Board index Razni Sportovi Ostali Olimpijski Sportovi

Kajak i kanu

Re: Kajak/Veslanje

Postby octopus » 22 Aug 2015, 18:38

AirBall wrote:5 normi s obziirom da u finalu cetverca ucestvuje samo 6 posada i devojke u sastavu sestre Moldovan, Starovic i Benedek su ispunile olimpijsku normu.

Jos uvek nije 5 normi, obzirom da ni sam Pajic nije 100% siguran. I on je rekao da ''misli'' da ce ici na OI, tako da treba da sacekamo ishod, ali nadamo se najboljem. Sto se tice zenskog cetvoroseda, 3 najbolje posade iz kvalifikacija nisu veslale u polufinalu, vec su direktno otisle u finale. Tako da ce u finalu biti 9 camaca. No to nije bitno za plasman na OI, jer svi finalisti, plus pobednik B finala osvajaju normu.

Izuzimajuci Nikolinu i Dragosavljevica, vrlo uspesan sampionat. Cenim da ce biti vazno da njih dvoje sutra pobede u B finalima, ako se bude delio wild card pred OI, ukoliko ne prodju na kvalifikacionoj regati.

Sutra, sto se tice A finala (sve su neolimpijske discipline) imamo: Bedec Kristinu na 1000m i 5000m i Tomicevic Marka na 5000m.
octopus

Postby Dylam Dop » 22 Aug 2015, 21:23

A da nije Moldovanova eventualno danas posustala jerbo je cuvala snagu za 4-erac, iz razloga da su joj individualne sanse dosta manje na OI za razliku od ucesca u 4-rcu?!

@octopus: Sta znaci ta 'kvalifikaciona regata' i kad je to? Koliko ona uopste jos prilika ima da ispuni tu individualnu OI-normu??
Dylam Dop
Guest

Postby AirBall » 23 Aug 2015, 10:34

Dragosavljevic i Nikolina Moldovan su pobedili u B finalima na 200 metara dok je zenski cetvorosed osvojio 6. mestou finalu na 500 metara...
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby grobar_Zvornik » 23 Aug 2015, 10:59

Је ли јуче неко од вас помињао да побједа Драгосављевића у б финалу потенцијална вајл кард за ОИ?
"Партизане мој - остани ми велики и силан и никада не престани да сањаш! Дани славе ће се наставити и на овом и на европском нивоу....ти си моја љубав права,моја крв, моја кућа и породица.. " Joffrey Lauvergne

33 ГОДИНЕ ПОНОСНА И СЛАВНА!
grobar_Zvornik

Postby AirBall » 23 Aug 2015, 11:01

Kristina Bedeč je osvojila srebro u K1 na 1000 metara
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby Dylam Dop » 23 Aug 2015, 12:26

Ako sam dobro skapirao, vec imamo 7 OI-normi i sveukupno 10 kanuista, ukljucujuci i ovog Pajica koji se nekako juce provukao??
Dylam Dop
Guest

Postby frontas » 23 Aug 2015, 14:34

Kako zove momak sto je nastupao na proslim oi a kako ovaj mali prvak do 23 godine ? Stalno ih mesam.
frontas

Postby octopus » 23 Aug 2015, 18:38

frontas wrote:Kako zove momak sto je nastupao na proslim oi a kako ovaj mali prvak do 23 godine ? Stalno ih mesam.

Prvi je Marko Novakovic, sto sada u dvosedu nastupa sa Nebojsom Grujicem. Drugi je Marko Dragosavljevic, kralj evropskih prvenstava, a veliko razocaranje svetskih.

Dylam Dop wrote:Ako sam dobro skapirao, vec imamo 7 OI-normi i sveukupno 10 kanuista, ukljucujuci i ovog Pajica koji se nekako juce provukao??

I ja tako mislim. S tim da umesto ovih desetoro, teoretski moze da bude trinaestoro. I ne kanuista, nego kajakasa. :roll:
Kanu nam je i dalje vrlo nerazvijen, gori od veslanja.

Dylam Dop wrote:Sta znaci ta 'kvalifikaciona regata' i kad je to? Koliko ona uopste jos prilika ima da ispuni tu individualnu OI-normu??

To je predolimpijska regata koja ce da bude u maju 2016. godine i na kojoj ce da ucestvuju samo posade koje nemaju normu. Svaki kontinent ce imati svoju regatu. Koliko me secanje sluzi, sa iste regate pred London, u nekim disciplinama je na OI otisla samo jedna posada, a u nekim po dve. Verovatno ce i sada tako da bude. Neko vec napisa, mi cemo imati predstavnika samo kod zena u K-1 500m, ali ne bi me iznenadilo kako ICF brzo menja odluke, pa da pozovu i nas muski cetvorosed.
octopus

Re: Kajak/Kanu i Veslanje

Postby octopus » 20 Sep 2015, 19:44

Jos lepih vesti iz kajaka.
Cetiri nova odlicja za nase reprezentativce na EP za mladje seniore i juniore, tri srebra i jedna bronza.

Mladji seniori: Marko Dragosavljević i Luka Karanović osvojili su SREBRO u kajaku dvosedu na 200 metara.
Simo Boltić i Stefan Vekić osvojili su SREBRNU medalju u dvosedu na 500 metara.
Juniori: Bojan Milinković osvojio je SREBRNU medalju u K1-200m, a Marija Dostanić osvojila je BRONZANU medalju u jednosedu na 500 metara.
octopus

Postby octopus » 13 Nov 2015, 14:55

NA PUTU KA RIJU: Marko Tomićević
Dvosedom po olimpijsku medalju

Bogatiji za olimpijsko iskustvo iz Londona i samouvereniji zbog dve svetske bronze 25-godišnji kajakaš dočekuje olimpijsku godinu
Marko Tomićević na postolju na Svetskom prvenstvu u Milanu Foto KSS

Na juniorskom prvenstvu Evrope 2008. Marko Tomićević (25 godina) je osvojio zlatne medalje na 500 i 1.000 m u jednosedu, na Mediteranskim igrama 2009. srebrnu, zatim dve bronze na evropskim prvenstvima za mlađe seniore (2009. i 2010), a da je reč o vanserijskom talentu svedoči peto mesto na Svetskom seniorskom šampionatu 2010. u jednosedu na olimpijskoj stazi od 1.000 metara. Ali, njegov put ka svetskom vrhu tu je na kratko prekinut, iako je izborio učešće i na Olimpijskim igrama u Londonu u jednosedu i najavljivao visok plasman, borbu za medalju...

Zbog čega niste ostvarili svoj cilj u Londonu?

London je prošao tako kako je prošao... Bio sam neodgovoran. Slomio sam šaku u igri i to se odrazilo na moje pripreme i plasman. Sada sam stariji, u Riju imaću četiri godine više nego u Londonu, biću neuporedivo iskusniji, računajući u to i londonsko iskustvo, a uz to sada sam fizički mnogo spremniji i imam mnogo više samopouzdanja, jer sam već osvajao neke „velike“ medalje.

Uprkos tome što u olimpijskoj godini niste mogli da dovoljno trenirate na vodi, u Londonu ste osvojili drugo mesto u B finalu, deseto ukupno, a s tim rezultatom lako bi bili šesti u A finalu. Kakvi su vam planovi za Rio?

Siguran sam da mogu da osvojim medalju na Olimpijskim igrama u Riju. Mislim da će se to ovog puta desiti.

U Londonu ste veslali u jednosedu, a na Svetskom prvenstvu u Milanu osvojili ste bronzu i olimpijsku kvotu u dvosedu s Milenkom Zorićem, iako ste malo trenirali zajedno jer ste veći deo sezone veslali u jednosedu. Tako je bilo i prošle godine, kada ste u poslednji čas uskočili u dvosed s Vladimirom Torubarovim i osvojili prvu svetsku bronzu. Zbog čega lutate između jednoseda i dvoseda, u kojem ste očigledno uspešniji?

Jednosed mi je prva kajakaška ljubav. U njemu sam počeo i ostvario prve uspehe i sve vreme pokušavao da iz njega izvučem najviše što mogu. Međutim, u dvosedu je lakše doći do vrhunskog rezultata, plasmana, medalje... Teško je naći dva dobra čoveka za dvosed u svakoj državi, a jedan se svuda nađe tako da je u jednosedu konkurencija mnogo jača. U dvosedu već dve godine uzastopno uspevam da dođem do medalja s različitim partnerima.

I s minimumom zajedničkog rada...

Da, ali to je sasvim dovoljno za vrhunski rezultat ako se dvojica „uklope” u dvosedu. Imam dvojicu jako dobrih partnera i očekujem medalju u dvosedu u Riju.

Da biste otišli u Rio morate prvo da izborite reprezentativni dres u domaćoj konkurenciji. Da li ste sigurni da ćete uspeti?

Koliko znam na izbornom takmičenju svi ćemo nastupiti u posadama u kojima smo izborili olimpijske kvote na Svetskom prvenstvu u Milanu. Dakle, veslaću u dvosedu s Milenkom Zorićem i mislim da nećemo imati problema da pobedimo. U Riju najveći rivali u borbi za medalje biće nam svetski prvaci Nemci Rendšmit i Gros i Australijanci Valas i Tam, koji su osvojili srebro i bili ispred mene i mojih partnera i u Moskvi i u Milanu.

Ove sezone promenili ste okruženje u kojem trenirate i trenera. To vas nije sprečilo da osvojite olimpijsku kvotu bronzom na Svetskom prvenstvu...

Tačno je da sam promenio ekipu u kojoj radim, ali u njoj su i neki ljudi s kojima sam do sada radio, a trener Miroslav Aleksić je istovremeno i novi i stari trener, jer sam s njim radio i 2010. kada sam osvojio peto mesto u jednosedu na 1.000 m na svetskom prvenstvu. To je za dvadesetogodišnjaka bio veliki uspeh, a da je ova promena dobra, uprkos tome što je došla samo dva meseca pre svetskog prvenstva i borbe za olimpijske kvote, dokaz je ono što smo uradili u Milanu. Verujem da ćemo i u Riju na Olimpijskim igrama potvrditi da je ovo bio dobar potez.

Politika
octopus

Postby octopus » 04 Dec 2015, 11:52

Milica Starović za Politiku:

Моја очекивања су велика

Вицешампионка света у двоседу с Далмом Ружичић Бенедек очекује да ће олимпијске медаље освојити исте посаде као на Светском првенству, али с другачијим редоследом.

Добитна комбинација за Милицу Старовић, 27-годишњу новосадску кајакашицу, која је 2013. освојила бронзе на Универзијади и Медитеранским играма, био је прелазак из једноседа у двосед с искусном Далмом Ружичић Бенедек, која је до 2013. када је мађарски дрес удајом заменила српским освојила, не рачунајући сребрне и бронзане медаље, по седам титула првакиње Европе и света. То јој, међутим, није било довољно за учешће на олимпијским играма.

Милица Старовић и Далма Ружичић Бенедек су, под вођством тренера Душана Ружичића, прву велику заједничку победу оствариле победом над сестрама Молдован на изборној трци за репрезентативни дрес, а затим на свим међународним такмичењима освојиле медаље.

Дебитовали сте на Европском првенству бронзаним медаљама на 500 и 1.000 м, на првим Европским играма освојиле сте злато на олимпијској деоници од 500 м, а на Светском првенству у Милану уз сребрну медаљу освојиле сте и олимпијску квоту, а коју медаљу ћете освојити на Олимпијским играма?

