Board index Tenis Turniri

Teniske diskusije

Re: "Strucne" diskusije

Postby Delester » 08 Jul 2011, 19:21

ijao......
nemam vremena, propustam gro diskusija, slab mi je net, nisam kuci, pa cu malo padobranisati ova 2 ili 3 meseca jer nema shaje da stigem sve da procitam u trenutnim uslovima...
ovde se svasta pisalo, od toga da rafa ima nepravilnu tehniku, do toga da je rg najgori slem.
sta da kazem sem da smatram da tema treba da se preimenuje u nestrucne diskusije :lol: i to bez navoda! :lol:
marej je igrac izuzetnog potencijala i licno sam njegov navijac, ali ga nikad, u svoj toj hvali nisam smatrala opasim po novaka ili opasnim na slemovima do te neke kriticne mere.
ono sto uistinu verujem je to da on moze do kraja karijere da stavi u posed komponentu koja ga sprecava da napravi bolje rezultate jer nema niti jednog trajnog ogranicavajuceg faktora u teoriji i u praksi.
ukoliko pak bude nekog, svakako ce to biti psiha ciju fragilnost ne duguje obavezno svom mentalnom sklopu vec nekom psiho derivatu u koji ga je stavila engleska elita, mediji, kraljica, majka...i stvar je gora sto vreme vise odmice. mnogi kazu da je lako endiju, ima iza sebe masineriju, investitore, medijsku pratnju, samo jos treba da uspe... naprotiv... uvek su pre uspevali oni sa najmanje pomoci jer nisu imali teret duga, a dug je zao drug, a narocito ako je zajmodavac engleska, susna engleska koja u njemu vidi nadolazecu kisu, 75 godina zeljenu.
za nadala, vidim da se potcenjuje nadal, sada cu napisati, izbrisace rogera po najbitnijim rekordima. a onda ce anomalija od njegovog tenisa uci u udzbenike kao aksiom od koga se pocinje. nazvati anomalijom nesto sto za krajnji cilj ima rezultat koji ni auktuelni goat nema u zadatom intenzitetu je ipak krajnje subjektivni postupak, da ne koristim prejaku rec.
RG je slem koji ja licno vrlo zelim nvaku, pre par meseci sam rekla da ce on ove godine uzeti 3 slema, sa naznakom da cu napisati dva da ne bih morala da ulazim u bespotrebnu diskusiju zasto mislim 3.
RG je ubedljiv najzahtevniji slem, sljaka je ubedljivo najzahtevnija podloga. iz igraca izvlace ono najbolje i najgore. mecevi traju predugo, reliji se broje desetinama, strategija dobija svoj oblik na ovakvoj podlozi. ono sto ne mozes nogama, ovde mozes da napravis glavom jer servis nije tako mocno oruzje. Velika je zbluda o znacaju fizicke spreme kao jedinom dominantnom u uspehu na ovom slemu. ovde mozak rula i to suvereno. i zato mu se svaki put radujem. gledam koje sve trajektorije biraju igraci na putu ka cilju, gledam kako menjaju svoju igru ne bi li na istoj parirali i gledam kako na kraju trijumfuju. sljaka je evropska podloga, na njoj sam pocela da igram tenis i vrlo dobro znam sta iziskuje. sljaka je hodocasce bre. novache, dugujes nam malo ove zemlje, ne teraj me da kupujem privezak za kljuceve sa zarobljenom sljakom koji kosta 30e! ocu pehar bre!
e da, ocekivanjima u pogledu novakovog krajnjeg salda necu se baviti jer mi je svojom pricom toliko impresionirao i kao sto rece m.tata, sve sto se o njemu znalo, moze da se zaboravi. pimp your ride, dete.

ajd zdravo i kiss svim divizijama!
Last edited by Delester on 08 Jul 2011, 19:37, edited 2 times in total.
.......................................................................................
http://www.pic4ever.com/images/snapoutofit.gif
Delester

Postby delgado » 08 Jul 2011, 19:26

Ne znam o cemu diskujete posto me mrzi da citam , al vidim da je rec o Mareju..
Jako dobar igrac, tako blizu a opet tako daleko od Novaka. Glava + mentalitet. A opet Novak ima veci napadacki potencijal, ili ga bar vise koristi.
Teske price iz hooda!
delgado

Postby Delester » 08 Jul 2011, 19:31

e i da, globalno je misljenje igraca da nadal ima najbolji osecaj sto se tice udaraca. tako da eto jednog malog hinta o ucescu talenta kod ovog igraca koji je cesto nosio epitet sirovine.
o volejima bi mogao da napise studiju, steta sto mu se i tu ne mogu ucitati proteini, vlakna i misicna masa.
.......................................................................................
Delester

Postby jedaj » 08 Jul 2011, 20:21

Delester wrote:e i da, globalno je misljenje igraca da nadal ima najbolji osecaj sto se tice udaraca. tako da eto jednog malog hinta o ucescu talenta kod ovog igraca koji je cesto nosio epitet sirovine.
o volejima bi mogao da napise studiju, steta sto mu se i tu ne mogu ucitati proteini, vlakna i misicna masa.

B1 To bi bila istina kada dobija dovoljno niske lopte posto ih svakako kupi odozdo i tada skoro uvijek pogadja,medjutim
vremena su se promijenila i on takvih loptica dobija sve manje i manje i sta se desava u tom slucaju.....ogromni auti,
statisticki prvak na W po procentu zabijanja loptica u dno mreze............tako da ti ta tvoja globalna teorija odma pada u
vodu.
B2 Sto se tice voleja i kakvi su mu bili mora se priznati da je uznaprijedio taj element igre ali samo do nivoa kada mu siguran
napad daje malte ne 100 procentnu sansu za poen,a to smo na W svi vidjeli.U globalu njegov volej nije nista posebno i on
koliko ja znam nikada nikoga nije dobio na racun njega tako da mu nemoj davatitu titulu koju i ti znas da nezasluzuje.

Posto vidim da imas prijedlog kako da se preimenuje ovaj pdf zanimljivo bi nam bilo da nam ovde predstavis ali strucno
tvoju teoriju njegovih pravilnih udaraca posto si vidim po rijecima dobro upucen u tu materiju,unaprijed zahvalan.

I jos da dodam isto tako sam naravno na sljaci poceo trenirati i dan danas igram mnogi kazu izuzetno dobro za amaterskog
tenisera,medjutim posto sam proveo 2 god. zivota u Kanadi igrao sam na hardu i to je bilo takvo gorko iskustvo gdje sam
shvatio koliko ja moram jos da igram i uznapredujem da bi bar korektno odigrao i izgubio.Iz svog ti iskustva odgovorno
tvrdim da je beton toliko zahtjevniji za igrati da ta evropska sljaka postaje najveca ciganija kada se ponovo vratis na
nju.Da bi na hardu igrao ti bas moras znati igrati tenis dok kod sljake to nije slucaj gdje te manje kvalitetan protivnik
a fizicki spremniji moze dobiti.Na sljaci je uvijek gatanje kako ce se loptica odbiti i koju ce rotaciju imati........pravi
bingo,dok na hardu su stvari ciste i ako znas pokazi sta znas a ako ne onda umri.
Last edited by jedaj on 08 Jul 2011, 20:39, edited 1 time in total.
jedaj

Postby Delester » 08 Jul 2011, 20:36

to ti nisu moje teorije nego teorije njegovih kolega tenisera koje za mene imaju najvecu tezinu, te nikakva strucna diskusija na ovom forumu ili akademiji tenisa ne moze sa tim u koliziju.
To da nadal treba da dobije nekoga volejima da bi prosao innicijaciju vrhunskog volej igraca prvi put cujem. Voleji nisu njegovo glavno oruzje samo iz raloga sto je ekstremno defanzivan igrac. Kada ih izvodi, to je za hvatanje beleski, pocev od rogera, pa redom. I to nije nista cudno, to je ipste poznata stvar. Licno sam se nagledala teniskih lekcija koje su toni i nadal radili za razne emisije, preorucujem ti da pogledas koliko je rafa tehnicki potkovan igrac i koliko njegova koordinacija, sinhronizacija i izvedba pretstavlja mont everest za gro takmicara. Lik je sto se tice tehnike i fizikalija prosto superioran specimen. On je deficitaran na polju strategije kada je novak u pitanju u poslednje vreme, ali za sve ostale igrache on je dzingis kan licno koji je porobio sve sto stoji. Takav bilans je zastrasujuc i mora biti dokumentovan i analiziran, te implementiran u praksi kod nadilazecih generacija ako misle da pariraju. Dakle. Deo je literature i to za entuzijaste, jer nemaju svi niti sposobnost, niti glavu za takvu egzekuciju. to sto ne pretstavlja herbarijumsko preslikan prototip umetnika sa reketom je momenat koji treba biti prepoznat kao kolorit tenisa, igre bez granica. A ne kao nepravilnost iz cistog poricanja varijeteta koji na oko nije blagotvoran kao neki drugi, sa duplo manjim ucinkom.
Delester

Postby jedaj » 08 Jul 2011, 20:50

Delester wrote:to ti nisu moje teorije nego teorije njegovih kolega tenisera koje za mene imaju najvecu tezinu, te nikakva strucna diskusija na ovom forumu ili akademiji tenisa ne moze sa tim u koliziju.
To da nadal treba da dobije nekoga volejima da bi prosao innicijaciju vrhunskog volej igraca prvi put cujem. Voleji nisu njegovo glavno oruzje samo iz raloga sto je ekstremno defanzivan igrac. Kada ih izvodi, to je za hvatanje beleski, pocev od rogera, pa redom. I to nije nista cudno, to je ipste poznata stvar. Licno sam se nagledala teniskih lekcija koje su toni i nadal radili za razne emisije, preorucujem ti da pogledas koliko je rafa tehnicki potkovan igrac i koliko njegova koordinacija, sinhronizacija i izvedba pretstavlja mont everest za gro takmicara. Lik je sto se tice tehnike i fizikalija prosto superioran specimen. On je deficitaran na polju strategije kada je novak u pitanju u poslednje vreme, ali za sve ostale igrache on je dzingis kan licno koji je porobio sve sto stoji. Takav bilans je zastrasujuc i mora biti dokumentovan i analiziran, te implementiran u praksi kod nadilazecih generacija ako misle da pariraju. Dakle. Deo je literature i to za entuzijaste, jer nemaju svi niti sposobnost, niti glavu za takvu egzekuciju. to sto ne pretstavlja herbarijumsko preslikan prototip umetnika sa reketom je momenat koji treba biti prepoznat kao kolorit tenisa, igre bez granica. A ne kao nepravilnost iz cistog poricanja varijeteta koji na oko nije blagotvoran kao neki drugi, sa duplo manjim ucinkom.

Siris pricu a nista mi egzaktno nisi odgovorila.
Imas video sa tjuba koji sam na nekoj pocetnoj stranici postavio i obrazlozio pa pogledaj a mozes i moje postove da
preberes.Postavi svima nama ovde taj materijal sa Tonijem i Rafom pa ako ti ne budes u stanju da mi pokazes sta je to pravilno u njegovoj izvedbi ja cu ti pomocu tih snimaka dokazati suprotno.Izgleda da si ti jedna od mnogih koja zeli
da ubjedi citav teniski svijet da je zemlja ravna i da citav svjetski tenis pocinje onog trenutka kada je Rafa uzeo
reket u ruke,nemoj da budes tako naivna.Da se ne bi prepucavali posto si zapocela ovaj dijalog daj da ozbiljno radimo i diskutujemo...........znaci evo dokazi mi na bilo koji ti hoces nacin kako Rafa ima pravilne udarce.Usput ti si trenirala
tenis jel znas vrste hvatova koje Rafa koristi i reci mi jel znaz kakvu vrstu spana stavlja na reket?
jedaj

Postby Delester » 08 Jul 2011, 20:57

da bih ja usla u diskusiju sa tobom, tvoje pisanje za mene mora imati kredibilitet i moram imati vremena. Oba izostaju. Kada naucis da diskutujes bez dijagnoze i nabrajanja osobina diskutanata kada si preplavljen cinjenicama mozda se neko upusti u tu jalovu avanturu. A narocito kada neko trazi sazimanje teniske sustine u par nestrucnih redova. Sam taj zahtev je tragikomican. S
Rafa nije moj omiljeni igrac, ne mislim da je bog, ali znam da ovakvu reakciju slicnu tvojoj imaju oni koji misle da je roger bog. Tu moja diskusija prestaje. Jer prepoznajem momenat kada je bogovima izbijen skiptar od strane jednog ahila. Treba istrpeti gnev podanika pre neko sto zemlja ponovo rodi.
Delester

Postby Kido » 09 Jul 2011, 05:28

Jedaj, termin 'pravilan udarac' mogao bi se koristiti medju ucenicima sa teniskih akademija,
koji uce nesto sto bi predstavljalo optimalnu metodu za coveka prosecne mehanike. Na vrhunskom nivou, tenis se sastoji
od pojedinacnih osobina top igraca i obelezja koja cine njihovu igru. Borgov bekend top spin, koji ne izgleda kao nesto
dotad smatrano za tehnicki ispravno, je na mnogo nacina i kroz mnogo igraca dospeo u igru i postavio pecat. Hocu reci, postoji
u tenisu nesto sto se zove teorijskom, optimalnom metodom igranja na mrezi, ali postoji i nesto sto se zove Stefan Edberg i
dosta je plasticnije.
Karlovic, Rodik i Federer imaju potpuno razlicite tehnike servisa i da li ce ih neko primenjivati zavisi od predispozicija.
Tako je i sa Rafom. Njegov 'nepravilni' forhend ce se analizirati, primenjivati u zavisnosti od mogucnosti tenisera i
definitivno biti nesto shvaceno kao oruzje.
Obrati paznju na ovu ironiju - Priuceni spanski trener, uz pomoc klinca koji
je fizicki frik, pljucka na teniske akademije tipa Nik Bolitijeri i verovatno im zadaje domaci. Nisi fasciniran ovom pricom?
Priuceni spanski teniser sa nepravilnom tehnikom zatim dolazi na veliku scenu savladjuje podlogu po podlogu,
rusi sve prepreke i tek sada, kada je veliki sampion sa 10 GS i nakon sest godina terorisanja, pojavljuje se jedan teniser
koji moze da mu naudi, dok ostalih 100 sa pravlinom tehnikom i dalje ne uspevaju da rese ovu enigmu.
Ajde realno, kakva je to pravilna tehnika, ako u 99 posto slucajeva ne moze da protiv Rafe proizvede rezultat?
Zato, da se vratimo na onog jednog koji moze da mu naudi. Cinjenica, iako skolovan po vazecim protokolima, to mu ne bi
pomoglo da dobije Rafu da i sam nije fizicki frik, koji tim svojim knjiskim udarcima daje sopstveni ton, pecat koji dolazi
iz njegove licne telesne motorike.
Da se vratim na Rafin forhend. Prvo, ono stvarno ne treba pokusavati 'if you are not trained professional'. Mislim da ces se sloziti
da Rafa ima nevidjenu snagu u rukama, koja mu pomaze da generise udarce bez previse oslonca na podlogu i bez nogu prakticno.
Ne razumem zasto omalovazavati kad neko jednu takvu fizicku osobinu dovede do nivoa kad to predstavlja opasno oruzje.
Nije li zaista to jedna poucna prica, jedna od onih zbog kojih gledamo tenis?
Kada su pitali Tonija kako je ucio Rafu da udara, odgovorio je da je pitao nekog trenera (ali ne teniskog?) i da mu je ovaj odgovorio:
Neka prvo uci da udari iz sve snage, a posle neka brine kako da lopticu smesti u teren.
Ja kad gledam Rafu, to mi bas lici na to i u svaku ruku je fascinantno.
Ja bih voleo licno da je Tenis cista tehnika. U tom slucaju, Marej bi zaista dobio Nadala, jer ima kompletniju igru, opasniji bekend
i dovoljno dobro kretanje i generise tempo kakav on zeli iz trka ili iz mesta. I onda kada ga gledamo protiv Rafe, vidimo i da njegova
tehnicka predispozicija moze da dominira neko vreme, ali vidimo i da je tenis dosta vise od toga i da ukljucuje konstantu na duzi
period, mentalnu stabilnost i veru u spostvenu igru.
Ko ima sve to, taj ce i moci da naudi Rafi. Samo protiv takvog igraca moci cemo da zakljucimo da je Rafa izveden iz svoje zone komfora
i da prilikom udaraca izgleda cudno ili da nesto ne moze da stigne.
10 chars
Kido

Postby DON » 09 Jul 2011, 16:49

Prvi put pišem na tenisu... Ne razumem se baš, igram solidno, teoriju sam na faksu jedva položio, nisam se trudio da naučim jer me nije zanimala... Iskreno ne bih ni čitao ovo da nije bilo ovo za Jedajem, pa čisto nešto da priupitam...

Mene zanima jedno, zašto toliko tenisera, uključujući i Đokovića, govori da je Rafa najbolji na svetu, neki kažu čak svih vremena?

Pa da li je moguće da oni nemaju pojma o čemu pričaju?
DON

Postby Delester » 09 Jul 2011, 16:59

nije
Delester

Re: Teniske diskusije

Postby Liv » 09 Jul 2011, 20:01

Naravno da nije. Ako neko zna i ima kredibilited koji se ne dovodi u pitanje to su oni.
Mnogi prichaju da su Nadala smatrali za wunderkind-a josh dok su bili juniori i znali da ce biti chudo od tenisera.
Liv

Postby NadjaM » 09 Jul 2011, 22:41

Ako ste vi nestrucni,ja nisam :mad2:

Vracajte stari naziv :sakaosto:

Spoiler: pokaži
:bleh:
NadjaM

Postby jedaj » 19 Jul 2011, 18:02

Kido wrote:Jedaj, termin 'pravilan udarac' mogao bi se koristiti medju ucenicima sa teniskih akademija,
koji uce nesto sto bi predstavljalo optimalnu metodu za coveka prosecne mehanike. Na vrhunskom nivou, tenis se sastoji
od pojedinacnih osobina top igraca i obelezja koja cine njihovu igru. Borgov bekend top spin, koji ne izgleda kao nesto
dotad smatrano za tehnicki ispravno, je na mnogo nacina i kroz mnogo igraca dospeo u igru i postavio pecat. Hocu reci, postoji
u tenisu nesto sto se zove teorijskom, optimalnom metodom igranja na mrezi, ali postoji i nesto sto se zove Stefan Edberg i
dosta je plasticnije.
Karlovic, Rodik i Federer imaju potpuno razlicite tehnike servisa i da li ce ih neko primenjivati zavisi od predispozicija.
Tako je i sa Rafom. Njegov 'nepravilni' forhend ce se analizirati, primenjivati u zavisnosti od mogucnosti tenisera i
definitivno biti nesto shvaceno kao oruzje.
Obrati paznju na ovu ironiju - Priuceni spanski trener, uz pomoc klinca koji
je fizicki frik, pljucka na teniske akademije tipa Nik Bolitijeri i verovatno im zadaje domaci. Nisi fasciniran ovom pricom?
Priuceni spanski teniser sa nepravilnom tehnikom zatim dolazi na veliku scenu savladjuje podlogu po podlogu,
rusi sve prepreke i tek sada, kada je veliki sampion sa 10 GS i nakon sest godina terorisanja, pojavljuje se jedan teniser
koji moze da mu naudi, dok ostalih 100 sa pravlinom tehnikom i dalje ne uspevaju da rese ovu enigmu.
Ajde realno, kakva je to pravilna tehnika, ako u 99 posto slucajeva ne moze da protiv Rafe proizvede rezultat?
Zato, da se vratimo na onog jednog koji moze da mu naudi. Cinjenica, iako skolovan po vazecim protokolima, to mu ne bi
pomoglo da dobije Rafu da i sam nije fizicki frik, koji tim svojim knjiskim udarcima daje sopstveni ton, pecat koji dolazi
iz njegove licne telesne motorike.
Da se vratim na Rafin forhend. Prvo, ono stvarno ne treba pokusavati 'if you are not trained professional'. Mislim da ces se sloziti
da Rafa ima nevidjenu snagu u rukama, koja mu pomaze da generise udarce bez previse oslonca na podlogu i bez nogu prakticno.
Ne razumem zasto omalovazavati kad neko jednu takvu fizicku osobinu dovede do nivoa kad to predstavlja opasno oruzje.
Nije li zaista to jedna poucna prica, jedna od onih zbog kojih gledamo tenis?
Kada su pitali Tonija kako je ucio Rafu da udara, odgovorio je da je pitao nekog trenera (ali ne teniskog?) i da mu je ovaj odgovorio:
Neka prvo uci da udari iz sve snage, a posle neka brine kako da lopticu smesti u teren.
Ja kad gledam Rafu, to mi bas lici na to i u svaku ruku je fascinantno.
Ja bih voleo licno da je Tenis cista tehnika. U tom slucaju, Marej bi zaista dobio Nadala, jer ima kompletniju igru, opasniji bekend
i dovoljno dobro kretanje i generise tempo kakav on zeli iz trka ili iz mesta. I onda kada ga gledamo protiv Rafe, vidimo i da njegova
tehnicka predispozicija moze da dominira neko vreme, ali vidimo i da je tenis dosta vise od toga i da ukljucuje konstantu na duzi
period, mentalnu stabilnost i veru u spostvenu igru.
Ko ima sve to, taj ce i moci da naudi Rafi. Samo protiv takvog igraca moci cemo da zakljucimo da je Rafa izveden iz svoje zone komfora
i da prilikom udaraca izgleda cudno ili da nesto ne moze da stigne.

Kido,termin pravilan udarac se ni bi mogao koristiti kako ti kazes vec se ultimativno koristi medju ucenicima teniskih
akademija diljem svijeta i sasvim je nebitno jel ucenik prosjecne mehanike ili ima dominante fizikalije,intelekt ili brzinu.
............znaci tenisko gradivo je potpuno isto za sve njih.Velika je istina da svi igraci imaju nesto karakteristicno za svoje
udarce i svoju igru i to je sasvim normalno,medjutim prostor za neke elementarne teniske stvari i tehnike je veoma suzen
i neostavlja im mogucnost za neke velike eksperimente.Zivo me interesuje ova tvoja teza da je Borgov bekend uveden
kao teniski postulat u igru i trening i ako mozes jos da mi objasnis ko od danasnjih igraca ga uopste i koristi na terenu.
Ukoliko se sudare na terenu dva podjednaka tenisera recimo kao sto su Rafa i Nole kao konacno ishodiste dobijamo takvu
dominaciju na terenu koja rezultira samo jednim razumnim i prihvatljivim objasnjenje a to je da nije skola kenjac.
I trkac Bolt je poremetio citavu doktrinu atletike kako tako visoki i strkljasti ljudi mogu trcati tako brzo,medjutim i dalje
vazi nepisano pravilo da se pri selekciji trkaca izbjegavaju takve fizikalije..........znaci druze to jednostavno nije dovoljno
sto je on najbrzi trkac na svijetu da bi se citava atletska filozofija mjenjala samo zbog njega.Ukoliko teniske akademije
pocnu primjenjivati elemente koji su karakteristicni za Rafinu tehniku i udarce e onda mozemo pricati o njegovoj revoluciji
i takvom teniskom znacaju koji pojedini propagiraju a vezano je za njega........do tada sto bi neki kazali......dodji jucer.
jedaj

Postby Goca_64 » 20 Jul 2011, 19:16

jedaj wrote:...Ukoliko teniske akademije pocnu primjenjivati elemente koji su karakteristicni za Rafinu tehniku i udarce e onda mozemo pricati o njegovoj revoluciji i takvom teniskom znacaju koji pojedini propagiraju a vezano je za njega........do tada sto bi neki kazali......dodji jucer.

:+1:
p.s. Lepo je citati te opet :hatman:
"Ja sam ono što nema cenu - pošten i siromašan"
M. Selimović
"Sve ce proći. Ali, kakva je to utjeha?
Proći će i radost, proći će i ljubav, proći će i život.
Zar je nada u tome da sve prođe? "
M. Selimović
Goca_64

Postby novi jevrem » 23 Jul 2011, 19:09

Pozdrav vaskolikom drustvu, vratih se sa odmora i kao sto obecah zapalio sam gostoljubive mestane jednog grckog ostrva tokom finala Vimbldona za tenis. Usput su se tu nasli i neki zalutali Nemci i Francuzi koji su zajedno sa nasom malom srpskom kolonijom ucinili ovaj dogadjaj internacionalnim. Procitah pre neki dan vest da je Novak prekinuo saradnju sa dr. Cetojevicem. Ako je to tacno, mislim da je mogao da makar do polovine sledece godinu, kada mu budu bili potrebni izuzetni psihofizicki napori da pokusa da odbrani sve te silne poene i titule. Kao igrac on jeste sazreo, ali je CEtojevic bio taj koji je u proteklih 10-tak meseci uspesno resavao retke situacije kada je Novak tankirao na polju energije.
novi jevrem

PreviousNext

Return to Turniri