Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Književno ćaskanje

Re: Književno ćaskanje

Postby Ćivot » 04 Jun 2014, 22:40

Ma Tolkin je pokrao C. S. Lewis-a al nećemo sad o tome.
Nije ćivot jedna žena.
Ćivot

Postby alcesta » 04 Jun 2014, 22:44

Unexpected wrote:
Ćivot wrote:Čitate li vi još nešto osim Martina i Tolkina? :biggrin:

A ni prigodnu temu ne znaju da nađu... :biggrin:

Ako ćemo tako, i barem pola teme za serije je o Martinu :laugh:
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Unexpected » 04 Jun 2014, 22:49

alcesta wrote:
Unexpected wrote:

Pa ima serija... :biggrin:

Šalim se ja, samo vi pišite, ionako Crazy sređuje ove prostorije... :biggrin:
The End.
Unexpected

Postby Ćivot » 04 Jun 2014, 22:51

alcesta wrote:
Unexpected wrote:

Pa kad ljudi nisu gledali The Wire.
Nije ćivot jedna žena.
Ćivot

Postby Crazy Soul » 04 Jun 2014, 22:59

Unexpected wrote:
Šalim se ja, samo vi pišite, ionako Crazy sređuje ove prostorije... :biggrin:

Crazy Image
Spoiler: pokaži
Jos nisam pocela generalku ali kad pocnem.... Image
ImageWherever you go, go with all your heart...
Crazy Soul

Postby Choda » 04 Jun 2014, 23:00

Houdini wrote:
alcesta wrote:Mislim da je to problem posle čitanja Martina, čovek očekuje "realnu" fantastiku.

jedan od razloga zasto citam Tolkina je i taj da vidim da li ja volim fantastiku ili volim samo tu "realnu" Martinovu fantastiku (recimo i Stojiljkovic mi je ok, Duge noci.. ali i on potpada pod tu "realnu"). ovo mi je onako pravi test am I fantasy fan :biggrin:

Gospodar prstenova i Pesme leda i vatre nisu bas najbolji reper za fantasy fan test, zato sto su to nesto najbolje sto zanr ima a opet toliko drukcija, jedina zajednicka tacka im je R.R u potpisu autora.

Vecina EF nastaje iz FRP-a odnosno svi veci autori su godinama frpovali i iz njihove igre i maste je napisana gomila knjiga.
Rejmond E. Fajst mozda nije najbolji pisac EF ali njegova trioligija ( kod nas 4 knjige) sage o ratovima Kapije Sveta, je skolski primer kako je FRP pretocen u knjigu, i po meni je odlican za pocetak, ako ti se on svidi znaj da ima jos dosta boljih pisaca i knjiga koji pisu na slican fazon.
Lagunin link je u spoileru
http://www.laguna.rs/n139_knjiga_carobnjak_segrt_laguna.html

Sa druge strane imas pisce koji su neverovatno mastoviti i originalni, kao Roger Zelazni i njegove Hronike Ambera, mislim put koji prevali glavni lik iz bolnicke sobe u kojoj se budi bez secanja je fenomenalan i krajnje zanimljiv, serijal je iz pet knjiga koje su kod nas spakovane u 600 strana.
http://www.vulkani.rs/f88d959e-aa1b-456a-981b-95266003adae/HRONIKE-AMBERA.aspx#.U4-T6ChqOiU

Po meni ako ti se ove dve knjige ne svide tek onda mozes da kazes da fantastika nije tvoj cup of tea. :okk:
What do you mean, "I don't believe in God"?
I talk to him everyday.
Choda

Postby Houdini » 04 Jun 2014, 23:16

zapisano u memoriji :D
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby ОГИ » 04 Jun 2014, 23:19

Houdini wrote:zapisano u memoriji :D

Da se ne uvrijedis :biggrin: , ali znas li ti onu; budala pamti, pametan pise.
Полети високо птицо бијела
огласи свима својим криком
нека те чује Европа цијела
да земљу своју не дамо ником!
ОГИ

Postby Houdini » 04 Jun 2014, 23:19

kao sto rekoh zapisano :D
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby Withnail » 04 Jun 2014, 23:24

Mene je prelomila tj otvorila taj svet Beskrajna prica...do tad su bili samo filmovi i masta...onda Zemljomorje i Hobit.

LOTR je bukvalno sve sto sam hteo...prvi srednje, tad sam ziveo sa kosarkaskom loptom, pre/posle skole basket, odmori basket, u kraju po ceo dan na kosu, treninzi...i onda sam pre izlaska prvog filma krenuo da citam i dok nisam procitao sve, lopta je bila zaboravljena, kosarka ni na kraj pameti, na odmore nisam izlazio niti se druzio ni sa kim dok nisam zavrsio. nedelju dana najvece uzivanje.
a o izlasku filma i svakodnevnom odlasku u bioskope necu ni da pricam.
Withnail

Postby Starsica » 04 Jun 2014, 23:29

Ćivot wrote:Ma Tolkin je pokrao C. S. Lewis-a al nećemo sad o tome.

Tolkin i Luis bi ideje morali da "crpe iz istog bunara" odn. od Nibelunga (iako Tolkin poriče da njegove ideje dolaze striktno od te sage). Pročitala sam negde da je Luisova Narnija alegorična, odn. da "vuče" na hrišćanstvo, dok je Tolkin poricao bilo kakvu vezu sa religijom i da je želeo da njegova dela budu "samo" fantastika. Sam Luis je rekao da je bio inspirisan Tolkinom, a i delili su iste ideje.
Bili su bliski prijatelji, čisto sumnjam da bi došlo do krađe ideja sa bilo koje strane.
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby Ćivot » 04 Jun 2014, 23:41

Starsica wrote:
Ćivot wrote:Ma Tolkin je pokrao C. S. Lewis-a al nećemo sad o tome.

Tolkin i Luis bi ideje morali da "crpe iz istog bunara" odn. od Nibelunga (iako Tolkin poriče da njegove ideje dolaze striktno od te sage). Pročitala sam negde da je Luisova Narnija alegorična, odn. da "vuče" na hrišćanstvo, dok je Tolkin poricao bilo kakvu vezu sa religijom i da je želeo da njegova dela budu "samo" fantastika. Sam Luis je rekao da je bio inspirisan Tolkinom, a i delili su iste ideje.
Bili su bliski prijatelji, čisto sumnjam da bi došlo do krađe ideja sa bilo koje strane.

Ma znam ja sve to, samo sam se sprdao. A to za hrišćanstvo je i više nego tačno, to čak nije ni uopše suptilno. Aslan=Isus.
Nije ćivot jedna žena.
Ćivot

Postby Starsica » 04 Jun 2014, 23:48

Nemoj mi se sa Tolkinom sprdati, tanka sam na tu temu :D A i osveženje je malo pričati o tome, retko kad imam priliku.
Imam kući knjigu od Dejvida Deja "Tolkinov prsten, davno je čitah, ali se sećam paralela Gandalfa sa Odinom, kao i nekoliko stvari koje su skoro pa iste sa delovima iz sage o Nibelunzima.
Luis je bio inspiracija i pogonsko gorivo Tolkinu, i obrnuto. Podsticao je Tolkina da završi Gospodara jer je smatrao da je delo vredno izdavanja. Živ bio :biggrin:
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby Ćivot » 04 Jun 2014, 23:52

Starsica wrote:Nemoj mi se sa Tolkinom sprdati, tanka sam na tu temu :D A i osveženje je malo pričati o tome, retko kad imam priliku.
Imam kući knjigu od Dejvida Deja "Tolkinov prsten, davno je čitah, ali se sećam paralela Gandalfa sa Odinom, kao i nekoliko stvari koje su skoro pa iste sa delovima iz sage o Nibelunzima.
Luis je bio inspiracija i pogonsko gorivo Tolkinu, i obrnuto. Podsticao je Tolkina da završi Gospodara jer je smatrao da je delo vredno izdavanja. Živ bio :biggrin:

Da ne bude zabune gotivim ja više Tolkina od Lewis-a. Lewis je i pored tog flertovanja sa religijom više za mlađu publiku, dok je Tolkin znatno ozbiljniji.

A i jebo religiju. :biggrin:
Nije ćivot jedna žena.
Ćivot

Postby alcesta » 05 Jun 2014, 00:05

Dejvid Dej nije bogzna kako pouzdana literatura, davno sam ga čitala ali ima poprilično brljotina. On gde hoće da nađe paralele, on ih i nađe. A i nisu pojedini motivi samo iz Nibelunga, provlače se kroz razne mitologije, mada je Tolkinu svakako mitologija bila polazište. Vodio je dugačke rasprave sa Luisom o ulozi religije u odnosu na mitologiju, i o mitologiji u odnosu na bajku. Drvo i list je odličan primer na tu temu, a i pesma Mitopeja koju je Luisu napisao i čiji mi je deo u potpisu :biggrin:
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura