Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Epska fantastika, SF, Horor

Re: EPSKA FANTASTIKA, SF, HORROR

Postby alcesta » 24 Dec 2013, 20:03

Ja nisam toliko drastična, verovatno zato što nisam toliko ni očekivala :D btw, kakve veze ima kakav je Legolas bio u Gospodaru (a i tamo je bio na početku dosta drven prema patuljcima) kad ga u Hobitu ionako nema (u knjizi mislim), pa režija može da pusti mašti na volju. Doduše sigurna sam da će da se "popravi" do kraja poslednjeg filma.
Nemam vremena da piskaram mnogo sad, pa ću samo copy/paste sa drugog foruma :biggrin: gledala sam premijeru tada kad sam ovo pisala, pa nisam htela drugima da kvarim nekim detaljima, a sad ne mogu u njih da ulazim :D

Prvi deo je bolji, a sigurno će biti bolji i treći. Ovo bi po svemu osim po jednom važnom izuzetku bio tipičan 2. deo u trilogiji, dakle recimo "tranzicioni" film tipa Dve Kule koji uvek gledam s premotavanjem.
Trudiću se da ne spojlerišem, ali ne mogu da garantujem da mi se neki detalj neće omaći. Ima mnogo više nebuloza nego u prvom delu, neke ubačene stvari mislim da čak gluplje izgledaju ljudima koji nisu čitali knjigu, jer ovako mogu sebi da kažem da sam možda taj detalj iz knjige zaboravila ili da se može u neprikazanim događajima naći objašnjenje zašto je ta i ta scena tako ispala.
Muzika je IMO bila daleko bolja za prvi deo, u ovom ama baš ništa mi se nije, da kažem, "primilo" za uvo tipa one pesme patuljaka. Razume se, hobitske motive i varijacije na LOTR muziku ne računam. :)
Pauci su me prilično razočarali, ne kako izgledaju nego kako su iskorišćeni u filmu, ali detalje sad neću da spojlerišem. Fali mi i omiljeni deo kod Beorna, ali kapiram da je takve scene bilo preteško snimiti.

A sad pozitivne stvari. Beorn mi se sviđa, a i Bard, a Stiven Fraj je genijalan kao politički smutljivac Gospodar Jezergrada, i ne znam uopšte šta će mu dodatak u vidu podmuklog zamenika ili kakvu onaj već funkciju ima. (Naravno kad su glumci u pitanju standardni je problem što i Legolas i Gandalf izgledaju starije nego u LOTR, ali šta se tu može).
Sauron je napravljen fantastično i po meni tako je sasvim trebalo da izgleda i u LOTR-u, bez obzira što je tada bio jači i imao obličje. Ovako kao Senka i Oko mnogo je strašniji nego ono bodljikavo čudovište koje smo videli u Mordoru. Taurijel mi uopšte ne smeta, verujem da će se većina fanova za nju uhvatiti sa prigovorima, ali film je mnogo lošije odradio neke delove kojih ima u knjizi nego ove ubačene.

Kao što rekoh na početku, ima jedan važan izuzetak u kompletnom utisku zbog koga se isplati pogledati film i da sve drugo ne valja, a to je Šmaug :inlove:
Oduševljena sam kako je ispao i kako zvuči, samo mi je krivo što nema više krupnih planova na njegovu glavu, a i kad ima stalno se pomera pa ne mogu oči dovoljno dugo da se vide kako treba, što je šteta. Međutim, opet, i samo zbog Šmauga vredi gledati film, ali baš je nažalost u taj deo upalo najviše nebuloza koje su se uglavnom skupile u deo sa šumskim vilovnjacima i borbu sa zmajem unutar planine. Ko bude gledao videće na šta mislim, neću u detalje, ali čak i najgluplje smišljenim scenama mogu da progledam kroz prste jer Šmaug u njima izgleda fenomenalno :inlove:
Ukratko, vizuelni utisak je najbolji deo filma, a još sam ga gledala u 2D. Kad ponovim to u 3D delovaće sigurno još bolje :jupi:
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Starsica » 24 Dec 2013, 22:12

