Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Serije

Najbolja domaca serija?

Porodicno blago
15
15%
Bolji zivot
16
16%
Otvorena vrata
5
5%
Slozna braca
4
4%
Vruc Vetar
14
14%
Srecni ljudi
6
6%
Grlom u jagode
3
3%
Otpisani
5
5%
Vratice se rode
29
30%
Kamiondzije
1
1%

Total votes : 98

Re: Serije

Postby Mikisha » 12 Sep 2024, 18:21

Probao gledati, a sve sto zapocnem uglavnom moram dovrsiti koliko god glupo bilo, al ovu nije bilo sanse.

Mlada je odgledala do kraja, kaze uzasno glupo.
Pomiluj mi muda Ostoja
Mikisha

Postby rolerkoster » 13 Sep 2024, 18:33

Ja odgledah prosli vikend sa zenom,noviju domacu seriju,Efekat V ili FAU Efekat.Po internetu je neki hvale,meni se ne dopada,americka horor b produkcija,na nas nacin.Ima 8 epizoda i po radnji ne vidim sto bi snimali dalje,u ovoj seriji nema propagiranja LGBT,ali se pljuje po vojsci,tj VBA.U novijim nasim serijama-filmovima(ja sam prvi put video u filmu 4.covek)sam primetio da se vojska ili vojna sluzba pominju u negativnom kontektstu.
rolerkoster

Postby Baxter Stockman » 05 Oct 2024, 19:18

Gleda ko Pingvina?
Avangarda FPL Champion (2021)
Avangarda NFL Fantasy Champion (2023)
Baxter Stockman

Postby Veljkona22 » 05 Oct 2024, 20:06

Kad izađu sve epizode
Mikisha wrote:Helikopter iznad Zr upravo.

pikanterije wrote:Obeliks idi nadji Asteriksa.

pikanterije wrote:Sad ce i Leo bice komplet lepinja na prolece
Veljkona22

Postby Bogun » 05 Oct 2024, 20:38

Baxter Stockman wrote:Gleda ko Pingvina?

Vidim da je The critical drinker preporučuje (makar za sada), ali ću ja kao i Veljko sačekati celu serija pa bindž.
Bogun

Postby Deran991 » 05 Oct 2024, 21:29

Gledam englesku seriju ''All creatures great and small'' rađena po istinitoj priči. Prava porodična serija bez psovski, nasilja i golotinja. Zabavna, ima i smešnih scena.
Radnja je smeštena u kasnim tridesetim godinama prošlog veka, pred Drugi svetski rat. Mladi veterinar iz Glazgova odlazi u selo u Engleskoj kako bi radio tamo sa iskusnim i cenjenim lokalnim veterinarom i njegovim trapavim mlađim bratom koji tek treba da zavrži studije veterine.
Zanimljiv projkat, a ne tako skup i zahtevan. Ne znam kako mi nismo u stanju da stvorimo tako nešto.
Deran991

Postby Kreanga » 05 Oct 2024, 22:08

Baxter Stockman wrote:Gleda ko Pingvina?

Gledam. Sporo ide, atmosfera kao u Betmenu. Farel odlican, pa kao u filmu. Za sad kao neka poor verzija Sopranovih.
Kreanga

Postby medjutim » 07 Oct 2024, 15:32

Topla preporuka, švajcarska crna komedija s pandurima u gornjem Valeu (Oberwallis), oblast koju Švajcarci smatraju svojim "južnjacima" o kojima se pričaju vicevi, na dijalektu koji ni Nemci ne razumeju bez titlova, i kompletan haos - panduri protiv švercera droge, templara, fašista i koga sve ne.

Tschugger

Trivia, većina glumaca su naturščici (iako se po glumi ne primećuje), a jednog od glavnih likova glumi lik koji se zove Dragan Vujić

Dosad ima 3 sezone po 5 epizode, četvrta stiže ovih dana..
Sačuvaj me bože srpskog junaštva, hrvatske kulture i legendi Partizana
medjutim

Postby grobar_Zvornik » 09 Oct 2024, 14:31

Као један од највећих, ако не и највећи, форумских фанова "Породичног блага", управо сам сазнао за информацију да је ДОС забранио да се ова серија пушта у формату у којем је Павић планирао и замислио, јер је подсјећала на претходни режим и да је због тога скраћена... Шокирао сам се.

Могуће да је неко од форумаша, прије свега Теги, као највећи познавалац ове умјетности то некада и помињао, али ја до данас нисам имао појма због чега је скраћена.
"Партизане мој - остани ми велики и силан и никада не престани да сањаш! Дани славе ће се наставити и на овом и на европском нивоу....ти си моја љубав права,моја крв, моја кућа и породица.. " Joffrey Lauvergne

32 ГОДИНЕ ПОНОСНА И СЛАВНА!
grobar_Zvornik

Postby Tegi » 09 Oct 2024, 15:34

Planirano je bilo 100 epizoda, ali je Siniši predočeno da se u junu 2002. završava serija i da zbrza završetak. Njegove serije smatrane su simbolom starog režima i tražila se nova estetika koja je doživela katastrofu u vidu serije "Lisice".

Takođe, bilo je planirano da se radi spin-off sa Tikom i Đošom kao glavnim junacima gde bi se radnja dešavala u kafani kod Mačka u formi sitkoma od 30 minuta, a serija bi išla na Trećem kanalu. Ali je i to stopirano te godine.

Kada je RTS doživeo blamažu sa "Lisicima" i "Nekim novim klincima" bio je vapaj da pošto-poto snime neku komercijalnu seriju nakon čega je Siniša na brzinu napisao svoju najslabiju stvar - "Stižu dolari". Time su se na televiziju vratila dva čoveka prokazana kao nosioci igranog/dramskog programa iz ere Miloševića: Berček i Pavić.

Blažen bio Koštunica što je na čelo RTS-a 2004. postavio Tijanića. Ono malo što valja na sadašnjem RTS-u zaostavština je njegova nepotpuna dva mandata. Željko Mitrović se u javnosti percipira kao proizvod JUL-a i udarna pesnica Vučićeve crne propagande, što jeste istina, ali se zaboravlja da je Pink najveći komercijalni uzlet ostvario u prvoj polovini 2000-ih zato što je RTS pretvoren u "javni servis svih građana" bez boje, mirisa i ukusa. Tu negde se izgubila sposobnost da se snimi kvalitetna stvar za najširu publiku, a zaglupljivanje naroda se iz sfere informative prelilo na sferu opšte kulture.

Edit: Zaboravih i ovaj detalj oko "Porodičnog blaga". Neposredno nakon 5. oktobra RTS nije hteo da nastavi da finansira tu seriju (tada je ona bila tek na otprilike polovini emitovanja), pa je privatni koproducent "Komuna" sam snimio 10-ak epizoda, a par epizoda je montirano u film "Tajna porodičnog blaga" koji je te godine bio najgledaniji u srpskim bioskopima, kako bi pokrila troškove samostalnog snimanja. Tek nakon pretnji da će materijal prodati privatnim televizijama, RTS ih je otkupio.

To su upravo epizode u kojima se Đoša ženi, a Špic iskopava ćup. Pretpostavljam da je zato ćup otkopan već u tom delu serije kako bi se privukla publika i kako bi imalo smisla da se od tog materijala montira bioskopski film.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby grobar_Zvornik » 09 Oct 2024, 17:54

Ја сам данас сазнао.

Теги хвала ти на овом конкретном образложењу и информацијама. Право су благо твоји постови када су серије и филмови у питању. Просто је уживање читати, као неку енциклопедију човјек да чита...
"Партизане мој - остани ми велики и силан и никада не престани да сањаш! Дани славе ће се наставити и на овом и на европском нивоу....ти си моја љубав права,моја крв, моја кућа и породица.. " Joffrey Lauvergne

32 ГОДИНЕ ПОНОСНА И СЛАВНА!
grobar_Zvornik

Postby Buzz » 09 Oct 2024, 19:39

Zasto sam ja ovo tek sada saznao :biggrin:

Nerealno kakvi politicari vladaju ovom drzavom.
Buzz

Postby medjutim » 09 Oct 2024, 21:33

Tegi wrote:Edit: Zaboravih i ovaj detalj oko "Porodičnog blaga". Neposredno nakon 5. oktobra RTS nije hteo da nastavi da finansira tu seriju (tada je ona bila tek na otprilike polovini emitovanja), pa je privatni koproducent "Komuna" sam snimio 10-ak epizoda, a par epizoda je montirano u film "Tajna porodičnog blaga" koji je te godine bio najgledaniji u srpskim bioskopima, kako bi pokrila troškove samostalnog snimanja. Tek nakon pretnji da će materijal prodati privatnim televizijama, RTS ih je otkupio.

Eto, tolike godine mi nije bilo jasno zašto je neko od solidne serije napravio loš film i to u toku emitovanja.

Druga sezona Boljeg Života je isto počela filmom koji je išao po bioskopima (drugi odlazak u bioskop koji pamtim), ali je film emitovan s malo većim razmakom, godinu ipo dana pre nastavka serije, u zemlji u kojoj je od bioskopskih karata moglo mnogo više da se uzme, i bio je mnogo smislenija celina..
Sačuvaj me bože srpskog junaštva, hrvatske kulture i legendi Partizana
medjutim

Postby rolerkoster » 10 Oct 2024, 00:23

Tegi i GZ,hvala vam puno na ovim informacijama.Podsetio si me na trash serije Lisice i Neki Novi Klinci.Tegi sto kaze Pink je tih godina sa televizije koja je emitovala samo filmove,serije i zabavni proglram,presla na informativne vesti,napravi su dnevnik i jos politickih emisija.Po meni najvise je ekspolodirao tzv turbo folk tih godina(2000-do neke 2007/08),kada su poceli Grand i slicno da emituju,iako se turbo folk najvise vezuje za Slobino vreme 90-ih.Bela Ladja se takodje dosta emitovala,kolikomse secam prve epizode su emitovane 2006.,a poslednje negde 2010/11.Pokojni Lane Gutovic je izasao iz projekta,bila je prica da se posvadjao,pa je umesto njega ubacen Branimir Brstina,koji mu igra rodjaka u seriji.
rolerkoster

Postby Tegi » 10 Oct 2024, 01:17

"Belu lađu" je Pavić počeo da piše na nagovor Nikole Simića koji je vezao odlične uloge u "Srećnim ljudima" i "Porodičnom blagu" i bio je u odličnoj komičarskoj formi iako je imao preko 70 godina. Tako da je tu došlo do paradoksa: trebalo je pridobiti Laneta Gutovića za ulogu u seriji, a na kraju se ispostavilo da Simić kao inicijator projekta uopšte nije igrao u njemu. Razlog - otišao je na Pink da snima "Ljubav, naviku, paniku", a zatim i zaboravljenu "Agenciju za Sis", a pošto su tada Tijanić i Mitrović bili u "ratu za rejting", moglo je da se radi samo za jednu televiziju.

Zato je Simić dok je Siniša pisao "Belu lađu" napustio drugu sezonu "Stižu dolari", pa je u njegovu ulogu uskočio Đuza Stojiljković (koji je takođe 10 godina ranije uskočio u ulogu Tintoreta umesto Laneta Gutovića koji je zahtevao da bude plaćen u markama umesto po Avramovom dinaru nanjušivši da neće dugo izdržati kurs 1:1. Zato je Pavić i napisao onu scenu u antikvarnici kada Konte traži 800 maraka za tabakeru a dobije 800 dinara).

Što se Gutovićevog odlaska iz "Lađe" tiče... raspitaću se kada budem bio u prilici. Koliko znam nije tu bilo nikakve svađe, Lane je tražio previše para pošto je dobio ponudu da snima "Tesnu kožu 5" i to upravo sa Simićem (ali bi im se likovi zvali drugačije pošto je Pavić dobio sudski spor i time stekao pravo da samo on koristi likove Šojića i Pantića). Dobar deo tog filma je i snimljen, ali nije dovršen zbog smrti Nikole Simića.

Šta reći... besparica, ekonomske krize, ozbiljni politički lomovi, konkurencija sa privatnim televizijama, sujete, jurnjave za parama u teškim vremenima za kulturu su sprečile Pavića da 90-ih i 00-ih napiše i realizuje još nekoliko komediografskih klasika poput "Vrućeg vetra" i prve sezone "Boljeg života". Sa gigantskom televizijom iza sebe kakav je RTB bio 70-ih i 80-ih sigurno bi u tome uspeo. Ima i do toga što je nakon mastodontskog uspeha "Boljeg života" imao zahteve produkcije da nastavi sa serijama te strukture i tog obima pa je imao ozbiljne diskontinuitete sa glumačkim ekipama i razmacima između snimanja. Više nije bilo tako zategnutih i precizno vođenih serija poput "Vrućeg vetra" čija je sveukupna realizacija trajala više od 3 godine.

Govorio sam o tome na prošlogodišnjoj tribini na Kolarcu. "Bela lađa" je i danas naša najbolja politička satira. Kesićeve emisije vreme pregazi posle par nedelja, ova serija je aktuelna i nakon 18 godina. Ali uveren sam da bi bila mnogo bolja da je snimana u formi "Crne Guje", 20-30 epizoda od po pola sata gde bi sva radnja pratila Šojića, njegovu dvorsku svitu i Hadži Zdravkovića kao njegovog pseudo-arhi-neprijatelja gde bi bilo prostora za brojna epizodna pojavljivanja. Nuklearna porodica žrtava tranzicije je potpuno suvišna spram Gutovićevih bravura u liku arhetipa srpske satire Srećka Šojića.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura