Board index Paris 2024

Srbija, Jugoslavija i ExYU zemlje na LOI

Re: Srbija, Jugoslavija i ExYU zemlje na LOI

Postby Milutinov Tata » 14 Aug 2024, 18:56

Gimnastika nikako nije sport gde slucajnosti odlucuju. Ako se vezba odradi kako treba zna se otrilike sta se moze dobiti. Jedino ako si mislio na ova padanja sa sprava. Tu sudije mogu lako da nasteluju ako hoce, evo i sada je bio problem sa time.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby Fudbaloman » 14 Aug 2024, 19:52

Pa naravno. Cim postoje sudije koje te "ocenjuju", pisi propalo. Mozes i dobro odraditi vezbu pa dobiti ocene ispod ocekivanja, a i obrnuto. Sve to sto stvara umetnicki dojam i zavisis od sudije kako je to video, varljivo je.
Fudbaloman

Postby Foteljas » 14 Aug 2024, 20:04

Srbic da se nije prosuo, to bi s obzirom na okolnosti verovatno bila medalja (mada smo videli da je recimo prethodno nisu dali Rebeki Andrade na gredi, iako je isla na ziher da odvezba da ne padne, misleci da ce samo to biti dovoljno) a i onaj Benovic se prilicno glasno zalio da je pokraden.
Tako da sto su na jednoj strani dobili, na drugoj su izgubili, mada mislim da je njima zapravo najveci kiks ispao tekvondo (Lena koja je nizala sva zlata, sada bronza, a jos vise sto su Golubic i narocito Sapina koji je bio treci nosilac ostali bez ikakve medalje).
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Postby Lester Bo » 14 Aug 2024, 20:08

Foteljas wrote:Tako da sto su na jednoj strani dobili, na drugoj su izgubili, mada mislim da je njima zapravo najveci kiks ispao tekvondo (Lena koja je nizala sva zlata, sada bronza, a jos vise sto su Golubic i narocito Sapina koji je bio treci nosilac ostali bez ikakve medalje).

Oni su na EP na sajmu kod nas par meseci pre igara baš izdominirali.
Lester Bo

Postby octopus » 14 Aug 2024, 20:41

U trouglu SRB-SLO-CRO što se tiče baksuzluka i drvenjaka, najgore su prošli Hrvati. Krišto osvaja medalju, plače, raduje se i na kraju čelendž i ode medalja “dole”. Nama to da se dogodilo, ceo svet bi nam bio kriv. Jedan gimnastičar pao pri čemu je imao šanse za zlato. Drugi dobio za 0.1 ocenu manju od bronzanog na dojam sudija. Perkovic na drugi hitac izgubila srebro, a Kolak najgore 4. mesto. Černogoraz kiksnuo u 1. seriji kvalifikacija, posle toga nepogrešiv i za dlaku bez finala (i ubedjen sam bez zlata, ovo je već dojam a ne činjenica). Šapina za dlaku ostao bez medalje, a slobodno se može reci i bez zlata jer su oba poraza bila na žilet. Što se tiče Stojković, ona dominira u nižoj kategoriji a u pf je išla na nepobedivu, tako da je bronza došla po meri. Sinkovići su imali veliku sreću, ali ne zbog vrhunskog finiša, jer je tu reč o majstorluku, njihovom i trenerskom. Sreća se ogleda u tome da je kvota za dvojac bez jedva izborena od braće Loncaric i što ovi imaju kredit da biraju u koju će disciplinu. Posto su se prekontali za skul i konkurenciju u njemu, imali su šansu da na konto tudjeg napora upadnu u lakšu disciplinu. Matić apsolutna favoritkinja koja je opravdala očekivanja. Maričić i Gorsa su na proslim OI bili u finalu jedne, sad obojica u finalu druge discipline, red je bio da im se vrati i bronza nije premija, za razliku od uspeha u trapu nekad. U tekvondou da je bilo 16 disciplina (kao na SP) umesto 8, oni bi imali 12 predstavnika i realne 4 medalje. Mi bi isto kao i sad imali troje, Perisicku i ovu dvojicu dosta slabijih, a imali smo sad bolji skor od njih u ovom sportu, to niko ne pominje. Takodje, realna medalja je izostala u jedrenju ovaj put. Tako da kad se sve to sagleda, user Done Vekić uopšte nije veliki. I pored svih kikseva, atipičnih za CRO, osvojili su 2 medalje više od nas, prvih pratilaca.

Slovenija nema mnogo kandidata, pa da bi nas i Hrvate pratili, oni moraju da izvlace maksimum na LOI. Obzirom da nije bilo dvojice biciklističkih superstarova i da je kajak/kanu slalom zakazao, našli su se u problemu. Čeh odličan, ali konkurencija još bolja, 4. mesto. Šutej je pala kao i naša Španovicka, no i od nje se očekivala medalja jer se nije znalo u kakvoj je formi. Odbojkasi 1. u grupi otišli na raspoložene Poljake. A rukometaši porazeni u dva trilera i njima drvenjak. Tako da su dva zlata i srebro, na sve pobrojane okolnosti, više nego dobar ucinak za tako malu i “zimsku” državu.

Što se tiče Šadrine, reč krađa smo napisali milion puta. Zamolio prijatelja da pita poznanika, bivšeg amaterskog boksera, koji je van svih sistema i ni sa KiM nije u dilu. I rekao mu je da nije siguran za krađu, da je to teško primetiti na tv. Ali ova situacija je česta u boksu, da bokser dobije kaznu u vidu jednog poena i da to može uticati na poraz. Ali kad je nereseno, onda sudije taj poen ne uzimaju u obzir, jer proglašavaju na osnovu boksa odbosno slobodnog uverenja u kom se taj poen ne računa, pa je zato porazena. BSS tj. Borovcanin koriste ovu situaciju, jer javnost nije upućena u ovo pravilo i na taj način žele da steknu utisak da se dobro radi (i da zaslužuju i dalje mnogo para) a da im “zle sile” ne daju da Srbiji donesu medalju. Tako da ako je ovo tačno, mi po meni nijedan baksuzluk nismo doživeli na ovim igrama. Onaj klasičan baksuzluk, u vidu nedostatka sreće. Košarkaše ne računam, oni su uzeli svoju medalju. Bojdo je to na malo grub način rekao, ali bio je u pravu. Protiv Amera moraš da mnogo vodiš da bi ih dobio. Tu sam nekako nepravdu i pre meča ukalkulisao, da bi mi bilo lakše u slučaju nesrećnog poraza i uspeo sam u nameri. Možda je Cabolov mogao do bronze, ali nije imao jaku glavu nakon nasilne pauze Amera, pa tu krivim njegovu psihu a ne zlu sreću. Meni su zato ove igre i katastrofa, jer pored samo pet medalja, ti nisi imao neko jako polufinale, klasično 4. mesto ili žestok i uzbudljiv fajt u repasažu gde si za dlaku izgubio.
octopus

Postby Loka » 14 Aug 2024, 21:07

Да ли је Бунцић био близу бронзе у својој борби?
Да ли је Жабићка добила првог носиоца за бронзу уместо бразилке коју је одувала у тимском такмичењу?
Да ли је несрећа, или ко зна шта ли је, да баскеташи воде 18-14 за директно полуфинале и изгубе?
Да ли је бизарна а тешка повреда Ангелине Топић, срећа или несрећа?
Да ли је 9 место Зоране Ауроновић срећа или несрећа'?
Да ли је повреда Стеванова у рвању, као првог носиоца, срећа или несрећа?
Loka

Postby octopus » 14 Aug 2024, 21:19

Loka wrote:Да ли је Бунцић био близу бронзе у својој борби?
Да ли је Жабићка добила првог носиоца за бронзу уместо бразилке коју је одувала у тимском такмичењу?
Да ли је несрећа, или ко зна шта ли је, да баскеташи воде 18-14 за директно полуфинале и изгубе?
Да ли је бизарна а тешка повреда Ангелине Топић, срећа или несрећа?
Да ли је 9 место Зоране Ауроновић срећа или несрећа'?
Да ли је повреда Стеванова у рвању, као првог носиоца, срећа или несрећа?

Bunčić je srećno upao u borbu za bronzu i nije bio blizu.
Žabićka je pošteno izgubila, oba dominantna poraza. Loš žreb, ali ne i nesreća u borbama.
Basketaši su jedna velika sramota i oni nisu zaslužili medalju u najlakšem mogućem sportu za osvajanje medalje!
Angelinu je zeznuo otac i on je apsolutni krivac njene povrede.
Arunovićka je naplatila nesreću za više olimpijada, tu nemamo za šta da se žalimo.
Stevan je imao problema sa kilazom velikih. Možda je to naglo mršavljenje dovelo do povrede na neki način. A i pitanje je da li je uopšte bilo povrede i kod njega i kod nekih naših mnogo zvučnijih imena koje je navodno povreda sprečila da osvoje medalju. Ne bih dalje o tome…

Pisao sam o nesrećama na sportskom terenu. Loš žreb (čak i namešten) i povrede su normalna stvar za svaki tim. Iluzorno je žaliti se na to, pogotovo u slučaju Angeline.
octopus

Postby Foteljas » 14 Aug 2024, 21:37

Hrvatski baksuzluci su definitivno bili tezi, jer ih je bilo vise na ivici osvajanja (sjajnijih) medalja, dok je nasih nekako bilo vise u zbiru i nekom generalnom utisku. Za ove nase drvene u borilackim je lepo primeceno da su mecevi za bronzu dobijeni bez prethodnih duela u repasazima, a ispalo je da je samo delimicno Cabolov bio blizu uzimanja medalje. Kuka se na bizarnu Angelilinu povredu, ali mi ne mozemo znati sta bi bilo u finalu, mozda bi se u njemu ona utronjala poput svog oca i ne bi preskocila tih 195. Za basket smo videli kako je sve relativno i nezahvalno prognozirati, eto i Letonija je sada izduvala jos grdje nego mi pre tri godine. Taj Micic je takodje bio hajpovan, a nije nemoguce da bi se i on uklopio u opste sivilo rvaca. Za kosarku sam pisao, nismo imali srece na kraju protiv SAD, ali smo je zato itekako imali protiv Australije.
Foteljas

Postby octopus » 14 Aug 2024, 21:42

Kad se sve sabere, pet medalja je apsolutno zasluženo. Još da se udaramo nogom u dupe kad se pogleda kog su sjaja i ko ih je kao porucen po našim željama osvajao. Ali to je druga tema u odnosu na glavnu - neuspeh na OI.

Hrvati sa mnogo manje hajpa najavljuju pohod na medalje i nekako im se iskrenije raduju. Mi uzmemo medalju i odmah u grču - daj ko je sledeći! :biggrin:
octopus

Postby Foteljas » 14 Aug 2024, 21:52

Samo sto su realno kod nas vaterpolisti zamenili mesto sa odbojkasicama, od kojih se pre ocekivalo da dodju do (zlatne) medalje.

Ovo drugo jeste lepo primeceno, ali to je valjda iz razloga sto se postavljaju velika ocekivanja i sto uvek imamo zelju da moramo da imamo maksimalnu mogucu iskoriscenost potencijala, a onda posle svakog kiksa usledi razocaranje koje se multiplikuje. Mada je fakat da nam je sada ukupni potencijal verovatno bio i najveci u zadnje tri decenije, a iskoriscenost tog potencijala procentualno je ispala vrlo tanka.
Foteljas

Postby octopus » 14 Aug 2024, 22:03

Po meni dve medalje u ekipnim (i to bez basketasa) je fenomenalan uspeh. Odbojkasicama treba domaći selektor, čitaj Terza, onaj Francuz je propast u najavi. I Santareli je na inerciji Terzinih uspeha postao prvak sveta, sa njim bi sigurno bilo bolje, ali pitanje koliko. Ognjenović nas je po meni dosta zeznula, nije trebalo da putuje. Ni Terza mi nije jasan, ne bih da budem surov, ali prosto ne razumem, nema ni kuceta ni maceta, a juri za nekim ruskim milionima koje nema priliku pošteno da zaradi. Žao mi je što imamo najbitniji faktor za uspeh, kvalitet igračica, a ne pretočismo ga ni u dobar nastup a kamoli medalju. Doduše, nedostajalo je malo sreće da odmah (kad smo počeli da se zahuktavamo) ne naletimo na ubedljivo najbolju ekipu.

Borilački sportovi i basketaši su definitivno najveći luzeri ovih igara. Takodje je frustrirajuce da ne možemo nikako da prebacimo bednu granicu od 2 medalje u neborilackim individualnim sportovima. Komšiluk nam tu opasno beži u istoriji.
octopus

Postby Foteljas » 14 Aug 2024, 22:59

Budi srecan i sa te dve neborilacke individualne, jer ce na sledecim igrama svaka medalja iz te kategorije verovatno biti prava premija.
Da, komsluk nam je po toj stavci opasno pobegao. Ali zato smo sada i mi jos vise pobegli sa ekipnim i sto je vaznije makar se napokon odvojili na cetiri zlatne naspram njihove tri.
Foteljas

Postby Milutinov Tata » 15 Aug 2024, 01:34

Brazilka je u dzudou osvojila zlato, dobivsi Izraelku koja je prethodno dobila Zabicku, nisam bas siguran da bi njihova eventulana borba dan ranije imala isti tok kao u ekipnoj konkurenciji, zena se posle osvojenog zlata verovatno izduvala.

Basketasi su se pokazali apsolutno nespremni i fizicki i mentalno za ove OI, izgubili su od najslabije ekipe na turniru dan nakon sto su dobili na papiru jednog od najvecih rivala za titulu. Imali su sansu da protiv Litvanije olaksaju sebi put do medalje nisu uspeli. Onda igrali sa domacinima za polufinale i opet nisu uspeli. Daleko od medalje prema prikazanom.

O Micicevoj povredi ne znamo nista fakticki, kada se to desilo i zasto? Ista bi prica bila da Ivani nije skakala, sa uzdahom bi zakljucili da bi 7m bila srebrna medalja i da je sigurno mogla da je osvoji samo da se nije povredila. Kako bi Angelina u "normalnim" okolnostima skakala u finalu mozemo samo da nagadjamo.

Mikec je recimo imao mozda "nesrecu", da se finale nije pucalo istog dana, kao sto je bio slucaj do Tokija. On je ocito u subotu bio maksimalno naspanovan, a u nedelju je fakticki posle prvih par hitaca bilo jasno da nece daleko dogurati. Moguce da je zbog toga izgubio medalju, ali opet to nije bila konkretna situacija.

Sadrina je po matematickoj logici svoj mec dobila, ona je bila bodovno bolja od protivnice u sve 3 runde. Jasno je meni da su trojica sudija koja su bodovala "nereseno" kada su presudjivali odlucili se za Kineskinju, zanemarivsi taj negativan bod. Ali onda se postavlja pitanje koja je svrha tog negativnog boda ako dodje do ovakve situacije? Ovo je bas "nesrecan" slucaj da oni koji su bodoviali za nju i bez tog negativnog boda bi bili u svakom slucaju za nju, a oni koji su bodovali protiv nje, ni sa tim negativnim bodom nisu "promenili" svoje misljenje. Bas "nesrecan" splet okolnosti.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby Fudbaloman » 15 Aug 2024, 06:27

Zaboravio sam za Cernogoraza, to im jeste kiks. A zaboravio sam i za bracu Loncaric i uopste nacin na koji su dosli do kvote koja je kasnije pretocena u zlatnu medalju, sta covek tu ima vise da doda? Kad se nama tako nesto dogodi, onda mozemo da pricamo o necemu.
Fudbaloman

Postby Loka » 15 Aug 2024, 07:06

Ми смо имали три 4 места на овим ОИ у борилачким спортовима.
Да ли је тежи жреб срећа или несрећа?

Кажете баскеташи нису заслужили а да су погодили један 4-5 узастопних напада када су имали 18 кошева, а једна двојка се "уграла" на обручу, да ли би заслужили или не?

Ангелина Топић је са тешко повређеном ногом прешла 192.
Зорана је после лошег старта квалификација добро пуцала и за 1 круг, ако се добро, сећам је остала на 9. месту.

Углавном, ово пишем због нашег односа са мађарима, где смо ми много лошији и где се види колико се слабије ради. Овде се стално протеже Југославија а ту целу Југославију су Мађарои, са више од дупло мање становника побеђивали редовно по броју медаља на ОИ. А како се радило у СФРј и какав су треман имали "елитни" кошаркшаи погледајте Дуција СИмоновића и његово сведочење о ОИ у Минхену 1972 и СП 1970 у Љубљани.

Сеул 1988

Мађарска 23 медаље(11-6-6)
СФРј 12 медаља(3-4-5)

И ево мађари се и даље врте око 20 медаља после 36 година. И осим наших спортиста које купе по Војводини, хајде да су етнички мађари, слабо натурализују, мислим да ниједна од 19 медаља на ОИ 2024 није натурализована, ви се вртите око наслеђа комунистичке Југославије.
Loka

PreviousNext

Return to Paris 2024