 11 Aug 2016, 21:43

Malo smo se udaljili od teme. Svako gleda stvar iz svog ugla. Ali tek malo smo zagrebali u sustinu problema zbog cega smo ocajni na OI. Mnoge stvari funkcionisu tokom raznih SP (da ne kazem i EP) i iako je negde manja a negde ista konkurencija kao na OI, neuporedivo smo opusteniji i pruzamo bolje rezultate. Sve to nema veze ni sa drzavom, ni parama...mozda donekle je veca samopromocija politicara sto pritiska sportiste jer cugaju sa ''njihove'' sise, ali da li je to toliko bitan faktor?
octopus

Postby shef_lwt » 11 Aug 2016, 21:44

Pera Mitic wrote:Nisam sociolog, ali da pokušam...

Svet je mnogo veliki, a mi smo mnogo mali...
Kod nas se rađa sve manje dece... nacija stari... dakle, treba nam, kao takvima, mnogo više rada i truda...

Trenira samo onaj ko ima da plati... pričam o deci... članarina, oprema, pripreme... sve to košta...
Ne stvaraju se igrači već se "otaljava" kolko da se uzmu pare od roditelja...

Omladina "gluvari", "kulira"... puši, pije, duva... juri pokemone... izlazi u klubove...
U moje vreme nisi mogao doći do koša "u školskom"... sada zvrje uglavnom prazni...
fizičko se radilo ozbiljno... sada nakon dva otrčana kruga oko škole deca dobiju loptu - "igrajte se"...
Polovina škola nema salu za fizičko... gimnastika - šta je to?

Školski sistem je postavljen tako da i onaj ko bi hteo da trenira "ne može od škole"... bubanje, bubanje... po ceo dan...

Nemamo bazene, vrhunske trenere, program rada... znate li nekog ko trenira atletiku, onako ozbiljno, iz vašeg okruženja?

Menadžeri "kupuju" decu i njihove roditelje... guraju ih na račun onih koji su talentovaniji...
Novac se upumpava u isključivo jedno sportsko društvo i to, nažalost, ne za "proizvodnju" nego instant potrošnju...

I ovde neki stvari postavljaju naopako... Država ulaže u sport tako što daje stanove i stipendije, penzije... To nije ulaganje u sport, to je nagrada za ostvareno... Takođe, kažnjeni su oni koji su godinama generisali uspehe i medalje za ovu zemlju... pre svih mislim na KK i VK Partizan...

Političari se sete sportista samo kada treba sebe da izreklamiraju...

Tako da... ovo je sasvim očekivano... što smo posejali to sad i žanjemo... možda je tako i bolje, da se neki dozovu pameti...
Ministar sporta koji je došao tu da donese i sprovede Zakon o privatizaciji, ne da nije ništa učinio po tom pitanju, već će biti ministar još jedan mandat iako premijer (opet) nema snage za tako nešto...

O čemu mi pričamo...

Iako nisam ekspert u oblasti sociologije, ipak imam nekog znanja iz toga, kao i iz psihologije.
Odlično zapažanje i dobre primere si naveo.
Moj sestrić trenira atletiku u Partizanu, ali recimo pored njega ne znam nikoga ko ima dodirnih tačaka sa tim sportom.
U suštini, ovde kod nas se sve naopačke radi.
Meni recimo kum iz Beča danas kaže, kada smo komentarisali uslove i infrastrukturu ovde kod nas, da se tamo radi perfektno i da na primer bukvalno na 100 metara ima vrhunskih basketaških terena, samo što njih to ne interesuje. Nije to poenta priče, ali većina razvijenih zemalja svakako brine o svemu i pokušavaju na razne načine da privuku mlade da treniraju i što je najvažnije - ulažu u njih. Dok kod nas, kao što svi kažu, "ulaže" se samo u nagrade.
shef_lwt

Postby octopus » 11 Aug 2016, 21:48

Milutinov Tata wrote:Vrhunski sport treba da se sam izdrzava, vlada treba da stvori uslove za to preko privatizacije.

