Starks wrote:Očni test nije pouzdan kod Litvanaca. Izuzev meča protiv SAD uopšte nisu djelovali kao šuterski moćna ekipa. Posebno protiv Crne Gore kojoj je to bio najlošiji meč ne samo na SP već u 2023. godini.
Zanimljivo mi je da Amerikanci nisu pokušali diamond-n-one u drugom poluvremenu makar, ako je nisu vježbali tokom priprema nesumnjivo imaju dovoljno fizikalija i atletičnosti da ispoštuju osnove sistema. Njihova slabost na skoku je hronična tokom prvenstva, a Litvanija je baš u reketu napravila prednost.
Srbija bi mogla nju pokušati sjutra.
Ne znam jesi li gledao protiv Grka pošto su se tu preklopili sa Slovenija - Australija i Kanada - Brazil, ali njih su preokrenuli i dobili trojkama u drugom poluvremenu. Čini mi se trojke 12/16 u 3. i 4. četvrtini, znam da su otvorili sa 8/8.
Pitanje je šta znači šuterski moćna ekipa. Jer je od tih 8 bilo 6 potpuno otvorenih spot-ap šuteva, onda je Motiejunas pogodio relativno otvoren šut iz popa, i na kraju Kuzminskas sa desnog krila, otvoren, ali sa korakom iza linije, sve u svemu rutinski šutevi. Pomoglo je i tvrdoglavo skupljanje Grka u reketu jer nisu vjerovali u svoju odbranu 1 na 1.
Teško da će Litvanci nekoga izbombardovati šutevima iz driblinga ili kretnji, ali odlično nalaze otvorene pozicije i iz njih maltene ne promašuju. Zato bih pokušao da im makar na startu smanjim broj pokušaja za 3, jer kad otvore kao protiv SAD, ili kao protiv Crne Gore (5/5, ili 6/6, tako nešto), ne samo što dobiju šutersko samopouzdanje, nego onda mnogo agresivnije napadaju obruč (što visoki, što npr Brazdeikis) jer znaju da će se u tom momentu malo ko usuditi da skuplja ili udvaja.
Crna Gora je protivnik sa kojim je trebalo da imaju više problema, i na papiru, i po viđenom na turniru, pa čak i po onome što su odigrali taj dan. Ali veće iskustvo, veći doprinos klupe, i ponajviše bolji selektor, a čini mi se i nervoza CG, sve u svemu su ih baš jeftino odradili, pogotovo uzimajući u obzir da se znaju iz kvalifikacija