by sho.bgpp » 25 Jul 2023, 20:02
Po mom misljenju Openhajmer je odlican s tim da ga ne bih svrstao u sam vrh filmskih ostvarenja, mada tome sigurno doprinosi sto nisam neki fan Nolanovog stila, koga svakako postujem.
Ne znam kako iko moze da okarakterise film kao "spor", jer je jedna glavnih odlika upravo dinamcnost. Scene se brzo menjaju, nema praznih dijaloga, konstantno je prisutna doza napetosti.
Ono sto mogu da razumem je da je tezak za pracenje prosecnom gledaocu, pre svega jer zivimo u vremenu kratkih formi kad je tesko ostati skoncentrisan i sat i po vremena, a kamoli tri. Lakoci pracenja odmaze i gorepomenuta dinamika i mnostvo likova, pa je, bar meni, u nekim momentima bilo tesko da ispratim o kome se prica kad se pominju ljudi poimence.
Ono sto me je odusevilo je nacin na koji je Nolan prikazao scene unutrasnje borbe i osecanja glavnog lika kako u vizuelnom tako i u zvukovnom smislu. Takodje, sve pohvale i za Kilijana Marfija.
Svakako preporucujem da se film odgleda, ali ipak treba biti spreman na tri sata visokog nivoa koncentracije.