by octopus » 09 Aug 2024, 13:29
Sve ovo što smo napisali ima logike. Zaista je teško pronaći pravi model. Nezdrava je atmosfera jer sport ne vode iskusni sportski radnici, već ili političari ili bivši sportisti koji su tu po političkoj liniji i za njih nema uzročno poslednične veze obaveza - odgovornost. A gde nema odgovornosti, nema ni motivacije da sistem ide napred. Kako vlada kleptokratija, ne samo nezainteresovanst, već je prvenstveni cilj da se pokrade što više para zato što apsolutno niko za to nikad neće odgovarati. I onda sport ode u treći plan, a sportisti su tu samo objekat koji služi da bi savez mogao da muze, umesto da se sve vrti oko njih i trenera. Treneri jako slabo plaćeni, sa nikakvim statusom u savezu, idu na opciju da svesno pripremaju sportiste za nebitna EP kao bi i oni dobili tih 10-25k evra, a i samo retki uspeju da imaju zlatnu koku pored sebe. Mislim, sve je trulo, ja sam ovo najavljivao odavno, ali sam se i nadao da će sistem štapa i šargarepe dati rezultate. U principu, on ih je i dao ali na EP i SP. Mnogi su svesni da su OI prevelik zalogaj i ne trude se da dodju 100% spremni. Nažalost, sve se gleda kroz novac. Retki su ljudi poput Noleta i Arunovićke koji više od decenije unazad plaču za tom olimpijskom medaljom i vidi se koliko im je bilo stalo. Hvala Bogu što ih je pogledao! A verujem i da bi mnoge isto kad bi razmišljali kao njih dvoje. Daj da kopiramo te Hrvate, oni su mislim samo za SP i OI uveli te nagrade i penzije i to u neuporedivo skromnijim iznosima. Plus, kod njih se ne menja trener Sinkovića već 4. ciklus. Kod nas bi ga zamenili da neko uzme lovu ili penziju umesto njega... Sad nam sve dolazi na naplatu, a kako je ovo dugoročan proces koji se tek sad na OI ispoljio, teško da može mnogo bolje i da bude u LA. Medalje se ne kupuju, medalje se ne plaćaju nagradama. One se osvajaju iz želja, snova i ljubavi. A toga nema u trulim savezima, gde ti mafijaši kolo vode. Jadni ovi naši sportisti.