Olimpe brate, sve najbolje, puno sreće na porođaju!
Uh, ceo vikend bez kompa, moraću sa telefona, deo po deo posta da mi se ne izbriše sve pa da se ne smorim, isprovocirali ste me.

Foteljaš, nisam siguran da sam više u materiji od tebe ili bilo koga od vas što ste se javili u poslednjih nekoliko postova. Drago mi je da delimo istu strast!
Ekipni sportovi kod nas tradicionalno daju ukus sportskoj godini, pa je jasno što pojedinci misle da godina nije bila uspešna. No naprotiv. Dva svetska ekipna zlata, basketaši i odbojkašice, to je vrhunski uspeh. Plus još 5 individualnih svetskih zlata u olimpijskim disciplinama: 2 u tekvondou, 2 u rvanju i 1 u atletici. 7 zlata ukupno, fenomenalno!
Mislim da ni prošle godine nisam pravio predikciju poređenjem sa istom godinom u prethodnom ciklusu, naravno zbog korone. Ciklus Rio trajao 4 godine, ciklus Tokio 5 godina, a ciklus Pariz 3 godine. Neuporedivo.

I prošle godine smo raspravljali oko nagrade za najboljeg muškog sportistu. Novak je kategorija za sebe, nešto neponovljivo. On i kad ne dobije nagradu, podrazumeva se da je najveći. Ponavljam se, njegov pristup na OI, naročito u Tokiju, kad se samoubio ginući da nam donese 2 medalje i onaj njegov čuveni snimak kad se on i gomila naših olimpijaca raduju prvom zlatu (Milice Mandić) mene su više kupili nego da je i osvojio neku medalju. Naravno, tuga, bes i frustracija i dalje tinjaju.
Analizirajući naše u kvalifikacijama, kao i na samim OI, nametnule su mi se tri kategorije sportova. Neverovatan podatak je da je u onoj najširoj (koja ima ubedljivo najviše disciplina), a to su individualni neborilački sportovi, naša tradicija najslabija, zapravo poražavajuća. Ako uključimo par filtera - da se ne računaju uspesi slovenačkih gimnastičara, hrvatskih veslača i Đurđe Bjedov koja je ceo život provela u Splitu, Srbiji ostaju (random) zlata u streljaštvu i jedno jedino van streljaštva - Nišovićevo. A i to zlato je osvojeno u dvokleku sa neuporedivo uspešnijim kolegom, Hrvatom Ljubekom! Treba li doliti ulje na vatru i reći da je Sloveniji u Tokiju ova kategorija sportova donela sva 3 zlata, a Hrvatskoj dva…
Dakle, jasno je gde je najveći rezervoar za napredak naših u budućnosti. Isto kao što je jasno da neće biti lako odbraniti prosek od tri ipo medalje kolektivnih sportova sa prethodne 2 OI, kao i 4 odličja borilačkih sportova iz Tokija.