Board index Paris 2024

Srbija, Jugoslavija i ExYU zemlje na LOI

Re: Srbija, Jugoslavija i ExYU zemlje na LOI

Postby Fudbaloman » 15 Aug 2024, 07:32

Pa da, pricali smo o tome, koliko je Jugoslavija bila precenjena i u sportu. Jedinstvena bogata Jugoslavija duplo slabija od Madjarske, a danas posebne bivse zemlje Jugoslavije zajedno iste sa Madjarskom.
Fudbaloman

Postby Foteljas » 15 Aug 2024, 07:57

Koliko je bila bogata, to je diskutabilno. SFRJ je po BDP po glavi stanovnika svakako bila na nizem mestu od severnih komisija.

Sto se broja medalja tice, svi se ubiste od prica da je bolja jedna medalja u kosarci, nego pet u macevanju. A kod tog pomenutog Seula, mi smo imali cetiri ekipne medalje (da se rukometasice nisu ukakile u zadnjem kolu svog turnira, lako je mogla da padne i peta, i to bez Cece Kitic).
Sa druge strane, komsije od te 23 medalje, cetiri u kajaku, tri u macevanju, dve u modernom petoboju. Ono sto je napravilo razliku su plivanje (4 zlatne i 2 srebrne), kao i znatno veci broj mulitimedaljasa dominatora (kod nas samo Jasna Sekaric, kod njih cak petoro takvih ako sam dobro prebrojao).
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Postby Fudbaloman » 15 Aug 2024, 07:58

Bogata je bilo krajnje ironicno.
Fudbaloman

Postby NEDJA » 15 Aug 2024, 08:00

Sad ispade Madjarska veca sportska sila i od Spanije. Spanija je najveca sportska sila u 21. veku ali na OI nije ni medju 10.
Od prvog casa zivota svog
od trena kada sam ugled'o dan
u glavi se mojoj misao radja
da zivim za Partizan

Na kraju sveta da igra Partizan
on nece nikada ostati sam
i svako ce od nas ponosno reci
za njega zivot cu da dam
racunajte na nas
NEDJA

Postby Puta Tapar » 15 Aug 2024, 08:01

Jugoslavija nikad nije imala plan da dominira na igrama, da je imala ulagalo bi se u sportove koji donose više medalja po takmičaru (plivanje, atletika, gimnastika, mačevanje, bickilzam, kajak). Sve je to ovde bila teška egzotika osim gimnastike koja posle '64. ne postoji i Ljubeka u kanuu. Ali su zato bili konkurentni u ekipnim spotovima.

Manje-više kao i Srbija danas.
Puta Tapar

Postby Loka » 15 Aug 2024, 08:04

Ја се слажем да је теже направити конкурентант тимски састав, нарочиот у кошарци или одбојции(женској још више јер је већа конкуренција) на ОИ али се поставља питање: зашто онда југославија није била способна(а нису баш ни наследнице) да са више од дулло становника од мађарске направи веће успехе у индивудалној конкуренцији?
Loka

Postby Puta Tapar » 15 Aug 2024, 08:06

Kolko god to bila ozbiljna zemlja za ove sadašnje prćije, ipak je kod nas sport bio na poluamaterskom nivou.
Puta Tapar

Postby Foteljas » 15 Aug 2024, 08:06

Puta Tapar wrote:Jugoslavija nikad nije imala plan da dominira na igrama, da je imala ulagalo bi se u sportove koji donose više medalja po takmičaru (plivanje, atletika, gimnastika, mačevanje, bickilzam, kajak). Sve je to ovde bila teška egzotika osim gimnastike koja posle '64. ne postoji i Ljubeka u kanuu. Ali su zato bili konkurentni u ekipnim spotovima.

Manje-više kao i Srbija danas.

To sam i bio napisao pre tri godine na nekoj od prethodnih strana - komunisticki rezim u SFRJ nije imao nasusne potrebe da se legitimizuje preko sportskih uspeha i da na stanovnistvu dokazuje supremaciju komunizma nad kapitalizmom bar na tom polju, ako vec ne moze na drugima.
Foteljas

Postby Loka » 15 Aug 2024, 08:14

NEDJA wrote:Sad ispade Madjarska veca sportska sila i od Spanije. Spanija je najveca sportska sila u 21. veku ali na OI nije ni medju 10.

