CRNO_BELI wrote:Maradonu sam gledao samo na snimkama, tako da i ne mogu bas da tvrdim nesto o njemu. Ali iz price mnogih ljudi, prvenstveno ujakove price (koju mnogo cijenim) sam dosao do zakljucka da El Pibe nije bio samo najbolji fudbaler te i te godine, te i te decenije, vec je on donio revoluciju u fudbal..
Reci ujaku da se jako dobro razume u fudbal.
Istina je da je u Maradoninoj eri, tamo negde pred kraj njegove duge karijere, napravljeno najvise promena pravila koja su sluzila da bolje zastite napadace i unaprede napadacku igru. Ne znam koliko to ima veze s njim ali znam da je on licno izvrgao ruglu heleniohererizam i batinama koje je popio kao na dlanu pokazao svu besmisao tog odbranaskog koncepta fudbala. Na SP u Spaniji protiv Italije Maradona je vise vremena proveo lezeci na travi nego na nogama, samo Djentile ga je faulirao preko 20 puta ali nijedan od tih faulova u to vreme nije bio za crveni, mozda jedan ili dva za zuti. Danas Djentile zbog tolikog broja ponovljenih faulova ne bi izgurao pola sata na terenu.
Medjutim, ono po cemu je El Pibe bio veliki je njegov uticaj na tim. Da Barsi danas uzmes Mesija i stavis nekog drugog vrhunskog igraca osetilo bi se to u igri ali Barsa bi svejedno bila odlican tim. Maradona je samim svojim prisustvom od prosecnog tima pravio tim sa sampionskim ambicijama. Ja to nikad ni pre ni posle toga nisam video mada su ovi iz generacije starijih od mene pricali, kao sto je tvoj ujak tebi, da je Di Stefano pravio slican uticaj na tim. Od igraca koje sam gledao najblizi tome je bio Johan Krojf ali Krojf ipak po meni nije bio toliko dobar i kompletan igrac kao sto je bio El Pibe ili se njega nesto slabije secam posto je generacija pre Maradone.
Danas je nemoguce na osnovu snimaka videti svu moc Maradonine igre, iako ima dosta snimaka koji pokazuju neke njegove igracke minijature. Ja sam imao tu srecu da ga gledam uzivo i posle te utakmice nisam umeo vrata od stadiona da potrefim. Mislio sam pre toga da takav fudbal uopste nije moguce igrati. Uopste ne ulazim u to u cemu je sve bio dobar niti analiziram njegove pojedinacne karakteristike u kretnji, driblingu, kontroli lopte, fizikalijama, sutu, viziji igre, pregledu terena, osecaju za taktiku. To je sve bilo toliko kompletno da je jedino sto je moguce zakljuciti da covek nije bio fudbaler vec koncept. Hodajuci udzbenik o tome kako se sve fudbal moze igrati. Domaci zadatak.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.