Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Традиционалне, родољубиве, патриотске пјесме

Re: Традиционалне, родољубиве, патриотске пјесме

Postby grobar_Zvornik » 03 May 2024, 09:31

"Партизане мој - остани ми велики и силан и никада не престани да сањаш! Дани славе ће се наставити и на овом и на европском нивоу....ти си моја љубав права,моја крв, моја кућа и породица.. " Joffrey Lauvergne

32 ГОДИНЕ ПОНОСНА И СЛАВНА!
grobar_Zvornik

Postby ExEr » 14 May 2024, 13:54

Kiselinu sipam u oči kakve sve pičke navijaju za Partizan
ExEr

Postby Loka » 18 Jun 2024, 21:14

На моју жалост није химна Србије али је проблематична због историје, пошто је била за време Недића химна Србије.

Стљвљам је из разлога што мислим да је феноменално певљиава на стадиону, утакмицама репрезенатције.
Loka

Postby SemperIdem » 18 Jun 2024, 22:31

Ovo je uprošćena verzija pesme. Čak se ni ime autora pouzdano ne zna. Pripisuje se izvesnom pesniku Luki Sariću, za kojeg ne postoji ni jedan dokaz da je zaista postojao.
No, verovatno je u pitanju neki prečanin. Ipak oni prednjače u stvaranju dobrih rodoljubivih pesama (Vostani Serbie, Ustaj Srbine, Oro kliče...Zmaj,Laza,Djura,Crnjanski)
Zar lutajuć mi otac tu je zemlju video? I njoj me mati dojila, od prvoga plača?
SemperIdem

Postby Loka » 18 Jun 2024, 22:46

Црњански је писао о томе. Срби који живе у граничним областима са измешаним становништвом су више национално орјентисани од људи који нису под "притиском" попут људи у Шумадији која је 99% српска.
Кажу да је и ову песму написао пречанин, негде из Баната, а постала је временом симбол Црне Горе

Али то важи и за сликарство попут Уроша Предића, пореклом из околина Панчева, рођен у 19. веку.
Ако нисте били у Народном музеју, предлажем да одете и видете његове феноменалне слике. Био сам у Лувру, минхенској Пинакотеци итд. видео врхунске сликаре Рубенса, Ван Гога, да Винчија...али Предић је оставио озбиљан утисак на мене.

Па онда Паја Јовановић, "Крунисања Цара Душана" и још многе његове слике по питању националне историје попут "Сеоба". Он је рођен у Вршцу.
Такође имате велики оригинал "Крунисања Цара Душана" у Народном музеју.
Loka

Postby grobar_Zvornik » 04 Sep 2024, 22:00

Нажалост само дјелић...

"Партизане мој - остани ми велики и силан и никада не престани да сањаш! Дани славе ће се наставити и на овом и на европском нивоу....ти си моја љубав права,моја крв, моја кућа и породица.. " Joffrey Lauvergne

grobar_Zvornik

Postby grobar_Zvornik » 23 Nov 2024, 11:54

grobar_Zvornik

Previous

Return to Umetnost i kultura