Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Kvizovi

Re: Kvizovi

Postby Unexpected » 13 Apr 2015, 21:34

Skafi wrote:Od početka govorim da i takmičari i tragač trebaju imati ista pitanja u završnoj igri, s tim da tragač naravno bude u izolovanoj prostoriji, za vreme dok takmičari odgovaraju. Time bi se izbegla svaka sumnja i polemika oko toga ko ima lakša ili teža pitanja. Naravno, tu se najviše pitaju Englezi i oni to trebaju da uvedu, pa svi ostali koji imaju licencu. Mislim da bi to bio pravi potez.

Onda pada u vodu preuzimanje pitanja.
The End.
Unexpected

Postby Skafi » 13 Apr 2015, 21:42

Pa dobro, mogu još malo da izmene pravila.

Ruku na srce, takmičari su u dvostrukoj prednosti. Em što imaju onoliko koraka ispred koliko ih dođe do završne igre, em što uvek mogu da vrate tragača svaki put kad on ne zna odgovor. I treća stvar, što ih je više u završnoj poteri, širi je i spektar znanja njih zajedno.
Last edited by Skafi on 13 Apr 2015, 21:47, edited 1 time in total.
Skafi

Postby Milan L. » 13 Apr 2015, 21:44

Tegi wrote:Kratak spoj u mozgu, znao je da se nece setiti imena, brze-bolje rekao dalje.

Stanite vi na te brzalice i pred reflektore, pa cete videti kako izgleda haoticno stanje u glavi i nesposobnost da se razmislja dok sat otkucava.

Nije namesteno!!!!!
Srbi pusti, prihvatite da covek mnogo zna i da ne radi nista nelegalno. Jedini nacin varanja jeste da mu produkcija u poslednjoj igri spremi laksa pitanja ukoliko ima jake protivnike. Tako je imao laka pitanja protiv mene jer sam imao jedan od najboljih rezultata na testiranju, a verujem da je ista situacija i sa Veljkom, pa je i veceras Milorad imao laka pitanja u zavrsnoj poteri, iako je zaostatak bio jako mali, ali to ovi nisu mogli da znaju. Ali odgovorno tvrdim da MM u takvo varanje nije umesan.

Uros od 10 borbi dobije 5, Milorad 9. Da stvarno imaju odgovore, ne bi dozvolili toliku razliku u procentu uspesnosti.

Uostalom Milane L, prijavi se za kviz, idi na lice mesta i sam se uveri.

Ma niko nije rekao da je sve namešteno, nego da se u ključnim momentima javljaju pitanja koja po pravilu odgovaraju tragaču. To ne važi samo za Milinkovića nego i za Uroša Đurića. Hajde malo da se prisetimo kako je i on dobijao pitanja iz arhitekture, slikarstva i umetnosti uopšte. Razlika je što je Milinković malo bolje prilagođen za ovaj kviz, brže razmišlja i ne nervira se ko Uroš. Ono što niko ne ume da objasni je da se u pitanjima koja zahtevaju zaključivanje ili nagađanje po pravilu tragač bolje snalazi. Ako je šansa 33% za pogodak kako to da retko kada igrači pogode, a tragač pogreši. Ja redovno gledam i hrvatsku verziju ovog kviza i sve deluje mnogo poštenije (mada i njima serviraju pitanja zavisno od lovaca). Naime, čuveni hrvatski kvizaš Mirko Miočić u ulozi lovca je nedavno stigao čak 18 odgovora u završnoj poteri (18 je i rekord kod njih). Ali opet u nekoj narednoj emisiji je omašio jedno 4-5 odgovora na ploči potere protiv jednog takmičara, što se naravno ovde ne bi desilo ni u ludilu. Niko ne može da spori obrazovanje koje Milinković ima, njegovu svestranost od sporta, preko umetnosti, prirodnih i društvenih nauka. Ali ovaj kviz je napravljen po licenci koja kaže: četvoro takmičara koji se ne poznaju pokušavaju da pobede neke od najvećih kvizaških mozgova. Pritom, statistika mora ići u korist lovca/tragača jer bi sam koncept kviza bio doveden u pitanje. Tako da ne verujem da bih se uopšte prijavljivao u kviz u kome su mi šanse manje od 50% da išta osvojim, i tragač daje takmičarima slobodno pravo da izaberu koliko novca žele za višu ponudu. Mislim, RTS ipak nije humanitarna organizacija.
Milan L.

Postby Unexpected » 13 Apr 2015, 21:53

Milan L. wrote:Ako je šansa 33% za pogodak

Većina pitanja (osim sa brojkama) se svedu na barem 50%. Metod eliminacije kod test pitanja se često primenjuje. Ko je polagao neki ispit po tom principu zna to. Jedan od razloga što mislim da su ispiti u formi testa loši, iziskuju mnogo manje znanja.
Sa druge strane, niko ne brani takmičarima da znaju odgovor. Danas je šumarka (zaboravih ime) lupila na svako pitanje i pogodila. Je l' i to namešteno?
The End.
Unexpected

Postby Tegi » 13 Apr 2015, 22:04

Milane L, rekao si da je namesteno, ali da ne mozes da dokazes, pa si obrisao post.

I ti onda nekog optuzujes za varanje.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby -Lepi- » 13 Apr 2015, 22:09

Unexpected wrote:Sa druge strane, niko ne brani takmičarima da znaju odgovor. Danas je šumarka (zaboravih ime) lupila na svako pitanje i pogodila. Je l' i to namešteno?

Ona je par pogodila ali je 2-3 pala a Milinkovic nije pao ni na jedno do kraja.A cesto mu obrazlozenje bude nisam siguran, dvoumio sam se itd.Pa kako onda rodjace bas svako pogodis?
Meni je sumnjiv svakako iako ne mogu da tvrdim da je namesteno imam pravo na takvo misljenje.Mozda je samo u pitanju to da ti/taj koji prave pitanja jednostavno znaju ili pretpostavljaju sta bi on mogao znati pa na osnovu toga prave pitanja.Dakle ne mora biti u direktnoj saradnji sa njim.

Vidi ga Tegi sto je postao skroman, imao sam najbolje rezultate pa su mu pitanja bila laka. :biggrin:
-Lepi-

Postby Unexpected » 13 Apr 2015, 22:12

-Lepi- wrote:A cesto mu obrazlozenje bude nisam siguran, dvoumio sam se itd.

Mislim da grešiš, uglavnom kada ne zna odgovor ide metodom eliminacije. Obrazloženje mu je ovo sigurno nije.
The End.
Unexpected

Postby -Lepi- » 13 Apr 2015, 22:16

Tufi wrote:Sta mislite kako bi naš MM prošao u duelu sa kolegama iz Hrvatske?

Pa po ovome sto prikazuje u kvizu oprao bi ih Milorad. :biggrin:
Miocica ne verujem da bi dobio,Kotiga je isto zeznut, mozda bi bili tu negde.Mislim da je Morana najlosija i da bi sa njom imao sanse.
-Lepi-

Postby Milan L. » 13 Apr 2015, 22:25

Unexpected wrote:Danas je šumarka (zaboravih ime) lupila na svako pitanje i pogodila. Je l' i to namešteno?

Ona je prošla više na sreću nego na znanje, za razliku od ovog drugog igrača iz završne potere koji je znao i da obrazloži (npr. za danskog astronoma). Druga dva takmičara su nešto znali, nešto nisu ali je tragač po običaju sve znao. Naravno, kada se kaže da ideš na višu ponudu to znači da može da se omaši jedno pitanje (greška na drugom pitanju je već kraj jer tragač je konstantan). Plus te ubeđuju da probaš višu. Valjda samo onaj koji sve odgovori tačno, tj. poklope mu se pitanja da ih sve tako odgovori može da se nada pobedi. Sad opet ljudi govore, da ali tragač je lošijem položaju jer oni imaju dva koraka prednosti, pa mogu da ga vrate kad pogreši. Sve je to tačno. Ali niko nije merio koliko se uludog vremena potroši od momenta dok se takmičar seti odgovora, preko javljanja na taster do konačnog odgovaranja. Plus ako ima više ljudi lako se dešava da se jedan javi kaže dalje a onaj drugi je znao. Nekada je vraćanje unazad kod pogrešnog odgovora tragača nemoguće jer je pitanje mnogo teško. I tako dolazimo do zaključka da tragač i nema neki zaostatak, imajući vidu da u ekipu u proseku stave jednog dobrog igrača (koji ponekad ispadne pre završne potere), jednog odrednjeg koji može da prođe, jednog koji ispadne samo zbog treme, i četvrtog koji od starta nije ni imao šanse da prođe dalje. I u proseku od tolikog novca koji se nudi bore se njih dvoje za nekih 100 000-200 000 din i o na kraju ništa ne osvoje. Češće se dešavalo da uzmu 400-500 000 i to svo četvoro. I to uglavnom protiv Uroša ili Milice.
Milan L.

Postby Tegi » 13 Apr 2015, 22:30

-Lepi- wrote:
Unexpected wrote:Sa druge strane, niko ne brani takmičarima da znaju odgovor. Danas je šumarka (zaboravih ime) lupila na svako pitanje i pogodila. Je l' i to namešteno?

Vidi ga Tegi sto je postao skroman, imao sam najbolje rezultate pa su mu pitanja bila laka. :biggrin:

Jesam hercegovacki neskroman covek, ali nista pogresno nisam napisao. Receno mi je da sam bio medju najboljima i mogu ti reci da su mi lepu dobrodoslicu priredili sa pitanjima, narocito u drugoj igri. A Milorad je sam rekao, i to je bilo u prenosu: "Nikada mi pitanja nisu bila ovako laka, daj Boze da mi svaki put budu ovakva". Jedan inzenjer iz Zemuna je bio sa mnom na testiranju i nenormalno je obrazovan, Milorad ga je stigao u drugoj igri, jer su mu pitanja bila stvarno nemoguca.

I jos jednom, pogresi Milorad , ali svaki put kad pogresi i takmicar, to ne prikazu. Kada sam bio ja prvo pitanje je bilo kako se zove zena Stefana Slepog, on je stavio Jelena, ja Teodora, tacno je Angelina. Nije prikazano.

I da, jaci je Milorad od svih hrvatskih tragaca. A sto se tice engleskih tragaca, njima su vanenegleska pitanja ekstremno laka. Gledao sam ih u prvoj srednje i tad su mi stvarno nisu delovala kao bauk, za razliku od pitanja vezanih za njihovu smrdljivu pop-kulturu. I pogledajte profile ljudi koji tamo ucestvuju, traktoristi, domacice, vodoinstalateri...

Milane L, ne znam kako imas obraza da se javis, 15 minuta nakon hvatanja u lazi, ali ponovo cu ti odgovoriti. Ukoliko ih vise prodje u zavrsnu poteru, odrede najboljeg da prvi pritiska. Ako ne zna, saceka 2-3 sekunde da se neko drugi javi. Ako se niko ne javi, onda kaze dalje ili lupi.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Tufi » 13 Apr 2015, 22:41

-Lepi- wrote:
Tufi wrote:Sta mislite kako bi naš MM prošao u duelu sa kolegama iz Hrvatske?

Pa po ovome sto prikazuje u kvizu oprao bi ih Milorad. :biggrin:
Miocica ne verujem da bi dobio,Kotiga je isto zeznut, mozda bi bili tu negde.Mislim da je Morana najlosija i da bi sa njom imao sanse.

Kotiga je cini mi se dosta mlad, tako da ima vremena za njega :)
Tufi

Postby Choda » 13 Apr 2015, 22:43

Unexpected wrote:Većina pitanja (osim sa brojkama) se svedu na barem 50%. Metod eliminacije kod test pitanja se često primenjuje. Ko je polagao neki ispit po tom principu zna to. Jedan od razloga što mislim da su ispiti u formi testa loši, iziskuju mnogo manje znanja.
Sa druge strane, niko ne brani takmičarima da znaju odgovor. Danas je šumarka (zaboravih ime) lupila na svako pitanje i pogodila. Je l' i to namešteno?

Ovo se delimicno eliminise ako netacni odgovori daju negativne bodove. Jes da nema veze sa kvizovima(Potragom) ali.. :biggrin:
What do you mean, "I don't believe in God"?
I talk to him everyday.
Choda

Postby Unexpected » 13 Apr 2015, 22:45

Choda wrote:Ovo se delimicno eliminise ako netacni odgovori daju negativne bodove. Jes da nema veze sa kvizovima(Potragom) ali.. :biggrin:

Samo delimično, uz iole smislene netačne odgovore i barem 4 ponuđena.
Uglavnom ljude mrzi, teže je naći netačne smislene odgovore tako da daju one koji nemaju veze sa vezom. :biggrin:
The End.
Unexpected

Postby Milan L. » 13 Apr 2015, 22:52

Tegi wrote:Milane L, ne znam kako imas obraza da se javis, 15 minuta nakon hvatanja u lazi, ali ponovo cu ti odgovoriti. Ukoliko ih vise prodje u zavrsnu poteru, odrede najboljeg da prvi pritiska. Ako ne zna, saceka 2-3 sekunde da se neko drugi javi. Ako se niko ne javi, onda kaze dalje ili lupi.

Mislim da si me pomešao sa nekim, nisam brisao nikakav post. Ja oduvek tvrdim da se nameštanje, ako se vrši (jer niko to ne može da dokaže, može samo da se spekuliše) odvija tako što se tragaču prilagođavaju pitanja u zavisnosti od situacije i količine novca koja je u opticaju. Naravno, takmičar uvek ima šansu da pobedi. Niko ti neće reći da nisi osvojio nagradu ako sve odgovoriš tačno, ali to se jako retko dešava. Čak i Milica koja je tragač i sada hvata ljude na glupostima je bila u opasnosti da ispadne pre završne potere (protiv Uroša je čini mi se omašila neko pitanje o tome koliko neka životinja ima zuba). Da je imala još jedan netačan odgovor Uroš bi je stigao i ne bi je proglašavali za najuspešnijeg takmičara ovog kviza.
A to ako stvarno ne prikazuju pitanja kada i takmičar i tragač odgovore netačno samo mogu da kažem - neodgovornost. Pa valjda je u interesu kviza da se prikaže sve, kako bi bilo dinamičnije. Zato ispada da Milinković zna sve ali i pored toga slabo ljudi uzimaju novce. I to čekanje 2-3 sekunde da se drugi javi je dovoljno da se ne postigne željeni rezultat. Ili se javljaš odmah i sečeš pitanje dok se još čita ili vičeš dalje.
Kako bi se Milinković snašao u hrvatskom kvizu sa njihovim lovcima? Pa verovatno dobro, ali to su samo naše prepostavke.
Milan L.

Postby Choda » 13 Apr 2015, 22:57

Unexpected wrote:
Choda wrote:Ovo se delimicno eliminise ako netacni odgovori daju negativne bodove. Jes da nema veze sa kvizovima(Potragom) ali.. :biggrin:

Samo delimično, uz iole smislene netačne odgovore i barem 4 ponuđena.
Uglavnom ljude mrzi, teže je naći netačne smislene odgovore tako da daju one koji nemaju veze sa vezom. :biggrin:

Heh na mom najomrazenijem ispitu nije ih(ga) mrzelo :colera: , u principu cilj je da se izbegne nasumicno pogadjanje kad student ne zna odgovor..

Sad malo na temu, za kviz mi je ova varijanta skroz ok, sa tri pitanja uz pravilno razmisljanje imas dobru sansu (50%).
What do you mean, "I don't believe in God"?
I talk to him everyday.
Choda

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura