Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Epska fantastika, SF, Horor

Re: EPSKA FANTASTIKA, SF, HORROR

Postby karambol » 22 Dec 2011, 15:32

"Povratak kralja" - bioskopska verzija mi je bio izuzetno naporan za gledanje. Svih 3 sata i 15 minuta ide bitka za bitkom. Pošteno sam uživao u filmu tek kad sam gledao produženu verziju sa više od 4 i po sata filma
Pravih se reči uvek kasno setim,
odgovor znam kad ostanem sam...
karambol

Postby alcesta » 23 Dec 2011, 13:21

Meni je to bio utisak posle Dve kule. U Povratku kralja bez mnogo bitke ne može :) stvarno je vreme da već jednom pogledam produžene verzije.

Inače, evo pesme iz trejlera:

Uz to ide tekst i link za skidanje. Dobro je što Šor komponuje i za Hobita. :thumbup:
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Starsica » 23 Dec 2011, 13:33

Sor komponuje? Odlicno, makar ce muzika biti dobra.
Alcesta, produzene verzije obavezno u HD - u :D Ja imam kuci disk sa produzenim verzijama, skoro 11 sati. Omiljeni mi je "Druzina", valjda zato sto je pocetak i uvod :)
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby alcesta » 23 Dec 2011, 13:44

Meni je drug nasnimio sve na jedan DVD, čisto sumnjam da je u HD-u moglo da stane :D ali meni je to svejedno, kad već nije u bioskopu.
Družinu sam jedino gledala i u produženoj, ostale još nisam, a pošto treba početi od Dve kule nikako da se nakanim, nije da mi se baš taj deo preterano gleda opet, iako me ubeđuju da tu ima opravdanja što je Faramir prikazan... pa, onako kako je prikazan :mad2:
alcesta

Postby karambol » 23 Dec 2011, 14:07

iako me ubeđuju da tu ima opravdanja što je Faramir prikazan... pa, onako kako je prikazan :mad2:

Morali su da spuste na američki pogled na svet (svi su pohlepni) da bi široke narodne mase to shvatile. :thumbdown:
Još samo da su Gandalfa prikazali k'o gaya pa da sve bude politički korektno :tap:
Pravih se reči uvek kasno setim,
odgovor znam kad ostanem sam...
karambol

Postby Starsica » 23 Dec 2011, 14:51

Produzena verzija je bolja :) Doduse, uvek je bolja produzena. Ja vise ni ne znam kako izgleda bioskopska, ali kad pogledas da je drugi deo najkomercijalniji i da je najvise izmenjen (necu im oprostiti bitku kod Helmovog ponora zajedno sa vilenjacima), nije lose ni ispao, iako mi je najmanje omiljen a opet, gledala sam ga najvise od svih delova.
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby alcesta » 27 Dec 2011, 17:58

Pogledala sam produžene Dve kule konačno, i stvarno jeste produžena verzija bolja, što ne znači da sad mislim da je film dobar :D
Deo sa Faramirom i Denetorom koji su mi obećali nimalo ne popravlja opšti utisak, jer su mi njihovi odnosi bili jasni i bez tog dodatka, ali s dodatkom u Ozgilijatu Boromir deluje mnogo bolje. :)
Ne mogu se setiti sad koliko ima ubačenih delova s vilovnjacima. Bez obzira šta je dodato u produženoj verziji a šta je već bilo u bioskopskoj, ne pije vodu koliko god se ja trudila da to svarim. :roll:
Sad po ponovnom gledanju najjači utisak mi je Golum, tj. Serkis. Ne mogu da se odlučim je li bolji tu ili u Povratku kralja :blue: uostalom pogledaću ovih dana i treću produženu verziju pa ću onda da odlučim :D
alcesta

Postby vicharhcp » 27 Dec 2011, 18:31

alcesta wrote:Pogledala sam produžene Dve kule konačno, i stvarno jeste produžena verzija bolja, što ne znači da sad mislim da je film dobar :D
Deo sa Faramirom i Denetorom koji su mi obećali nimalo ne popravlja opšti utisak, jer su mi njihovi odnosi bili jasni i bez tog dodatka, ali s dodatkom u Ozgilijatu Boromir deluje mnogo bolje. :)
Ne mogu se setiti sad koliko ima ubačenih delova s vilovnjacima. Bez obzira šta je dodato u produženoj verziji a šta je već bilo u bioskopskoj, ne pije vodu koliko god se ja trudila da to svarim. :roll:
Sad po ponovnom gledanju najjači utisak mi je Golum, tj. Serkis. Ne mogu da se odlučim je li bolji tu ili u Povratku kralja :blue: uostalom pogledaću ovih dana i treću produženu verziju pa ću onda da odlučim :D

Ni ja ne mogu da svarim sto su stavili vilovnjake u bitku.
Posto ja imam ove produzene verzije u nekim kolekcionarskim pakovanjima (sa figuricama), uz svaki film imam 2 dodatna diska (uz Povratak Kralja cak 3 dodatna diska) i na tim diskovima Jackson objasnjava sta je zasto uradio. Za vilovnjake je rekao da su ih ubacili u bitku da bi pokazali onima koji nisu citali knjige :mad: snagu tog saveza koji je nekada postojao izmedju ljudi i vilovnjaka. Sa strane nekoga ko treba da proda proizvod je to ok razmisljanje, a sa strane nas, zaljubljenika u Tolkina je to bez veze objasnjenje. Sta nisu citali knjige, bas me briga, neka procitaju :sakaosto:

Meni su sva tri dela bolja u produzenim verzijama. Cak mnogo bolja.
"Nije uvek lako, ali je uvek lepo navijati za Partizan!" Duško Radović
SVE PROLAZI - PARTIZAN OSTAJE
Image :inlove:
They can take my last ticket at Hala Pionir.
vicharhcp

Postby alcesta » 27 Dec 2011, 18:50

Ne smetaju meni samo u bici, smetaju mi u skoro svim scenama. Elrond koji skoro uspe da nagovori Aruenu da ode u Luke :roll: izbor za Haldira :tap: itd., itd.
OK, ja nisam tako stroga po pitanju obaveznog čitanja knjige i mislim da treba film da razumeju i oni koji nisu čitali. Recimo, mene prvu nervira kuknjava oko Toma Bombadila jer u filmu stvarno nema apsolutno mesta za njega niti bi iko skontao šta će on tu (btw, vidim da je Drvobradi dobio ulogu spasavanja hobita iz Starca Vrbe :D ), ali to je sasvim nešto drugo. Sećam se tog Džeksonovog objašnjenja, kazao je nešto u smislu da bi vilovnjaci publici izgledali maltene kao negativci ako ne bi pomogli ljudima, ali moglo se to rešiti na mnogo drugih načina, mogli su npr. prikazati kako Orci napadaju okolinu Rivendala i Lorijena, itd., itd., da se vidi da nisu sedeli skrštenih ruku, sve to ima u Dodacima knjizi.
Žao mi je što Gimli i Legolas nemaju malo veće i ozbiljnije uloge, ali šta da se radi. Možda i bolje, s obzirom kako je ispao Faramir :roll:
alcesta

Postby harper lee » 27 Dec 2011, 18:52

vicharhcp wrote:Meni su sva tri dela bolja u produzenim verzijama. Cak mnogo bolja.

Naravno, neuporedivo su bolje uncut verzije. Stavise, nisam siguran cak ni da su pametno sekli za bioskop jer i onome ko nije procitao knjige mnogo su jasniji neki odnosi i neke odluke u duzoj verziji. Inace, te duze verzije pokazuju da je Dzekson napravio jezivo dobar posao sa ekranizacijom, mozda bolji nego sto se iko (osim njega, naravno :biggrin: ) nadao. Jedino mu necu oprostiti potpuno izbacivanje iz filma Toma Bombadila jer taj lik nosi jednu od najbitnijih poruka u knjizi. Mada razumem zasto je to uradio.

edit: Poklopi me alcesta za Toma. :laugh:
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Postby alcesta » 27 Dec 2011, 19:01

harper lee wrote:edit: Poklopi me alcesta za Toma. :laugh:

Samo sam čekala ko će prvi da se javi :biggrin:
Jasno je to sa porukom, ali prosto je nemoguće bilo da se tako predstavi u filmu, jer ga nigde nema ni pre ni posle, onda bi verovatno morali da prave kompromise i proširuju mu ulogu pa ga ubace i na drugim mestima, a to bi bilo još gore. Dobro, nešto od poruke je ipak sačuvano kroz Ente, bolje nego ništa.

Mislim da je sa sečenjem najgore prošao 3. deo. Sećam se još dok sam gledala, ima gomila detalja kojih nema u bioskopskoj verziji i ko nije čitao neće imati pojma otkud sad to odjednom. Treći film sam baš davno gledala pa se ne sećam svih primera, ali znam da mi je upalo u oči, gledamo prvo par sati nesrećnu Jovajninu ljubav prema Aragornu, a onda je na kraju filma vidimo na njegovoj svadbi svu srećnu s Faramirom, i taj deo priče ispada potpuno bez glave i repa. Ima toga još dosta, samo sad ne mogu da se setim.
alcesta

Postby vicharhcp » 27 Dec 2011, 19:12

harper lee wrote:Naravno, neuporedivo su bolje uncut verzije. Stavise, nisam siguran cak ni da su pametno sekli za bioskop jer i onome ko nije procitao knjige mnogo su jasniji neki odnosi i neke odluke u duzoj verziji. Inace, te duze verzije pokazuju da je Dzekson napravio jezivo dobar posao sa ekranizacijom, mozda bolji nego sto se iko (osim njega, naravno :biggrin: ) nadao. Jedino mu necu oprostiti potpuno izbacivanje iz filma Toma Bombadila jer taj lik nosi jednu od najbitnijih poruka u knjizi. Mada razumem zasto je to uradio.

Zamisli kako je vlasnicima studija koju su odbili da rade film :biggrin:
Ti filmovi i dan danas zaradjuju novac, a New Line samo trlja ruke :biggrin:

alcesta wrote: gledamo prvo par sati nesrećnu Jovajninu ljubav prema Aragornu, a onda je na kraju filma vidimo na njegovoj svadbi svu srećnu s Faramirom, i taj deo priče ispada potpuno bez glave i repa

U produzenoj verziji ima i glavu i rep :biggrin: Bas ima mnogo materijala samo u produzenoj verziji.
vicharhcp

Postby harper lee » 27 Dec 2011, 19:15

alcesta wrote:
harper lee wrote:edit: Poklopi me alcesta za Toma. :laugh:

Samo sam čekala ko će prvi da se javi :biggrin:
Jasno je to sa porukom, ali prosto je nemoguće bilo da se tako predstavi u filmu, jer ga nigde nema ni pre ni posle, onda bi verovatno morali da prave kompromise i proširuju mu ulogu pa ga ubace i na drugim mestima, a to bi bilo još gore. Dobro, nešto od poruke je ipak sačuvano kroz Ente, bolje nego ništa.

Mislim da je sa sečenjem najgore prošao 3. deo. Sećam se još dok sam gledala, ima gomila detalja kojih nema u bioskopskoj verziji i ko nije čitao neće imati pojma otkud sad to odjednom. Treći film sam baš davno gledala pa se ne sećam svih primera, ali znam da mi je upalo u oči, gledamo prvo par sati nesrećnu Jovajninu ljubav prema Aragornu, a onda je na kraju filma vidimo na njegovoj svadbi svu srećnu s Faramirom, i taj deo priče ispada potpuno bez glave i repa. Ima toga još dosta, samo sad ne mogu da se setim.

Pa, dobro, zato sam i napisao da razumem zasto ga je izbacio. Covek je morao da proda filmove Holivudu i svakako da mu se vise isplatilo da potrosi onol'ke minute na romansu izmedju Aragorna i Aruene koja se u knjizi prakticno i ne pojavljuje. Istini za volju, ne bih mu mnogo zamerio ni da je malo skratio onaj Frodov "idem preko zemlje Srb... Mordora" deo sa sve onim beskonacnim "Seme, piski mi se, Seme kaki mi se, Seme obrisi mi guzu, Seme pridrzi mi ga,...". Taj deo i pored genijalnog Serkisa sam redovno preskakao posle prvih nekoliko gledanja filma ali ja i nisam neki reper posto sam to isto radio i kad sam citao knjige posle prvih nekoliko puta. :biggrin:

Sve u svemu, stosta se Dzeksonu moze zameriti (skejtbordovanje Legolasa na stitu ili ono naskakivanje na mumakila :tap: ) na filmovima ali je svejedno napravio strasno dobar posao, narocito ako se pogledaju ove uncut verzije. Jebi ga, svako od nas je doziveo Gospodara onako kako ga je doziveo, to i jeste funkcija ovakvih knjiga, ali moram da priznam da mi se Dzeksonov dozivljaj dopao. Covek je autenticni fan koji je, za razliku od drugih fanova, imao srece da dobije priliku da radi te filmove. Meni dovoljno.

Da i ne pricam sto se i dan danas najezim kad se Rohani pojave na Pelenorskim poljima. I jezicu se na tu scenu do kraja zivota, koliko god cesto da odgledam filmove.
harper lee

Postby vicharhcp » 27 Dec 2011, 19:23

harper lee wrote:Da i ne pricam sto se i dan danas najezim kad se Rohani pojave na Pelenorskim poljima. I jezicu se na tu scenu do kraja zivota, koliko god cesto da odgledam filmove.

Takodje! Meni je ta scena jedna od najboljih ikada vidjenih na velikom platnu! Cak mi i knedla stoji u grlu svaki put, koliko god puta da sam gledala.

Pored te scene, ja se svaki put najezim i kada se pale svetionici. Ono je tako dobro snimljeno.... fenomenalno.
vicharhcp

Postby harper lee » 27 Dec 2011, 19:23

vicharhcp wrote:Zamisli kako je vlasnicima studija koju su odbili da rade film :biggrin:
Ti filmovi i dan danas zaradjuju novac, a New Line samo trlja ruke :biggrin:

Budale, filmski uspeh tog predloska je bio kao troznak na sportskoj prognozi.

Secam se kad se u Beogradu pojavio film "Druzina prstena", prikazivao se najpre u Sava centru. Ja sam, naravno, otisao da gledam predpredpredpremijeru (za dve predpremijere pre projekcije za novinare :biggrin: ) jer sam godinama cekao da tehnologija toliko uznapreduje da vidim Gospodara na filmu (ne racunam onu crtanu verziju) i nije bilo sanse da ne ulucim prvu priliku da vidim film. Pored mene su sedela dva momka iz Podgorice koji su iz Crne Gore dosli avionom samo zbog te projekcije i jos nekoliko hiljada ljudi na cijim licima se videlo da ce da odgrizu prste do laktova od nestrpljenja da pocne. Kad su se svetla pogasila, krenula muzika i pojavila se New Line Cinema slova citava hala je krenula da urla i aplaudira toliko da se, mislim, ceo Novi Beograd tresao. Ni pre ni posle toga nikada nisam video takvu reakciju publike na film pre nego sto je film uopste i poceo.

"Gospodar prstenova" je bio safe bet za svakog sa pola grama mozga jer ta knjiga ima toliko fanova na svetu da bi se pare zaradile sve i da niko drugi osim njih ne odgleda film.
Last edited by harper lee on 27 Dec 2011, 19:26, edited 2 times in total.
harper lee

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura