Board index Fudbal Svetski i evropski fudbal

Španska liga

Re: Primera

Postby harper lee » 11 Mar 2012, 20:09

CRNO_BELI wrote:Maradonu sam gledao samo na snimkama, tako da i ne mogu bas da tvrdim nesto o njemu. Ali iz price mnogih ljudi, prvenstveno ujakove price (koju mnogo cijenim) sam dosao do zakljucka da El Pibe nije bio samo najbolji fudbaler te i te godine, te i te decenije, vec je on donio revoluciju u fudbal..

Reci ujaku da se jako dobro razume u fudbal. :biggrin:

Istina je da je u Maradoninoj eri, tamo negde pred kraj njegove duge karijere, napravljeno najvise promena pravila koja su sluzila da bolje zastite napadace i unaprede napadacku igru. Ne znam koliko to ima veze s njim ali znam da je on licno izvrgao ruglu heleniohererizam i batinama koje je popio kao na dlanu pokazao svu besmisao tog odbranaskog koncepta fudbala. Na SP u Spaniji protiv Italije Maradona je vise vremena proveo lezeci na travi nego na nogama, samo Djentile ga je faulirao preko 20 puta ali nijedan od tih faulova u to vreme nije bio za crveni, mozda jedan ili dva za zuti. Danas Djentile zbog tolikog broja ponovljenih faulova ne bi izgurao pola sata na terenu.

Medjutim, ono po cemu je El Pibe bio veliki je njegov uticaj na tim. Da Barsi danas uzmes Mesija i stavis nekog drugog vrhunskog igraca osetilo bi se to u igri ali Barsa bi svejedno bila odlican tim. Maradona je samim svojim prisustvom od prosecnog tima pravio tim sa sampionskim ambicijama. Ja to nikad ni pre ni posle toga nisam video mada su ovi iz generacije starijih od mene pricali, kao sto je tvoj ujak tebi, da je Di Stefano pravio slican uticaj na tim. Od igraca koje sam gledao najblizi tome je bio Johan Krojf ali Krojf ipak po meni nije bio toliko dobar i kompletan igrac kao sto je bio El Pibe ili se njega nesto slabije secam posto je generacija pre Maradone.

Danas je nemoguce na osnovu snimaka videti svu moc Maradonine igre, iako ima dosta snimaka koji pokazuju neke njegove igracke minijature. Ja sam imao tu srecu da ga gledam uzivo i posle te utakmice nisam umeo vrata od stadiona da potrefim. Mislio sam pre toga da takav fudbal uopste nije moguce igrati. Uopste ne ulazim u to u cemu je sve bio dobar niti analiziram njegove pojedinacne karakteristike u kretnji, driblingu, kontroli lopte, fizikalijama, sutu, viziji igre, pregledu terena, osecaju za taktiku. To je sve bilo toliko kompletno da je jedino sto je moguce zakljuciti da covek nije bio fudbaler vec koncept. Hodajuci udzbenik o tome kako se sve fudbal moze igrati. Domaci zadatak.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Postby VMJunior » 11 Mar 2012, 22:38

Danas i toliko puta ovih dana pominjani Mesi postigao 2 gola protiv Rasinga u pobedi Barselone. 2.gol mu je bio 230. u dresu Barselone i ukupno 50.gol ove sezone.Fale mu jos 4 gola ove sezone da obori svoj rekord od 53 gola u sezoni i jos 6 golova da postane najbolji strelac u istoriji kluba u takmicarskim utakmicama.
VMJunior

Postby Napredpartizan » 11 Mar 2012, 23:08

VMJunior wrote:Danas i toliko puta ovih dana pominjani Mesi postigao 2 gola protiv Rasinga u pobedi Barselone. 2.gol mu je bio 230. u dresu Barselone i ukupno 50.gol ove sezone.Fale mu jos 4 gola ove sezone da obori svoj rekord od 53 gola u sezoni i jos 6 golova da postane najbolji strelac u istoriji kluba u takmicarskim utakmicama.

A ima samo 24 godine,jezivo...
Napredpartizan

Postby mali_buda » 12 Mar 2012, 09:41

Nesumnjivo je da je Mesi genijalac. Ali, da je najbolji, to je već nemoguće utvrditi. Kapa dole za sve učinjeno za ovo kratko vreme, ali bilo je još dosta velemajstora ove igre, koji su svako na svoj način doneli nešto novo.

Kad smo kao klinci igrali fudbal, svima je najdraže bilo kad kažu "mali je Maradona". To je bio veći kompliment od onog da si Bog :roll: Pošto sam igrao fudbal i za tu igru bio solidne visine i ne baš izrazite brzine, voleo sam igrače koji su sporo trčali, a brzo mislili... Zbog toga sam i voleo igrače poput Zidana, Piksija, Bađa i sl. Oni su umećem i fudbalskom inteligencijom nadoknađivali fizički nedostatak. Znam da je u eri savremenog fudbala brzina jedna od najpoželjnijih osobina. Ali, ja više volim da gledam fudbalske znalce i majstore poteza.

Takođe, neopravdano se zanemaruju odbrambeni igrači. Bilo je tu igrača koji su mogli u cipelama i odelu da igraju, a igrali su carski. Bekenbauer na primer. Umetnost je biti odbramben igrac i biti istovremeno elegantan i uspešan u obavljanju svojih zadataka.
Ja ćutim, ti ćutiš, on ćuti, mi ćutimo, vi ćutite, oni kradu...
mali_buda

Postby mali_buda » 16 Mar 2012, 12:10

Iz Barcelone su potvrdili da će se njihov 32-godišnji nogometaš Eric Abidal uskoro podvrgnuti transplataciji jetre, a zbog čega je za njega ova sezona završena...

17. ožujka prošle godine Abidal je podvrgnut operativnom zahvatu nakon što mu je dijagnosticiran karcinom jetre. Samo šest tjedana nakon toga se Abidal vratio na travnjake, te je čak igrački sudjelovao u osvajanju Lige prvaka svoje momčadi, kao i slavlju u domaćoj Primeri.

No, kao nužnost se pojavio novi odlazak kod liječnika, odnosno, transplatacija koja je bila opcija i na samom početku liječenja, prije godinu dana. Zbog toga će Abidal gotovo sigurno propustiti i nastup na Europskom prvenstvu, gdje bi igrao kao francuski reprezentativac.

premier sport
mali_buda

Postby Zlaja » 16 Mar 2012, 12:16

posto je Maksvel otisao oni su tu ostali samo sa Adrijanom, dosta ofanzivni bekovi za teske utakmice...
Zlaja

Postby mali_buda » 16 Mar 2012, 12:17

Meni je uvek pod znakom pitanja ta njihova leva strana. Cudi me zasto je kvalitetnije nisu "popunili"...
mali_buda

Postby CRNO_BELI » 17 Mar 2012, 23:04

Mesi postigao svoj ukupno 150.gol u ligaskom takmicenju, a 31. u ovoj sezoni.. Barsa slavila 2-0 protiv Sevilje...Xavi strijelac prvog gola za Barsu...
Nije najveća budala onaj koji ne umije da čita, nego onaj koji misli da je sve ono što pročita istina. - Andrić

Ako hoćeš da budeš najbolji, moraš da trčiš sa najboljima. - Dule
CRNO_BELI

Postby irriducibili » 17 Mar 2012, 23:09

Sve mi simpaticniji Rajo poveo protiv Betisa... :okk:
irriducibili

Postby mali_buda » 17 Mar 2012, 23:10

Ko igra za Rajo, taj zanemaruje taktiku .... :maher:

Mislim da su ekipa na cijim se mecevima u poslednje vreme postize najvise golova...
mali_buda

Postby irriducibili » 17 Mar 2012, 23:13

Prelep fudbal igraju, za gol vise, odusevli su me kada su napali i Real...
irriducibili

Postby mali_buda » 17 Mar 2012, 23:17

I Betis je slicna ekipa... Napali su Barsu na strani i Real kuci...
mali_buda

Postby irriducibili » 17 Mar 2012, 23:19

Zato i gledam mec... :biggrin:
irriducibili

Postby CRNO_BELI » 17 Mar 2012, 23:34

Ko je trener Rajo-a?
Nije najveća budala onaj koji ne umije da čita, nego onaj koji misli da je sve ono što pročita istina. - Andrić

Ako hoćeš da budeš najbolji, moraš da trčiš sa najboljima. - Dule
CRNO_BELI

Postby irriducibili » 17 Mar 2012, 23:44

Jose Ramon Sandoval, ne mnogo poznati spanski strucnjak...
irriducibili

PreviousNext

Return to Svetski i evropski fudbal