Не бих се сложио.
То што је Франко градио свој имиџ преко Реала а касније као одгвор дошла Барселона после Франка, па се ту накалемило преко спортског друштва кошарка и рукомет, не значи да су највећа спортска сила.
Франко је преко Релака куповао све што вреди у тадашњем фудбалу а да је бело. Црне баш није волео. Данас што се боје нису баш избирљиви али раде слично. Како, то је већ друга тема.

Нису они спортска велесила, они су комцерцијалан спортска велесила. Практично не постоје у зимском спорту. На ЛОИ не знам када су били међу првих десет.
Са друге стране, стварно су сила у фудбалу и тенису(који спадају међу топ 3-4 по гледаности на свету), већ сада у кошарци је питање како ће проћи после легендарне генерације а ни пре тога нису били доминатни. Иако би требали бити јаки ако погледамо млађе категорије и јачину клубова које имају. Али видећемо шта ће бити.

Они су у репрезентантвном фудбалу скочили када су елементе малог фудбала тј. фуцала пребацили на травнати терен.

Са друге стране је Италија, земља која је стварно јака у спорту-светска сила. Али они су у доста колективних споротва у паду нпр. кошарка а ни у репрезентативном фудбалу им не цветају руже. Али када се погледа број медаља на ЛОИ и ЗОИ, они су далеко испред Шпаније.
Loka

Postby Loka » 15 Aug 2024, 08:25

Foteljas wrote:To sam i bio napisao pre tri godine na nekoj od prethodnih strana - komunisticki rezim u SFRJ nije imao nasusne potrebe da se legitimizuje preko sportskih uspeha i da na stanovnistvu dokazuje supremaciju komunizma nad kapitalizmom bar na tom polju, ako vec ne moze na drugima.

Режим је био конформистички а не комунистички. Била им је важан опсена док они уживају у благодетим капиталистичког система са самоуправљањем(који су први инсталирали фашисти у Италији у пракси). Нити су они имали неке посебне идеје, циљеве...
Онда продајеш народу муда за бубреге. Онда направиш фубдал прилично јак 50их и 60их и даш народу бокс и шах. Иначе ван фудбала углавном све индивидуалним радом појединих људи се постизало, тако се и кошарка дигла у позно време СФРј.
Или продајеш народу приче како смо цареви јер пијемо коцу и идемо у Трст(који више није наш!) за џинс. А види бедне мађаре и чехе, ахахаха, како им само жене радимо за џинс(ахахаха). Много смо јаки!
А ти мађари и чеси и у то време су привреднo били доста изнад СФРј.
Loka

Postby Foteljas » 15 Aug 2024, 08:41

Pa to i kazem. Sta nas boli tuki da se jurimo sa lagerom po broju olimpijskih medalja, kada mi imamo crveni pasos sa kojim mozemo na zapad...
A zapravo ni ta SFRJ kada se pogleda nije bila ni tako losa na olimpijadama, jer je redovno na istim bila ispred npr. Grcke, Spanije, Portugala, Turske, Danske...
Foteljas

Postby NEDJA » 15 Aug 2024, 08:41

Mislio sam na 21. vek. Tu je Spanija najveca svetska supersila, nema to veze sa Frankom.
Fudbal, kosarka, tenis, biciklizam, formula 1, moto GP, rukomet, vaterpolo, cak su i u odbojci bili prvaci Evrope, fudbalerke prvakinje sveta, kosarkasice prvakinje evrope a uz to potpuna dominacija u klupskom fudbalu, Barselona dominatna u rukometu.
Od prvog casa zivota svog
od trena kada sam ugled'o dan
u glavi se mojoj misao radja
da zivim za Partizan

Na kraju sveta da igra Partizan
on nece nikada ostati sam
i svako ce od nas ponosno reci
za njega zivot cu da dam
racunajte na nas
NEDJA

Postby Fudbaloman » 15 Aug 2024, 09:00

Apsolutno najveca sportska sila 21. veka je Spanija. Mozemo da ih ne volimo u mnogo cemu, jer u mnogo cemu i nisu za simpatije s obzirom na to kako se ponasaju, koliko su prljavi, kakvi su kalkulatori i mnogo toga, ali dominiraju u svim znacajnim i globalno zastupljenim svetskim sportovima osim te odbojke, a kao sto Nedja kaze i tu su cak uspeli da uzmu titulu prvaka Evrope iako ih nigde nije bilo pre toga niti ih ni blizu ima posle toga.

Odavno govorim OI uglavnom nisu pokazatelj sportske snage generalno. Mogu da budu u nekim primerima, ali u vecini nisu. OI su specificno takmicenje koje staje u 16 dana, to nije dokazivanje kroz godine i decenije, svake godine, iz takmicenja u takmicenje po kalendarima. S te strane one nisu pravedne i svojim sistemom jednakosti sportova favorizuju mnoge drzave koje naizgled zbog toga ispadaju svetske supersile. Nije tako. Evo primera, imate jednu Spaniju koja je supersila u oba fudbala, obe kosarke i oba vaterpola npr., to je koliko ukupno medalja na OI? Svega 6. A onda imate Madjarsku koja je supersila u kajaku, macevanju i plivanju, gde samo u kajaku potencijalno mozete da uzmete racunajuci sve discipline koje se rade, pazite sad 48 MEDALJA! Samo u kajaku! Da naravno da niko ne moze da svih 48 medalja zbog ogranicenja kvota, ali moze 10 npr., pa 10 u kajaku, 10 u macevanju, 10 u plivanju, i dolazimo okvirno (nemojte me hvatati u brojke jer sustina je u primeru ne u tacnosti potencijalnih medalja) do 30 medalja koje se mogu uzeti! Pa jedna Rumunija je poslala 45 takmicara u veslanju, bas sam pogledao, imali su 12 trka, znaci 12 potencijalnih medalja su mogli da osvoje samo u jednom sportu! A neko je supersila u tri timska i moze jedva 6 racunajuci obe konkurencije. Dakle OI NISU POKAZATELJ prave sportske snage i tu nema nikakve dileme. Svaka cast svima koji ostvare veci broj medalja, ali taj Uzbekistan uzme 5 zlata u boksu, a meni treba 5 konkurentnih ekipa sa ukupno 60-ak kvalitetnih ekipnih sportista na nivou da bih uzeo tih 5 medalja koje njima uzme 5 nadmocnih pojedinaca i to u sportu u kojem nema nikakvih pravila vec ti sudije daju i uzimaju pobede kako se njima prohte. No, no...Izvinite ali to nije za merenje i to nije pokazatelj nicega.
Fudbaloman

Postby Novosadista » 15 Aug 2024, 09:41

Tako je, poslednjih par recenica mora svako da procita i da razume, da li se mogu porediti gomile medalja iz atletike, plivanja, gimnastike, kajaka, kanua, veslanja i borilackih sportova sa kolektivnih sportovima?

Individualni sportovi mogu donositi medalje na osnovu talenta, dok je u kolektivnim potreban sistemski rad, treneri, taktika i slicno, uz talenat naravno.

Da vaterpolisti nisu uzeli zlato, a kosarkasi bronzu, te da smo osvojili 5+ medalja iz borilackih sportova mislite da bi bilo ovakvog doceka? Tesko, mozda bi tu samo Nole privukao masu
Novosadista

Postby Fudbaloman » 15 Aug 2024, 09:50

Tacno. Lepo rece onaj "njima dodju Djokovic i Jokic, a ja treba da idem da bih docekao neku krmacu sto baca disk", malo sutra. Tako i ovo, dzabe i 10 rvackih medalja bez kosarke, tenisa, odbojke ili vaterpola, u narodu se to ne bi tako primilo.
Fudbaloman

PreviousNext

Return to Paris 2024