by Hajzenberg » 03 Dec 2022, 12:34
Orlovi zaista rano lete (kući).
Definitivno nismo za završne turnire velikih takmičenja i ispade da ona floskula da je uspeh i plasirati se na neko prvenstvo a pogotovo SP i nije tako daleko od istine a nama je to pošlo 4 puta za rukom ili nogom u ovom veku. Skor 2-1-9 na ta 4 prvenstva je i više nego poražavajući i imajući u vidu ko je sve video eliminacione faze takmičenja na ovih 6 SP u ovom milenijumu dodatno razara ionako naš loš bilans. Reprezentacija koja je samo u ovom veku uspevala da završi kvalifikacije ispred Španije, Francuske i Portugala pa se posle raspadala na svetskoj smotri je prava enigma i ko zna dokle će to tako biti. Eto im ga fudbal bez bekova, ma morali su da ih izmisle i ''rode''. Najveći uspeh u Kataru je to što su polomili i onesposobili onog cirkuzanta, padavičara i foliranta Nejmara (i ako su) da nastavi da igra na prvenstvu i ništa više drugo.
Jbt, koliko nas ovde preko tri decenije prati reprezentaciju i možemo samo da plačemo, mislim na te završne turnire. Moje sećanje je počelo od debakla na EP '84, sledeća tri takmičenja smo prošli grupe ali sa tragičnim krajem na sva tri takmičenja devedesetih a ovo u dvadesetom veku je bruka, sramota, skandal i ništa više drugo. I posle ti neko izađe i kaže ''Mundijal ne može da se igra bez 100% spremnih igrača'' ali eto apsolutno sam za to da onaj ko je izrekao ovu ''mudru'' misao ostane i dalje na klupi ekipe jer u suprotnom bojim se da u konkurenciji Bugarske, Crne Gore i Litvanije ostanemo i bez tako dugo željenog EP, Mađare 'ajde nisam ni računao, ipak dva tima idu dalje direktno.
Još jedno u nizu razočarenja, ovi fuzbaleri i ovaj selektor su samo i ništa više drugo nego nastavili nisku svojih prethodnika na terenu i na klupi što se tiče mundijalskih neuspeha u ovom veku. Među 4 najgore selekcije u Kataru, najgore, ne najslabije, a posledica svega je i pad na Fifa listi, sa 21.mesta na ravno trideseto, a to znači neko 16-o mesto među evropskim selekcijama. Izgubljeno je 37 bodova na listi, za svaki meč ponaosob su izgubljeni bodovi uključujući i remi sa Kamerunom, nema šta, što se toga tiče bolje da nisu ni učestvovali. Poljska nam beži nekih tridesetak bodova (biće manja razlika ako izgube od Francuske) kao i Švedska, Vels i Ukrajina neznatno i kako stvari stoje sledi ogorčena borba pre svega sa Poljskom za tu najverovatnije famoznu 12-u poziciju među evropskim selekcijama a to mesto će biti od krucijalnog značaja ako Uefa krajem januara donese odluku o promeni kvalifikacionog sistema za SP '26 što je čini se gotova i izvesna stvar i gde će biti 12 grupa i isto toliko nosilaca za naredni severnoamerički Mundijal. I Srbija i Poljska imaju relativno čist put ka EP, pogotovo Poljaci sa najlakšom i najsmešnijom grupom u istoriji svih mogućih kvalifikacija, realno je da igraju na EP oba tima a u jesen 2024 g. će obe selekcije igrati i A LN što implicira da će svaki bod biti dragocen koji se osvoji ili izgubi a ne bi bilo loše da igramo sa njima bilo na EURO bilo u A LN. A koliko je ova lista značajna govori podatak da su Srbija i Vels izgubili približno četrdesetak bodova u Kataru, Danska čak 60 a Maroko je zaradio čak 60 i sada je na nestvarnom za njih šesnaestom mestu. Vels, Ukrajina, Švedska, Austrija i ostali timovi ne bi trebalo da nam budu takmaci jer pre svega imaju teške ili katastrofalne grupe za EP a naravno mi ako odemo na to EP i ponovimo igre i rezultate sa ovog SP opet ćemo pogubiti gomilu bodova a isto je moguće i ako u A diviziji LN budemo samo topovska hrana a ovi ostali koji budu igrali B diviziju osvoje puno bodova. O ovoj temi opširnije krajem januara kada Uefa donese konačnu odluku o promeni kvalifikacionog sistema za SP ali manje više stvari su jasne oko ovoga a pre SP sam opširno o tome pisao na temi naše fudbalske ''repstacije'' i na kojoj će se ubuduće diskutovati o onome što sledi za naš tim, o budućim vremenima koja slede posle ovog fijaska. U stvari, pitanje je da li će iko u FSS i imati u vidu koliko će biti značajni rezultati svih utakmica od marta naredne pa do novembra dvadeset četvrte godine.
Nisam imao preterana očekivanja ali sam svakako očekivao prolazak grupe ili bar ravnopravnu borbu za ostvarenje tog cilja a sve imajući u vidu kvalifikacije, selektora, Ligu nacija, nazovi zdravu atmosferu i mnogo toga još. Ovaj nesretni narod u globalu je opet prosipao trule fazone tipa ''dajte Brazil da se igramo'', '' ima l' ko jači'', opet se podleglo tradicionalnoj mitomaniji a na kraju balade beše uobičajeni bum-tras i ko zna koje po redu bolno prizemljenje.
Do sledećeg loženja.