by MichigenTB3 » 30 Dec 2018, 12:04
Nazalost, svi se previse bave dnevno-politickim stvarima, koje pokusavaju da demistifikuju, a u biti uvek donose zakljucke koji su njima ideoloski bliski. Pri tom, retko ko ima sve potrebne informacije, da bi mogao da shvati kompletnu sliku, i onda se iznova i iznova otvaraju iste rasprave.
Fokus treba da bude tamo gde cemo se svi sloziti, jer od podela niko ko istinski voli ovu zemlju nema koristi, a mi jesmo vrlo verovatno najpodeljnije drustvo u Evropi, sto se izmedju ostalog i kroz ovaj forum vidi.
Jedino resenje za nas je da postanemo pravna drzava, da se postuju zakoni i ustav i da vaze jednaka pravila za sve. Ne postoji uredjena zemlja u svetu koja nije pravna drzava. Mi smo vec decenijama u nazad mafijaska drzava, s tim sto je od 2012. godine na ovamo postalo sve jos gore i izrazenije. Kada postanemo pravna drzava, onda mozemo da pricamo da li cemo da pravimo nacionalnu, socijalnu ili liberalnu drzavu. Sve ostalo je pisanje uz vetar.
Situacija sa KiM je vrlo kompleksna, i ovo sto pise recimo Airball, da treba odrzavati status quo i cekati promene geopoliticke situacije je vrlo povrsno. Mi u ovom trenutku skoro da nemamo nikakvu kontrolu nad tim delom teritorije i da bismo uopste imali i malu sansu da se nekad vratimo dole mora da se napravi najozbiljnija moguca visedecenijska strategija. To bi u grubim crtama moralo da ima sledeci tok: napravis pravnu drzavu, ojacas ekonomski, siris svoj uticaj dole na najrazlictije nacine, razvijas demografsku sliku nacije, cekas geopoliticke promene i onda u nekom trenutku uz vojnu intervenciju probas da povratis kontrolu. Mozda i vekovni proces. Za nas je to Science fiction u ovom trenutku, i ne vidim da ce se bilo sta promeniti u skorije vreme. Nisi uspeo da sacuvas teritoriju, ali sad treba ocekivati da ces je pod skoro nemogucim uslovima vratiti.
Uglavnom, put je jedan, jedini. Pravna drzava. Nakon toga mozes da vuces poteze koji ces ti omoguciti veci zivotni standard i dati sansu da vratis KiM pod svoju kontrolu.