Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Knjiga koju biste preporucili

Re: Knjiga koju biste preporucili

Postby RobRoy » 01 Nov 2011, 10:34

Zaboravih Presfildovu knjigu Aleksandar-vrline rata, sjajna knjiga, toplo preporučujem.
GoTorreyGoHome
RobRoy

Postby Liv » 03 Nov 2011, 17:42

Unexpected wrote:Ja sam jedan od onih mazohista koji je pročitao sve od njega, ne znam ni sam zašto. Limunada knjige za jedno posle poddne. Verovatno je dosada u pitanju.

Procitala i ja, sve. Jedno vreme sam putovala sat ipo vozom do posla, rano ujutru mi mozak ne radi, mogla sam da svarim samo tu limunada literaturu. Digitalna tvrdjava je OK ali je meni Deception Point bila najinterisantnija - meteori, NASA, Arktik... Ove zbog kojih se proslavio su mi se najmanje dopale. Tako da ako bih nekom 'preporucila' neku limunada knjigu za plazu to bi bila Deception Point - nema simbola, religije, istorije. Prosto zabavan triler.
Liv

Postby Starsica » 03 Nov 2011, 22:51

Meni je Deception Piont (Tacka prevare kod nas) bas bila tralalada, ne bih je nikome preporucila i citala sam bolje. Prenaduvano :beyond: Ali stvarno sam htela ostala dela da procitam samo iz razloga sto volim da procitam sve od nekog pisca (kad sam kuci procitala sve od De Sada.. :laugh: ).
Nego, ja skromno preporucujem Filipu Gregori i njene istorijske romane posvecene Tjudorovima, posebno Belu kraljicu :)
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby Houdini » 14 Nov 2011, 19:59

Ukoliko neko voli Sekspira: Racard II i III, Vesele zene Vinsdorske, Dva princa iz Verone su nesto sto svako ko voli dramu bi morao da procita (uz klasike da ih ne nabrajam). Ukoliko nekog zanimaju jos neke drame non Shakespear related rado cu preporuciti.

Takodje Dozivljaji dobrog vojnika Svejka Jaroslava Haseka je fantastican (nedovrsen) roman, toliko iskren, jednostavan i nekako nevino duhovit da me je ostavio bez teksta.
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby Unexpected » 14 Nov 2011, 20:30

Sveže pročitano,

Trgovac oružjem
Hju Lori

Veoma pitko i zabavno. Kao da je Daglas Adams ušao u Ladlama (mada ima i on dva izleta u ovaj žanr).
Preporuka za opuštanje i odmor mozga.
The End.
Unexpected

Postby Heroin Bob » 14 Nov 2011, 21:31

Image
Za ljubitelje trilera
Image
Heroin Bob

Postby beeblebrox » 18 Nov 2011, 11:56

Auu, odakle poceti. Forum (iskljucivo kosarku) citam s telefona i zbog nepreglednosti nikad nisam zalazio "nize".
Tek juce sam otkruo ovaj topic. Pozitivno sam iznenadjen brojem ljudi i izborom onoga sto se cita. I sam mnogo citam pa cu u najkracem i bez ponavljanja vec napisanog.
Omiljeni pisac mi je Pekic, smatram ga genijem ciji nivo malo ko moze dostici.
Ko ga nije citao preporucujem da krene od Sentimentalne povesti britanskog carstva. Neko je gore pomenuo kao populisticku istoriju. Po meni, knjiga je mnogo vise od toga. A prvu je procitati radi upoznavanja sa Pekicevim smislom za humor, cinizmom, uopste stilom.
Zatm preci na Besnilo i Atlantidu (roman posvecen Orvelu i njegovoj 1984). Tek kad se upoznate s njim i naucite sta da ocekujete krenuti na Kako upokojiti vampira, Vreme cuda, Odbrana i posledji dani, Novi Jerusalim, Hodocasce Arsenija Njegovana...
Nisam procitao Zlatno runo, kapitalno delo koje cu napasti kad odem u penziju, za jedno 30 godina.

Da ne bi ponavljao za Harijem, Beom i drugima samo cu dodati nesto sto niko nije pomenuo a po meni zasluzuje da bude ovde.

Na prvom mestu moj drugi omiljeni pisac Mesa Selimovic. Tvrdjava i Dervis i smrt. Romani koji na najfiniji nacin opisuju ljudska osecanja, unutrasnje borbe, moralne dileme, kao i najjednostavnija ljudska ,ali stvarno ljudska osecanja koja retko ko sam sebi prizna, a Selimovic ih iznosi na tako lep i jednostavan nacin.

Od stranih pisaca mislim da nije pomenut
Justin Gorder. Poznat po Sofijinom svetu. Roman o istoriji filosofije, koji svako treba da ima kao mali podsetnik. Imam problem sa pamcenjem imena :( Pomagajte, Gorderov roman, prilicno nadrealan o jednom zanimljivo spilu karata, patuljku... Ne smem vise da kazem, da ne kvarim citanje onima koji bi da probaju. Dakle ime romana je problem.

Toliko za prvi post a ovoj temi. Od sad cemo se cesce pisati. :)
"Ako neko ljubav prema svojoj zemlji, partiji, pokretu, ideji, stavi načelno iznad istine o njoj, ma kakva da je, to nije pravi patriotizam, to nije pravi borac jedne ideje. To je moralna kukavica u potrazi za alibijem."- B. Pekić
beeblebrox

Postby alcesta » 18 Nov 2011, 12:51

Misterija pasijansa :)

Slažem se za Pekića, ali ne bih preporučila Sentimentalnu povest za prvi susret, osim onima koji vole istoriju, jeste odlično napisano ali tema ne zanima svakog. Besnilo je možda najbolje da "uvuče" čitaoca, ostavlja najjači utisak na prvu loptu.

Btw, kako to da ne preporučuješ ništa od Adamsa? ;)
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby beeblebrox » 18 Nov 2011, 14:21

@alcesta
Da to je to. Hvala
Sentimentalnu povest sam naveo jer mislim da nema onog Pekicevog prepoznatljovog dovodjenja likova do apsurda. Toga ima i u Besnilu i zna da odbije citaoca.
Daglasa Adamsa nisam pominjao jer je vec pominjan. Covek poseduje neverovatat smisao za humor. Inace moj nic je star petnestak godina, negde sam se tako registrovao jer mi je u tom trenutku Zaphod Beeblebrox delovao kao idealan lik. Posto nisam sklon menjanju, nic je opstao.
Sad sam se setio Bila Brajsona, volim njegove knjige.
Za ljubitelje putopisa Majkl Pejlin je sjajan.
Toliko za sad
"Ako neko ljubav prema svojoj zemlji, partiji, pokretu, ideji, stavi načelno iznad istine o njoj, ma kakva da je, to nije pravi patriotizam, to nije pravi borac jedne ideje. To je moralna kukavica u potrazi za alibijem."- B. Pekić
beeblebrox

Postby Starsica » 18 Nov 2011, 14:32

Ako volite knjige o vampirima (kao ja :D ), onda vam svim srcem preporucujem Sarlejn Haris i "Pravu krv". Uz utiske pravog horora, fantastike, erotike (i to baaaaaaas erotike :biggrin: ) i humora, ono sto sam ja procitala je odlicno, 4 knjige sam svukla za 2 dana. Sad cekam prevedene nastavke :)

Justin Gorder. Poznat po Sofijinom svetu. Roman o istoriji filosofije, koji svako treba da ima kao mali podsetnik.

Pominjala sam da je Gordner jedan od pisaca kojima se necu vracati, a da je "Sofijin svet" knjiga koju sam par puta pokusavala da procitam pa mi nikako nije islo :D
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby beeblebrox » 20 Nov 2011, 10:50

@Starsica
Sofijin svet je tesko iscitati i kada te filosofija izuzetno zanima. Knjiga dodje kao skraceni udzbenik, mislim da ju je i sam pisac zamislio tako. Cesto ti se ukaze potreba da ti treba neko brzo objasnjenje filosofskog misljenja. Za takve stvari je idealna i ja je cesto koristim. Pruzi Gorderu sansu s "Pasijansom". :) Ako ne ide, a ti batali. Ja sam imao problem s Murakamijem. Nikad ga nisam resio, ma koliko mu se vracao.

Sad se setih. Dzerok Klapka Dzerom-a "Tri coveka u camcu, o psu da i ne govorim". Sjajna knjiga, izuzetan engleski humor. Obavezno procitati.
beeblebrox

Postby harper lee » 22 Nov 2011, 12:46

beeblebrox wrote:@Starsica
Sofijin svet je tesko iscitati i kada te filosofija izuzetno zanima. Knjiga dodje kao skraceni udzbenik, mislim da ju je i sam pisac zamislio tako.

Nije, mada bih ja tu knjigu rado uvrstio u obaveznu literaturu u srednje skole za ucenike filozofije. Justejnova ideja je bila da priblizi filozofiju "obicnim ljudima" provlaceci gotovo citavu relevantnu istoriju filozofije kroz oci jedne 12-godisnje devojcice. Udzbenici mu nisu ni padali na pamet, ta knjiga je gotovo slucajno objavljena. A evo i kako.

Justejn je ovu ideju vukao godinama ali je bio ubedjen da knjigu koju bi napisao na osnovu te ideje niko ziv ne bi objavio jer ne bi imala trziste. Godinu dana pre nego sto je objavio dobio je neku norvesku knjizevnu nagradu (mozda bas za Misterije pasijansa) koja je bila finansijski izdasna i lomio se sta da napise tokom te godine. Na kraju je pitao zenu (iza svakog uspesnog muskarca uvek stoji neka zena :biggrin: ) sta da radi, da li da ispuni svoje decacke fantazije, napise Sofijin svet i da ga ispusi za lovu ili da objavi neki od komercijala za koje su ga izdavaci pritiskali. Bio je na ivici da odustane od Sofije ali je na kraju njegova zena prelomila recima "celog zivota ces se kajati ako ne napises ono sto si oduvek zeleo, napisi je a za pare cemo se vec nekako snaci, uzecu ja jos jedan posao ako treba". I tako je dobri Justejn seo i napisao Sofijin svet cisto radi sopstvenog gusta.

Knjiga je na kraju iz bede objavljena u nekih 300 ili 500 primeraka (ne secam se vise) zahvaljujuci posredovanju jednog Justejnovog prijatelja, urednika u izdavackoj kuci u Bergenu koja je uzela prava za Sofijin svet. U toj izdavackoj kuci jos uvek cuvaju pismo-zahvalnicu Justejna Gordera sa sadrzajem "zahvaljujem se sto ste se odlucili da objavite jednu ovako ocigledno nekomercijalnu knjigu. :laugh: Ostalo znate. Sofijin svet je jedna od najprodavanijih i najprevodjenijih knjiga u drugoj polovini 20. veka a ta mala izdavacka kuca u Bergenu je sada gigant cija jedna od zgrada koju poseduju se bavi samo ovom konkretnom knjigom.

Justejn je inace covek za kojeg se moze videti cim zine da je neko ko je rodjen da napise takvu knjigu. On ni na jedno pitanje ne moze da odgovori normalno a da ne isprica citavu pricu sa poentom koja je zapravo odgovor na pitanje. Poslednji put kad sam ga video, pre cetiri godine, izgledao je kao da je malo prolupao, ima neku teoriju o drustvenom ugovoru za zastitu planete od izrabljivanja koju iznosi gde god da se pojavi. A da se pojavljuje u to nemojte uopste da sumnjate. Vodaju ga i po Norveskoj i po svetu kao mecku jer je nakon Sofijinog sveta postao norvesko nacionalno blago. No, njemu se sve moze oprostiti s obzirom na to koliko je divan i neposredan ostao i posle svega, drugima bi toliki uspeh pomerio mozak. Prvi put kad sam ga upoznao pojavio se u obicnoj crnoj majici, ispranim farmericama i koznim sandalama koje su videle i bolje dane, a razgovarao je sa mnom i jos jednim mojim prijateljem koji nas je upoznao kao da smo ceo zivot proveli zajedno. Tih nekoliko sati u par navrata koje smo proveli zajedno smatram mozda najkorisnije i najlepse utrosenim satima u mom zivotu.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Postby M.S. » 22 Nov 2011, 14:39

Hvala na ovom postu, vrlo zanimljivo. Pročitala sam nekoliko njegovih knjiga (nisam Sofijin svet), a osobito mi se svidela Iza ogledala, iza zagonetke, kako je kod nas prevedena. Davno sam to čitala, malo znajući o piscu. Posle me začudilo da je ponegde i potcenjen autor.
Najbolji je režim za sve ljude. Najgori su ljudi za sve režime.
M.S.

Postby alcesta » 22 Nov 2011, 16:06

Ja nemam previsoko mišljenje o Sofijinom svetu s književne strane, ali kao priručnik za istoriju filozofije knjiga je fantastična, može i najvećeg laika da zainteresuje. :)
Druge njegove knjige mi se više sviđaju, uključujući pomenutu Misteriju pasijansa, a posebno Vita brevis.
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby beeblebrox » 22 Nov 2011, 16:12

@harper lee
Majstore, svaka čast za post. Veoma zanimljivo.
Verovatno sam se loše izrazio. Nisam mislio da je Gorder imao ambiciju da objavi znanični udžbenik, pogotovu ne u formi romana.
Jednostavno, ja sam knjigu pročitao, a sada je koristim kad god ne mogu da se setim ili ne znam nešto o određenom filosofu ili pravcu, a potrebno mi je dok čitam neko drugo knjževno delo ili mi samo padne napamet.
Pošto (bar moja) knjiga na kraju ima indekse, radi lakšeg nalaženja baš takvih stvari, pa ju je lako koristiti za brzo dobijanje potrebne informacije, pomislio sam da je napisana i sa takvim planom, kao kratak podsetnik celokupne svetske filosofije. Po meni genijalna knjiga, svako je treba imati.
beeblebrox

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura