Pit Bull wrote:I ja se slazem da je idiotizam.
Npr. naredno SP se igra u Njemackoj, a onda 2029. godine u Njemackoj i Francuskoj, dok se 2031. godine igra na Islandu, Danskoj i Norveskoj.
Msm. svaka cast ljudima koji prate tamo, ali moras raditi na popularizaciji sporta valjda i van drzava gdje rukomet vec ima bazu i istoriju.
Holandija i Portugal su se dosta digli u rukometu, Egipat postao sila iz Afrike, reprezentacije poput Austrije i Madjarske su stalno prisutne... Ne vidim sto nekome od njih se ne bi dala organizacija. A ovi navijaci iz Njemacke i skandinavije ce svakako opet doci jer nista to nije narocito daleko.
Ako dodju u Njemacku i Francusku, doci ce i u Holandiju i Austriju.
Recimo Svajcarska i Madjarska su konkurisali za razna prvenstva i nista nisu dobili.
Mađari nema šta nisu dobili. Kod njih se igralo ono EP za muškarce (2022.) kad smo pod udarom korone i povreda izgubili od Hrvata na otvaranju, žensko EP koje je upravo završeno se igralo u Mađarskoj i Austriji, a žensko SP 2027. se takođe igra u Mađarskoj, kao što napisah. Pritom, poslednjih 10 fajnal forova ženske LŠ se igralo u Budimpešti, i igraće se još najmanje naredna 3. Ako neko nije zakinut nego ima i veći uticaj nego što su rezultati, to su Mađari.
Istini za volju, oni baš vole rukomet, nisam išao otkad je izgrađen MVM dom, ali sam bio na F4 u Budimpešti dok se još igralo u Laslo Pap Areni, to je bio nivo euforije kao kad KKP igra u Areni, da nema igla gdje da padne, na tribinama i staro i mlado, gomila ljudi pridošlih iz provincije, pravi društveni događaj. A sjećam se i gostovanja u Podgorici, dolazilo ih je po par stotina sa sve bubnjevima na gostovanje u ženskom rukometu. Pritom je to bio tek sami početak Đerove dominacije, vjerujem da je sad i na višem nivou, posle silnih titula, i pojave Ferencvaroša kao velikog rivala.
Egipat je bio domaćin onog korona SP 2021, kad su u jednom od mečeva decenije ispali od kasnijeg šampiona Danske, a bili su zreli da možda odu i do zlata. Koliko se sjećam, bilo je dosta žalbi igrača na organizaciju, ali mislim da je problem bio u lošem korona protokolu (čini mi se da su Amerikanci i odustali jer su se svi zarazili, samo ne znam da li na turniru ili prije dolaska), ne u organizaciji samog turnira, u svakom slučaju tamo se igralo.
Portugalci i Švajcarci su dobili ,,trojno'' domaćinstvo zajedno sa Španijom, za EP 2028, a Holanđani su zajedno sa Njemačkom domaćini ženskog SP krajem ove godine.
Mislim da nema zemlje koja je malo ozbiljnije ,,upirala'' i konkurisala da nešto dobije, a da nisu uspjeli, ne računajući Ruse zbog političkih razloga, zato i kažem da je sramota što smo toliko inertni. Čak su i Turci posle gomile pokušaja da dobiju domaćinstvo u bilo kojoj konkurenciji (pokušavajući da ožive rukomet uz ulaganja u Kastamonu) i nekoliko odbijanja zbog neispunjavanja uslova, dobili dio organizacije za žensko EP 2026.
Dobra je stvar jačanje i konstantnost reprezentacija kao što su Austrija, Švajcarska, naravno Portugal, nije isključeno ni da će se Italija za koju godinu priključiti toj grupi. Na svjetskom nivou nema nekog naročitog razloga za optimizam, pogotovo u muškom rukometu, jedini neevropski regioni gdje postoji nekakav entuzijazam i određeni rukometni sistemi su Zalivske zemlje, Sjeverna Afrika (+ donekle Kape Verde i Angola zbog portugalskog uticaja) sa Egiptom koji je u klasi za sebe, i Brazil i Argentina kao sportske nacije čiji se talenat za igre sa loptom pomalo i povremeno ,,očeše'' i o rukomet.
Bila bi velika stvar kad bi rukomet mogao da priđe makar nivou konkurentnosti koji postoji u odbojci, ali trenutno djeluje realnije da se vaterpolo primakne rukometu, nego rukomet nekom od pravih globalnih sportova.