Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Knjiga koju biste preporucili

Re: Knjiga koju biste preporucili

Postby LudkaoLud » 14 Jun 2015, 17:39

Nisam ni znao da postoji tema, steta.

Ovako, trenutno citam EF, i ako nekoga zanima taj zanr imam brdo preporuka, kao i masu toga u pdf-u.

Ketrin Nevil je veliki upgrade u odnosu na Brauna. Procitao sam sve od njega, ali bukvalno sve, i lo meni su A&D jedino vrijedni vrhunske kritike. Inferno je veliko razocarenje, toliko cekana i toliko najavljivana , nije opravdala ni djelic ocekivanja.

Osmica je izuzetna, istoristki bogata, odlican zaplet, dinamicna radnja, misticizam, ma ima bukvalno sve.

Veronika Rot - Divergentni, trilogija, mozda i nesto najkvalitetnije sto sam procitao u poslednjih par godina.
BOLEST KOJOJ NEMA LEKA
LudkaoLud

Postby b@Ta maRe » 14 Jun 2015, 19:07

LudkaoLud wrote:Nisam ni znao da postoji tema, steta.

takođe :biggrin:

Majstor i Margarita od Bulgakova je remek-delo, koje mogu da čitam jednom godišnje i uvek se oduševim nečim novim. pripovetke Bulgakova su takođe fantastične - Zapisi mladog lekara je sjajna zbirka, a jedna od pripovedaka je i Morfijum, po kome je Balabanov snimio film pre par godina.

Ursula Le Guin je u samom vrhu kada je fantastika u pitanju. Čovek praznih šaka; Svet se kaže šuma; Leva ruka tame; Zemljomorje... Nekoliko njenih sf dela, uključujući romane Čovek praznih šaka i Leva ruka tame, pripadaju Hainskom ciklusu koji opisuje galaktičku civilizaciju daleke budućnosti labavo povezanu organizacionim telom koje se zove Ekumena. govori o posledicama kontakta između različitih svetova i kultura. Ekumena služi kao okvir u kojem se odvijaju te interakcije. npr, romani Leva ruka tame i Pričanje bave se posledicama dolaska emisara Ekumene (poznatih pod imenom "mobili") na zabačene planete i kulturnim šokom koji time izazivaju.

kad je SF u pitanju, Dina (svih 5 nastavaka) Frenka Herberta je nezaobilazna. snimio je Linč istoimeni film, ali nije to - to. kao što obično i ne biva kod ekranizacija.

ko voli pripovetke, preporučujem Borhesa i Dina Bucatija. ovaj prvi je napisao najsavršenije delo u kratkoj formi - pripovetku Alef, koja je genijalna. od Bucatija je najpoznatija zbirka Prodavnica tajni.

za kraj - Džon Fante. sve od njega što mi je palo ruku je izuzetno. Upitaj prah je knjiga koja se čita za dva dana. neverovatna poetika, gde je svaka rečenica dovedena do perfekcije. Snovi sa Bunker Hila; Put za LA; Čekaj do proleća, Bandini - šta god neko odabere od navedenog, neće pogrešiti.
Dexi wrote:Jedino u čemu su oni bolji to je taj individualni kvalitet njihovih igrača
b@Ta maRe

Postby KarlMalone32 » 19 Jun 2015, 17:48

Svima bi preporucio da procitaju serijal o Groblju zaboravljenih knjiga. Sastoji se od tri knjige:

1. Sneka vetra;
2. Igra andjela;
3. Zatocenik nebesa.

Pisac je Karlos Ruis Safon.

Ja sad pocinjem trecu knjigu, Zatocenik nebesa.

Knjige su fenomenalne.
Mirno, hladnokrvno i 71:70. Partizan je sampion Evrope!
Jedina svetlost na kraju tunela,
ta boja crna, ta boja bela...
KarlMalone32

Postby Горан » 20 Jun 2015, 16:11

bwa wrote:Crnogorci jesu Srbi u sirem smislu.

Dr Arslanagic wrote:Верујем да окрећемо и поред стравичне судијске крађе.
Горан

Postby Tegi » 20 Jun 2015, 19:28

Drug Borko cita Dedijera. :biggrin: Ozbiljno se uziveo u ulogu.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby LudkaoLud » 21 Jun 2015, 14:22

KarlMalone32 wrote:Svima bi preporucio da procitaju serijal o Groblju zaboravljenih knjiga. Sastoji se od tri knjige:

1. Sneka vetra;
2. Igra andjela;
3. Zatocenik nebesa.

Pisac je Karlos Ruis Safon.

Ja sad pocinjem trecu knjigu, Zatocenik nebesa.

Knjige su fenomenalne.

Tematika?
BOLEST KOJOJ NEMA LEKA
LudkaoLud

Postby KarlMalone32 » 21 Jun 2015, 20:26

Senka vetra- Decak po imenu Danijel Sempere pronalazi jednu knjigu od pisca Hulijana Karasa. Knjiga mu se mnogo svidela i poceo je da istrazuje o ostalim njegovim knjigama i tada saznaje da neko sve njegove knjige pokusava da unisti...

