by Tegi » 10 Oct 2024, 01:17
"Belu lađu" je Pavić počeo da piše na nagovor Nikole Simića koji je vezao odlične uloge u "Srećnim ljudima" i "Porodičnom blagu" i bio je u odličnoj komičarskoj formi iako je imao preko 70 godina. Tako da je tu došlo do paradoksa: trebalo je pridobiti Laneta Gutovića za ulogu u seriji, a na kraju se ispostavilo da Simić kao inicijator projekta uopšte nije igrao u njemu. Razlog - otišao je na Pink da snima "Ljubav, naviku, paniku", a zatim i zaboravljenu "Agenciju za Sis", a pošto su tada Tijanić i Mitrović bili u "ratu za rejting", moglo je da se radi samo za jednu televiziju.
Zato je Simić dok je Siniša pisao "Belu lađu" napustio drugu sezonu "Stižu dolari", pa je u njegovu ulogu uskočio Đuza Stojiljković (koji je takođe 10 godina ranije uskočio u ulogu Tintoreta umesto Laneta Gutovića koji je zahtevao da bude plaćen u markama umesto po Avramovom dinaru nanjušivši da neće dugo izdržati kurs 1:1. Zato je Pavić i napisao onu scenu u antikvarnici kada Konte traži 800 maraka za tabakeru a dobije 800 dinara).
Što se Gutovićevog odlaska iz "Lađe" tiče... raspitaću se kada budem bio u prilici. Koliko znam nije tu bilo nikakve svađe, Lane je tražio previše para pošto je dobio ponudu da snima "Tesnu kožu 5" i to upravo sa Simićem (ali bi im se likovi zvali drugačije pošto je Pavić dobio sudski spor i time stekao pravo da samo on koristi likove Šojića i Pantića). Dobar deo tog filma je i snimljen, ali nije dovršen zbog smrti Nikole Simića.
Šta reći... besparica, ekonomske krize, ozbiljni politički lomovi, konkurencija sa privatnim televizijama, sujete, jurnjave za parama u teškim vremenima za kulturu su sprečile Pavića da 90-ih i 00-ih napiše i realizuje još nekoliko komediografskih klasika poput "Vrućeg vetra" i prve sezone "Boljeg života". Sa gigantskom televizijom iza sebe kakav je RTB bio 70-ih i 80-ih sigurno bi u tome uspeo. Ima i do toga što je nakon mastodontskog uspeha "Boljeg života" imao zahteve produkcije da nastavi sa serijama te strukture i tog obima pa je imao ozbiljne diskontinuitete sa glumačkim ekipama i razmacima između snimanja. Više nije bilo tako zategnutih i precizno vođenih serija poput "Vrućeg vetra" čija je sveukupna realizacija trajala više od 3 godine.
Govorio sam o tome na prošlogodišnjoj tribini na Kolarcu. "Bela lađa" je i danas naša najbolja politička satira. Kesićeve emisije vreme pregazi posle par nedelja, ova serija je aktuelna i nakon 18 godina. Ali uveren sam da bi bila mnogo bolja da je snimana u formi "Crne Guje", 20-30 epizoda od po pola sata gde bi sva radnja pratila Šojića, njegovu dvorsku svitu i Hadži Zdravkovića kao njegovog pseudo-arhi-neprijatelja gde bi bilo prostora za brojna epizodna pojavljivanja. Nuklearna porodica žrtava tranzicije je potpuno suvišna spram Gutovićevih bravura u liku arhetipa srpske satire Srećka Šojića.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.