Board index Olimpijske Igre Rio 2016

Rio 2016. - u susret OI

Re: Rio 2016. - u susret OI

Postby cole » 09 May 2016, 13:27

Muškarci pištoljem i puškom imaju po tri discipline, a žene po dve. MOK valjda želi DA UKINE PO JEDNU mušku i da je zamjeni sa miksevima.
cole

Postby octopus » 09 May 2016, 13:38

Ako je tako, sacmaru verovatno nece da diraju, vec ce smanjiti pusku i pistolj, tj. zameniti ih tim novim disciplinama.
Mada sve je to pitanje. Evo koliko ja obracam paznju, vec treci ciklus zaredom pricaju kako bi mogli da ubace basket 3 na 3, pa se nista ne desava po tom pitanju. Doduse, uvek su zamene disciplina unutar jednog sporta mnogo izvodljivija stvar od uvodjenja skroz novih disciplina i sportova. Videcemo, to bi bilo super za nas, jer imamo drim tim i u pusci i u pistolju. Znaci nam i sto postoje ti miksevi na Evropskim igrama, a jos kad bi ih uveli na OI to bi bila premija . :okk:
octopus

Postby cole » 09 May 2016, 15:01

streljaštvo: Arunovićeva: „Agenda 2020“ najavljuje zemljotres u streljačkom sportu“!

BEOGRAD, 25. novembar (Info centar).- Zorana Arunović, reprezentativka Srbije u streljaštvu, broj jedan na svetskoj i evropskoj rang listi, kao član Sportskog komiteta Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) prisustvovala je sastancima u Minhenu na kojima su razmatrana neka veoma važna pitanja za budućnost streljačkog sporta.

- Međunarodni olimpijski komitet - MOK je kroz „Agendu 2020“ koja je obavezujuća za sve olimpijske sportove, najavio velike promene koje, kada je streljaštvo u pitanju, donose, da se slikovito izrazim – zemljotres velike jačine! Na sednici Sportskog komiteta, čiji je predsednik indijski šampion puškom Adhinav Bindra, razmatrali smo neke od najvažnijih promena i predložili nekoliko rešenja o kojima neću detaljno govoriti jer predstoji dug proces do usvajanja se krajnje neizvesnim ishodom, ali je činjenica da će sve što se, na kraju, bude uradilo, drastično izmeniti naš sport.

Najvažniji zahtev MOK je da se izjednači broj učesnika na OI u muškoj i ženskoj konkurenciji kao i broj olimpijskih viza za muškarce i žene, ali tako da se sačuva broj učesnika – 390 i disciplina – 15. Trenutno je odnos 9 muških prema 6 ženskih disciplina, a puškom i pištoljem je odnos 3:2 za muškarce.

- Upravo je uslov da nema povećanja broja učesnika veoma ograničavajući faktor u traženju rešenja. Mi strelci smo vrlo subjektivni, uvek brinemo i navijamo za svoju disciplinu ili discipline svojih drugova iz reprezentacije, tako da je svako pominjanje da neka disciplina mora da se izbaci, pravi šok, ali su neke rasprave pokazale da moramo mnogo šire da gledamo i da svaka odluka mora da vodi ka najvažnijem cilju a to je očuvanje statusa streljaštva u olimpijskoj porodici. Bez olimpijskih igara streljaštvo bi se svelo na rekreaciju i lov – uverena je Zorana Arunović.- Na žalost, jedan od odlučujućih faktora biće atraktivnost discipline, koji povlači i važan uslov a to je da gledoci mogu lako da je razumeju i prate. Broj strelaca koji se bave nekom disciplinom neće biti presudan, marketing i gledanost su mnogo važniji. Predlog o kome će se Izvršni komitet ISSF sigurno ozbiljno pozabaviti je uvođenje mikseva što je i važan deo „Agende 2020“ i to umesto disciplina koje budu skinute sa programa. Tu sam, pre svega insistirala, da mora da se razgovara sa prozvođačima oružja da u prvih nekoliko „eskperimentalnih“ godina, snize cene jer će to biti ozbiljan udarac, jer ako, recimo, bude uveden miks tim na 50 metara MK pištoljem slobodnog izbora, ili na 25 metara standardnim pištoljem, veliki broj ženskih strelaca moraće da ih kupe, pošto do sada nisu gađale tim oružjem... Predložili smo da se, pre ili u toku januarskog turnira u Minhenu, organizju demonstraciona takmičenja u miksevima.

Sigurno je da će se do konačne odluke rasprava voditi u smeru ukidanja jedne muške discipline za pušku i ostaće dve muške i dve ženske, uz uvođenje jednog miksa, kao i jedne discipline za pištolj za muškarce (sada imaju tri – vazdušni pištolj, MK pištolj slobodnog izbora i MK pištolj brza paljba) da i tu ostane 2:2, takođe uz uvođenje jednog miksa, a u gađanju glinenih golubova ostaće trap i skit za mušarce i žene (2:2), bez dubl trapa za muškarce umesto koga će se uvesti miks tim u dubl trapu.

Arunovićeva je razgovarala i sa članovima Komiteta za pištolj ISSF, gde je iznela neke predloge za izmene finala u disciplini MK pištolj 30 plus 30 metaka za žene.

- Nova pravila za finale MK pištoljem 30 plus 30 metaka za žene nisu dobra, svi su nezadovoljni i ja sam, pošto sam anketirala veliki broj takmičarki, ponudila rešenje da se promene. „Hitovi“ i poeni nisu se pokazali dobrim, faktor sportske sreće igra ogromnu ulogu i takmičarke koje se plasiraju u finale nisu u ravnopravnom položaju. I ovde ne želim da govorim o detaljima, dug je put do promena. Ipak, stekla sam utisak da i članovi Komiteta za pištolj smatraju da nešto mora da se menja... Razgovarali smo i o uštedama za organizatore OI i SP prilikom gradnje strelišta, takođe bitnom detalju iz „Agende 2020“. Iznela sam stav takmičarki pištoljem da rešenje da se strelište za vazdušno oružje kombinuje sa strelištem za pištolje na 25 metara nije dobro jer se, tako, vazdušnim oružjem gađa na otvorenom i to varijanta je pokazala katastrofalne rezultate, tako da je bolje da se kombinuju strelišta za 25 i 50 metara. Tu su sve discipline na otvorenom.

Poslednji susret Zorana Arunović je imala sa članovima Medicinskog komiteta ISSF. Očekivala je da će doći predsednik ili jedan predstavnik, a došlo ih je sedmoro u belim mantilima!

- Zbunili su me kada su nagrnuli u salu! Predložila sam, a i za to imam jaku podršku strelaca, da se ukine zabrana „kinezioloških traka“ odnosno flastera koji pomažu pri povredama. U streljaštavu su zabranjene jer, navodno „učvršćuju stavove“. Smatramo da su one bolje rešenje za lakše povrede od lekova, masti i injekcija. Trodnevni boravak u Minhenu bio mi je izuzetno naporan, skoro da nisam izašla iz hotela, selili smo se iz sale u salu, mnogo smo razgovarali.

Grudva se zakotrljala niz padinu a da li će prerasti u lavinu – ostaje da se sačekaju prvi predlozi Izvršnog komiteta ISSF. Početak primene novih pravila, kakva god bila, biće, najverovanije, od 2017.

U Minhenu je održan i sastanak Sportske komisije Evropske streljačke konfederacije (ESK) čiji je član Jasna Šekarić. Bio je, u velikoj meri, konstitutivan, ali će sigurno uskoro i na dnevni red i kod njih doći „Agenda 2020“.

srbijasport.net
cole

Postby cole » 09 May 2016, 18:44

Ko još može u Rio od naših? Evo sportova gdje još nisu završene kvalifikacije,a naši imaju šanse:
atletika-- Emir Bekrić, Mihail Dudaš, Tatjana Mirković
kajak--Kristina Bedeč i Strahinja Mladežić kanu
biciklizam--Jovana Crnogorac vrlo blizu
džudo--Aleksandar Kukolj je siguran, neke šanse imaju Jovana Rogić i Ilija Ciganović
veslanje--Radoje Đerić, dvojac Marko Marjanović i Andrija Šljukić i ženski dvojac Ivana Filipović i Jovana Arsić
plivanje--Ivan Lenđer
triatlon--Ognjen Stojanović ne znam da li ima šanse za Rio i
tenis--sigurni Nole,Viktor,Ana,Jelena i Nenad. Vrlo blizu Dušan (singl) i Aleksandra (dubl). Janko može i sing i dubl ako važi zaštićeni rejking za OI.
Ako ode neko koga nisam spomenuo mislim da bi to bila velika senzacija.
Zaboravih košarkaše njih najviše iščekujemo.
cole

Postby octopus » 09 May 2016, 20:41

Sve si ih pobrojao. :biggrin:

Jos atleticari Milan Ristic i Vedran Samac, mozda dozvole i Vjacanjinu (ali tesko), mislim da i Karakasevic ima sanse po osnovu renkinga. I to bi bilo to otprilike. Da ne nabrajam plivace sa OST, mozda i njih Divac pusti.
octopus

Postby Milutinov Tata » 09 May 2016, 21:25

Interesantno kako na ZOI ne znaju sta ce od slobodnih dana pa se non stop ubacuju neke discipline, a na LOI stalno neki problem sa brojem takmicara pa se ide na redukovanje disciplina ili zamenu. ZOI su u Sarajevu trajale samo 11 ili 12 dana (mozda je hokej poceo dan ranije), ovako 16 dana na oba takmicenja, a tokom leta mnogo veca guzva na borilistima i konstatno menjanje kanala na TV-u.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby octopus » 09 May 2016, 21:58

Onaj osecaj kad non-stop saltas rts, hrt, bht i es, kad imas 3 upaljena live stream-a, a i dalje imas osecaj da sve propustas. :biggrin:

Mesec dana bi bila idealna mera trajanja Igara da se upoznas sa svim sportovima i da ih ispratis kako treba, a da se ne smoris.
A posle toga jedno 15 dana na infuziji. :D
octopus

Postby jabukamen » 10 May 2016, 04:51

Negde (verovatno ovde) sam citao da je bilo inicijativa da se neki dvoranski sportovi poput odbojke ili rukometa prebace u program zimskih igara. Istina je da se time narusava koncepcija da su zimski sportovi oni koji se odrzavaju na snegu i ledu, ali generalno dvoranski sportovi i jesu vise zimska nego letnja zanimacija i to bi sigurno doprinelo boljem balansu izmedju LOI i ZOI i po pitanju glomaznosti i po pitanju zainteresovanosti (Juzna Amerika).
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.
jabukamen

Postby AirBall » 13 May 2016, 15:15

Mediji prenose da je i Mihail Dudas ispunio olimpijsku normu za Rio, rezultat jos uvek nije objavljen...
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby octopus » 13 May 2016, 15:48

Zanimljivo, sat ipo pre poslednje desete discipline, on je uspeo da se plasira na OI.

To moze da objavi samo djubre od medija, kao sto je Telegraf i da to nekad ugledne Vecernje novosti prenesu zdravo za gotovo.

Sto ne napisase rezultat...
I jos pisu, da je to uspeo prvi dan takmicenja. :krsti:

A sto je najzanimljivije, vlasnik Telegrafa je predsednik Atletskog saveza Srbije. :biggrin:
octopus

Postby octopus » 13 May 2016, 17:15

Sad i zvanicno. Tim Srbija je pre deset minuta dobio 77. clana! To je atleticar Mihail Dudas, koji je na prvenstvu Srbije u visebojima u Novom Sadu osvojio 8174 boda i tako prebacio olimpijsku normu koja je glasila 8100 bodova. Svaka cast, nije bilo lako boriti se sa vremenskim neprilikama, nedostatkom konkurencije i tako jakom normom.

Valjda ovaj put nece odustati, kao sto je to bio slucaj pre 4 godine u Londonu.

Iako nece biti kandidat za medalju, njegov nastup iscekujemo kao jedan od najzanimljivijih.
octopus

Postby cole » 13 May 2016, 19:09

Bravo Mihailu legendo. Sad kreće posljednji voz za Rio u pojedinačnim sportovima. Naredne 2 sedmice će biti strašno zanimljive.
cole

Postby AirBall » 13 May 2016, 19:25

cole wrote:Bravo Mihailu legendo. Sad kreće posljednji voz za Rio u pojedinačnim sportovima. Naredne 2 sedmice će biti strašno zanimljive.

Zanimljive sto se konacnog broja putnika tice, ali iskreno sumnjam da sem kosarkasa medju njima ima realnih kandidata za medalje...
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby Milutinov Tata » 14 May 2016, 04:25

Bravo za Dudasa, odlican rezultat i nadam se podstrek da u Riu obori rekord.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby octopus » 14 May 2016, 19:30

Jos jedna norma za Rio!

78. clan srpskog olimpijskog tima je atleticar Milan Ristic, koji je danas bio brzi od zadatih 13.47s. U trci na 110mH postavio je novi NR koji iznosi 13.39s uz maksimalno dozvoljeni vetar.

Kad su vec brojni amateri atleticari osvojili normu, red je da i ovih nekoliko odlicnih isto ucini. Cekaju se jos Tatjana Jelaca i Vedran Samac, oboje bacaci koplja.
octopus

PreviousNext

Return to Rio 2016