Board index Paris 2024

Basket 3x3 - Pariz 2024

Ко осваја олимпијско злато у мушкој конкуренцији?

Србија
23
68%
САД
5
15%
Летонија
5
15%
Холандија
1
3%
Литванија
0
No votes

Total votes : 34

Basket 3x3 - Pariz 2024

Postby grobar_Zvornik » 18 Jul 2024, 19:19

Image

Баскет 3х3 ће се по други пут наћи у програму Олимпијских игара. Премијеру је имао у Токију, након што је 2017. године донешена одлука да и овај спорт буде уврштен у програм највеће спортске смотре на планети.

У мушкој и женској конкуренцији надметаће се по 8 репрезентација, по систему свак са сваким.
На различите начине су се селекције пласирале на само такмичење. Французи су стекли право јер су домаћини, три селекције су то право оствариле захваљујући свјетској ранг листи - Србија, САД, Кина, док су преостале четири селекције учеснице у мушкој категорији то право оствариле кроз квалифиције на турнирима у Хонг Конгу, Дебрецену, Уцуномији - Летонија, Холандија, Литванија, Пољска.

У односу на турнир у Токију, нећемо гледати вицешампионе Русе, односно Јапанце, те Белгијанце а ту су сада САД, Кина и Литванија. Актуелни шампиони Летонци, играће и овај пут.

Такмичење почиње 30. јула, а завршава финалном утакмицом 5. августа.
Комплетан распоред мушког турнира, имате на линку... https://en.wikipedia.org/wiki/Basketball_at_the_2024_Summer_Olympics_%E2%80%93_Men%27s_3x3_tournament

Након лигашког дијела, пласман у другу фазу турнира оствариће шест првопласираних, с тим што ће двије првопласиране аутоматски играти у полуфиналу, а 3,4,5,6 екипа ће се за полуфинале борити у четвртфиналу.

Што се жена тиче, идентична прича у контексту формата.
Пласман су осим домаћина - Француске, оствариле и САД, Кина, Њемачка, Канада, Шпанија, Азербејџан, Аустралија.
Титулу бране Американке, које су у Токију биле боље од Рускиња.

Комплетан распоред женског турнира је на овом линку. https://en.wikipedia.org/wiki/Basketball_at_the_2024_Summer_Olympics_%E2%80%93_Women%27s_3x3_tournament

Јасно је да су санкције Русима итекако утицале на сам квалитет турнира. Без дилеме опет би они и у мушкој и у женској конкуренцији били један од фаворита. Да не идемо предалеко зашто и због чега их нећемо гледати. Потврда да је МОК продужена рука политичких елита на глобалном нивоу.

Што се тиче наше репрезентације, представљаће нас Страхиња Стојачић, Дејан Мајсторовић, Михаило Васић и Марко Бранковић.

Image

Шта очекујете? Узимамо ли злато?
"Партизане мој - остани ми велики и силан и никада не престани да сањаш! Дани славе ће се наставити и на овом и на европском нивоу....ти си моја љубав права,моја крв, моја кућа и породица.. " Joffrey Lauvergne

33 ГОДИНЕ ПОНОСНА И СЛАВНА!
grobar_Zvornik

Re: Basket 3x3 - Pariz 2024

Postby Storm » 18 Jul 2024, 19:37

Ja ocekujem zlato i vjerujem. Bice tesko, niko ne garantuje ali prethodne titule sa SP i EP daju za pravo da se ocekuje.

Srecno momci!
Storm

Postby Loka » 18 Jul 2024, 20:06

Нисмо фаворити као на прошлим ОИ.
Амери су јаки ако их крене шут, као њихове кошаркаше.
Холандија, Литванија су опасне исто.
Латвију нисам видео јер је та екипа отишла у Кину да игра, Рига се више не такмичи у Светком туру, тако да не знам шта да мислим. Али су некада били јаки тако да их треба рачунати.
Плус домаћин који на домаћем терену може да изненади.
Loka

Postby grobar_Zvornik » 18 Jul 2024, 20:16

Ма каква Француска...
Овдје је мислим врло јасно да су четири главна фаворита за медаље Србија, САД, Летонија и Холандија.
Што се тиче Амера нисам испратио ко ће играти за њих, тако да не бих давао оцјену колико могу и колика су пријетња.
Овај пут Булута нема, тако да су сви услови за злато ту. :biggrin:
"Партизане мој - остани ми велики и силан и никада не престани да сањаш! Дани славе ће се наставити и на овом и на европском нивоу....ти си моја љубав права,моја крв, моја кућа и породица.. " Joffrey Lauvergne

grobar_Zvornik

Postby Novosadista » 18 Jul 2024, 20:19

Sto tako o najboljem igracu u istoriji ovog sporta?
Novosadista

Postby grobar_Zvornik » 18 Jul 2024, 20:24

Више сам се шалио. Прије три године се писало како је он узрок што нисмо узели злато и да је прилично "себичан", да му је лична статистика испред тимске, па из тог разлога написах...

grobar_Zvornik

Postby Loka » 18 Jul 2024, 20:36

Што се тиче Амера имају страшна прангијаше. По мени је срећа да им не иде Дејмон Хафман.
Фредет, неколико НБА тимова и Пао у Европи. Није висок али када га крене шут, убада преко руке са 7 метара.
Дилан Тревис, покушао у НБА али није прошао драфт и посветио се баскету. Исто важи за шут као за Фредета.
Онда имају два висока играча, белац уме да убада тројке. Нису брзи али су јаки.
Loka

Postby grobar_Zvornik » 21 Jul 2024, 09:46

Stojačić: "Ne bih rekao ako, nego kad osvojimo zlato"

Basket 3x3 reprezentacija Srbije za predstojeće Olimpijske igre u Parizu priprema se u Novom Sadu, a Strahinja Stojačić, Dejan Majstorović, Marko Branković i Mihailo Vasić rekli su Tanjugu da su spremni za osvajanje zlatne medalje, jedine koja im nedostaje.

Reprezentativac Srbije i najbolji basketaš sveta Strahinja Stojačić ne sumnja u osvajanje zlatne medalje.

"Ne bih rekao ako, uvek bih rekao kad osvojimo zlatnu medalju... Verujem da će slavlje biti dobro, prvo u Parizu, a onda naravno i kad se vratimo kući", kazao je Stojačić.

Najiskusniji u redovima Srbije Dejan Majstorović istakao je da reprezentacija sama sebi stvara pritisak pred svako takmičenje.

"Mi sami od sebe uvek očekujemo najsjajnije odličje i to je najbitnije. Na prošlim Olimpijskim igrama smo "kiksnuli" u tom polufinalu protiv Rusije, drugačiji je pritisak, ali ove godine smo spremni", istakao je Majstorović.

https://www.b92.net/sport/kosarka/vesti/41869/stojacic-ne-bih-rekao-ako-nego-kad-osvojimo-zlato/vest

grobar_Zvornik

Postby Bogun » 22 Jul 2024, 00:45

Čekajte, ovo ima temu? :lollol:
Antipop Antonije » 15 Feb 2025, 23:11
Neki ovde ne zasluzuju ni u ludnicu da ih puste a ne na forum. I to jos da navijaju za Partizan.
Bogun

Postby grobar_Zvornik » 22 Jul 2024, 05:23

А зашто не би имало?

grobar_Zvornik

Postby Bogun » 22 Jul 2024, 07:47

Ne znam kada je basket 3×3 prerastao "male" sportove.
Antipop Antonije » 15 Feb 2025, 23:11
Neki ovde ne zasluzuju ni u ludnicu da ih puste a ne na forum. I to jos da navijaju za Partizan.
Bogun

Postby Koridor » 22 Jul 2024, 08:52

Je li Letonci dolaze u istom sastavu kao u Tokiju?
Koridor

Postby grobar_Zvornik » 22 Jul 2024, 14:33

Bogun wrote:Ne znam kada je basket 3×3 prerastao "male" sportove.

Па већину тих спортова одавно.

Међутим, баскет смо као засебну тему имали и на прошлим Играма. Један од ријетких спортова гдје имамо реалне шансе за злато, зато не видим проблем да има засебну тему. Што би се рекло, интерес Форума је да је има. А то показују и статистике из Токија. :biggrin:

grobar_Zvornik

Postby Loka » 22 Jul 2024, 16:14

Koridor wrote:Je li Letonci dolaze u istom sastavu kao u Tokiju?

Не.
Два најбоља играча са прошлхи ОИ су у саставу, два су нова.
Рига се као тим растурила и мислим да летонија већ 2 године или више нема јак састав на светском туру. Њихова два најбоља играча су отишла да играју за већи новац у Кину, ако сам добро чуо.
Питање је колико су уиграни као састав јер у баскету уиграност састава много важна, зато се увек шаљу фомирани састави типа САД-Мајами, Холандија-Амстердам, ми-Уб(осим једне измене из Лимана, који већ редовно игра у репрезнтацији годинама) итд. Играчи се у душу познају и тачно знају шта треба да раде у одбрани, то је најважније јер се лопта брзо изведе и брзо се направи вишак у нападу ако састав није уигран.
Loka

Postby Olimp » 23 Jul 2024, 07:22

Bogun wrote:Ne znam kada je basket 3×3 prerastao "male" sportove.

Evo da ti kažem da za basket nisam uspio kupiti kartu, razgrabile se a kad je bilo bile preskupe od 120 eura naviše
Olimp

Next

Return to Paris 2024