Mislis da se zavrcu ruke bogatim privrednicima, kao sto se to na zapadu radi ili kao sto je kod nas Vucko preko Cokija ucenio Dulica da finansira VK CZ da ne bi otisao u zatvor? :biggrin:
octopus

Postby Rajs » 11 Aug 2016, 21:54

Milutinov Tata wrote:Rajs - trazis od drzave da ulaze u odredjene klubove zato sto oni mogu da naprave vrhunske pojedince koji ce nam doneti medalje? Tu ti odmah krece klubaski rat i prebrojavanje i nikada se ta bitka ne moze dobiti.

Drzava treba da napravi/stvori bazu, omoguci da sto vise mladih/dece ima pristup fizckoj aktivnosti (kolektivni sportovi, atletika, gimnastika, plivanje...), pa od nekog kvantiteta ce se dobiti kvalitet. Savezi treba da vode racuna o strucnom kadru, treba finasirati i trenerski kadar jer neko mora da radi sa sportistima. Najbolji treba da imaju "stipendije" i najbolje moguce uslove tokom jednog olimpijskog ciklusa, ali mora se znati na osnovu kog rezulta se dobijaju ta sredstva, kako se pravdaju tokom ciklusa i kako se produzavaju/ukidaju kada se olimpijski ciklus zavrsi.

Vrhunski sport treba da se sam izdrzava, vlada treba da stvori uslove za to preko privatizacije.

Ma ja sam samo dao najsveziji primer koji je svima poznat.

Pre nekoliko godina smo imali KKP, KKCZ, Radnicki Kragujevac, Hemofarm... A danas?

Umesto sto je Usnija sprco onolike milione na KKCZ i FKCZ, mogao je lepo sve te novce da rasporedi na minimum 5-6 sportova i ne bi morali da brinemo o buducnosti.

Jel gledao mozda neko gde i kako trenira Ivana Spanovic u emisiji sa Acom Stojanovice, pa devojka trci na nekoj uzbrdici pored nekog puta dok pored nje prolazi milion automobila i posle ulazi u neko bure napunjeno ledenim flasama umesto da se drzava otvori i kupi tu ledenu stvar od par hiljada evra.

Ali ne, vazno da se ima za razne Kange i Ruize, a srpske sportiste ko jebe.

Drugi pasus potpisujem od reci do reci, apsolutno si u pravu.
NBA Fantasy Champion (2019)
Premier League H2H Fantasy Champion (2021)

OSTOJA ODLAZI
Rajs

Postby soniko » 11 Aug 2016, 21:56

Problem je sto je taj prvi korak u sport djece sa pet,sest sedam godina vezan za buljuk privatnih skola sporta, kosarke,fudbala, rukometa itd...vodjeni od strane trenera sumnjivih diploma.

Skola je osnov, profesori fizickog strucni treneri. Mi stariji se sjecamo da su u skoli bile fudbalska,kosarkaska,odbojkaska,rukometna, gimasticka, atleticarska pa i likovna muzicka i druge sekcije. Skolska takmicenja po razlicitim uzrastima su kristalizirala talente koji su kad za to dodje vrijeme prelazili u klubove u kojima su radili ozbiljni strucni i iskusni treneri sposobni da nastave nadogradnju.

Sada imamo slucaj da privatni klubovi naplacuju novac i zarada im zavisi od masovnosti. Oni nikada nece suziti selekciju, izabrati najtalentovanije koje ce usavrsavati jer bi se tom odlukom odrekli onih netalentovanih od kojih takodje naplacuju clanarinu.

Mora se u jednom momentu, prelomiti, presjeci, unaprediti talentovane i zahvaliti se netalentovanim bez obzira na zaradu. E tad kad se talenat profilira na scenu treba da stupi drzava ali ne.sa parama vec sa strucnjacima i uslovima.
soniko

Postby Skafi » 11 Aug 2016, 21:56

Medalju nam donosi obrva lala. :D

https://www.youtube.com/watch?v=Vj7Oqivk2Jk
Skafi

PreviousNext

Return to Rio 2016