Board index Tenis Turniri

Politicke teme, unutrasnja politika

Re: Politicke teme, unutrasnja politika

Postby Dr Arslanagic » 13 Feb 2019, 19:23

У вези форумске расправе да ли су ове мале бране којима реке пребацујемо у цеви, штетна појава, изјаснио се декан шумарског факултета.
Завршио је "Одсек за водопривреду ерозионих подручја", написао је књигу "Хидрологија бујичних токова" а ужа научна област му је "Ерозија и конзервација земљишта и вода".
Рачунам да он највише од нас зна о овој теми и да је најпозванији да се о истој изрази.

"Ja sam bio u Rakiti, i ono što sam tamo video je otelovljenje užasa. Meštanima je neko došao u selo, razvalio im centar sela, počeo da pravi vodozahvatnu građevinu, izazvao klizište" - Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta

Kada propisuju vodoprivredne uslove, "Srbijavode" traže da cevovod bude van korita za veliku vodu, tj. da cevovod bude na nekim kotama koje su iznad velike vode. Kada se kaže "van korita za veliku vodu", to znači na kotama koje su više od projektovanog nivoa velike vode, upravo da bi se očuvao živi svet. Velika većina investitora cevovod ukopava u jedan bok korita ili gurne kanal u korito. Retko ko poštuje ovaj uslov, a taj uslov je pokušaj da se očuva živi svet. Ako vi stavite cevovod negde ispod propisanog, to znači da teške mašine na deonici od nekoliko kilometara uđu u reku i razvale i unište sve. To potpuno degradira biodiverzitet i uništi staništa. Ako bi se kopalo iznad velikih voda i ako mašine ne bi ulazile u rečno korito, onda bi bilo moguće ostvariti derivaciju, odnosno zahvatanje vode u cevovode bez uništenja staništa autohtonih vrsta. Međutim, onda bi to u tehnološkom smislu značilo da investitor mora da pravi pristupne puteve sa strane, što bi mu enormno povećalo troškove.

https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1661490
Митрополит Михаило у свом говору поводом 500. годишњице Косовске битке, молио је кнеза Лазара: „Да помогнете својим молитвама пред престолом Праведнога Бога, да се обнови Српска Царевина, да се уједини раскомадани народ српски“.
Dr Arslanagic

Postby AirBall » 13 Feb 2019, 19:24

Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby Dylam Dop » 13 Feb 2019, 20:55

Dr Arslanagic wrote: да ли су ове мале бране којима реке пребацујемо у цеви, штетна појава

To sam i ja rekao kad sam naveo da se nepostuje ni bioloski minimum optoka, ali evo drugar Radonjaa ne se slaze s tim.. :biggrin: Vec 'oce da mlati profit (pride mizeran za moje pojmove i sitne ribe poput njega).
Dylam Dop
Guest

Postby Гроф Тинторето » 13 Feb 2019, 21:33

Zarada nije mala nikako.
Na sat moze da zaradi 100 evra, na dan 2400. Na mesecnom nivou x30, a godisnjem sve to puta 12.
Teorijski.
U praksi je malo drugacije, ali cak i da radi 30-40% vremena godisnje, isplacuje se izgradnja vrlo brzo.
Pretpostavka je najlaksi nacin da se dodje do pogresnog zakljucka.

Spoiler: pokaži
Buzz' Beater wrote:
Peskir wrote:Videh malopre u gradu Rakicevica iz Zvezde, nosi neku grejalicu. :biggrin: :biggrin:

Zagreva se za Fener :okk:

Josep Pep Guardiola - GOAT
Гроф Тинторето

Postby Dylam Dop » 13 Feb 2019, 22:41

Гроф Тинторето wrote:Zarada nije mala nikako.
Na sat moze da zaradi 100 evra, na dan 2400. Na mesecnom nivou x30, a godisnjem sve to puta 12.
Teorijski.
U praksi je malo drugacije, ali cak i da radi 30-40% vremena godisnje, isplacuje se izgradnja vrlo brzo.

:biggrin:

Na koliki ulog?
A MHE ce same da se izgrade?
Nego, gdje si pokupio ovu racunicu? Cuo - kazao?

Koliko kosta jedan kWh otkupljen od drzave po subvencionisanim, povlascenim cijenama (ako takve vaze i u slucaju MHE, a ne vidim bas razloga za to jerbo to nije neka nova tehnologija da bi se subvencionisala, sem ako drzava sama nije vidjela interes da pogura sopstvene tajkune koji bi prvi prisli sa svojim meleonima - citaj "legalno potkradali drzavu" jerbo iz drzavnog budzeta bi se placala razlika u cijeni izmedju tih subvencionisanih na MHE i onih iz dosadasnjih konvencionalnih izgradjenih elektrana)? A koliko sam upoznat kWh u Srbiji je jedan od najjeftinijih u Evropi (pored BiH, Albanije i mozda jos poneko).
Dylam Dop
Guest

Postby Гроф Тинторето » 13 Feb 2019, 23:03

Izgradnja je 2-4 hiljade evra po kilovatu u zavisnosti od terena. Prosek je 3k evra, dakle za megavat mhe je potrebno oko 3 miliona evra.

Cena kilovata je 11 centi.

Izvoli pa ispisi gde si ti to cuo da je zarada mizerna. Ocekujem da ne pises rekla kazala, jer sam ti ja izneo tacne informacije.

Buzz' Beater wrote:
Peskir wrote:Videh malopre u gradu Rakicevica iz Zvezde, nosi neku grejalicu. :biggrin: :biggrin:

Гроф Тинторето

Postby Dylam Dop » 13 Feb 2019, 23:31

Ok, dakle subvencionisana cijena.. Na koliko godina i koliko radnih sati po godini je garantovan otkup?

Ustvari, evo nadjoh ipak jedan stariji tekst:

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2009&mm=03&dd=03&nav_id=347911

Dakle, koncesija na 12 godina (interesuju me jos i garantovani godisnji radni sati).

Cuo sam npr. kako je to u Hrvatskoj koja je dosta ranije i strozije regulisala otkupnu cijenu. I kod njih je dobit na nekih 10 godina tek oko 6-7% (ako se ne varam i nisam pobrkao sa vjetro- i solarnim elektranama, odn. koji procenat gore-dole) na ulozeni novac.
Dylam Dop
Guest

Postby bwa » 13 Feb 2019, 23:47

Dylam Dop wrote:Ok, dakle subvencionisana cijena.. Na koliko godina i koliko radnih sati po godini je garantovan otkup?

Ustvari, evo nadjoh ipak jedan stariji tekst:

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2009&mm=03&dd=03&nav_id=347911

Dakle, koncesija na 12 godina (interesuju me jos i garantovani godisnji radni sati).

Cuo sam npr. kako je to u Hrvatskoj koja je dosta ranije i strozije regulisala otkupnu cijenu. I kod njih je dobit na nekih 10 godina tek oko 6-7% (ako se ne varam i nisam pobrkao sa vjetro- i solarnim elektranama, odn. koji procenat gore-dole) na ulozeni novac.

I ti mislis da bi neko ulozio te pare za 6-7% dobiti na 10 godina? Da bi neko trpio toliki pritisak javnosti I izazivao animozitet a vise ce para zaraditi da ostavi pare u banci...
NE DAJTE SE PASJIM SINOVIMA!

1) samarao Larencakisa
2) pretukao Lazarevica
3) samarao Trifunovica
4) samarao Avramovica

Sta posten Grobar vise da pozeli, iskreno...
bwa

Postby Гроф Тинторето » 14 Feb 2019, 00:22

Nisam citao nista oko mhe jer to nije biznis za obicnu raju. Pricao sam sa covekom koji ih projektuje i ono, zna tacno koliko je i sta potrebno. Nije davao izjave za medije.
Prave se tako da se ulozeni novac vraca za maksimum 10 godina, a vek trajanja je 30-40 godina.

Predvidjeno je da ne rade punim kapacitetom, znaci mhe od 1 megavata godisnje vraca oko 300-400k. A maksimum je onaj koji sam naveo na pocetku i niko ne ulazi u taj posao sa mislima da ce mu se ulozeno vratiti za 5 godina.

Ima i onih koji pripreme sve dozvole i onda prodaju dokumentaciju nekome ko ima kesa. 100-150 evra po kilovatu ako se dobro secam.

Doduse, ti mozda zaradjujes i 5000 evra po satu pa ti je sve to mizerno.

Buzz' Beater wrote:

Гроф Тинторето

Postby Cvele » 14 Feb 2019, 00:45

Znate li vi ustvari šta i ko se krije iza mhe...
Cvele

Postby JNA » 14 Feb 2019, 01:25

Pre par stranica ima emisija o tome, dosta detaljno...

Zašto smo dali francuzima aerodrom na 25 godina ?
JNA

Postby Dylam Dop » 14 Feb 2019, 01:28

Гроф Тинторето wrote:Nisam citao nista oko mhe jer to nije biznis za obicnu raju. Pricao sam sa covekom koji ih projektuje i ono, zna tacno koliko je i sta potrebno. Nije davao izjave za medije.
Prave se tako da se ulozeni novac vraca za maksimum 10 godina, a vek trajanja je 30-40 godina.

Predvidjeno je da ne rade punim kapacitetom, znaci mhe od 1 megavata godisnje vraca oko 300-400k. A maksimum je onaj koji sam naveo na pocetku i niko ne ulazi u taj posao sa mislima da ce mu se ulozeno vratiti za 5 godina.

Pa sar nisi napisao gore u prvom komentaru da se ulozeno jako brzo vraca? :content:

Na godisnjem nivou kod HE uzima se da je max. broj radnih sati negdje do 5000h = ca. 200 i kusur dana. Sad ako uzmemo onu tvoju gore cijenu 11c/kW: 1MW = 1000kW * 5000h * 0,11€ = 550.000€, dakle u tom teoretsko-idealnom modu ta bi se MHE isplatila za nekih 6 god. Minus troskovi pogona (tj. dio struje koju proizvedes i ponovo potrosis za sam pogon te MHE i sl.), odrzavanja (remonta, manjih reparatura i plata inzinjera i drugih na njenom odrzavanju, itd.) i onda to izadje ajde-de na tih 8-9 god. poslije kojih tek kreces da zanjes cisti profit i to ti onda traje do te 12 gdine - dakle, ovako odokativno na pocetnu investiciju onda uberes nekih 25-30% profita. Nakon navrsene 12. godine cijena se opet vraca na onu utvrdjenu komercijalnu i drasticno ti onda pada prihod (nadjoh da je u Srbiji ista trenutno negdje tu oko 6c/kW), ali uporedo rastu i troskovi amortizacije, itd.

Ima i onih koji pripreme sve dozvole i onda prodaju dokumentaciju nekome ko ima kesa. 100-150 evra po kilovatu ako se dobro secam.

hehe, na ove sam i mislio kad sam prvo pomenuo drzavne lokal-tajkune, koji su dobili koncesije ispod zita, a potpuni su diletanti tu ili prosto nemaju vremena za cekanje da se "bakcu u struju"..(= mnogo vise i prije pozanju u nekoj drugoj sivoj crnoj zoni). Da drzava postoji, tu je trebalo da se donesu rokovi i uvede uredba da nema preprodaje koncesija. Onaj ko ih ne ispuni ili ne ispostuje druge dodatne zakonske akte (npr. o ocuvanju zivotne srdine i gore vise puta pomenutog tzv. 'bioloskog minimuma'), lijepo da im se blagovremeno oduzmu iste.

bwa wrote:I ti mislis da bi neko ulozio te pare za 6-7% dobiti na 10 godina? Da bi neko trpio toliki pritisak javnosti I izazivao animozitet a vise ce para zaraditi da ostavi pare u banci...

Pa ne znam bwa nista vise od toga osim da Hrvatska mnogo vise cini na polju ocuvanja sopstvenih vodotokova. A drugo koliko mi je poznato, od one krizne 2008 kamate su na rekordno niskom istorijskom nivou. Centralne banke nemilice stancaju €/$ da bi opet podmazali tockove sveCke privrede (stimulisali sve koji bi da investiraju, a odagnali one koji bi da trpaju lovu u slamarice na stedne knjizice), ali nesto se ne vidi da im to uspijeva, evo i pored ovih 10 i kusur godina (ponovo nova i veca kriza kuca na globalnu kapiju).. Doduse, ne znam kakve kamate bi pojedine banke i danas dale/daju na uplate od, recimo, milke € pa navise i orocenu stednju od 10+ godina.. :biggrin:
Last edited by Dylam Dop on 14 Feb 2019, 01:41, edited 1 time in total.
Dylam Dop
Guest

Postby Sezione » 14 Feb 2019, 01:39

http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=411&cl=19

Evo ovde lepo objasnjeno o razvaljivanju reka i drzave
СВАКИ СВОГА УБИЈТЕ СУБАШУ!

U Kosovo se kunete, a po Zvecanu od Srba kradete

ODJEBI OD PARTIZANA BOLESNICE BOLESNI
Sezione

Postby Гроф Тинторето » 14 Feb 2019, 01:40

Ne znam sta bih ti rekao osim da pojma nemas, ali si cuo nesto i procitao usput i aj da to proturim kao aksiom.
10 godina nije mnogo. Mozda jeste ako imas 70 godina.

Lepo sam ti napisao da zarada nije mizerna jer nakon 10 godina uzimas cist profit. Posto se projektuju da rade 30-40 godina, vrati se mnogo vise od onog sto je ulozeno za 20-30 godina.
Posto je to biznis za bogate, uglavnom se ne zaustave na jednoj mhe.

Troskovi amortizacije, odrzavanja, inzinjeri tralala :lol2:

Buzz' Beater wrote:

Гроф Тинторето

Postby JNA » 14 Feb 2019, 01:48

bhc_comp wrote:Sramota je to sa MHE, uništiše silne reke idioti pohlepni. Dozvole se daju na lokalnom nivou vam ikakvog pravnog osnova, u selu Rakita maltretiraju i biju ljude koji se bune itd..

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Cuta-Jovanovic-Iza-gradnje-MHE-na-Staroj-planini-stoji-kriminal.sr.html

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/ko-se-bogati-unistavajuci-reke-po-srbiji-raskopana-korita-i-katastrofalne-posledice-a/xqyfzy3

Pogledajte ovu emisiju i sve će vam biti jasno:

Evo ovde imao i video, dok ne skinu, pošto je na prvoj
JNA

PreviousNext

Return to Turniri