Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Knjiga koju biste preporucili

Re: Knjiga koju biste preporucili

Postby harper lee » 15 Oct 2011, 11:42

alcesta wrote:Godinama već tražim Reklamokratiju ali je nisam našla čak ni kod bezobraznih antikvara na Sajmu. :(

Isti slucaj i ovde. Nekom sam dao tu knjigu na citanje i nikada mi nije vratio a vise ne mogu da je nadjem.

Inace, Reklamokratiju su zajedno potpisali Pol i Sesil Kornblat. Iako se Kornblat uglavnom bavio time da ne dozvoli Polu da zabrlja oko tehnickih termina ipak zasluzuje da bude pomenut kao koautor.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Postby harper lee » 15 Oct 2011, 11:45

Houdini wrote:Posto u poslednje vreme od posla i citanja raznih knjiga o Vinu (jos se sad doda kosarkaska sezona) nemam snage da citam teske knjige, procitao sam Osmicu od Ketrin Nevil. Inace zena je zacetnik tih triler istorijskih bestselera. Knjiga je solidna i lako citljiva, sa interesantnim istorijskim podacima (preteca Den Brauna i ostalih).

Vidim neko je spominjao Orvela, pa da dodam i Zivotinjsku farmu.

Nevilova je napravila posle osmice jos dve knjige i takodje su dosta dobre, mada ne tako dobre kao Osmica. I molim te ne stavljaj je u isti kos sa ovom bitangom i folirantom od Dena Brauna, to su dve razlicite lige.

Ako volis Orvela i Hakslija uzmi da procitas roman Mi od Jevgenija Zamjatina ako vec nisi. Izuzetna i nepravedno zapostavljena knjiga antiutopije, sigurno jedna od najboljih iz tog zanra.
harper lee

Postby alcesta » 15 Oct 2011, 12:50

Meni se Nevilova ne sviđa, ali definitivno je klasa iznad Dena Brauna što se umeća pisanja tiče. Doduše ja sam od Brauna pročitala samo Da Vinčijev kod i bilo mi je dosta, smorila sam se neviđeno.

Pridružujem se preporukama za Zamjatina :+1: uostalom on je i bio inspiracija bar jednom od pomenute dvojice. :)
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Houdini » 16 Oct 2011, 09:40

harper lee wrote:Nevilova je napravila posle osmice jos dve knjige i takodje su dosta dobre, mada ne tako dobre kao Osmica. I molim te ne stavljaj je u isti kos sa ovom bitangom i folirantom od Dena Brauna, to su dve razlicite lige.

Ako volis Orvela i Hakslija uzmi da procitas roman Mi od Jevgenija Zamjatina ako vec nisi. Izuzetna i nepravedno zapostavljena knjiga antiutopije, sigurno jedna od najboljih iz tog zanra.

Nisam ih poredio, nego sam samo hteo da objasnim ljudima na koji zanr mislim, a nazalost ljudi vise znaju za Brauna nego Harlana Kobena.

Inace citao sam 3 Braunove knjige i jedina koja mi se koliko toliko svidela je Digitalna Tvrdjava. Kada smo vec kod ovog triler istorijskog zanra i beletristike, preporucujem i Kejt Mos Lavirint.

Hvala za ovu preporuku, pokusacu da je nadjem.

I da se nadovezem na onu pricu papir knjige Vs e-knige, posto se sinoc i u mom drustvu povela rasprava. Meni je iskreno lakse citati e-knjige iskljucivo zbog komfora, jer mogu lepo da se zavalim i citam, dok se kad citam knjige na svakih 10 minuta se okrecem, pomeram... :)
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby alcesta » 16 Oct 2011, 13:21

Houdini wrote:Hvala za ovu preporuku, pokusacu da je nadjem.

Sada je mnogo lakše naći Zamjatina nego ranije, izašlo je pre nekoliko godina novo izdanje Libretta, a i Novosti su ga imale u ediciji Zlatni Rusi.
alcesta

Postby harper lee » 16 Oct 2011, 14:30

Houdini wrote:Inace citao sam 3 Braunove knjige i jedina koja mi se koliko toliko svidela je Digitalna Tvrdjava. Kada smo vec kod ovog triler istorijskog zanra i beletristike, preporucujem i Kejt Mos Lavirint.

Den Braun je najpouzdaniji dokaz za to sa kakvim mizernim talentom i muckama covek danas moze da postane popularan, slavan i bogat. Za svoj najveci hit "Da Vincijev kod" bukvalno je pokrao kompletnu pricu iz spekulativne istorije "Sveta krv i Sveti Gral" Pejdzenta, Lija i LInkolna. Koliko znam on se sa njima i sudio zbog toga. "Andjeli i Demoni", drugi njegov najveci hit su brat blizanac Koda, kao da je samo promenio kljucne reci u knjizi i objavio jos jedan Kod. Covek je kompletni folirant.

Meni se "Lavirint" nije nimalo dopao. Knjiga je ocigledno pisana da bi se od nje napravio film i zato joj je radnja nabudzena i nategnuta. Ako te zanima istorijski zanr (zapravo bi bilo pametnije to zvati alternativnom istorijom ili pseudoistorijom) preporucujem Stivena Presfilda za antiku i, nesto lakseg ali citkog Bernarda Kornvela za srednji vek u Britaniji od vremena kralja Artura do samog kraja Stogodisnjeg rata i bitke kod Azinkura. Kornvel ima i neke izlete u druge istorijske periode ali ovaj mu najbolje lezi. Presfild je mnogo dobar i odskace znanjem i studioznoscu od vecine pisaca ovog trenutno veoma popularnog zanra. Mislim da cak i predaje antiku negde ili tako nekako. Njegova "Ognjena kapija" je do sada najbolji romanizovani prikaz bitke kod Termopila koji sam citao.
harper lee

Postby Unexpected » 16 Oct 2011, 14:39

harper lee wrote:Den Braun je najpouzdaniji dokaz za to sa kakvim mizernim talentom i muckama covek danas moze da postane popularan, slavan i bogat. Za svoj najveci hit "Da Vincijev kod" bukvalno je pokrao kompletnu pricu iz spekulativne istorije "Sveta krv i Sveti Gral" Pejdzenta, Lija i LInkolna. Koliko znam on se sa njima i sudio zbog toga. "Andjeli i Demoni", drugi njegov najveci hit su brat blizanac Koda, kao da je samo promenio kljucne reci u knjizi i objavio jos jedan Kod. Covek je kompletni folirant.

Slažemo se oko Brauna, samo mala ispravka. Anđeli ne mogu da budu preslikani kod, pošto su napisani pre koda.
Ja sam jedan od onih mazohista koji je pročitao sve od njega, ne znam ni sam zašto. Limunada knjige za jedno posle poddne. Verovatno je dosada u pitanju.
Jedino su mi Anđeli koliko toliko prijali, i to jedino zbog Rima.
The End.
Unexpected

Postby Delester » 16 Oct 2011, 14:39

presfild je fantastican, malo je reci
kada izlazi prevod na srpski Killing Rommel?!
.......................................................................................
http://www.pic4ever.com/images/snapoutofit.gif
Delester

Postby harper lee » 16 Oct 2011, 14:51

Unexpected wrote:Slažemo se oko Brauna, samo mala ispravka. Anđeli ne mogu da budu preslikani kod, pošto su napisani pre koda.
Ja sam jedan od onih mazohista koji je pročitao sve od njega, ne znam ni sam zašto. Limunada knjige za jedno posle poddne. Verovatno je dosada u pitanju.
Jedino su mi Anđeli koliko toliko prijali, i to jedino zbog Rima.

Znam, nego sam Kod citao prvi a i Andjeli su poceli ozbiljno da se prodaju tek kad je Kod izasao. U svakom slucaju radi se o dve maltene istovetne knjige po dramaturgiji. Kod sam uspeo da procitam u busu izmedju Beograda i Vranja, zavrsio negde pred Grdelicku klisuru. Za takve stvari ranije su mi sluzili X-100 romani (setice se ovi stariji) :biggrin: . Kako sam pre toga citao Sveta krv i Sveti Gral nisam mogao da poverujem koliko je lik pokrao. Ja se inace iz nekog cudnog razloga lozim na tu pricu. Pre nekoliko godina sam cak stigao da odem u Rene l' Sato, seoce iz koga je prica i krenula. Usput sam kuci doneo i noz za papir koji je replika mizerikorda iz 12. veka, uz naravno brdo vina iz Langdoka. :laugh:

Zaboravih malopre da za Rim preporucim Kolin Mekalou (da, da, ista ona koja je pisala Ptice umiru pevajuci i Obicne ljude). Zena je razbila period kasne Republike. Ako volis Rim eto ti zabave, do sada je iz tog serijala kod nas objavljeno 12 knjiga. NIje los ni Sajmon Skerou za taj period.
harper lee

Postby harper lee » 16 Oct 2011, 14:52

Delester wrote:presfild je fantastican, malo je reci
kada izlazi prevod na srpski Killing Rommel?!

Nemam pojma. Verovatno ce sad dosta toga Laguna koja ga prevodi da izbaci za sajam. Ako je njihova knjiga verovatno im pise na sajtu.
harper lee

Postby alcesta » 16 Oct 2011, 14:53

harper lee wrote:Zaboravih malopre da za Rim preporucim Kolin Mekalou (da, da, ista ona koja je pisala Ptice umiru pevajuci i Obicne ljude). Zena je razbila period kasne Republike. Ako volis Rim eto ti zabave, do sada je iz tog serijala kod nas objavljeno 12 knjiga.
Kakva joj je Troja? Ne volim serijale pa ovaj o Rimu nisam ni uzimala u razmatranje.
alcesta

Postby harper lee » 16 Oct 2011, 14:59

alcesta wrote:
harper lee wrote:Zaboravih malopre da za Rim preporucim Kolin Mekalou (da, da, ista ona koja je pisala Ptice umiru pevajuci i Obicne ljude). Zena je razbila period kasne Republike. Ako volis Rim eto ti zabave, do sada je iz tog serijala kod nas objavljeno 12 knjiga.
Kakva joj je Troja? Ne volim serijale pa ovaj o Rimu nisam ni uzimala u razmatranje.

Dobra je. Dobro zena pise generalno. Pisanje o Troji je posle Homera jebeno klizav teren.

Sto se ovog serijala o Rimu tice, istina je da je beskonacan (posle 12 knjiga Cezar je tek stasao u megajebaca :biggrin: ) ali Mekalou uspeva da odrzi paznju i kvalitet tako da bez problema moze da se cita. Uostalom, taj period u istoriji Rima je sam po sebi veoma zanimljiv kao predlozak. Gaj Marije, Klaudije Sula, Kras, Pompej Veliki, sam Cezar, sve vrlo zivopisne i znacajne istorijske licnosti, a jos i desetine izuzetnih istorijskih licnosti. Dovoljno je da znas da pises, sa takvim predloskom ne mozes da omanes sve i da hoces.
harper lee

Postby alcesta » 16 Oct 2011, 15:02

Ja imam problem sa bibliotekom, nema teorije da se nađu knjige iz dužih serijala, a tek ne daj bože još ako si tako neskroman da hoćeš da ih čitaš redom... :D A ne smem da kupujem serijale, i ovako će me knjige izgurati iz stana. :)
alcesta

Postby Unexpected » 16 Oct 2011, 15:02

Kada smo već kod Rima, da se ponovim i udarim jedan samoquote :biggrin:
Unexpected wrote:Za sve one koji vole istoriju, naručito satri Rim, topla preporuka je "Rubikon", Tom Holand. Kao što i njen podnaslov kaže, knjiga govori o trijumfu i tragediji rimske republike. Da ne bude zabune, nije reč o romanu, ali ne menja činjenicu da je knjiga sve samo ne dosadna.
The End.
Unexpected

Postby harper lee » 16 Oct 2011, 15:06

alcesta wrote:Ja imam problem sa bibliotekom, nema teorije da se nađu knjige iz dužih serijala, a tek ne daj bože još ako si tako neskroman da hoćeš da ih čitaš redom... :D A ne smem da kupujem serijale, i ovako će me knjige izgurati iz stana. :)

:biggrin:

Poznat mi je osecaj. Pre nekoliko meseci sam prelomio i napravio novu biblioteku i sad sam nekako uspeo da sve naguram ali vec za nekoliko meseci bice sranja opet. Sreca da mi keva ima ogroman stan i zivi sama tako da je i tamo nagurano nekoliko stotina komada. Probao sam da citam na kompu jer je lakse i nabaviti i skladistiti ali ne ide. Jebi ga, ne mozes starog konja nauciti novim trikovima.
harper lee

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura