by Radonjaa » 11 Sep 2023, 23:02
Pade mi na pamet da izlistam draftovane u prošloj deceniji. 2011-2020, izostavljajući poslednja 3 drafta, jer je rano za procjenu, mada se sa izuzetkom poslednjeg drafta i tu naslućuje ozbiljan talas neameričkih igrača (Vagner, Gidi, Šengun, Maturin, Šarp, Sohan, Jović, Kuminga, Kulibali, Vembanjama, Koprivica)
SAD: Kajri, Kemba, Klej, Kavaj, Batler, Dejvis, Bil, Lilard, Dramond, Drejmond, Midlton, Oladipo, Mekalum, Lavin, Rendl, Rasel, Buker, Ingram, Braun, D. Marej, Tejtum, Foks, Mičel, Adebajo, Alen, Dž. Džekson, Jang, Zajon, Morent, Garland, Edvards, Lamelo, Halibarton
Evropa: Valančijunas, Vučević, Mirotić, Furnije, Janis, Gober, Šroder, Kapela, Bogdanović x2, Jokić, Porzingis, Sabonis, Markanen, Dončić
Ostatak svijeta: Adams, Embid*, Eksum, Kaboklo, Tauns, Vigins, Simons, Hild, Dž. Marej, Siakam, Ejton, Šai, Beret, Hačimura, Aleksandar Voker, Tajbul, B. Klark, Klakston
Naravno, prilagođeno konkurenciji (niži prag za neamerikance), i računajući samo one koji su igrali u NBA (mada sam uglavnom izostavio one koji se nisu dugo zadržali, sa svega 2-3 izuzetka), iako smo vidjeli da i evroligaški igrači mogu da budu faktor protiv NBA igrača u FIBA košarci.
Meni se čini da su američki igrači baš visoke klase uglavnom u tridesetim, ili blizu njih - Lebron, Kari, KD, Lilard, Dejvis, Kavaj, Batler...
Posle toga ima odličnih igrača, ali ne vidim ni Džordana ni Kobija ni Lebrona ni Durenta, a veliko pitanje je i koliko njih će u pogledu individualnog kvaliteta na vrhuncu karijere nadmašiti igrače poput Dvajta, Karmela, Vejda, Pola, Hardena, Vestbruka... Neki sigurno oće, dosta njih definitivno neće. Ali uopšte ne bih rekao da će im za 4 ili 8 godina biti pjesma da sastave ekipu od 12 igrača čija se pobjeda neće dovoditi u pitanje ni u jednoj utakmici, kao što će vjerovatno biti dogodine. Mislim da to pomalo i osjećaju, pa više ne prepuštaju slučaju ni pozivanje Rivsa, kamoli Bankera.
Pogotovo jer nije više pitanje samo američkog talenta, nego i toga što su ostali sve ,,bliže''. Za Janisa je djelovalo da je incident, pa su došli Jokić i Embid, pa Dončić, sad se čeka Vembanjama, uz nekolicinu onih u klasi Vagnera, Bogdanovića, Šrudera, Furnijea... A nije stvar ni samo u prvim i drugim opcijama, nego u tome što je nikad više raznih Čančara koji bi prije 20 godina gledali NBA na kaseti. Šta god ja mislio o tome, dovoljno je što takvi samo treniraju sa NBA igračima, pa se smanjuje i fizička razlika i psihički pritisak pred utakmice protiv njih.
Naravno, pričam iz ugla iz kog odbijaju da se prilagode FIBA košarci umjesto ovog Ol star stila, ako bi krenuli putem kojim djeluje da će ići recimo Kanada, mogli bi da budu favoriti za zlato i sa dvojicom-trojicom iz NBA i ostatkom ,,evropljana''.
bwa wrote:Micko Talijan
СрбинПодгорица wrote: Кунем вас се ову сезону преживјети нећу