Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Epska fantastika, SF, Horor

Re: EPSKA FANTASTIKA, SF, HORROR

Postby georgina » 07 Feb 2012, 17:21

ne znam šta sve spada ovde. naslov topica je širok dosta.

elem, ja sam nekad (dok sam imala vremena da čitam :crybaby: ) bila zaluđenik za sf . poslednjih godina mi je došlo do ruku par nekih knjižica iz tog žanra, ali ništa čemu bih zapamtila i naslov.
herbert i dina, beše davno, ali mi je još živo u sećanju.
dajte nešto dobro a kratko :biggrin:

edit:
čitala sam nešto od ovog simonsa što ga spominje unexpected ali se nisam baš primila
Last edited by georgina on 07 Feb 2012, 17:30, edited 2 times in total.
georgina

Postby Unexpected » 07 Feb 2012, 17:25

georgina wrote:dajte nešto dobro a kratko :biggrin:

*ebiga opet Simons
Pesma boginje Kali
The End.
Unexpected

Postby georgina » 07 Feb 2012, 17:30

Unexpected wrote:
georgina wrote:dajte nešto dobro a kratko :biggrin:

*ebiga opet Simons
Pesma boginje Kali

:biggrin:
a taman što sam napisala da me simons nešto i nije kupio
georgina

Postby Starsica » 07 Feb 2012, 17:34

harper lee wrote:
Za vampire ne znam jer to slabo citam. Sto se tice epske fantastike tu ti je izbor bas veliki, narocito u poslednje vreme. Pretpostavljam da ce ti sad bar desetak forumasa nabrojati desetak razlicitih serijala. Meni se ovako po senzibilitetu, ali i da ti se zahvalim za sve one dirljive postove o kobajama :biggrin: , cini da ne bi pogresila da malo obratis paznju na Ursulu Leguin. Ona ima samo jedan serijal iz epske fantastike, Zemljomorje, ali imam utisak da bi ti se dopale i druge njene knjige, recimo, Leva Ruka Tame, Covek Praznih Saka ili Svet Se Kaze Suma. U svakom slucaju voleo bih da ih procitas 1. zato sto su to stvarno jako dobre knjige i 2. da bih utvrdio da li sam promasio s pricom o tvom senzibilitetu. :biggrin:

Mislim da bi ti se dopala i Robin Hob tako da, eto, neka bude da ti nju preporucujem.

Napokon nesto dobro od kobaja :D
Dakle, na spisak ide:
1. Ursula Leguin
2. Simons (koga mi, inace, puno preporucuju) :)

'Ajmo dalje :D
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby Unexpected » 07 Feb 2012, 17:35

Zavisi na šta si naletela, ima odličnih knjiga, ima prosečnih, ima i loših. Dobar je pripovedač, sa mnogim stavovima sa kojima se nikako ne slažem, ali prija mi kako piše.
The End.
Unexpected

Postby Altair » 07 Feb 2012, 17:35

evo da se pridruzim preporuci za Robin Hob, posto me njena trilogija Vidovnjaci odusevila. i to je otprilike sve sto je objavljeno od nje na nasem jeziku. a jos dosta je pisala, i sve serijale . izdala laguna, imas ih na svakom cosku

http://www.delfi.rs/st1pre/pretraga.html
I don't give a damn how it's supposed to be
That might work for you, it don't work for me
You write your truth and I'll write mine
One man's ceiling's another man's sky high
Altair

Postby Starsica » 07 Feb 2012, 17:46

Clan sam citalaca Lagune, popust od 21% :bravoja: Pa bas gledam, trilogija od Hobove bi me izasla oko 2000 dindzi :)
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Starsica

Postby Altair » 07 Feb 2012, 17:50

jebiga , nije mala suma. a mozes i da uzmes iz biliboteke, ako imas iole opremljenju u blizini
Altair

Postby Starsica » 07 Feb 2012, 17:55

Ne volim biblioteke, prvo, sto je kod mene sve na madjarskom, a drugo, moram da vratim knjige. Ljubomorna sam na bibliotekare :D Imam savrsenu policu za knjige koja vapi da bude popunjena :D
Starsica

Postby Altair » 07 Feb 2012, 17:59

e pa super onda :biggrin: mislim da ovo slobodno mozes da kupis a da se ne pokajes
Altair

Postby Crazy Soul » 07 Feb 2012, 18:06

Starsica wrote:Posto me jako mrzi da iscitavam sve sto sto ste ispisali unazad (mada, i sama sam bila ucesnik diskusije, ali ko ce se svega setiti), treba mi preporuka sta da citam. Pronto :D Ono sto mislite da jedan ozbiljan citalac epske fantastike, naucne fantastike, horora, vampira, vukodlaka, vilenjaka, zmajeva, trolova, brkatih zena i gutaca plamenova mora da procita, naskrabajte. Zaglavila sam se kod "Vampira Lestata" jos pre par meseci i nikako da nastavim, treba mi nesto jace :)

Evo ovde mozes svasta nesto da pronadjes sto se tice Sf-a :roll: moja licna preporuka ti je serijal o Kovenantu od Stivena Donaldsona
http://www.tolkien.rs
za vampire imas serijal Sumrak od Stefani Majer ( snimili su i par filmova za sada po njemu)
Horor...... Stiven King, Den Simons, Piter Straub i Klive Barker su ti medju naj naj ali moja preporuka ti je trilogija Nocna straza od Sergeja Lukjanjenka ( i to je ekranizovano) .... pa izaberi.... :roll:
ImageWherever you go, go with all your heart...
Crazy Soul

Postby alcesta » 07 Feb 2012, 18:17

Od Simonsa :D nećeš pogrešiti sa Hiperionom, po meni ništa bolje od toga nije napisao.
(Hiperion i Pad Hiperiona, ako ti se ne dopadne možeš tu da staneš, a ako ti se dopadne nastavci su Endimion i Uspon Endimiona).

Kad smo kod Rusa, Vukodav Marije Semjonove je odlično napisan, ali je problem što je svaka naredna knjiga sve slabija, no nije jedini serijal s tom manom.

Inače ne volim serijale :D od lakšeg SF štiva svakako Asimova preporučujem, trilogiju Zadužbina. :)

Crazy Soul, jesi li član Ponija? Btw, tamo je bolji izbor EF-a nego SF-a. Više SF-a imaš na http://www.at-at.org/viewforum.php?f=84 ... 6c1096d7eb

Edit: zamalo zaboravih, moja omiljena trilogija Kamen moći, Hans Beman. Samo je problem što je to Stilosovo izdanje od pre xx godina, ali relativno ga je lako naći po antikvarnicama a na sajmu uvek bude po nekoliko odlično očuvanih.
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Starsica » 07 Feb 2012, 21:52

Crazy Soul wrote:za vampire imas serijal Sumrak od Stefani Majer ( snimili su i par filmova za sada po njemu)
Horor...... Stiven King, Den Simons, Piter Straub i Klive Barker su ti medju naj naj ali moja preporuka ti je trilogija Nocna straza od Sergeja Lukjanjenka ( i to je ekranizovano) .... pa izaberi.... :roll:

Sumrak sam htela da kupim odavno, ali me je pustila zelja, i nisam vise zaludjena tinejdzerka :D A i skupo je, necu tolike pare da dam za to, zato sam i pitala za preporuke :)

alcesta wrote:Od Simonsa :D nećeš pogrešiti sa Hiperionom, po meni ništa bolje od toga nije napisao.
(Hiperion i Pad Hiperiona, ako ti se ne dopadne možeš tu da staneš, a ako ti se dopadne nastavci su Endimion i Uspon Endimiona).

Kad smo kod Rusa, Vukodav Marije Semjonove je odlično napisan, ali je problem što je svaka naredna knjiga sve slabija, no nije jedini serijal s tom manom.

Inače ne volim serijale :D od lakšeg SF štiva svakako Asimova preporučujem, trilogiju Zadužbina. :)

Simonsa sam htela da kupim kad je bila ona noc knjige ili tako nesto, ali sam, naravno, zaboravila. Zaduzbinu i Asimova odavno pikam da kupim preko Carobne knjige, garantujem da sam im najverniji kupac :D

I jos nesto. Da li je neko od vas imao iskustva sa kupovinom knjiga iz inostranstva? Amazon itd. posto ima knjiga za koje zelim da citam, a kod nas ih vise nece prevoditi (jebena Laguna i ljubavne knjige + Isidora Bjelica, Vesna Radusinovic i ostala papazjanija koja se prodaje kao alva) jer "ne postoji trziste za tu vrstu knjizevnosti". Taj odgovor sam dobila kad sam pitala da li ce prevoditi ostale knjige iz "The Hollows" edicije od Kim Harison (prevedena samo "Mrtva si, vestice"), a posto sam se nalozila na knjigu, bas bih da narucim iz inostranstva, pa me zanima da li ste probali i koja je procedura :)
Starsica

Postby Crazy Soul » 07 Feb 2012, 22:10

alcesta wrote:Od Simonsa :D nećeš pogrešiti sa Hiperionom, po meni ništa bolje od toga nije napisao.

Crazy Soul, jesi li član Ponija? Btw, tamo je bolji izbor EF-a nego SF-a. Više SF-a imaš na http://www.at-at.org/viewforum.php?f=84 ... 6c1096d7eb

Edit: zamalo zaboravih, moja omiljena trilogija Kamen moći, Hans Beman. Samo je problem što je to Stilosovo izdanje od pre xx godina, ali relativno ga je lako naći po antikvarnicama a na sajmu uvek bude po nekoliko odlično očuvanih.

Jesam.... nisam doduse odavno tamo zalazila ali ok je... a znam i za taj sajt.. u svakom slucaju hvala :roll:
ImageWherever you go, go with all your heart...
Crazy Soul

Postby harper lee » 08 Feb 2012, 12:33

Crazy Soul wrote:Evo ovde mozes svasta nesto da pronadjes sto se tice Sf-a :roll: moja licna preporuka ti je serijal o Kovenantu od Stivena Donaldsona

Jao, pa gde nadje Starsici da preporucujes Kovenanta? Hoces devojku da oducis od fantastike. :biggrin:

Starsice, nemoj da ti padne na pamet da ovo citas. Odlican je serijal ali mislim da mi u zivotu nista nije toliko pokidalo zivce kao sto je to ucinio predobri Tomas Kovenant, pasmumaterdamupasmaternjegovu.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura