by jabukamen » 24 Aug 2014, 20:59
Gotovo prvenstvo. Velja je zablistao i posle Cavica smo dobili jos jednu svetsku zvezdu za koju nemamo ama bas nikakve zasluge.
Prosto je neverovatno da decenijama srpsko plivanje (sa izuzetkom Nadje koja je trajala relativno kratko) ne moze da proizvede plivaca sposobnog da udje u finale OI ili SP. Laicki pratim plivanje i znam koliko je truda potrebno da bi neko otplivao do 25. mesta u Evropi. Kad bi uporedili desetogodisnjake koji treniraju razlicite sportove, po broju treninga, potrosenih sati, ulozenom trudu i odricanjima, na prvom mestu bi bili plivaci, drugo i trece bi bili prazni, od cetvrtog tenis, fudbal, dok se sa kosarkom ili odbojkom deca tek upoznaju. Vremenom i drugi povecavaju napore, ali to ne znaci da ih i plivaci ne povecavaju i zato me zulja kad procitam komentare o turistima i luzerima koji sramote naciju.
Posle plivaca trutova i luzera se dalje upire prstom u drzavu koja ne cini nista za njih. Sigurno je da ne mozemo pratiti Madjarsku po broju bazena, ali u poslednjih nekoliko godina su napravljeni (renovirani) bazeni po BG, PA, NS, ZR, KG... Nema vise prica o treniranjima iza ponoci.
Ono sto mnogi misle, a i ja se slazem sa tom tezom, je da je problem u struci. Od malih nogu treneri decu guse, zaroni glavu i plivaj hiljade kilometara, treniraj 350 dana godisnje, bez ikakvog smisla (ili zato "sto on tako kaze"). O ishrani, odmoru, prezasicenju ni govora...
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.