Meni generalno Legolas nije legao kao lik kakav je predstavljen u Gospodaru, a ovde još manje. Mislim da je on jedini lik koji me je nervirao od prvog momenta, ali to verovatno im veze sa tim što ja ne gotivim Orlanda Bluma :beyond:
Zmaj. Zmaaaj. Što kažeš, žao mi je što nisu snimali lice više, stalno sam na to obraćala pažnju i moj utissak je da urađen odlično. To mi je čak i najveći utisak, pored Saurona. Sauron je, takođe, ispao odlično i mnogo mi se više sviđa ovo, nego ono iz Gospodara. Doduše, od Hiperiona, meni su Šrajk i bodljikavi Sauron isti :lollol:
Ja se slažem sa tobom u svemu, posebno oko muzike. Nije mi ništa toliko ušlo u uši kao u prvom delu, čak ni odjavna pesma.
Ja se knjige ne sećam. Jako sam je davno čitala i pozaboravljala sam većinu, ali ću sad preko raspusta da je pročitam, da vidim šta je ubačeno a šta izbačeno, čisto da se iznerviram malo :D
3D je super, iako su meni smetale naočare. Ali se Šmaug izgledao brutalno u 3D varijanti, isto kao i Sauron :)
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby karambol » 25 Dec 2013, 21:41

Mrzi me da kvotujem pa par zapažanja od mene:

Hiperion - Endimion sam pročitao 4 ili 5 puta, fantastično (bar meni)

Rotfus - Ime vetra, Strah mudroga - izvanredno, jedva čekam nastavak.

Pročitah Murakamija 1Q84, baš me je dojmio.

Robin Hob - Vidovnjaci - Sve je dobro sem samog kraja.

Brendon Sanderson - Originalno, lepo, kraj razočarenje.

Atlas oblaka - simpatično

Martin me je definitivno udavio, stvorio je (u tv seriji) novi žanr - erotsku fantastiku zabranjeno ispod 16 godina. Kad za 30 godina završi serijal ili neću moći da čitav ili ću biti "Ravnodušan prema plaču".

Po meni je dobra knjiga samo ona koja me natera da je ponovo pročitam
Pravih se reči uvek kasno setim,
odgovor znam kad ostanem sam...
karambol

Postby alcesta » 25 Dec 2013, 22:34

Hm, ja ne rezonujem tako, neke knjige mi ostave toliko jak utisak da ih prosto ne smem ponovo čitati. Recimo 1984, pročitala sam je davno ali sigurno više neću, kosa mi se diže na glavi i samo kad se setim.
Ali naravno, kad zavoliš neku knjigu vratićeš joj se više puta.
Btw, znači svideo ti se Murakami? Meni je skup pa čekam da ga nabave u biblioteci, ali uglavnom ko je čitao nije oduševljen.

Starsica wrote: Doduše, od Hiperiona, meni su Šrajk i bodljikavi Sauron isti :lollol:
Ja se slažem sa tobom u svemu, posebno oko muzike. Nije mi ništa toliko ušlo u uši kao u prvom delu, čak ni odjavna pesma.

Znači završila si Hiperion? :okk:
Odjavna pesma mi je totalni promašaj, uopšte se ne uklapa u trenutak, a ni sama po sebi nije nešto posebno.
Knjiga je mnogo više dečja od LOTR-a, nije bilo lako napraviti film(ove) u kojima će taj prelaz da bude koliko-toliko bezbolan, pogotovo što se snimaju obrnutim redom.
Meni Taurijel i Kili ne smetaju, kad već knjiga pominje da se možda neki od Bilbovih predaka oženio vilom, što da ne :D
alcesta

Postby Starsica » 25 Dec 2013, 23:42

Nisam još uvek, čitala sam u pauzama učenja, uhvatio ispitni rok, čitam kad imam vremena :) Ali priznajem da nije baš toliko strašno kao što sam očekivala da će biti u nastavku. Završiću ja to kad tad. Danas sam uzela Hobita da čitam, stvarno sam ga jako davno čitala i skoro sve detalje sam pozaboravljala.
Ne smetaju ni meni ni Kili ni Taurijel, samo Legolas :D Ali, to je već moja lična netrepeljivost prema njemu, ništa novo.
Gledam zasebno film od knjige, isto kao što sam se trudila da to uradim sa Gospodarom.

karambol wrote:Rotfus - Ime vetra, Strah mudroga - izvanredno, jedva čekam nastavak.

Ja nikako pare da skupim da uzmem drugi deo, ali me je prvi deo oduvao, jako mi se dopao. Drago mi je da ću imati sa nekim da razgovaram o tome kad pročitam :D
karambol wrote:Robin Hob - Vidovnjaci - Sve je dobro sem samog kraja.

Šta si nije dopalo? Mene je treći deo malo smorio, dosta filozofiranja za moj ukus.
karambol wrote:Brendon Sanderson - Originalno, lepo, kraj razočarenje.

Napokon neko ko deli moje mišljenje :D Ja sam krajem skroz razočarana i nimalo mi se ne dopada. Imam utisak kao da me je knjiga izdala :colera:
karambol wrote:Po meni je dobra knjiga samo ona koja me natera da je ponovo pročitam

Isto. Neke knjige sam pročitala i po 10 puta. I obožavam kad im se vraćam. Kad sam drugi put čitala Gospodara, imala sam utisak kao da ga nisam ni čitala, tako sam bila hepi :biggrin:
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby alcesta » 08 Jan 2014, 17:18

Izađoh na kraj sa Zelaznijem. Preporuka: ako vam se čita Noć u samotnom oktobru, nabavite original.
Kad pokušam da odvojim sadržaj od prevoda, sasvim OK, ali ni približno me nije impresionirala koliko su mi je preporučivali.

Nabavila sam na rasprodaji Pauersa, Anubis Gates, i sad ću to da počnem.
alcesta

Postby Unexpected » 10 Jan 2014, 11:11

Za ljubitelje Kinga...

Image
Na auto-putevima širom Amerike, pleme ljudi Pravi čvor putuje u potrazi za hranom. Izgledaju bezazleno – uglavnom su matori, obučeni u mnogo poliestera, i venčani za svoje kuće na točkovima. Ali kao što Den Torens zna, a kuražna Abra Stoun saznaje, članovi Pravog čvora su kvazibesmrtni, jer se hrane „parom“ koju proizvode deca sa isijavanjem kada ih polako muče do smrti.
Progonjen neupokojenim žiteljima hotela „Vidikovac“, gde je u detinjstvu proveo jednu strahotnu godinu, Den je decenijama lutao i pokušavao da se ratosilja očevog zaveštanja očajanja, alkoholizma i nasilja. Najzad se skrašava u gradu u Nju Hempširu, nalazi utočište u zajednici Anonimnih Alkoholičara i dobija posao u staračkom domu gde ostaci njegove moći „isijavanja“ pružaju utehu ljudima na samrti. Uz pomoć dalekovidnog mačora, on postaje „dr Sleep“.
Den zatim upoznaje Abru Stoun, i upravo njen spektakularni talenat, najsjajnije isijavanje ikada viđeno, iznova raspaljuje njegove demone i priziva ga u bitku za Abrinu dušu i opstanak.

http://www.vulkani.rs/60cb132d-e9c6-470 ... s_HYtJDuiA

Ima je po knjižarama iako piše na sajtu da je rasprodato...
The End.
Unexpected

Postby alcesta » 28 Jan 2014, 12:06

Završila sam The Anubis Gates. Pauers je odličan, oduševljena sam! Samo mi je bilo žao što Kolridža nema više u knjizi, ali dao mu je dovoljno važnu ulogu na kraju.
Obavezno moram da nađem još nešto njegovo. Sve preporuke :okk:
alcesta

Postby Nowitzki.ct » 28 Jan 2014, 12:21

Valja li što Njegova mračna tkanja od Filipa Pulmana?
Black and white till the end of days, Gravediggers for all your prayers, Partizan reign to last for aeons.
Nowitzki.ct

Postby alcesta » 28 Jan 2014, 12:23

Dobro je napisano, ali ide mi na živce kad pisac hoće da progura svoje ideološke stavove na način na koji on to radi.
Svakako lako se čita i zanimljivo je, ali ja ne podnosim Pulmana iz principa :D
alcesta

Postby Nowitzki.ct » 28 Jan 2014, 13:05

Uhvatih djelic filma jednu noc, pa me zainteresovalo, i procitah komentare kako je knjiga mnogo bolja. Potrazicu je u svakom slucaju
Black and white till the end of days, Gravediggers for all your prayers, Partizan reign to last for aeons.
Nowitzki.ct

Postby alcesta » 28 Jan 2014, 13:10

A, nema zbora da je knjiga mnogo bolja od filma, kao i obično :biggrin:
Pitam se nameravaju li uopšte da snime druga dva dela, pauza je već jako duga za filmske serijale i moraće da traže novu glavnu glumicu.
alcesta

Postby Unexpected » 04 Feb 2014, 17:22

Gejmenovi "Američki bogovi" kao serija?
Autor: MONDO/Agencije

Poznati roman pisca Nila Gejmena "Američki bogovi" uskoro bi mogao da bude pretočen u seriju, pišu britanski mediji.
04.02.2014. | 17:12

Image
gaimanFoto: Promo

Prava na "Američke bogove", koje je u Srbiji objavila Laguna, objavljene 2001. kupila je kompanija "FremantleMedia" sa namerom da snimi TV dramu čiji će izvršni producent biti Gejmen.
Gejmen je, međutim, na svom blogu naveo da detalji dogovora još uvek nisu utanačeni. "Gde ćete je gledati, ko će igrati, ko će pisaci scenario a ko će režirati, ništa od toga još nije dogovoreno", naveo je on.

"Američki bogovi" je priča o Senki koji je proveo tri godine u zatvoru, gledajući svoja posla, robijajući svoju kaznu. Samo je želeo da se vrati u zagrljaj svoje voljene žene i da se kloni nevolje do kraja života. Ali svega nekoliko dana pre isteka kazne, saznaje da mu je žena poginula u saobraćajnoj nesreći i njegov svet gubi vatru koja ga je grejala.

U avionu, putujući kući na sahranu, Senka upoznaje sedog čoveka koji sebe zove Gospodin Sreda. Samozvani prevarant i bitanga, Sreda nudi Senki posao. A Senka, kao čovek koji više nema šta da izgubi, prihvata.

Ali rad za enigmatičnog Sredu ima svoju cenu, i Senka ubrzo shvata da će njegova uloga u Sredinim mahinacijama biti mnogo opasnija nego što je mogao i da zamisli. Zapetljan u svet tajni, on kreće na divlje putešestvije i susreće, između ostalih, ubilačkog Černoboga, đavolastog Gospodina Nansija i prelepu Ister - koji, izgleda, svi znaju više o njemu nego on sam.

Senka će naučiti da prošlost ne umire, da svi, uključujući i njegovu pokojnu ženu, imaju tajne, i da su ulozi viši nego što je iko mogao i da zamisli.

Oko svih njih preti da izbije oluja epskih razmera. Ukoro će Senka i Sreda biti uvučeni u sukob star koliko koliko i samo čovečanstvo. Jer, ispod mirne površine svakodnevnog života, vodi se rat.
The End.
Unexpected

Postby alcesta » 05 Feb 2014, 20:03

Valjda ne bi trebalo da ih previše nagrde kad je Gejmen producent.
Od ovolikih najava sad mi došlo da ih čitam opet :)
alcesta

Postby civor » 05 Feb 2014, 21:40

Ja sam se nadao da ce od Americkih bogova da naprave film to je bolja opcija nego serija.
Baron je najveci kralj
civor

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura