by octopus » 03 Mar 2016, 09:35
Sjajna predstava na Vojnoj akademiji. Puna sala, kao i Novak u publici, doprineli su da veliki broj ucesnika bude inspirisan, sto je dovelo do ogromnog broja licnih, kao i nekoliko nacionalnih rekorda, kako nasih, tako i ex-Yu takmicara.
Moram da pohvalim komsije iz Hrvatske, koji su poveli sve svoje najbolje atleticare. Posebno je bilo uzivanje gledati Ivana Horvata, koji je preskocio 5.63m, cime je oborio NR i naravno rekord dvorane. Kakva savrsena tehnika i besprekorna eksplozivnost. On je zaista svetska klasa sto potvrdjuje i 9. mesto na SP u Pekingu. Po njemu smo mogli da vidimo koliko je Djordje zelen i koliko jos tehnicki ima prostora da jednog dana napreduje do nama zeljenih 5 ipo metara, a daj boze i mnogo vise. Odlicni su bili i prezgodna Andrea Ivancevic na 60mH (8.03s) i na 60m (7.29s), kao i Zvonimir Ivaskovic na 60m (6.71s). Sjajan je bio i Stipe Zunic, koji je imao svih 6 ispravnih hitaca, a najlosiji mu je bio 20.26m (najbolji rezultat 20.54m). Cak nas je i Blanka ispostovala prisustvom u publici. Da dodam i da je jedan od gostiju bio i Amel Tuka.
Posebna prica je Fedja Kamasi, moram da ga pohvalim. Pored novog seniorskog dvoranskog rekordera Mijailovica, covek trenira sa velikim uspehom i: Dudasa, koji je licni dvoranski rekord u motki star 6 godina, popravio za 1 cm (novi PB mu je 4.81m, a sad za vikend najavljuje obaranje apsolutnog od 4.90m); zatim Antanasijevica (i on postavio PB 4.71m), Milosa Savica (pre neki dan u Kanadi preskocio 4.95m), Milicu Emini (prekjuce napredovala do 3.20m), Dina Dodiga (pre neki dan postavio licni u sedmoboju - pristojnih 5635 bodova); kao i Vedrana Samca i sestru Atinu Kamasi (u bacanju koplja). Red je bio da na jednom mestu nabrojimo sve njegove “proizvode”.
Velika je steta sto nismo mogli da gledamo i Milicu Gardasevic, jer joj je ova seniorska konkurencija bila bas po meri. Verujem da bi atmosfera i nju dovela do novog licnog. Takodje bi potencijalni duel Kolasinac-Zunic definitivno bio najzanimljiviji dogadjaj veceri. Ali dobro, i ovo je vise nego zadovoljavajuce. Neka ovaj prvi Serbian open bude reper za naredne godine. Cenim da ce iduce godine isti dogadjaj (kao i Balkanijada) biti odrzan u Areni u sklopu priprema pred EP i da ce samim tim konkurencija biti izvanredna. Premestanjem ovih dogadjaja u Arenu, i mi obicni smrtnici bismo imali priliku da budemo deo velikih atletskih predstava.
Da navedem i drzavne rekordere (i njihove prethodnike) na jednom mestu:
Đorđe Mijailović NR, NJR – motka 5.21m (seniorski - Dragan Georgijevski 5.20m pre 26 godina, juniorski - Đorđe Mijailović 5.10m pre neki dan)
Amela Terzić NR – 3000m 9:03.39 (Snežana Pajkić 9:04.23 pre 29 godina)
Elzan Bibić NJR, NYR – 3000m 8:09.06 (oba rekorda su od pre neki dan u njegovom vlasnistvu, kada je ostvario rezultat 8:12.03, a sada ga je jos pojacao. Da dodam da je ovaj NYR sto mu se pripisuje apsolutni tj. u odnosu na NYR na otvorenom koji i dalje drzi Nemanja Cerovac sa 8:12.85).
Primecujemo da su Djordje i Elzan oborili NR u dve starosne kategorije, sto je vraski tesko i pokazatelj je ekstremnog talenta jednog sportiste (a ruku na srce, u slucaju Djordja, i nedostatka adekvatnih prethodnika). Pre njih, poslednji koji su ucinili iste poduhvate bili su Bekric i Amela, a malo pre njih Jelaca i Ivana; sto ipak nesto govori.
Ono sto mi se nije svidelo na mitingu jeste grafika, koja hajde sto kasni, vec daje uzasne preliminarne rezultate. Tamari Salaski su dodelili tacno 2 desetinke bolji rezultat(!), a posebno mi je krivo zbog Vladimira Vukicevica, koji je urlao misleci da ima normu za SP i na kraju su ga “ispalili” sa mnogo losijim vremenom.
Dvorana ima 4 kruzne staze i uradjena je po svetskim standardima. Ali, meni se cini da su staze preuske (definitivno su uze od 60-metarskih staza) i da je to jedan od razloga sto se Raovic povredio. Ne kazem, verujem da je sirina staza po standardima, ali onda su standardi bezveze.
Rale je (ocekivano) izvukao situaciju sjajnim paralelnim vodjenjem tv programa i sarmantnim najavama takmicara. Ja sam mislio da ce dobiti nekog kolegu za partnera, ali bolje sam Rale, nego jos neko ko ce da se blamira i koga atletika verovatno ne zanima.