Auu, odakle poceti. Forum (iskljucivo kosarku) citam s telefona i zbog nepreglednosti nikad nisam zalazio "nize".
Tek juce sam otkruo ovaj topic. Pozitivno sam iznenadjen brojem ljudi i izborom onoga sto se cita. I sam mnogo citam pa cu u najkracem i bez ponavljanja vec napisanog.
Omiljeni pisac mi je Pekic, smatram ga genijem ciji nivo malo ko moze dostici.
Ko ga nije citao preporucujem da krene od Sentimentalne povesti britanskog carstva. Neko je gore pomenuo kao populisticku istoriju. Po meni, knjiga je mnogo vise od toga. A prvu je procitati radi upoznavanja sa Pekicevim smislom za humor, cinizmom, uopste stilom.
Zatm preci na Besnilo i Atlantidu (roman posvecen Orvelu i njegovoj 1984). Tek kad se upoznate s njim i naucite sta da ocekujete krenuti na Kako upokojiti vampira, Vreme cuda, Odbrana i posledji dani, Novi Jerusalim, Hodocasce Arsenija Njegovana...
Nisam procitao Zlatno runo, kapitalno delo koje cu napasti kad odem u penziju, za jedno 30 godina.
Da ne bi ponavljao za Harijem, Beom i drugima samo cu dodati nesto sto niko nije pomenuo a po meni zasluzuje da bude ovde.
Na prvom mestu moj drugi omiljeni pisac Mesa Selimovic. Tvrdjava i Dervis i smrt. Romani koji na najfiniji nacin opisuju ljudska osecanja, unutrasnje borbe, moralne dileme, kao i najjednostavnija ljudska ,ali stvarno ljudska osecanja koja retko ko sam sebi prizna, a Selimovic ih iznosi na tako lep i jednostavan nacin.
Od stranih pisaca mislim da nije pomenut
Justin Gorder. Poznat po Sofijinom svetu. Roman o istoriji filosofije, koji svako treba da ima kao mali podsetnik. Imam problem sa pamcenjem imena

Pomagajte, Gorderov roman, prilicno nadrealan o jednom zanimljivo spilu karata, patuljku... Ne smem vise da kazem, da ne kvarim citanje onima koji bi da probaju. Dakle ime romana je problem.
Toliko za prvi post a ovoj temi. Od sad cemo se cesce pisati.

"Ako neko ljubav prema svojoj zemlji, partiji, pokretu, ideji, stavi načelno iznad istine o njoj, ma kakva da je, to nije pravi patriotizam, to nije pravi borac jedne ideje. To je moralna kukavica u potrazi za alibijem."- B. Pekić