Pričajmo o sportu

ko u principu jebe glupog nazadnjačkog selektora a i većinu ovih primadona ali druge nemamo a vraški će teško biti domoći se sveameričkog Mundijala, podneblje koje naša reprezentacija ma kako se zvala nije videla decenijama i decenijama.
Da bacim sad neku ne kalkulaciju nego nešto oko propozicija takmičenja pošto nzm kada ću sledeći put biti u nekoj prilici. Pisao sam ranije da nam drugo mesto donosi ulogu nosioca u polufinalu plej ofa ako budemo 8/12 od svih drugoplasiranih jer je tako bilo predviđeno da bude ali ipak se FIFA odlučila da zadrži stari sistem odnosno rangiranje po njenoj listi na kraju takmičenja po grupama a pre baraža. Biće naravno 4 dela baraža sa isto toliko šešira, Srbija bi trenutno sa svojim rejtingom bila u drugom šeširu sa možda nekim šansama da se domogne i prvog ali isto tako i da padne u treći gde ne bi igrala polufinale kao domaćin i sve zavisi kakve rezultate bude postizala u kvalifikacijama. Za početak da obezbedi to drugo mesto u grupi ali i da protiv rivala slabijih od nje ne gubi neke bodove a protiv Engleza šta se uradilo uradilo se. Uvek naravno postoji mogućnost i opasnost da neko od ovih nosilaca po grupama ne završi prvi (meni su pre svega sumnjivi Italija, Švajcarska i Danska) pa bi onda neka od tih ekipa em bila u prvom šeširu em gurnula Srbiju u treći i bila bi nam potencijalni rival u finalnom meču i još kao domaćin ako bi žreb to odredio. Prvi šešir može biti i blagodet imajući u vidu da će ekipe iz tog šešira igrati protiv onih iz četvrtog gde će biti par selekcija koje dolaze iz LN a pre svega mislim na S.Irsku, možda Moldaviju ili čak i San Marino mada bi za te dve selekcije morale neke stvari da se poklope pa da zaigraju u baražu. Ako svi favoriti opravdaju očekivanja onda bi prvi šešir po trenutnom stanju FIFA liste činile Ukrajina, Švedska, Turska i Vels a Srbija je odmah iza njih i sa šansom da prestigne nekoga, solidna je prednost u odnosu na timove iz trećeg šešira ali eto postoji ta šansa da se ide na dole ako neko od ovih 12 nosilaca grupa ne završi kao prvi.
Naravno sve ovo ako završimo kao drugi jer u prvo mesto gotovo niko i da ne veruje a ako budemo treći...

što uopšte nije nemoguće onda bi i dalje imali šanse da se kao učesnici LN domognemo baraža ali bi to bio prilično težak ali ne i utopijski scenario o kojem sam pre par meseci pisao na drugoj temi pa ću sada samo citirati. U tom slučaju bili bismo naravno u četvrtom šeširu i potencijalno bi tražili izlaz na SP možda i sa dva i to teška gostovanja.
Ako svi favoriti iz prva dva šešira u kvalifikacijama na kraju budu i zaista među prva dva tima u grupi, ako Severna Irska bude ispred Slovačke u kvalifikacijama i ako Škotska bude ispred Grčke u grupi onda će Srbija dobiti kartu za baraž preko LN ako ne budemo u top 2 u našoj grupi u predstojećim kvalifikacijama.
Ovaj koncept sada već dobrano ruši BIH a srušiće ga još neko sigurno tako da će ovaj vrlo teško ostvariv scenario biti na kraju i realizovan tako da ili top 2 u grupi i baraž ili još jedno propušteno prvenstvo u tim Amerikama.
Inače UEFA je nedavno objavila i kako će izgledati kval.za EURO 2028, otom-potom ali biće i tu muka i problema kvalifikovati jer baraž se neće sam po sebi ostvariti učešćem u A LN kao što je bilo do sada kada su u pitanju EP jer će vrlo malo timova iz Lige Nacija igrati baraž za EURO a ne kao do sada ali samim učešćem u A LN imamo drugi šešir za kvalifikacije siguran a biće i prvi ako ne budemo naredne godine zadnji u grupi LN. Na prvenstvo će otići 12 pobednika grupa, 8 najboljih drugoplasiranih, preostale 4 u baraž gde će im se pridružiti 4-8 ili još neki tim iz LN koji bude pobednik svojih divizija u nekoj od liga a i taj broj učesnika iz LN zavisi od toga koliko će se britanskih domaćina direktno kvalifikovati pa se tu dodeljuju neke kvote, bla, bla, bla

ima vremena da se to i razmrsi i obelodani jer sve će se to igrati kako naredne godine (LN) tako za dve godine (kval.za EP).