Board index Razni Sportovi Atletika

Domaća takmičenja i srpski atletičari u svetu

Re: Domaća takmičenja i srpski atletičari u svetu

Postby octopus » 12 May 2016, 07:27

Znao sam za onaj govor u Areni, ali za nesto duzu aktivnost, koja bi mu omela profesionalne obaveze, nisam imao pojma.
Privilegije koje sad ima, verovatno bi imao i bez toga. Ili je to bio uslov za produzenje ugovora sa Halk bankom, sve je moguce u ovoj nesrecnoj zemlji. Ne bi me cudilo, koliki je hvalisavac, da je izasao da da podrsku, eto samo onako, da bude deo ''pobednickog'' tima.

I ja sam razmisljao o kisi u Novom Sadu. Ali obzirom da je kao glavno takmicenje u ovoj sezoni najavio EP, nece biti toliko strasno i da ne prebaci OI normu ako bude na nivou preko 7800 bodova, sto bi za njega i po kisi trebao da bude macji kasalj. Ucescem na EP nema sumnje da ce biti u velikoj mogucnosti da izbori olimpijsku normu. Ali mene brine sto od 2013. godine (!) nije imao zavrsen ozbiljan desetoboj, a ukupno je od tada imao samo jedan kezual povratnicki od povrede, koji i ne racunam. Zbog toga meni iskreno neverovatno zvuci da bi u naredna 3 meseca mogao da ima 3 zavrsena desetoboja. No, naodmarao se ''za sve pare'' (mozda nisam trebao da stavljam navodnike). :roll:

Sarini meseci su april i maj. Tako da ima jos 20-ak dana za obaranje rekorda. Mozda gresim. Mozda je i ona, kao i Ristic, napredovala u duzini drzanja forme. Imala je tacno 65m polovinom marta, jos je izjavila da je to postigla uz losu tehniku. Od tada, ova daljina nije prebacena. Bice neobicno, ali i neprijatno, ako ove godine ne obori rekord, tj. najbolji rezultat na vecnim tablicama (da budem precizniji).
octopus

Postby octopus » 12 May 2016, 22:36

Prodje prvi dan desetoboja.
Obzirom da je kisa - Dudasev trenutni skor je iznad ocekivanog, a rezultati po disciplinama nisu za komentarisanje. Skociti 1.92m uvis a prilikom skoka razmisljati - osvojiti sto vise bodova a ne slomiti vrat, nikako ne moze biti predmet necije kritike. Jedino pohvale dolaze u obzir, a ima razloga za njih. Evo i zasto.

Broj bodova nakon prvih 5 disciplina iznosi 4153 (103 boda manje nego na SP u Moskvi). U Moskvi kada je oborio NR imao je 4256. Kada bismo napravili istu proporciju sa bodovima iz Moskve za drugi dan, kada je osvojio 4019 bodova (i imao ukupno 8275), sutra bi trebao da osvoji jos 3922 boda sto bi u konacnom zbiru trebalo da iznosi 8075 poena. Dakle, mnogo vise od norme za EP, a samo 25 bodova do olimpijske norme. :okk:

Nadam se da ce sutra biti sto vise suvih momenata, narocito dok bude skakao motkom, jer je u toj disciplini, pored skoka uvis, najbitniji suv tartan za postizanje bilo kakvog rezultata.

Rezultati od danas / rezultati sa SP u Moskvi kad je postigao aktuelni NR / razlika:
100m: 10.75s /10.67s/ - 18 bodova
skok udalj: 7.47m / 7.51m/ - 10 bodova
kugla: 13.78m / 13.45m/ +20 bodova
skok uvis: 1.92m / 1.96m / -36 bodova
400m: 48.96s / 47.73s / -59 bodova.

Samo da se ne povredi, norma za EP je sigurna, sto je trenutno najbitnije.
octopus

Postby octopus » 13 May 2016, 14:22

Drugog dana je granulo sunce i odmah odlicni rezultati. Nakon 8 disciplina, Rio je na dohvat ruke!

Rezultati od danas / rezultati sa SP u Moskvi kad je postigao aktuelni NR / razlika:
110mH: 14.52s (-1.9 m/s) PB / 14.59s / +8 bodova
disk: 46.70m / 44.06m / +54 boda
motka: 4.80m / 4.90m / -31 bod

EDIT:

koplje: 59.55m / 59.06m / + 7 bodova
1500m: 4:32.11 / 4:26.62 / -36 bodova.

1.dan: -103 boda
2.dan: + 2 boda.

Ukupno: 8174 boda / 8275 bodova / - 101 bod.

Amsterdam i Rio su tu! Bravo!
octopus

Postby jabukamen » 14 May 2016, 04:33

Odlicno dostignuce Dudasa. U disciplinama u kojim je mogao napredovati tu se i popravio, a tamo gde je bio sjajan je ostao na tom nivou. Da nije bilo kise prvog dana i drzavni rekord bi bio u velikoj opasnosti.
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.
jabukamen

Postby octopus » 14 May 2016, 09:03

Kao sto vidimo, u cak 4 discipline je bio bolji nego u Moskvi, uz jedan licni rekord. :okk:
Da nas je neko pitao koje su, verovatno bismo zaokruzili bas ove discipline, sve 3 bacacke i prepone.
U sprintu i skoku udalj standardan, tj. odlican.
U motki dobar, kao i u visu obzirom na vremenske prilike prvi dan.
Sumnja je postojala u trkama na 400m i 1500m, ispostavilo se donekle opravdana. Na 400m jeste sporije trcao ali je bio jak pljusak tokom trke pa treba biti optimista, dok je na 1500m verovatno mogao da bude brzi 2s da mu je trebalo, ali i to je bar 20 bodova manje od rezultata iz Moskve.

Sve u svemu, vrlo dobro. Da nije bilo kise prvi dan, mozda bi pao i NR. Drugi dan je bio bolji nego u Moskvi! Sta bi bilo tek da je imao konkurenciju...
Ima jos prostora u odnosu na ovih 8174 boda. Tu mislim pre svega na skok uvis i na sve tri bacacke discipline. Jos kad bi u motki izjednacio PB, postojala bi mogucnost za 8350 bodova, sto su najverovatnije medalja na EP i top8 na OI.

U Amsterdamu prizeljkujem medalju uz drzavni rekord. A ako to postigne, Rio je manje bitan.
Za medalju u Riju ce trebati u najboljem slucaju za Mihaila 8450 bodova, sto on objektivno ne moze. Ali kad bi bio u top8, to bi bilo sjajno.
octopus

Postby octopus » 14 May 2016, 12:41

Danas su sezonu otvorile Ivana Spanovic i Dragana Tomasevic na Mitingu Dijamantske lige u Sangaju.

Ivana je pobedila skokom 6.95m (+0.7 m/s). To je njeno ubedljivo najbolje otvaranje sezone ikad. Postajem paranoican i plasim se da je prerano dosla na ovaj nivo. Ako osvoji evropsku medalju, narocito zlatnu, ova sezona ce vec tada za nju biti vise nego uspesna i plasim se da ce ''izduvana'' doci u Rio.
Imala je jos dva odlicna skoka - 6.88m i 6.82m.

Dragana Tomasevic tek deveta od deset takmicarki. Samo 56.81m.

Jos jedna lepa vest. Marija Vucenovic je u SAD oborila 4 godine star licni rekord hicem 57.81m. Norma za EP je ispunjena, a za Rio joj je trebao 4.19m jaci rezultat.
octopus

Postby Milutinov Tata » 14 May 2016, 16:48

Bravo za Ivanu, sjajan rezultat koji bi prosle godine bio fenomenalan, ali sada smo se razmazili pa nas ispunjavaju samo skokovi preko 7m :D. Ja nekako bas mislim suprotno, oba SP su joj pokazala koliko vredi i sta moze i da sada puca od samopouzdanja. Rio je glavni cilj, EP je samo prolazna stanica za nju.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby octopus » 14 May 2016, 19:11

Ma sve je to logicno sto pises.
Ali prethodna olimpijska iskustva nasih atleticara, vec vidjenih medaljasa, mi uteruju neki strah i podozrenje.

Ivana je nasa najkonstantnija atleticar(ka) i njen neverovatni niz treba da bude neki umirujuci faktor, ali prokletstvo od 60 godina i dalje traje. Nadam se da se nece ponoviti prica Nenada Stekica, koji je dve nedelje pre i posle Montreala bio na 8.30m+, a u Kanadi tuga.
octopus

Postby jabukamen » 14 May 2016, 19:23

Sve cestitke Ivani, ali cestitke i Risticu koji je sa (u evropskim okvirima prilicno respektabilnih) 13.39s (1178 IAAF bodova) oborio drzavni rekord i osigurao Rio.
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.
jabukamen

Postby octopus » 14 May 2016, 19:35

Bravo za Milana! Pisao sam da je on jedno od "mojih" iznenadjenja na EP, a sada je pokazao i zasto. :biggrin:

NR popravljen za 11 stotinki! Da je vetar bio brzi za samo jedan podeok, tj. za 0.1 m/s, ne bi bilo ni rekorda, ni norme!

Jos samo da uradi doping test, pa da arhiviramo ovaj rekord kao jedan od kvalitetnijih koje imamo.
octopus

Postby Hezonja » 14 May 2016, 23:04

Stevan Veselinovic bacio kladivo 64.50....Koja je norma za EP?
Hezonja

Postby cole » 15 May 2016, 10:05

norma je daleko za je potrebno EP 73.50 m
cole

Postby octopus » 15 May 2016, 19:51

Hezonja wrote:Stevan Veselinovic bacio kladivo 64.50....Koja je norma za EP?

Jesi li procitao rezultat ili si mozda bio uzivo prisutan? :biggrin:

Da ti ukratko odgovorim. Ja volim da pratim 3 kategorije nasih atleticara: vrhunski, perspektivni i oni koji pomeraju srpske granice ali nikad nece imati ni najmanju sansu da osvoje medalju na EP.

Stevan i Sara su u ovoj trecoj kategoriji. Cenim njihova ostvarenja, jer je Sara poboljsala drzavni rekord za 11m, a Stevan ima priliku da postane prvi Srbin koji je bacio kladivo preko 68m. Medjutim, sve je to tanko maltene na balkanskom nivou. Recimo, imas samo 15-oricu Rusa koji su ove godine dalje bacili od njega!
Brzo hodanje kod zena kod nas postoji tek 4 godine, a vec je NR na nivou Sarinog.
Ali bez obzira na ovih par porazavajucih cinjenica - njih dvoje su nasi, bolje nemamo niti smo IKAD imali, i zato im se divim i pominjem ih kad god mi daju povoda.
octopus

Postby octopus » 15 May 2016, 23:37

Izjave nasih atleticara od ovog vikenda, vezane za Dijamantsku ligu:

Ivana Spanovic i njen trener su otkrili da je do sjajnog rezultata od 6.95m dosla umorna i sa skracenim brojem koraka (!):
– Generalno gledano Ivana nije dobro trčala. Nije se osećala komotno, bila je umorna od treninga i puta, ali odrazna noga na dasci je sjajno „radila”. Pomalo sam šokiran što je s najkraćim zaletom od svih toliko daleko skočila i potpuno dominirala takmičenjem u izuzetno jakoj konkurenciji – rekao je trener Goran Obradović.

Ivana Španović je takođe bila veoma zadovoljna:
– Ovo je lep početak sezone, tim pre što nisam skakala s punim zaletom, već sa 16 koraka, dva manje nego obično. U ovoj fazi ne skačem iz punog zaleta jer još ne mogu da postignem punu brzinu. Radili smo dobro zimske treninge, posebno neke tehničke detalje i to se pokazalo dobrim...

Za sve „nedostatke” koji su bili vidljivi samo trenerskom oku Obradović je rekao da će se doterati tokom sezone da bi naša najbolja atletičarka bila spremna za podvig na Olimpijskim igrama, a to bi već moglo da se vidi 28. maja na mitingu Dijamantske lige u Judžinu, na kojem je pobedila 2014. godine s 6.88m. To je sledeća stanici Ivane Španović na putu na Riju.

Dragana Tomasevic, razocarana kao i uvek:
– Posle takmičarske pauze od osam meseci početak nije bio zadovoljavajući. Imala sam mali peh, stvari su mi stigle tek veče pred nastup i nisam koncentrisana ušla u takmičenje. Idem ispočetka, da na takmičenjima dižem formu da bih bila najspremnija kada je najvažnije – rekla je Tomaševićeva.

Tatjana Mirkovic, njen nastup bas iscekujem, ona je totalna nepoznanica (nadam se prijatna):
Sledeceg vikenda na mitingu dijamantske lige u Maroku, podseticu se kako je takmiciti se medju najboljim svetskim bacacicama koplja. Nakon duge pauze, pozelite mi srecu da uhvatim dobar zalet za sve sto me ocekuje.
Kao Jelaca zavrsila sam sa takmicenjem DL, a kao Mirkovic ponovo pocinjem u DL.
octopus

Postby AirBall » 15 May 2016, 23:57

Za Draganu Tomasevic sam cuo pricu da je pre nekoliko godina, dok je jos uvek vazila za mladu i perspektivnu bacacicu, imala ponudu atletskog saveza Slovenije da nastupa za njih ukoliko prebaci odredjenu normu...

Mislim da je i sama izjavila na nekom od takmicenja da joj je izuzetno bitno da se to i dogodi... Secam se da sam tad otvoreno navijao protiv nje... :D

Sport je pravican, ne mogu se neke stvari na silu, ocigledno nikad ni nije bila kapacitet za velike stvari...

Zao mi je one nase male troskokasice sto je obecavalo mnogo, udala se u Sloveniji i posle je za njih osvajala i neke medalje, zaboravih kako se zove...
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

PreviousNext

Return to Atletika