alcesta wrote:harper lee wrote:edit: Poklopi me alcesta za Toma.

Samo sam čekala ko će prvi da se javi
Jasno je to sa porukom, ali prosto je nemoguće bilo da se tako predstavi u filmu, jer ga nigde nema ni pre ni posle, onda bi verovatno morali da prave kompromise i proširuju mu ulogu pa ga ubace i na drugim mestima, a to bi bilo još gore. Dobro, nešto od poruke je ipak sačuvano kroz Ente, bolje nego ništa.
Mislim da je sa sečenjem najgore prošao 3. deo. Sećam se još dok sam gledala, ima gomila detalja kojih nema u bioskopskoj verziji i ko nije čitao neće imati pojma otkud sad to odjednom. Treći film sam baš davno gledala pa se ne sećam svih primera, ali znam da mi je upalo u oči, gledamo prvo par sati nesrećnu Jovajninu ljubav prema Aragornu, a onda je na kraju filma vidimo na njegovoj svadbi svu srećnu s Faramirom, i taj deo priče ispada potpuno bez glave i repa. Ima toga još dosta, samo sad ne mogu da se setim.
Pa, dobro, zato sam i napisao da razumem zasto ga je izbacio. Covek je morao da proda filmove Holivudu i svakako da mu se vise isplatilo da potrosi onol'ke minute na romansu izmedju Aragorna i Aruene koja se u knjizi prakticno i ne pojavljuje. Istini za volju, ne bih mu mnogo zamerio ni da je malo skratio onaj Frodov "idem preko zemlje Srb... Mordora" deo sa sve onim beskonacnim "Seme, piski mi se, Seme kaki mi se, Seme obrisi mi guzu, Seme pridrzi mi ga,...". Taj deo i pored genijalnog Serkisa sam redovno preskakao posle prvih nekoliko gledanja filma ali ja i nisam neki reper posto sam to isto radio i kad sam citao knjige posle prvih nekoliko puta.
Sve u svemu, stosta se Dzeksonu moze zameriti (skejtbordovanje Legolasa na stitu ili ono naskakivanje na mumakila

) na filmovima ali je svejedno napravio strasno dobar posao, narocito ako se pogledaju ove uncut verzije. Jebi ga, svako od nas je doziveo Gospodara onako kako ga je doziveo, to i jeste funkcija ovakvih knjiga, ali moram da priznam da mi se Dzeksonov dozivljaj dopao. Covek je autenticni fan koji je, za razliku od drugih fanova, imao srece da dobije priliku da radi te filmove. Meni dovoljno.
Da i ne pricam sto se i dan danas najezim kad se Rohani pojave na Pelenorskim poljima. I jezicu se na tu scenu do kraja zivota, koliko god cesto da odgledam filmove.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.