JNA wrote:Sećam se da mi je pre nekih 2 godine pokazivao slike sa neke fejsbuk stranice i one slike su bile jezive... A u medjuvremenu mi je i pričao o ovoj studiji, da se izgradi još 1000 tih mini h.e. to je nekih 2% ukupne potrebne količine. A koju štetu prave još 1000...
Upravo o ovome pričam, taj podatak te tačan.
Ne kapira niti je upućen, ali očigledno voli da ispadne pametan u društvu i gura priču kako je ispred svog vremena a mi zatucani pa eto hoćemo da sačuvamo reke. Možeš misliti koje smo mi budale pored njega genijalca...
Prvo i osnovno, gore je naveo primer vodenice i odmah se diskvalifikovao iz bilo kakve ozbiljne priče, ali ajde, probaću da objasnim. Te MHE i način na koji se grade kod nas grade uopšte ne donose neki poseban benefit niti proizvode neku veliku količinu energije, ali su kod nas aktuelne zato što je to ubedljivo najjeftinija varijanta, tj. idealna za investitore
tm da mogu da peru novac koji im delimično dolazi iz naših džepova preko računa za struju, priroda je tu na poslednjem mestu.
Reke se bukvalno izmeštaju iz korita kako bi se preusmerile u cevi, to je ekološka katastrofa.Klasičan primer nepoštovanja prirode i bahaćenja je i to da su u pojedinim rekama na Staroj planini gde se grade MHE ili su u planu pronađene i identifikovane zaštićene vrste kao što je recimo potočni rak i određene vrste riba, ali to bahatim govnarima nije bitno, važno je da se gurne reka u cev i da se sagradi brže-bolje MHE koja će biti jedna od
800 planiranih u Srbiji a sve te MHE zajedno će proizvoditi 2% od ukupne količine energije u Srbiji. Pa ko je ovde lud?
Stara planina je poznata po čistim rekama, vodopadima i izvorima, a ovi debili tamo planiraju izgradnju 58 MHE. Po proračunima, tih potenicijalnih 56 MHE će proizvoditi za godinu dana el. energiju u vrednosti jednog zimskog sata koji potrošimo.Kao što rekoh, postoje alternative koje nikako ne utiču ili neznatno utiču na prirodu, kao što su recimo vetroparkovi, ali ko će s tim da se bakće kada će ti svaka manja opština dati dozvolu da gradiš MHE, praviš ruglo bez ikakvog plana i protokola i uništavaš reke, samo je uslov da ste partijska bratija i da se dobije neki procenat kad legne kinta. Da ne pričam što grade gde stignu, što su seoski putevi uništeni prilikom izgradnje i dovoženja materijala, što se dovode privatna obezbeđenja koja maltretiraju ljude ukoliko se pobune itd...