Board index Razni Sportovi Atletika

Domaća takmičenja i srpski atletičari u svetu

Re: Domaća takmičenja i srpski atletičari u svetu

Postby octopus » 27 Jul 2015, 15:16

Hvala. Au kakva imena, verovatno su u polufinalu ispali Pavle Pavlovic i Slobodan Popovic! :stars:

U ovako ocajnoj bazi, neverovatno je da redovno osvajamo medalje na svim takmicenjima nakon OI u Londonu i to sa svega par ozbiljnih atleticara. Doduse, Ivana krpi vece rupe. Al morace i ona jednom da ''kiksira'', pa ce jos nju i njenog trenera da proglase krivcima za sve neuspehe ostalih, onih koji su njihovim medaljama godinama vesto sakrivani od metle. A cini mi se da ni ta metla u ovoj zemlji ne postoji.
Franju Mihalica su jednom pre 4-5 godina neki treneri preko Zurnala verbalno napali, kad je rekao da Srbija ima 3 ozbiljna atleticara. Ne smes reci nista ruzno. E pa na forumima smes, ako ne smes javno.
Par je nas (mozda i bukvalno) koji ovde raspredamo kako je stanje katastrofalno i nigde drugo na internetu ne mozes da procitas neku kritiku, osim ako nije rec o licnim razmiricama. Sve je kao bajno, dok ne presusi, a pitanje je takmicenja, kada ce svi da se ''iznenade'' naprasnim izostankom medalja!

Ne mogu da kazem da se nista ne radi. Ona takmicenja po osnovnim skolama, na nivou Beograda i Vojvodine su super. Izgradjene su neke staze, cak i stadioni. Ali cini mi se da je premalo fanatika. I trenerskih i takmicarskih.
Svi treneri bi da nadju zlatnu koku i kada je nadju, kao da ih od tada nista vise ne zanima, osim da li ce biti skinuti sa budzeta. Primera je mnogo: Kuzmanovic (kako njega i Oliveru vise nije sramota da se pojavljuju kao trener i takmicarka), Krtinic (cija pulenka na takmicenjima izgleda kao da se leci od depresije), pa i Mirjana Stojanovic; koja nikome ne odgovara sta je uradila sa dvojicom nestvarno talentovanih momaka. Nigde intervjua sa njom, da izadje u javnost i da kaze gde je problem.
octopus

Postby Milutinov Tata » 27 Jul 2015, 19:01

jabukamen wrote: Nedavno sam video sliku sa prvenstva Jugoslavije sredinom osamdesetih i u jednoj trci Kopitar, Brankovic, Macev, Knapic, Karaulic, Jovkovic, Djurovic, Melnjak. Poslednji trci ispod 47s.

Pa gde nadje tu trku, to je bila verovatno najjaca trka svih vremena u SFRJ :blue: E stara vremena kad su cak isli i prenosi domace atletike, a CZV osvajala Kup Sampiona uz pomoc Branka Zorka :biggrin: .
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby jabukamen » 30 Jul 2015, 05:14

Prekosutra krece seniorska balkanijada. Na spisku dva zanimljiva imena. Milos Savic kog sam (i all-athletics) proglasio Kanadjaninom se ipak takmici za nas. Licni 495, a on rodjen `93, za nasu atletiku sasvim dobro pojacanje. Tu je i Dudas koji se dovoljno odmarao, preskakao takmicenja, poslednje dve godine po pola desetoboja, mozda mu trenutno ne ide, ali nema samosazaljenja, u vrh se vraca borbom, respekt i puna podrska.

Odgledao sam snimak sa drzavnog, dve zanimljive izjave. Samac je bacio preko 80m, a deluje ocajno. Samo sto ne kaze "znam da mi ne verujete, ali ja mogu da bacim preko 83m majke mi". Za vikend je prva prilika. Sestre Grujic dominiraju na 400 prepone "u selu", ali njihovi licni stoje jos iz osnovne skole i nema napretka. Zbog toga su odlucile da promene disciplinu i da se preorjentisu na 800m. Verovatno je bilo nekih kontrolnih merenja koja su doprinela ovoj odluci. Ovako nije islo dalje, drago mi je sto pokusavaju nesto novo, videcemo da li ce i uspeti.
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.
jabukamen

Postby octopus » 30 Jul 2015, 07:43

Sjajna zapazanja, jabuka. Gledao sam isti izvestaj na SOS-u, pa da iznesem i ja par svojih vidjenja.

Ip Sportmedia u saradnji sa novinarom sa SOS-a pravi vrlo lepe emisije. :okk: Odlican odabir sagovornika, prava pitanja, akcenat je na najvaznijim stvarima; vidi se da to neko bas sa ljubavlju radi, kao i mi sto ovde pisemo. Jedino mi smeta, sto su intervjuisali skoro sve sprinterke, clanice stafete na predstojecoj Balkanijadi, a nijednu nisu pitali o sansama za obaranje drzavnog rekorda u toj disciplini, sto ce po meni biti mozda i najzanimljivije za pracenje.

Dudas je na svom FB profilu napisao da su mu ocekivanja da osvoji izmedju 7800 i 8200 bodova, cime bismo verovatno svi bili prezadovoljni. Ako je zaista na tom nivou, i norme za SP (OI) od 8075 (8100) su vrlo dostizne. Ja iskreno ne verujem u ove brojke, jer ove godine ni u jednoj disciplini nije ni blizu svojih starih ostvarenja, a to je mnogo izgubljenih bodova u totalu.

U kakvom je stanju nasa atletika govori i cinjenica da su mame, odnosno povratnice nakon duge pauze: Topic, Damnjanovic i Spajic ubedljivo trijumfovale u svojim disciplinama.

Jelaca dosla da ispostuje konkurenciju i sa stomakom do zuba nezno spustila koplje na nekih 11m, a ja mislio da je u pisanom izvestaju neka greska. :biggrin: Iznenadila me je izjava Marije Vucenovic da ima ambiciju da ispuni OI normu od ogromna 62m. Drago mi je da ima toliko vere u sebe.

Nisam mogao da verujem (mada znao sam da je predug niz) kada je Dijana Sefcic rekla da je osvojila 20. titulu zaredom na pojedinacnim prvenstvima Srbije u bacanju kugle! Covece, jos od ere Danijele Curovic, koju ocigledno ovo takmicenje nije nesto privlacilo zbog nedostatka konkurencije.
Isti problem ima sada Kolasinac, ali opet postize odlicna ostvarenja gde god da se pojavi, a nije mu lako. Bas je pozitivno naelektrisan pred SP (kao i uvek) i jedva cekam njegov nastup. Zanimljivo, rece da Vajting nije uspeo da se plasira na SP, sto je znacajno olaksanje u borbi za (kako on iskreno kaze) bronzu. Oni Ameri ili bacaju preko 22m ili 19 ipo, ne znam kako to da drugacije objasnim, nego na jedan svima logican nacin. :nisamja:

Ja sam iskreno za Milosa Savica pomislio da je to onaj sprinter iz Kragujevca koji se preorjentisao na motku, kad sam video da je malo iskusniji po godinama, al’ eto prevari me utisak. Kad su nam on i Damnjanovic pojacanja u skoku motkom, svaki komentar je suvisan, bez zelje da ikoga uvredim; jer bi nam i sa njima, zahvaljujuci njihovim cak i solidnim nastupima i sa jos 5-6 drugih nastupa gde smo katastrofalni u odnosu na prosek Evrope, 2. evropski rang opet izmakao.

Zbog stava Samca koji si opisao, ja sam ga mnogo i zgotivio i stalno pisem o njemu u superlativima. Njemu bas zelim da ode i na SP i na OI, jer mu to ocigledno nisu krajnje ambicije u karijeri, za razliku od Ristica (nadam se da gresim za njega) i Dragane Tomasevic (za koju stojim 100%).

Sestre Grujic su i zimus trcale na 800m. Ocigledno je da im se ta odluka vec duze mota po glavi. Ne secam se vremena, jer zahvaljujuci Ameli, ne pamtim rezultate ostalih nasih srednjeprugasica. :biggrin: Neka im je sa srecom i da sto pre budu na nivou od 2:05.

P.S. Bas sam se iznenadio kada si pre neki dan pomenuo onu trku, gde sam video da su se preklopile karijere Roka Kopitara i Brankovica. Mislio sam da je mnogo veca razlika u godinama, ali nije, samo 8 godina. Covece, kako zdrava konkurencija stvori plejadu vrhunskih takmicara. Jos sam pod utiskom ko je sve bio ucesnik te trke.
octopus

Postby jabukamen » 31 Jul 2015, 05:58

Mislim da SOS samo objavljuje te snimke i da tu nema njihovih novinara, a IP (Ivan Pavlovic) koji pravi te snimke je predsednik AK Radnicki i zamenik gradonacelnika Kragujevca.

Mislim da je ta izjava Vucenoviceve vise plod njene maste nego realnosti, ali zivi bili pa videli. Nesto slicno se moze reci i za Dudasa, ako dobaci do donje granice ocekivanja bio bih presrecan.
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.
jabukamen

Postby AirBall » 01 Aug 2015, 20:54

Dragana Tomašević ispunila olimpijsku normu

Srpska atletičarka Dragana Tomašević danas je ostvarila normu za Olimpijske igre koje će se održati u Rio de Žaneiru sledeće godine, kao i za Svetsko prvenstvo koje se održava ove godine u Pekingu.

Image

Dragana je na medjunarodnom bacačkom mitingu u Mađarskoj najdaljim hicem od 61.47 metara uspela da prebaci magičnu normu koja je vodi u Rio. Osim tog sjajnog hica, ona je imala još jedan približan koji je bio 61.44 metara, i takođe je preko norme.

Norma za Olimpijske igre u bacanju diska iznosila je 61 metar.

- Imala sam dva hica preko 61 metar i time sam jako zadovoljna, iako sam sve ostalo bacala jako stegnuto. Osećam da mogu da prebacim preko 62 metara i nadam se da ću to uspeti na Svetskom prvenstvu, rekla je Dragana Tomašević.

Nakon ovog mitinga ona se sa trenerom vraća na Bjelolasicu kako bi se najbolje moguće pripremila za predstojeće prvenstvo.

Sportska centrala
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby Milutinov Tata » 02 Aug 2015, 21:20

Dudaš i Samac prvaci Balkana, Kolašincu srebro

Spoiler: pokaži
Srpski atletičari osvojili su pet medalja drugog dana Balkanskih igara u Piteštiju, a zlatom su se okitili Mihail Dudaš i Vedran Samac.

Dudaš je bio ubedljiv u desetoboju sa 7.720 bodova na iznenađenje mnogih, pošto se tek nedavno oporavio od povrede.

“Zadovoljon sam kako sam uspeo da prođem ovaj višeboj. Rezultat nije nešto poseban, ali nije ni mali i ne treba ga potcenjivati”, rekao je Dudaš.

“Kada budemo tempirali formu siguran sam da ću moći da osvojim preko 8.000 bodova. Možda sam to mogao i već sada, ali, nažalost, prvog dana bilo je kišovito vreme sa vetrom, što je uticalo na neke moje rezultate”, dodao je Dudaš.

Samac je imao hitac od 77,92 metara u bacanju koplja, koji mu je doneo zlato, ali ne i normu za Svetsko prvenstvo u Pekingu, koje je na program krajem meseca.

„Već neko vreme imam problema sa povredom na desnom stopalu i to me svaki put spreči da prebacim normu. Bez obzira na to zadovoljan sam što sam postao prvak Balkana“, rekao je Samac.

Ovoga puta Asmir Kolašinac postao je vicešampion Balkana, a najdalji hitac bacio je do 20,64 metara.

„Očekivao sam više, jer sam se dobro osećao i znam da sam spreman za bolje rezultate. Još sam u jakom trenutku pa je to možda i posledica. U svakom slučaju odradio sam dobar trening pred Peking“, rekao je Kolašinac.

Srebro je osvojila i Marija Vučenović, koja je bacila koplje 53,91 metara. Bronza je otišla u ruke ženskoj štafeti na 4x400 metara u sastavu Sirmić, Ćirić, Kaličanin i Salaški rezultatom 3:37.90 minuta.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
SK 2010/2014
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby jabukamen » 03 Aug 2015, 04:58

Posto je za mnoge ovo vrhunac i kraj sezone izuzev standardnog Kolasinca niko nema previse razloga za zadovoljstvo, nijedan licni rekord nije ni ugrozen. Dudas, Samac i Vucenovic mogu biti zadovoljni bar plasmanom, ali to govori vise o konkurenciji, ostali ni plasmanom ni rezultatom.
jabukamen

Postby octopus » 03 Aug 2015, 08:06

Prvi dan ocajan za nase, drugi je bio malo bolji.
Ocekivao sam vise od Salaski, koja je najavljivala da ce u poslednjoj trci sezone dati sve od sebe da se sto vise primakne NR-u. Nazalost, njena trka je bila u subotu kada su bili losiji uslovi, ali sumnjam da bi i u nedelju nesto uradila jer su cak tri takmicarke bile ispred nje, sto je mnogo za balkanijadu. Ovaj njen ne tako los rezultat je samo za sekundu bolji od rezultata Katarine Sekulic sa EYOF-a, koja je cak 12 godina mladja od Tamare.
I zenska stafeta 4x100 je po meni mogla vise, ali ocigledno je da nemaju neke ambicije.
Savic Milos poslednji u skoku motkom sa 460cm.
Drago mi je sto je Asmir porazen, da ne misli da je kralj malih takmicenja. Sigurno mu je povredjena sujeta zbog poraza od anonimnog Rumuna na ovako slabom takmicenju, pa ce sad jos vise da se napali na treninzima pred SP, ovih 10-ak dana, dok ne prestane da radi u teretani.
Samac je imao i vise nego dovoljno takmicenja da prebaci 82m, ali eto, izgleda da ne putuje u Peking. Neka mu se slegne gradivo, pa da sledece godine pokaze koliko stvarno moze.
Dudas me je prvo iznenadio sto je zavrsio takmicenje, a zatim i sa brojem bodova. San o ucescu na OI i postizanju novog NR-a sledece godine, sada vise ne deluje tako nedostizno. Vec sada najavljuje da ce mu sledece godine glavno takmicenje biti EP, a ne OI.
octopus

Postby jabukamen » 05 Aug 2015, 20:31

Za vikend je trebalo da se odrzi ekipno drzavno prvenstvo za seniore i seniorke. Medjutim, posto su se prijavile samo devojke iz Crvene Zvezde (takmicenje se ne odrzava u svim nego samo u deset disciplina, a moguce je pozvati 5 gostiju) devojke se nece takmiciti.

U muskoj konkurenciji se takmice Jagodina (sastavljena uglavnom od rekreativaca), Sirmium, Zvezda i Radnicki sto ce reci da nema Partizana za koji su se lane takmicili Bekric, Kolasinac, Raovic, Ristic. Onda se otvori spisak ucesnika i prva disciplina je 110 prepone i takmicari su Jagodina - nema, Sirmium - Dodig, desetobojac kom prepone nisu specijalnost, Zvezda - Kurtalic, decko iz Tuzle.

Prilicno jadno i otuzno za sport koji se u javnosti hvali kao zdrav i u naletu.

P.S. za Radnicki ce na 800m trcati Tuka sto mu je prva trka posle one u Monaku, a na 400m nema ni Bekrica ni Raovica, dok ce za Sirmium na 3000m trcati sampion EYOF-a Bibic.
jabukamen

Postby octopus » 06 Aug 2015, 09:04

Video sam, jad i beda.
Mislim da bi pod hitno trebalo atletiku skinuti iz prve kategorije sportova. Cisto da necija usta ostanu gladna, pa da ih umesto sisanja drzavnih para pocne koristiti i kao alarm za uzbunu. Mnogi su se ulezali i potrebno ih je razmrdati!
Sve ove dobre rezultate sto sada imamo, crpimo ih iz nekog minulog perioda, kada je srpska atletika bila dosta manje potpomognuta narodnim novcima. Najboljima, Ivani i Asmiru, kao i njihovim trenerima, ne treba uskratiti privilegije, jer oni sve vrate visestruko.
octopus

Postby octopus » 10 Aug 2015, 07:20

Na skoro nikad siromasnijem Ekipnom prvenstvu drzave, Radnicki je ocekivano odbranio titulu. Druga C. Zvezda, a treci Sirmium. Klub rekreativaca iz Jagodine nije uspeo da nadje takmicare za sve discipline, pa su ostali bez plasmana. Kako stvari stoje (tj. idu unazad), sledece godine bi mogli do bronze, ako uspeju da se skupe.

Lazar Anic je dosao do licnog rekorda od 7.62m. Sa napretkom od 2 cm godisnje, tesko da moze da bude nesto od njega. Povratnik nakon duge povrede, Strahinja Jovancevic, skocio je 7.46m.
Edit: U medjuvremenu primetih, da je ovaj Anicev skok bio uz nedozvoljeni vetar, pa nista od PB.

Samac je u ovakvoj konkurenciji uspeo da zauzme tek trece mesto sa vrlo slabih 66m! Verovatno neka povreda.

Amel Tuka, koji je nakon Monaka imao jednu trku od 1:45, ovaj put, iako je pobedio, vreme mu je na nivou balkanskog mladjeg juniora 1:53. Cak 11s slabije od njegovog WL-a. Bekric, koliko se secam, 2013. godine sebi ni na ovakvim takmicenjima nije dozvoljavao kas sporiji od 49.50. Takodje, mislim da niko od najboljih africkih 800-metrasa nikad ne istrci ovako preslabo vreme. Sigurno da moze mnogo bolje, ali i pored toga, ovo nije prijatna vest za njegove navijace. Mislim da bi za Tuku i finale u Pekingu bilo puna kapa, a i to da izvuce na srce i nedostatak presije koju imaju Etiopljani i Kenijci. E sad, mozda je i taktizirao, zeleci da skine ocekivanja nacije pred SP. To bi vec bila mudra odluka, videcemo. U svakom slucaju, ubedjen sam da je najbolje u ovoj sezoni pokazao i da na SP nece trcati ispod 1:45.00.

Da ne bude da samo kritikujem, 18-godisnji clan Sirmiuma, visas Miodrag Djokic je dosao do novog licnog rekorda, koji sad iznosi 210cm. Jos je to mnogo daleko od Topica, ali i pored toga izgleda da dobijamo kvalitetnog takmicara.
octopus

Postby octopus » 04 Sep 2015, 07:05

Gledajuci lakocu skokova iz Pekinga i Ciriha, zaista se stice utisak da Ivana u nogama ima i 7.20m! Naravno, kad se poklope odraz, vetar, forma i inspiracija. Na dvoranskom EP se videlo da joj je 7m limit, a eto, do leta ga je podigla za petinu metra, sigurno! Da ostane zdrava, bice jos nekoliko medalja sa najvecih evropskih i svetskih takmicenja, a nadam se i bar jednoj zlatnoj (pri cemu konkretno mislim na SP na otvorenom ili OI).

Ivana je jedina nasa atleticarka koja ima dostignuce od preko 1200 IAAF bodova. Jedina koja ima medalju sa SP-a. Najvise velikih medalja od svih nasih atleticarki. Jednom recju, nasa najveca atleticarka svih vremena. A ako uzmemo u obzir konstantnost, hrabrost i sportsku drskost na najvecim smotrama, usudio bih se da kazem da je ''veca'' i od svih nasih atleticara, kojima je uvek neka dlaka smetala da pokazu ono sto su uspevali na nebitnim takmicenjima.
octopus

Postby jabukamen » 04 Sep 2015, 14:22

Sad procitah da je kod skoka od 6.93 imala luft 15 cm sto bi znacilo da je i ovih 7.02 u opasnosti. U Berlinu u nedelju je prva sledeca sansa da se ovaj rekord popravi na njenom poslednjem takmicenju ove sezone.

Verovatno je nasa najveca atleticarka i dalje Vera Nikolic sa svetskim rekordom i dva evropska zlata (tada nije bilo svetskih prvenstava). Odmah uz nju je Ivana koja uz pet vezanih medalja na najvecim takmicenjima ima i prednost da jos nije podvukla crtu pod svoju karijeru pa cemo tek za nekoliko godina videti koja su njena zivotna ostvarenja. Slazem se da su dostignuca Stekica i Topica su ipak malo iza dama. Prvog nisam pratio, ali po pricama mu se karijera nije mnogo razlikovala od drugog, uvek malo manje prikazano od onog sta se ocekivalo.
jabukamen

Postby Milutinov Tata » 04 Sep 2015, 15:01

Topic je moje najvece atletsko razocaranje, kada je uzeo zlato u Splitu, odmah posle Plovdiva mislio sam da narednih 10 godina ima da uzima medalje gde god stigne. Kad ono... Ne zameram mu toliko ni sto nije vise uzeo nijednu medalju (par puta nije imao ni srece) vec sto je jedva 2-3 puta imao konkurentnu visinu, a 234cm nikada vise nije ni skocio na velikom takmicenju.

Stekica sam "gledao" u LA, kada je morao da lepi trake po svojim patikama zbog loga sponzora :roll: , on je preslikani Topic, ali bar ima neku medalju vise. Moji su mi prepricavali Montreal '76, kako je dominirao sredinom sedamdesetih, ali na kraju vrlo mrsav bilans (mada ni on nije imao SP u to vreme). Za Veru NIkolic smo "utvrdili" da je posle Meksiko Sitija hrvatska atleticarka :D , po meni za sada jos uvek ispred Ivane, 2 evropske titule i jedna bronza, plus svetski rekord. Steta sto nije uzela olimpijsku medalju.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
SK 2010/2014
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

PreviousNext

Return to Atletika