Igra andjela- Radnja se odigrava pre Senke vetra. Pisac po imenu David Martin dobija cudnu ponudu od jos cudnijeg izdavaca i prihvata je i samim tim se uplice u more cudnih dogadjaja...

Zatocenik nebesa- Radnja knjige se nastavlja na Senku vetra. Sad sam poceo da je citam :)

Ovo ti je ukratko...
Mirno, hladnokrvno i 71:70. Partizan je sampion Evrope!
Jedina svetlost na kraju tunela,
ta boja crna, ta boja bela...
KarlMalone32

Postby Raoul Duke » 14 Jul 2015, 20:12

Топла препорука за све љубитеље жанра. Старе приче великог мајстора, фришко, из кухиње одличне Booke, у преводу провереног Горана Скробоње

Stiven King - GODIŠNJA DOBA

По прве три новеле из ове књиге снимљени су Бекство из Шошенка, Надарен ученик и Остани уз мене.
Наше ће сјене ходати по Бечу, лутати по двору, плашити господу.
Raoul Duke

Postby Raoul Duke » 21 Jul 2015, 23:08

Рита Хејворт и искупљење у Шошенку

Управо оно што сам и очекивао, ни мање ни више. Филм је толико извикан сада да помало прелази границе доброг укуса, али не значи да је лош. Прича је још боља, лишена неких холивудских украса, иако исијава оптимизмом.

На стотинак страна Кинг даје сентименталну, слатку причу о модерном Монте Кристу. Сведено, с мером.

Надарен ученик

Ово сам прочитао глатко, без проблема, у цугу. Иако прича има нешто мање од 200 страна и могла би да стоји као роман. Ипак, нисам нарочито одушевљен. Лик младог Тода ми је остао раван, недоречен. Потпуно зло у њему нам долази право ниоткуда и ничим изазвано. Не буди ни емпатију, ни језу, па чак ни гађење. Равна линија.  Лик маторог нацисте је боље написан, прдоња ми бар нагна повремено осмех на лице, иако је зликовац до сржи.
Raoul Duke

Postby Jorgovan » 21 Jul 2015, 23:25

b@Ta maRe wrote:
Majstor i Margarita od Bulgakova je remek-delo, koje mogu da čitam jednom godišnje i uvek se oduševim nečim novim.

procitao je davno u srednjoj skoli, i mislim da mi se svidela, i kupim novo lagunino izdanje i krenem da citam i smorim se kao pas... :biggrin: treba mi lako stivo pred spavanje
Krenemo ti mi tako iz Zeleznika u Maderu, a ono daleko u picku materinu... Ljuba Tadic
Jorgovan

Postby mihZR » 22 Jul 2015, 09:56

Preporucio bih "Zen i umetnost odrzavanja moticikla", potera me malo na razmisljanje, o pristupu poslu pre svega. Ali ima i raznih filozofskih razvrstavanja, podstekne na mozganje.

@jorgovan
Probaj sa Pracetom, ako ti ne smeta satira kroz epsku fantastiku. Meni uvek prija da citam, a lagano se cita.
A za lagano stivo obicno mozes da se okrenes trilerima.
mihZR

Postby Tegi » 24 Jul 2015, 14:18

Vredi li citati Stajnbekovo "Istocno od raja"?
Mislim, nadam se da nije neko americko laganeze stivo? :biggrin:
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Raoul Duke » 24 Jul 2015, 17:18

Tegi wrote:Vredi li citati Stajnbekovo "Istocno od raja"?

Још како! Штајнбек је твој, човече. Социјалиста :biggrin:

У средишту радње је добро познат мотив Каина и Авеља. Смештена у Калифорнијској долини, прича прати две фармерске породице с почетка XX века.
Raoul Duke

Postby Tegi » 24 Jul 2015, 17:27

Raoul Duke wrote:
Tegi wrote:Vredi li citati Stajnbekovo "Istocno od raja"?

Још како! Штајнбек је твој, човече. Социјалиста :biggrin:

У средишту радње је добро познат мотив Каина и Авеља. Смештена у Калифорнијској долини, прича прати две фармерске породице с почетка XX века.

Aaaaa, ulepsa mi dan. :blue:

Ma raspitao sam se o cemu se radi u nacelu, ali znam da ima film sa Dzejmsom Dinom, pa me je to malo plasilo, ali sad nema dileme.
Samo da nekako izorem jos 100 strana Uliksa i trcim u Lagunu. :biggrin:
Tegi

Postby Raoul Duke » 24 Jul 2015, 17:43

После Уликса изгледаће ти као да читаш викенд роман о Доку Холидеју :D

Ја имам издање Новости од пре десетак година. Сигурно је боље од Лагуниног и половно се може наћи за 400 динара.
Raoul Duke

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura