balkanski spijun wrote:Nejasno mi je da se kod ljudi nagomila defetizma-pesimizma.
Klinci s osmehom,optimizam maksimalan,a matori zabijaju glave u pesak.
Koliko ljudi nemaju sluha,ima sekuritatea da hapsi i bije.Vidi im se u ocima da su osvetoljubivi.Onda su defetisti.
Meni nepojmiljivo.
Jedna molba,nemojte voditi zene,devojke.Nek ostanu kuci,jer ovi su spremni na sve i ne bi me zacudilo da izazovu nemire.To su pokazali prosli put.
Hrabro,pametno,pa sta nam Bog da.Kako studenti odluce,tako nek bude.Svidelo se to nekome ili ne.Red nalaze da se u sobutu pojave svi oni koji misle svojov glavom.
jaRule wrote:balkanski spijun wrote:Nejasno mi je da se kod ljudi nagomila defetizma-pesimizma.
Klinci s osmehom,optimizam maksimalan,a matori zabijaju glave u pesak.
Koliko ljudi nemaju sluha,ima sekuritatea da hapsi i bije.Vidi im se u ocima da su osvetoljubivi.Onda su defetisti.
Meni nepojmiljivo.
Jedna molba,nemojte voditi zene,devojke.Nek ostanu kuci,jer ovi su spremni na sve i ne bi me zacudilo da izazovu nemire.To su pokazali prosli put.
Hrabro,pametno,pa sta nam Bog da.Kako studenti odluce,tako nek bude.Svidelo se to nekome ili ne.Red nalaze da se u sobutu pojave svi oni koji misle svojov glavom.
Treba dublje pogledati u psihološku i istorijsku pozadinu ponašanja starijih i srednjih generacija. Mnogi od nas su odrastali u autoritarnom društvu koje je formirano prema potrebama industrijskog razvoja sa formom državne stabilnosti, a ne individualne slobode. U tom kontekstu, lojalnost se nije tražila kroz slobodno mišljenje, već kroz ćutanje, trpljenje i poslušnost. U porodici, školi, fabrici i medijima bio si naučen da "ne talasaš", da je "ćutanje zlato" i da "ko štrči, taj strada".
To nije bio samo kulturološki obrazac, već i mehanizam samoodbrane. Strah je internalizovan. Defetizam nije urođeni nedostatak hrabrosti, već često posledica decenijskog potiskivanja lične slobode. Mnogi su izgubili veru da se išta može promeniti, jer su kroz život više puta gledali kako entuzijazam biva ugušen i kako inicijativa biva iskorišćena ili izneverena.
A klinci koji se danas bore za pravdu su odrastali uz internet, startup kulturu, otvorenije vrednosti i osećaj globalne povezanosti. Oni ne nose teg kolektivne traume, već veru da su promene moguće ako se boriš pametno, solidarno i istrajno. Oni grade svoj svet, ne čekaju da im ga neko drugi ponudi.
Ovo nije podela između “dobrih” mladih i “loših” starih. Mnogi stariji su zapravo dali alate otpora i tu pesmu, i knjigu, i ideju. Samo su umorni. I zato ih ne treba osuđivati , treba ih motivisati, ali i razumeti. A žene, devojke ne treba da ostanu kod kuće. One su stub svake prave promene. Ne smemo više nikada razdvajati ko treba da se bori a ko da ćuti i čeka.
U subotu i svakog dana sa glavom uzdignutom, bez straha, sa poštovanjem prema onima koji su ovde, i onima koji dolaze posle nas.
Zlaja wrote:Da li to sinoć 7 nacionalnih televizija prenosilo kako kralj obrva i ekipa pričaju o najvećim državnim tajnama?
Fratelo wrote:
Rekao sam davno da posle onoga iz Brisela i Pazara na bih nikada vise izasao sa tim ljudima na ulicu, ali cu glasati za njih i to je to. Tako razmislja veliki broj ljudi, a i ovo sto Zapa prica nije defetizam, nego istina da je splasnuo zar kako vreme ide.
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests