Fudbaloman wrote:cole wrote:Kamo sreće da je za naš sport jedina briga kako unaprijediti badminton, dizanje tegova, streličarstvo itd.
Mnogo veći izazov je kako odražati ovaj nivo na kojem smo u zadnjih 7-8 godina.
Stanje u borilačkim sportovima je daleko od sjajnog.
Ko je od naših boraca stasao u Srbiji a da ima realne šanse da se bori za medalju, rekao bi samo Perišićeva i Nemeš, eventualno u borbu za medalju mogu Nikolićeva, Kukolj i Takov. Majdov i Ćirkovićeva su iz RS, Mićić iz SAD, ostali uglavnom iz Rusije.
Od pomenutih stasalih u Srbiji samo su Perišićeva i Takov mlađe generacije, oboje dolaze iz tekvondoa.
Znači u zadnjih 10 godina uspjeli smo izbaciti samo dvoje tekvondista i recimo džudistkinju Perišić.
S druge strane pohvale za saveze što su reagovali pravovremeno i doveli naše ljude pod zastavu Srbije, naravno dobrodošli su i Rusi, Gruzijci i Iranci. Ono što je dobro talenata ima, nadam se da ćemo neke od njih gledati u LA2028.
Što se tiče ostalih pojedinačnih sportova, mnogi veliki asovi srpskog sporta su pri kraju svojih sportskih karijera: Novak, Ivana, Mikec, Zorana, Milica (kajak).
Kajak i veslanje imaju nešto talenata ali njihovi savezi su nepredvidljivi, često su radili protiv vlastitih interesa.
Tenis drži Novak, kada se on povuče možemo ugasiti svijetlo. U narednih par godina teško da možemo imati tenisere u prvih 30, recimo ranga Viktora i Janka.
Atletika ima dva velika talenta Adrianu i Angelinu, njih dve su porodični projekti, savez tu nije imao nikakvog udjela u njihovim atletskim počecima.
Adriana i njena majka su preko interneta edukovale i učile bacati koplje, Angelina je imala sreću da su joj roditelji bili sjajni atletičari koji su osnovali svoj klub i učili je od malih nogu.
Streljaštvo, šta reći. Na početku kvalifikacija su se u savezu busali kako uzimamo sigurno 6-7 kvota. Poslije se u svakoj mogućoj vijesti naglašavalo da u Pariz ide 20 takmičara manje nego u Tokio, a nigdje ne piše da izostankom Rusa i dijela Bjelurusa se oslobodilo oko 25 kvota koliko bi uzele pomenute države. Znači sada je bilo za nijansu lakše do kvote nego za prošle igre. Strijelci puškom su mnogo pali u zadnje dve-tri godine, izuzev Kovačevića. Psihička priprema nula, pet puta su puškaši fulali odlučujuće hitce u borbi za OI. O odabiru strijelaca je sve rečeno u prethodnom periodu na temi streljaštvo.
O ekipnim sportovima ukratko. Muška odbojka u padu, košarkašice u prelaznom periodu sa nikad manje talenta u zadnjih 15 godina. Vaterpolisti traže svoj put za povratak na postolje, u ženskoj odbojci će biti problema na poziciji tehničara ako se Maja i Drča sada povuku, ostale su ne druga nego treća liga na toj poziciji. Košarkaši i basketaši imaju dosta kvaliteta samo je bitno dobro ih ukomponovati.
Kod muškog rukometa možda budemo nešto bolji, kod ženskog teško. Neko je danas pominjao ženski vaterpolo, odmah da kažem da ne postoje teoretske šanse u narednih 8 godina da izborimo OI, potpisujem.
Talenata imamo ali sigurno neće biti lako ostati na trenutnom nivou. Što se ostalih sportova (dizanje tegova, streličarstvo...), ako ko uspije super ako ne nikom ništa.
Mi nemamo sistem ni u ovim sportovima gdje imamo uspjeha i tradiciju, a kamoli u ovim drugim.
Jasno da je situacija turbulentna. Mada nije da nismo navikli

Mislim da smo dosta i nerealni povodom nekih stvari. Stalno proteklih godina kako se Novak priblizava kraju slusamo "kad ode gasimo svetlo","nikad vise kao Novak","nece ni prvo kolo GS imati ko da prodje" i sl...Pa normalno da nece!

Ljudi nikako da shvate da je Novak jedna ne srpska, ne cak ni teniska, nego sportska globalna anomalija koja ce dobrano da se naceka da se ponovo pojavi. Ne mozemo kroz Novaka gledati buducnost muskog tenisa, kao sto nismo mogli kroz Anu i Jelenu buducnost zenskog. Mi smo zemlja koja je u jednom periodu valjda uz Spaniju i SAD imala najvise igraca u top 50 ili top 100, nisam siguran. Ljudi, to nije normalno, to nije realno

Tenis nije sport u kojem smo imali bogatu tradiciju pre Novakove ere u koju spadaju i Ziki, Ana, Jelena, Janko, Troicki...Pa jedne SAD nemaju 21 godinu muskog osvacaja GS?! Jedna Engleska je cekala 80 godina da neko njihov osvoji Vimbldon. Jedna Svedska sa onakvom tradicijom nema pobednika GS vec 22 godine. Imamo talenata, nije da nije. Mia Ristic, Luna Vujovic, videcemo sa Medjedovicem sta ce biti, ali naravno da posle ovih brutalnih 20 godina teniske dominacije, nije za ocekivati da mi nastavimo da redjamo tenisere i teniserke u top 100 kao na traci. Neko ce iskociti, neko ce biti kadar da prodje koje kolo na GS, da mozda i nesto vise uradi na turnirima, ali ne znaci da je posle Novaka odmah gasenje svetla, jer nije ni realno da se to ovim tempom nastavi kako je bilo.
Sto se borilackih sportova tice, nisam upoznat sa situacijom, ne svidjaju mi se tolike naturalizacije, ali s druge strane moze i to nesto doneti. Ako zapadne sile mogu da stancaju migrante i na konto njih odrzavaju nivo u mnogim sportovima, vala mozemo i mi da se spasavamo nasim Srbima iz SAD, Republike Srpske, pa i ponekim Rusima, Gruzijcima i slicno. Naravno siguran sam da cemo imati i nasih kvalitetnih boraca u nekom obimu.
Zlatna era atletike opasno smrdi. Ovaj debakl u kvotama za Pariz pokazuje da nesto ne stima. Cinjenica jeste da se uslovi poboljsavaju, da deca sve vise idu na atletiku a to ranije nije bilo, sad malo malo pa cujem kako necije dete neku disciplinu gura. Iz toga ce proizaci atleticari, nema sumnje. Cinjenica je da su Angelina i Adrijana kao ekstra talenti u svojim granama predvodnici novih generacija, a doci ce siguran sam i jos neki. Brankovic rece 3-5 realnih medalja u LA, dakle valjda bar toliko zna sta prica.
Streljastvo nikad gore, to je svima jasno. Mada je to specifican sport i nista ne mora da znaci, opet ne valja kako nikad manji idemo u Pariz.
Da se osvrnem i ja na ekipne. Videcemo sta ce sa muskom odbojkom biti, u padu smo vec godinama, ali opet ne verujem da bas toliko mozemo da potonemo, igra se odbojka u Srbiji, bice igraca, dobrih i manje dobrih, makar da smo tu uz vrh, kad vec ne mozemo da budemo vrh. Za zene se ne plasim, devojcice masovno idu na odbojku, iz toga proizilazi kvalitet i bice ih na svakom koraku za izabrati. Vaterpolisti, nova generacija, direktna su zrtva prethodne. Prethodna je najjaca generacija u istoriji vaterpola koja je u jednom trenutku drzala titule na svim takmicenjima koja postoje. Nemoguce je nastaviti taj nivo sa novom, ali je takodje i nemoguce da mi u vaterpolu padnemo u prosek, to smo valjda naucili

Bice i nova generacija sasvim dobra, borice se za medalje, uzimace medalje, samo ne uvek i sigurno, kako je prosla prakticno unapred uzimala. Sto se zena tice tu realno i ja mislim da bolje nece biti, slabo se kod nas zene interesuju za vaterpolo iako je bilo nekog potencijala, nije realno da napredujemo na dovoljno dobar nivo. Kosarka je nacionalni DNK, moze biti i praznog hoda moze biti i godina bez medalja, uvek cemo se vratiti. Setite se kako smo u Manilu otisli, umalo se ne vratise sa svetskom krunom. Zene su druga prica, imali smo izuzetno uspesan period iza sebe, iskoristili smo ga maksimalno, uzeli dve evropske krune, olimpijsku medalju, nije ni realno da to potraje i dalje, tako da je jasno da slede godine proseka. Opet, dobro je ako budu godine proseka a ne godine kanala kao 20 godina pre toga gde nas nigde nije bilo

Na kraju da se dotaknem i rukometa, ne verujem da cemo neki znacajniji pomak napraviti uskoro, eventualno mozda muskarci ali ne preveliki. Jednostavno, Savez je uzasan, atmosfera u rukometnim krugovima losa, a gubitnicki mentalitet se duboko uvukao u nase reprezentacije. No, mora jedan kolektiv i da bude u kanalu zar ne?

Nije realno da bas u svim budemo na vrhunskom ili dovoljno visokom nivou