Board index Razni Sportovi Ostali Olimpijski Sportovi

Plivanje

Re: Plivanje

Postby Milutinov Tata » 08 Apr 2016, 05:43

Australijanci su i uoci Londona razbili na njihovom prvenstvu, pa ih posle nigde nije bilo, mnogo su rano ove njihove kvalifikacije.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby octopus » 08 Apr 2016, 07:08

Cinjenica je da Velja ni u snovima ne moze da ispliva vreme koje je isplivao Australijanac, ali ovakvo vreme u mesecu aprilu moze da pliva samo vrhunski plivac kom je glavna ambicija da otputuje na Igre i da bude ucesnik finala. Za 4 meseca, on ce da padne bar za 3 sekunde.
Ni AUS ni FRA plivacki savezi mi nisu jasni sto ovako rano organizuju trajalse. Sa jedne strane, jeste humano, jer psihicki rasterecuju plivace, koji imaju celu trecinu godine da se na miru pripremaju za igre. S druge strane, najveca plivacka sila USA, trajals ce da organizuje tek krajem juna-pocetkom jula. Surovo, ali ko ode, bice paklen takmac.
octopus

Postby octopus » 08 Apr 2016, 14:40

Legenda nije uspeo da se dokopa Igara...

Kraj sna – Grent Heket bez vize za Rio

Trostruki olimpijski šampion, australijski plivač Grent Heket nije uspeo da izbori vizu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Heket je pokušao da stigne do svojih četvrtih olimpijskih igara, ali je na australijskom prvenstvu zauzeo 11. mesto na 200 metara slobodnim stilom.

Bivši svetski rekorder na 1.500 metara se nadao da će biti medju prvima na 200 metara, što bi mu dalo šansu da postane deo štafete četiri puta 200 metara.

Da je uspeo da izbori mesto u olimpijskom timu postao bi najstariji australijski plivač kome je to pošlo za rukom.

On će sledećeg meseca napuniti 36 godina.

Heket je na olimpijskim igrama u Sidneju i Atini, 2000. i 2004. godine, osvojio zlatne medalje u disciplini 1.500 metara slobodno, a u Sidneju se okitio i zlatom u štafeti 4x200 metara.
octopus

Postby Tufi » 08 Apr 2016, 14:54

Ima li kakvih novosti za Vjacanina, mada koliko se ovo oduzilo ne vjerujem da ce "nastupati" za nas
Tufi

Postby octopus » 11 Apr 2016, 12:55

Nema nikakvih novih informacija u vezi Vjacanjina. I ja mislim da je stvar propala. Sad kad definitivno vidimo da Lendjer vise nikad nece biti onaj stari, znamo i da nismo u stanju da sastavimo konkurentnu mesovitu stafetu za EP; sto je i bio glavni razlog za njegovo dovodjenje. On nije u stanju da osvoji medalju u Riju, tako da nema svrhe previse se nadati njegovom ucescu pod srpskom kapicom. Bas me zanima sta ce biti sa rekordima koje je doneo Srbiji.

Da se okrenemo ka necemu realnijem.

Anja zasenila sve u Ajndhovenu

Mlada srpska plivačica Anja Crevar osvojila je po dve zlatne i srebrne medalje na mitingu u Ajndhovenu i postavila dva nacionalna rekorda.

15-godišnja Anja, najmlađa članica olimpijskog tima Srbije za Rio de Žaneiro, trijumfovala je na 400 metara mešovito i slobodno, a srebrna odličja osvojila je na 200 metara mešovito i delfin stilom.

Crevarova je još prošle godine izborila mesto na Olimpijskim igrama na 400 metara mešovito, a u Ajndhovenu je došla i do B norme na 400 metara slobodnim stilom. U toj trci je trijumfovala u vremenu od 4:14.67 minuta i postavila novi nacionalni rekord.

Drugi rekord Anja je postavila na 200 metara delfin, u vremenu od 2:14.12 minuta.

Pored Anje, među osvajačima medalja našao se i najbolji srpski plivač Velimir Stjepanović, koji je osvojio bronzu na 200 metara slobodno. Velja je ostvario vreme od 1:47.80 minuta i za 63 stotinke je bio sporiji od osvajača zlatne medalje Martena Brzoskovskog iz Holandije. Srebro je pripalo još jednom domaćem plivaču Sebastijanu Feršurenu.

U Ajndhovenu je trebalo da učestvuje i Čaba Silađi, ali je on zbog povrede primicača morao da odustane.
octopus

Postby octopus » 27 Apr 2016, 11:51

Konacno da procitamo nesto o Vjacanjinu. :biggrin:

Vjačanin na spisku Srbije, Stjepanović brani zlato

Nekadašnji ruski šampion, koji je 1. aprila 2015. dobio srpski pasoš, još nije dobio dozvolu od FINA da nastupa na EP u Londonu.

U Plivačkom savezu se nadaju da će FINA dozvoliti ruskom i nekadašnjem evropskom šampionu Arkadiju Vjačaninu da nastupi za Srbiju i zbog toga su ga u utorak naknadno stavili na spisak reprezentacije za EP u Londonu od 16. do 22. maja.

U britanskoj prestonici Velimir Stjepanović braniće zlata na 200 i 400 m kraul, a uz njega što bolji plasman pokušaće da ostvare: Čaba Silađi, Ivan Lenđer, Stefan Šorak, Vuk Čelić, Uroš Nikolić i Andrej Barna. Od EP odustala je zbog školskih obaveza Anja Crevar.

- Vjačanin je još 1. aprila prošle godine dobio srpski pasoš. Poslali smo sve potrebne papire, ali FINA nam još nije odgovorila da li može da nastupi u Londonu - ističe predsednik PSS Boris Drobac.

Novosti
octopus

Postby Milutinov Tata » 27 Apr 2016, 15:15

Steta za Anju, bio ovo odlican test za nju.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
SK 2010/2014
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby octopus » 28 Apr 2016, 12:17

Šteta, još odavno smo ga prisvojili.

Vjačanin ipak ne pliva za Srbiju

FINA nije izdala potrebnu dozvolu Rusu sa srpskim pasošem i on neće moći da nastupa na Evropskom prvenstvu u Londonu.

Iako je srpski tim na Evropskom prvenstvu u Londonu trebalo da broji osam plivača, u glavnom gradu Velike Britanije nastupiće ih samo sedam.

Rus Arkadij Vjačanin, koji je pre više od godinu dana dobio državljanstvo Srbije, ipak neće moći da pliva pod našom zastavom. FINA mu neće dozvoliti nastup u Londonu jer više od polovinu vremena od kada je dobio pasoš nije proveo u Srbiji.

"Kako trenutno stvari stoje Vjačanin neće plivati u Londonu. FINA je poslala obrazloženje da nije proveo više od 50 odsto vremena u Srbiji od kada je dobio državljastvo u martu prošle godine. To je jedan od glavnih uslova da mu se izda dozvola za nastup", objsnio je za "Sportski žurnal" predsednik Plivačkog saveza Srbije Boris Drobac.

Postoji još poneki promil šanse da FINA ipak donese pozitivnu odluku u korist Srbije, kako bi zvanično plivač Proletera iz Zrenjanina mogao da pliva za Srbiju.

Vjačanin je osvojio dve bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine u disciplinama 100 i 200 metara leđno, a poslednje veliko takmičenje na kojem je nastupao je SP u Barseloni 2013.

"Velika šteta. Izborio je A olimpijske norme i na 100 i na 200 metara leđno i u Londonu bi sigurno bio jedan od kakndidata za medalju u obe discipline. Da ne govorimo o o žalu zbog izuzetno kvalitetne štafete 4x100 metara mešovito, koju bismo imali sa njim", dodao je Drobac.

Srpski tim imaće sedam predstavnika u Londonu - Velimira Stjepanovića, Čabu Silađija, Ivana Lenđera, Vuka Čelića, Uroša Nikolića, Stefana Šorka i Andreja Barnu.

@MT - Što se tiče Anje, jeste šteta, ali imaće ove godine i OI i sigurno još neko juniorsko EP ili SP, pa joj neće manjkati jakih takmičenja.
octopus

Postby octopus » 12 May 2016, 12:55

Vjačanin govorio o problemima oko nastupa za reprezentaciju Srbije

Plivač Arkadij Vjačanin neće nastupati za reprezentaciju Srbije na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu zbog problema oko priznavanja državljanstva od strane FINA.

FINA je svoju odluku obrazložila da Vjačanin nije proveo dovoljno vremena u našoj zemlji, tačnije da nije imao boravište minimum šest meseci u poslednjih godinu dana.

Osvajač dve bronzane medalje za Rusiju na Olimpijskim igrama tim povodom se glasio na svom fejsbuk profilu.

- Odlučio sam se da napišem pismo plivačkoj zajednici, u cilju da se rasvetli situacija u kojoj se trenutno nalazim, kako bi se izbegle sve spekulacije i nagađanja u vezi sa mojim slučajem.

Kao i mnoge moje kolege plivači, tražio sam novu zemlju koju bih reprezentovao na najvišem nivou, nakon razlaza sa Savezom Rusije 2013. godine. Pred kraj 2014. godine pozvan sam od strane Srbije da nastupam za njihovu selekciju. Bio sam uzbuđen što ću plivati za njih u budućnosti. Pasoš je trebalo da dobijem nakon nekoliko meseci.

Naravno, znao sam da zbog pravila FINA, da ću morati da provedem određeno vreme u mojoj novoj zemlji i da nastupam za moj klub Proleter. Jedina sredstva koja sam mogao dobiti u Srbiji su 20 hiljada dinara mesečno od kluba, to iznosi oko 170 dolara. Zbog toga sam morao da bih izdravao svoju porodicu da odem u SAD i nastupam za Njujork, napisao je Vjačanin.

Vjačanin nakon toga navodi pismo Srpske plivačke federacije u kome se objašnjavaju uzroci zbog kojih je morao da napušta Srbiju i svoj klub, i u kome se govori o njegovom doprinosu razvoja plivanja u Srbiji i regionu.

- Dakle, ja sam u nezgodnoj situaciji, kvalifikovao sam se za Olimpijske igre, ali mi nije nije dozvoljeno da idem tamo. Smešna stvar je da sam odbio ponudu od najmanje dve zemlje u kojima ne bi bilo ovakvih problema. Samo sam hteo da budem iskren, ali izgleda da poštenje nije dovoljno dobro.

Nemojte me pogrešno shvatiti, ja nisam pisao ovo da bi se ljudi sažalili, sasvim suprotno u stvari. Ja stojim iza svojih izbora svaki dan, dodao je Vjačanin.

izvor: Sportska centrala
octopus

Postby octopus » 12 May 2016, 13:07

Srecno sampione!

Stjepanoviću EP test za Olimpijske igre

Velimir Stjepanović u četvrtak putuje u London gde će braniti titulu prvaka Evrope na 200 i 400 metara slobodnim stilom.

Talentovani srpski plivač je uoči puta u Englesku istakao da se nije previše forsirao za EP, već da mu je cilj da se dobro spremi za Olimpijske igre u Riju predstojećeg leta.

"Spustili smo intenzitet malo za London, da vidimo u kakvoj formi sam za Rio. Radili smo po uobičajenim programima, a dosta vremena sam posvećivao treninzima u teretani sa kondicionim trenerom Markom Bukvićem. Tek ćemo da vidimo u kakvoj formi se nalazim, i to već za par dana. Osećam se dobro, i do sad sam dobro trenirao. U bazenu bi trebalo da pokažem koliko mogu", rekao je Stjepanović.

Na prethodnom EP u Berlinu 2014. godine dobio je jednog od najboljih plivača sveta Pola Bidermana u poslednjim metrima trke na 200 metara, kada je postavio novi rekord Srbije 1:45.78 minuta.

"Nije najbitnije takmičenje kao što je bio Berlin svojevremeno, ali i dalje idem tamo da probam da otplivam brza vremena. Svakako da svako EP ima težinu, i da ne želite da završite trku kao peti, ili šesti. Želim medalje i pobede na svakom takmičenju, bez obzira da li je to Evropsko prvenstvo ili lokalni miting u Dubaiju. Hoću da uradim najbolje što umem, a to znači da prvo uđem u finale i onda ako mogu da otplivam najbolja vremena to bi bilo super. Ne opterećujem se brojkama u ovom trenutku, najvažnije mi je da pružim maksimum", dodao je mladi srpski plivač.

Najveći rivali Stjepanoviću u Londonu, gde će posle četiri godine opet plivati u Akvatiks centru, biće Džejms Gaj, Janik Anjel i Sebastijan Vershuren.
octopus

Postby octopus » 16 May 2016, 10:42

Velja Stjepanović u finalu Evropskog prvenstva

Uvodnog dana Evropskog prvenstva u plivanju u Londonu, Velimir Stjepanović je prema očekivanjima obezbedio plasman u finale.

Prvo mesto i vreme 3:46,72 minuta u petoj kvalifikacionoj grupi (ali i ukupno) potvrdilo formu srpske uzdanice za Rio koji će u 19 časova napasti i novu medalju u Akvatik centru, gde su 2012. godine održavana plivačka takmičenja na Olimpijskim igrama.

Podsećamo, Stjepanović brani titulu iz Berlina od pre dve godine u ovoj disciplini.

EP: Silađi i Lenđer u polufinalu

Srpski plivač Čaba Silađi plasirao se u polufinale trke na 100 metara prsnim stilom na Evropskom prvenstvu u Londonu.

Silađi je u sedmoj kvalifikacionoj grupi zauzeo četvrto mesto, dok je ukupno bio 13. On je strazu preplivao za jedan minut, jednu sekundu i 44 stotinki.

Najbolje vreme u kvalifikacijama imao je svetski i evropski rekorder u ovoj disciplini Britanac Adam Piti - 58,94 sekundi.

Polufinalne trke na 100 metara prsno na programu su od 19:44h.

Ivan Lenđer takođe je bio sjajan u trci na 50 metara delfin - trku je završio u vremenu 23,93 sekunde, što je bio šesti rezultat u kvalifikacijama, plivao je 21 stotinku sporije od svog ajboljeg rezultata sezone.

Lenđer će za plasman u finale plivati od 20:03h.
octopus

Postby Milutinov Tata » 16 May 2016, 14:47

Siladji mora da ide blizu 1 minuta, sve preko 1,01 je "gubljenje" vremena. Odlicno vreme Stjepanovica u kvalifikacijama, medalja ne bi smela da izmakne.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
SK 2010/2014
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby octopus » 16 May 2016, 14:57

Juce se Higl zalio da nakon povrede, Caba ne moze da pronadje ritam i da mu je tehnika skroz losa. U fazonu, finale bi bilo puna kapa.

Veliko iznenadjenje na 400m. Glavni favorit za zlato Dzejms Gaj je bio katastrofalan u kvalifikacijama. Ostaje da se vidi da li je los, povredjen ili je tankirao za OI. Verujemo da su Veljina vremena sa ovog EP samo pocetak spica forme, koji cuva za Rio. Naravno, nadamo se da ce biti dovoljna i za bar jednu medalju.
octopus

Postby AirBall » 16 May 2016, 15:19

Jel Velja kandidat za medalju u Riju?

Gde je on u poredjenju sa najboljim u njegovim disciplinama?
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby вређај » 16 May 2016, 16:10

Možda ima šansu na 200m. Ali možda.

Gaj je plivao iz punog treninga, van kostima, neobrijan, jednom rečju sprda se.
вређај

PreviousNext

Return to Ostali Olimpijski Sportovi