Не желим да звучи нескромно, али моја очекивања су јако велика, па то морам и да кажем. Иако смо нова посада, Далма и ја смо на свим такмичењима биле у самом врху. Прво смо желеле да се докажемо саме себи, али доказали смо и свима осталима да смо раме уз раме с најбољим посадама света од којих многе већ дуго веслају у истом саставу. Међутим, верујем да Далма и ја имамо још доста простора за напредак. У Рију у кајаку, не само у нашој дисциплини, неће бити великих изненађења у односу на овогодишњу сезону. Људи и посаде које су се наметнуле на највећим такмичењима конкурисаће за одличја и на Олимпијским играма. Када је у питању двосед, очекујем да ће посаде које су на светском првенству освојиле злато, сребро и бронзу освојити медаље и у Рију, али – искрено се надам – с другачијим редоследом.

Дакле, желите злато, а шта очекујете од наступа у четверцу са сестрама Молдован, пошто сте на дебију на Европским играма освојиле пето, а на Светском првенство шесто место и олимпијску квоту?

У четверац селе смо непосредно пред одлазак у Баку на Европске игре и с обзиром да смо имале само шест тренинга пре квалификација оствариле смо одличан резултат у финалу. Тако мали рад није био довољан за бољи пласман у тако јакој конкуренцији, а будући да смо толико тренирале и за Светско првенство јасно је да можемо да будемо много успешније. Групне посаде у кајаку се увеславају годинама да би освојиле медаље на светским првенствима и олимпијским играма. Пошто смо освојиле квоту за наступ на Олимпијским играма мораћемо да више времена посветимо четверцу. Већ сада на припремама у Турској бићемо све заједно и верујем да ћемо имати и неки тренинг у четверцу. Мислим да ће Мирослав Алексић бити тренер четвераца, мушког и женског, а Далма и ја, наравно, у двоседу настављамо рад с Далминим супругом тренером Душаном Ружичићем. Нас троје смо добра екипа.

Вашој партнерки, као и Вама, ово ће бити први наступ на олимпијским играма. Како се она осећа поводом тога?

Могу да кажем да се осећа готово исто као и ја... Не, не могу то да кажем, јер је она предуго чекала на наступ на олимпијским играма. Иако је освојила толико медаља да се смрзнеш и иако је од 2003. стално освајала медаље на светским и европским првенствима није учествовала на олимпијским играма ни у Атини, ни у Пекингу, ни у Лондону. У сваком случају обе смо срећне и узбуђене због тога и сваки наш тренинг и сваки напор уперен је ка Рију.

Први део припрема обавили сте у Солноку у Мађарској. Да ли су биле успешне?

Најважније је да је тренер задовољан. У Солноку смо тренирале с мађарским кајакашицама, које су веома квалитетне, а мислим да ћемо и на другом делу припрема у Турској имати добре спаринг партнерке. То су младе Румунке Борха и Меронијак које су биле испред нас на Европском, а иза нас на Европским играма и Светском првенству. Оне су се изненада појавиле ове сезоне као гром из ведрог неба, као уосталом и нас две...

Да бисте отишле у Рио, ораћете поново да се докажете у домаћој конкуренцији. Да ли ћете успети у томе?

Па, требало би... О таквим стварима уопште не размишљам. Усредсређена сам на крајњи циљ – медаљу у Рију. Пре одласка на Олимпијске игре имаћемо и две јаке провере за које ћемо темпирати форму. То су Европско првенство у јуну у Москви и неки од светских купова. То је важно, то нам је потребно.
octopus

Postby octopus » 22 Jan 2016, 13:42

Savez sa jasnom vizijom. Nadamo se ostvarenju ovih planova.

Две медаље – минимум за задовољство

Спортски директор Кајакашког савеза Србије и тренер Мирослав Алексић очекује да ће бар седам наших посада бити у конкуренцији за прве олимпијске медаље после 32 године.

Група наших кајакаша, у којој су такмичари на 1.000 м Марко Томићевић, Миленко Зорић, Дејан Пајић, Владимир Торубаров. Симо Болтић, Урош Митјев, Драган Ханчовски, Стефан Векић, сестре Николина и Оливера Молдован и наш најбољи кануиста Страхиња Младежић, отпутовали су на висинске припреме у Аустрију.

Пре поласка у Рамзау тренер Мирослав Алексић, уједно и спортски директор Кајакашког савеза Србије говорио је о томе шта његове пулене и остале кајакаше и кајакашице који су испунили олимпијске квоте очекује до поласка на Олимпијске игре у Рију, али и шта кајакашка организација очекује од њих.

У олимпијску годину кајак улази са 10 олимпијских квота у седам дисциплина. То је апсолутни рекорд када су у питању наступи на олимпијским играма, а да ли ће тај број бити већи?

Верујемо да можемо да изборимо још две олимпијске квоте – у женском кајаку на 500 метара и мушком кануу на 1.000 метара. Последњег викенда у априлу у Београду имаћемо изборне трке за Олимпијске квалификације у Дуизбургу средином маја. У женском кајаку прошле сезоне искористила је Кристина Бедеч, вицешампионка света на неолимпијској деоници од 1.000 метара, ту је и Марија Достанић, трећепласирана јуниорка на првенству Европе... У кануу квалитетом знатно одскаче од свих Страхиња Младежић и нико на изборној трци неће моћи да га угрози.

Ви сте преузели бригу и о његовим тренинзима и припремама?

Први пут тренираћу једног кануисту и то је велики изазов. Младежић на Светском првенству није успео да испуни олимпијску квоту, али није био далеко од ње. Уверен сам да на олимпијским квалификацијама има велике изгледе за успех. Мора да буде први или други у конкуренцији с такмичарима из земаља које нису освојиле квоту у овој дисциплини. Изузетно сам задовољан његовим приступом тренинзима и мислим да има шенсе за успех. То би много значило нашем кануу, јер од Љубека и Нишовића нисмо имали успеха у кануу. Његов успех у олимпијским квалификацијама сигурно би допринео повратку наших кануиста на светску сцену.

У вашој групи сада имате четири посаде које су избориле олимпијске квоте, иако сте најавили да ћете због дужности спортског директора КСС престати да радите као тренер. Бог чега сте променили своју одлуку?

После светског првенства 2014. у Москви, на којем су наши такмичари постигли дотад незабележен успех, престао сам да радим као тренер. Међутим, два месеца пре прошлогодишњег шампионата у Милану, на којем се веслало за олимпијске квоте, неколико такмичара је тражило да их ја тренирам и то се на њихову и моју срећу завршило добро. Пајић је освојио квоту на 1.000 м, а Томићевић и Зорић не само да су освојили квоту већ и бронзану медаље. После Светског првенства мојој групи су се придружиле и сестре Оливера и Николина Молдован које су избориле квоту у четверцу с Милицом Старовић и Далмом Ружичић Бенедек, а Николина је изборила квоту и на 200 м. Младежића сам већ поменуо, а преузео сам и мушки четверац који се, нажалост није изборио за Рио, па сада правимо нови перспективни четверац за Токио 2020. јер су сви још млађи сениори.

У Лондону први пут на Олимпијски играма наступио је женски четверац који за 0,13 секунди није успео да се пласира у финале. Нови четверац је до олимпијске квоте дошао на шестим местом на Светском првенству. С обзиром да им је то било тек друго такмичење, могу ли у Рију да буду више од финалисткиња?

Душан Ружичић тренира Милицу и Далму, а ја Оливеру и Николину а по функцији ја сам одговоран за четверац. Први пут, практично без озбиљног тренинга њих четири су наступиле на Европским играма и биле пете, а на другом наступу на Светском првенству шесте. Тиме су доказале да имају квалитет потребан да се у Рију укључе у борбу за медаље. Биће искусније за годину дана заједничког веслања, а то у групним чамцима много значи. Не смемо заборавити да су на истој деоници, на 500 м, сестре Молдован у двоседу 2014. биле вицешампионке света, а Милица и Далма прошле године. То је добитна комбинација и девојке ће морати само да се посвете и четверцу и увеслају. У том случају могу да освоје и олимпијску медаљу.

Последње олимпијске медаље у кајаку и кануу освојене су у југословенском дресу још 1984. у Лос Анђелесу. Да ли ће та „суша” најзад бити прекинута и да ли је Кајакашки савез Србије одредио циљ којем стреми?

Свака организација, сваки савез мора да има циљ и што је још важније планове и програме који ће омогућити његово остварење. Ми их имамо и циљ нам је да освојимо две, три медаље. У првом плану у овом тренутку су освајачи медаља са светског првенства, али видећемо... Оптималан резултата су три медаље, али били би задовољни и с две. Наш спорт је 32 године без олимпијске медаље, а мало који наш спорт успева да на олимпијским играма освоји више од две медаље, као стрелци у Лондону. И то нам је изазов, зато желимо да освојимо три медаље. Имаћемо седам, можда и осам, конкурентних посада (од 12 укупно могућих), јер према пропозицијама постоји могућност да од већ квалификованих такмичара формирамо и мушки четверац. Још нисмо одлучили да ли ћемо то учинити, видећемо да ли се то уклапа у планове свих олимпијаца и да ли уопште има времена за увеславање...
Ниче регатни центар у Бачком Градишту

Мирослав Алексић, некадашњи репрезентативац у кајаку (то су му били и отац и син) пре почетка предолимпијске године преузео је дужност спортског директора КСС, а ни то што је прошлог лета поново почео да се бави и тренерским послом није га омело да буде успешан спортски директор.

– Желео сам да своја искуства из привреде пренесем у Кајакашки савез Србије и рекао бих да смо председник Мирко Нишовић, чланови Управног одбора и ја за годину дана урадили више него што је урађено у последње две деценије. Радили смо као тим и знатно омасовили наш спорт, допринели његовој популаризацији, створили боље услове за рад врхунских спортиста, формирали едукативни центар за тренере у Кањижи, а рад на поправљању кајакашке инфраструктуре видеће се ове године када ћемо у Бачком Градишту отворити нови регатни центар – каже Алексић.
octopus

Postby octopus » 24 Mar 2016, 08:55

Za vikend je na Adi odrzana izborna regata u veslanju, posle koje su donete dve vazne odluke. U dvojcu bez kormilara (jedinoj disciplini u kojoj trenutno imamo normu za OI) trebalo je da bude najzanimljivije. Medjutim, bronzani sa SP Vasic i Bedjik, koji su i doneli normu Srbiji, bili su ubedljivi ispred evropskih sampiona iz 2014. godine Savica i Bogicevica. Cak 13 sekundi razlike, tako da selektorska komisija nije imala dilemu, iako je trebalo da se odrzi jos jedna trka. Druga odluka jeste da ce nas na kvalifikacionoj regati za OI (Lucern 22-25. maj) u dubl skulu predstavljati Sljukic i Marjanovic. Ostale nedoumice su status quo i bice resene u narednom periodu.

Definitivno:
Na OI u disciplini M2- ce nas predstavljati Vasic i Bedjik.
Na kvalifikacionoj regati u disciplini M2x ce nas predstavljati Sljukic i Marjanovic.
Na kvalifikacionoj regati u disciplini skif muskarci ce nas predstavljati Radoje Djeric (ranije odluceno).
Na kvalifikacionoj regati u disciplini W2- cemo imati predstavnice, samo se ne zna ko (ili Obradovic-Josic ili Filipovic-Arsic, za vikend su bile dve trke i rezultat je 1:1. Koja od ove dve posade bude uspesnija na Svetskom kupu u Varezeu od 15. do 17. aprila, predstavljace nas na regati).

Jos uvek se ne zna:
U disciplinama teski i laki cetverac nije poznato da li cemo imati predstavnike na kvalifikacionoj regati. Ukoliko na Svetskom kupu pokazu dovoljan kvalitet, selektori ce ih predloziti za ucesce na regati za OI. Sastav lakog cetverca za Svetski kup je poznat: Rudakovic, Josic, Cvijetic i Milos Stanojevic. Dok za sastav teskog cetverca konkurisu svi ostali nasi najbolji veslaci.
octopus

Postby octopus » 25 Mar 2016, 13:35

Dragosavljević i Pajić jednoglasno: U Rio idemo da budemo najbolji!

Dejan Pajić i Marko Dragosavljević, zajedno su na veslačkim pripremama u Turskoj sa ostatkom reprezentacije. Za razliku od Pajića koji je dugoprugaš i kome su specijalnost deonice na 1000m i 500m, Marko Dragosavljević, aktuleni šampion Evrope je klasični sprinter.

I pored činjenice da su umnogome različiti i da treniraju kod različitih trenera ono što ih povezuje jeste podatak da su obojica nastupaju u jednosedu. I Marko i Dejan, svako iz svog ugla podelili su svoja razmišljanja sa nama o toku dosadašnjeg dela prirpema, kao i o ambicijama za predstojeću sezonu.

Marko Dragosavljević, proše godine, odbranio je titulu seniorskog prvaka Evrope u jednosedu na 200 metara, osvojio je titulu prvaka sveta za mlađe seniore u istoj disciplini, i na SP u Milanu obezbedio normu u jednosedu na 200 metara.
“Konačno sam svestan grešaka koje sam pravio ranije. Sada znam na čemu treba da radim i to u hodu ispravljam. Problem je bio start i pokretanje čamca. Mislim da sam napredovao u tom segmentu i ove sezone će se to videti”, iskren je najbolji sprinter Evrope.

Marko i Dejan u 2015. godini osvajali su medalje, međutim, i jedan i drugi skromno priznaju da prošlu godinu pamte po nečemu drugom.

“Prošle godine je bilo dobrih trka, bez obzira na medalje, kao i na neke pehove. 2015. ću najviše pamtiti po tome što sam dokazao da mogu da budem najbolji kada je većina sumnjala u mene. Daleko važnije, 2015. sam saznao da ću postati otac što me je veoma obradovalo”, ističe Dragosavljević.

“Moja prva osvojena medalja u jednosedu na 500 metara, za mene jako dobro izveslana trka, takođe, propustio sam Evropske igre zbog povrede leđa, ali sam na kraju sezone izborio Olimpijsku normu i to je nešto što je obeležilo 2015. godinu”, objašnjava Pajić.

Poslednjih godina srpski kajakaši na svako takmičenje odlaze kao kandidati za medalju. Stvara li to već sada pritisak ili je dodatni motiv za nove uspehe?

“Stvara ponekad pritisak, ali naravno da pokušavam i uspevam to da kontrolišem, a samim tim imam i još veći motiv za treniranje i pobedu. Naravno i da mi daje na samopouzdanju to što sam kao najmlađi dva puta za redom prvak Evrope”, priznaje Dragosavljević.

“Nemam neko opterećenje. Svi mi takmičari uvek gledamo da napravimo što bolji rezultat. Naravno da imam motiv jer odličan je osećaj biti među najboljima”, dodaje Pajić.

I Evropski šampion u sprintu, kao i naš najbolji dugoprugaš, naglašavaju da ove sezone sada imaju još veći motiv da nastave sa odličnim rezultatima.

“Cilj je jasan: Pokazaću ko sam i šta sam i koliko stvarno vredim. Olimpijske igre su prioritet ali pre toga ću imati nastupe na Svetskim kupovima i Evropskom prvenstvu gde treba da se dokažem. Naravano, razmišljam o Riju i od nastupa tamo imam velika očekivanja. Finalna trka na Olimpijskim igrama je najbitnija u životu nekog sportiste i od te trke ne postoji ništa bitnije tako da i samouverenost raste sa tim značajem”, na glas razmišlja momak iz Bačke Palanke.

“Želim da odem u Rio i budem potpuno spreman, u najboljoj formi. Imam visoke ciljeve tako da treniram najbolje što znam i umem”, iskren je Pajić.

izvor: KSS
octopus

Postby octopus » 12 Apr 2016, 13:49

Novaković rasterećeno čeka nastup na Olimpijskim igrama: Sve je lakše drugi put

Srpski olimpijac po rodnom Bečeju vozi "fiću", koji je posebna gradska atrakcija. Mislim da ova godina može da bude još bolja - kaže Marko.

DOŠLO je vreme da se olimpijski post završi, a Rio je idealna prilika za to. Srbija je poslednju medalju u kajaku na najvećem planetarnom takmičenju osvojila 1984. u Los Anđelesu, kada je šampion postao sadašnji prvi čovek Saveza Mirko Nišović.

U ovom trenutku naša zemlja ima deset viza za Brazil i već sada se zna da će jedan od glavnih naših aduta biti Marko Novaković, koji deli čamac sa Nebojšom Grujićem. Prethodna godina je za ovaj dvosed bila kao iz snova, sa medaljama su se vraćali i sa SP i EP, kao i sa Evropskih igara.

- Mislim da ova godina može da bude još bolja, a ako ne bude, nadam se da će biti bar isto uspešna kao i 2015. - kaže kajakaš Marko Novaković.

U Londonu je već imao priliku da oseti čari olimpijskih igara, i to iskustvo će mu sada mnogo značiti.

- Kada je ta euforija u pitanju, sigurno da ću u Riju biti rasterećeniji - ističe Novaković, koji je na prethodnoj Olimpijadi zauzeo sedmo mesto. - Kada sam išao prvi put, sve mi je bilo neobično i bila je prevelika doza adrenalina. Sada će sve biti lakše i opuštenije, jer sam prošao veliki broj takmičenja za ove četiri godine. U Londonu nisam imao sreće, ali meni je bilo posebno to što sam deo Olimpijskih igara i što ću biti opet.

Poseta Rio de Žaneiru raduje i sa one strane koja nema veze sa sportom...

- Pre bavljenja sportom nisam imao neke velike mogućnosti za putovanja, ali od kada se bavim kajakom stvarno sam posetio mnogo država i gradova. Mnogo mi je drago što ću videti i Brazil i upoznati njihovu kulturu.

Pripreme su u punom jeku, pre OI kajakaše očekuje nastup na Svetskom kupu i Evropskom prvenstvu.

- Odradili smo dvomesečni ciklus u Turskoj i sada smo se vratili kući, na kratak predah, pa za nekoliko dana nastavljamo rad svi zajedno u Beogradu. Želimo da nam forma bude na vrhuncu u Brazilu, ali ćemo na svim takmičenjima ići na najviši plasman.

U Markovom rodnom gradu - Bečeju je poznato da kada ne upravlja čamcem, vozi "fiću" i podjednako dobro se oseća u oba prevozna sredstva. Ako je nastupom na OI ostvario jedan dečački san, kupovinom oldtajmera je ispunjen drugi.

- Preko zime ga nisam koristio, ali po lepom vremenu kada sam kod kuće uvek njega vozim. Svi ljudi su navikli na to, pogotovo što je to region u kome se "fića" još viđa po ulici. Ali priznajem da je moj doteraniji od ostalih - zaključio je kroz smeh Novaković.

PRAVI TANDEM SA GRUJIĆEM

DVOSED sa Nebojšom Grujićem pokazao se kao dobitna kombinacija.
- Mnogo je bitno da se družimo i van kajaka. Naš dvosed se i zasniva na tom poverenju i drugarstvu koje imamo. Celu godinu provedemo zajedno, ili u čamcu ili van njega. Stvarno je sreća što smo dosta slični i što smo dobro poklopili kao osobe, jer nam to daje veću mogućnost da na takmičenjima budemo još bolji.
octopus

PreviousNext

Return to Ostali Olimpijski Sportovi