Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Epska fantastika, SF, Horor

Re: EPSKA FANTASTIKA, SF, HORROR

Postby karambol » 02 Apr 2012, 19:43

alcesta wrote:Neće mi se gledati ni prvi put :D
Ako je knjiga dobro napisana meni apsolutno ne smeta da je čitam više puta, to važi i za krimiće i sve tome slično. Čak je posle i zanimljivo tražiti one sitne detalje koji nagoveštavaju rešenje. Razume se ako je pisac dovoljno dobar.
Tako da ću lepo sačekati da Martin sve završi, ili ga neću ni počinjati ako ne završi. Mrzim serijale upravo zbog toga, tolerišem jedino kad su kratki ili završeni ili kad se knjige mogu čitati odvojeno.

Čisto sumnjam da će Martin ikad završiti serijal, jedino ako živi 100 godina.
Peti deo me davi već 10 dana, za to vreme sam uspeo da pročitam 250 strana :thumbdown: , to mi se nije desilo još od "Preleća Ivana Galeba" pre 30 godina.
Pravih se reči uvek kasno setim,
odgovor znam kad ostanem sam...
karambol

Postby alcesta » 03 Apr 2012, 19:55

karambol wrote: to mi se nije desilo još od "Preleća Ivana Galeba" pre 30 godina.

Pa gde njega nađe :lol: ala ti je preporuka :laugh:
Doduše i da je superuzbudljivo, ja sam zacrtala da ne počinjem čitanje dok ne izađe poslednja knjiga i punktum. :)
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby harper lee » 06 Apr 2012, 21:14

OK, to je to, debeli prasac ga je ugasio. Ja ovo vise ne citam osim ako se Martin pred vise hiljada pouzdanih svedoka i pod pretnjom smrcu ne zakune da ce sledeci nastavak da bude i poslednji. Sve je u Plesu sa Zmajevima super, i cool, i dobro je to napisano ali neka se tera, bre, vise u majcinu. Sve ono za sta te Debeli zajebe da ide negde na kraju ide nigde osim u novo saplitanje i rasplitanje. On ce i tri godine posle smrti da smislja nove zaplete za "Pesme leda i vatre" kako je krenuo.

Postujem kvalitet i mastu ali od mene dosta. Kad zavrsi serijal ispostovacu ga i to je to. Smorio je za medalju.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Postby Choda » 06 Apr 2012, 22:38

Konacno procitao prvu knjigu Hronika Tomasa Kovenanta i vise se necu zamajavati sa istim. Uzeo sam danas iz biblioteke Enderovu Igru i gle 250 strana, ranije su se pisale manje knjige nabijene radnjom a sada ti treba 250 strana samo da povatas konce o cemu se uopste radi u knjizi.

Inace vezano za Debelog i Ples, kada sam cekao da izadju cetvrta i peta knjiga, to se svaki dan proveravalo na njegovom blogu ima li vesti o napretku knjige, a sada sam potpuno ravnodusan,i to najbolje govori o mom utisku o knjizi,a sto se tice seste znam da ce izaci ko zna kad a sve pre toga je premija :biggrin:
What do you mean, "I don't believe in God"?
I talk to him everyday.
Choda

Postby harper lee » 07 Apr 2012, 00:24

Choda wrote:Konacno procitao prvu knjigu Hronika Tomasa Kovenanta i vise se necu zamajavati sa istim. Uzeo sam danas iz biblioteke Enderovu Igru i gle 250 strana, ranije su se pisale manje knjige nabijene radnjom a sada ti treba 250 strana samo da povatas konce o cemu se uopste radi u knjizi.

Inace vezano za Debelog i Ples, kada sam cekao da izadju cetvrta i peta knjiga, to se svaki dan proveravalo na njegovom blogu ima li vesti o napretku knjige, a sada sam potpuno ravnodusan,i to najbolje govori o mom utisku o knjizi,a sto se tice seste znam da ce izaci ko zna kad a sve pre toga je premija :biggrin:

Treba da citas kritike Orsona Skot Karda na racun kolega pisaca. Nema literarnu vrednost ali je neverovatna manifestacija cinizma, poganog jezika i duhovitosti. Jedina ludja stvar koju sam citao su muzicke kritike Dzordza Bernarda Soa. Ludo stivo.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Postby alcesta » 07 Apr 2012, 14:29

Kad već pominješ, ima Asimov jedan krimić koji se događa na konvenciji SF pisaca, mislim da se zove Murder at the ABA. :biggrin: Ima vrlo zanimljivih crtica o kolegama, počev od toga ko voli da gucne i da se kocka do toga ko vara ženu, sve po imenu i prezimenu :laugh: a i sam se u njemu pojavljuje. :biggrin: Taj deo je i jedino što valja, inače je knjiga priličan smor s obzirom na žanr, SF krimići mu idu mnogo bolje. :)
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Hamilkar » 09 Apr 2012, 18:11

ja stigao do gozbe za vrane, već prelazi u komercijalu, napisano samo da se prodaje... prve 3 odlične
Smej se i obrazovaćeš mnogo ljudi...
Hamilkar

Postby vicharhcp » 09 Apr 2012, 21:07

Hamilkar wrote:ja stigao do gozbe za vrane, već prelazi u komercijalu, napisano samo da se prodaje... prve 3 odlične

O da, takav je i Ples sa zmajevima. Mada sam ja Ples progutala. Bilo mi je interesantno i vuklo me da dalje citam.

@Choda
Ti si citao na engleskom, pa znas. Kako se u knjizi zove Teonova sestra?
"Nije uvek lako, ali je uvek lepo navijati za Partizan!" Duško Radović
SVE PROLAZI - PARTIZAN OSTAJE
Image :inlove:
They can take my last ticket at Hala Pionir.
vicharhcp

Postby vicharhcp » 09 Apr 2012, 21:43

U stvari, da li neko ko je citao knjigu sada gleda drugu sezonu?

Pitanje za sve njih: wtf???????? Sta rade bre? :mad:
vicharhcp

Postby Felipao » 09 Apr 2012, 21:59

Ja necu da gledam dok se ne nakupi 5-6 epizoda...
Felipao

Postby Napredpartizan » 09 Apr 2012, 22:15

vicharhcp wrote:U stvari, da li neko ko je citao knjigu sada gleda drugu sezonu?

Ko sta radi,producenti ? Ne valjaju epizode ?
Napredpartizan

Postby vicharhcp » 09 Apr 2012, 22:21

Napredpartizan wrote:
vicharhcp wrote:U stvari, da li neko ko je citao knjigu sada gleda drugu sezonu?

Ko sta radi,producenti ? Ne valjaju epizode ?

Stavljam u spojler zbog onih koji nisu gledali, a zbog samo jedne recenice.
Spoiler: pokaži
Ubise jednog lika iz cista mira, nicim izazvani. Nije mi bilo tesko da proverim, bas taj lik se pojavljuje i u petoj knjizi.
Postoji i jedna scena koja je, po meni, lose uradjena zato sto je Stanis prikazan na pogresan nacin. Ok, u knjizi se provlaci da tako nesto postoji, ali mislim da nisu dobro prikazali razlog.
Ne znam sto dadose Asi drugo ime, ali tu ostavljam prostor da je kod nas u knjigama lose prevedeno.
vicharhcp

Postby Choda » 10 Apr 2012, 17:54

@ Vicha
Burezer gleda seriju pa sam ipak upucen, Asha je sestra u seriji je valjda Yara ili tako nesto, zato da se ne bi mesalo sa Osha koja je valjda ona divljanka.

Ko je ubijen u seriji, a pojavljuje se u 5. knjizi? Ako sam dobro razumeo u seriji se nisu pojavili ni Ruz Bolton a ni brat i sestra Reedovi, jbg morace da ubacuju u nekom trenutku ipak su previse vazni za radnju, ali ce se serija neminovno razlikovati sve vise od knjige..
I talk to him everyday.
Choda

Postby vicharhcp » 10 Apr 2012, 18:41

Kakva glupost da promene ime liku da neko ne bi pomesao. A likovi su inace geografski bas bliski, pa bi bilo lako za pomesati :sick:

Iz cista mira ubise Rakara (jedan od Deninih "krvi njene krvi" :biggrin: ) Cak u petoj knjizi postoji deo koji ga bas opisuje, kako je porastao za stopu dok je bio van Mirina i vratio se sa misicavim rukama i nogama i 4 zvoncica u kosi..... i one dve su krenule da balave za njim...
Sto se Boltona i Ridovih tice, mislim da ce oni tek da se pojave, mozda vec u sledecoj epizodi.
Posvetili su paznju nekim nebitnim likovima (od Madam Rose su napravili ulogu), umesto da su te minute posvetili bitnim likovima.
I scena izmedju Mel i Stanisa. Jako lose uradjeno. Stanis u knjizi ne deluje kao lik koji bi olako stupio u odnos sa zenom, vec bi to uradio radi nekih njegovih ciljeva. Ovde je uradjeno tako da mu je Mel rekla da nema sinove i on odmah krenuo u akciju. Ok, to se i po knjizi desilo, odatle one Meline senke, i razumem da je morala da se uradi scena, ali je trebalo bolje da se uradi.
Nervira me i sto omeksavaju Sersei. Prave od nje bolju osobu nego sto u knjizi jeste.
Videcemo, prosle su tek dve epizode. Ja sam prvom sezonom bila prilicno zadovoljna.
Da ne ispadne da samo kritikujem, jezovuci su uradjeni FENOMENALNO :biggrin:
vicharhcp

Postby Choda » 10 Apr 2012, 19:08

Pa to su Ameri :biggrin: Inace seriju planiram da pocnem da gledam tek kad se druga sezona zavrsi pa cu tek tad moci da dam neki sud.
Hamilkar wrote:ja stigao do gozbe za vrane, već prelazi u komercijalu, napisano samo da se prodaje... prve 3 odlične

Ne bih se bas slozio, cetvrta knjiga je dobro napisana, jednostavno dolazi do usporenja radnje,sto je realno jel posle 3 knjige pune desavanja mora da se postavi scena za naredne dogadjaje. U cetvrtoj knjizi Martin pokazuje kakav je majstor svog zanata zbog jedne stvari i bas me zanima dali ce to u seriji uspeti.I meni je cetvrta knjiga bila smor posle prvog citanja, jos imaj u vidu da sam je ja cekao 2 godine da izadje, ali na drugo citanje je vec postala znacajno bolja. E sad sto se tice pete knjige, i ona je sve vreme zanimljiva ali se po meni prerano zavrsava,I to je ono sto ostavlja gorak ukus u ustima posle citanja, kao kad bi se Oluja zavrsila 200 stranica ranije. Tek kada izadje sesta(za jedno 10 godina :biggrin: ) moci cemo da sudimo koliko je peta dobra, odnosno dali ce zaplet koji se desava u petoj za posledicu imati sestu koje je puna :duel: :biggrin:
I talk to him everyday.
Choda

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura