Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Knjiga koju biste preporucili

Re: Knjiga koju biste preporucili

Postby zvezdaraking » 24 Oct 2024, 18:56

Bas prije NUšića sam pročita Hodočašće i moram priznati da sam se mučio.Nekako mi nije legla.
Očevi i oci je briljantna knjiga u kojoj se kroz odnose u jednoj porodici ogleda više tragedija koje su zadesile srbe u drugom svetskom ratu.
Scena kad se otac i sin raspravljaju oko odlaska na sremski front je jedna od najupečatljiviji ( uz scenu kad knez MIškin zatiče mrtvu Nastasju Filipovnu) koje sam imao priliku da pročitam.

Nisam baš dovoljno pismen da sve to napišem jasno ali saznanjje da na Sremski front nisu bas svi isli silom vec su generacije hipnotisane omladine išle uludo d aginu s apjesmom na usnama mi iskren d abudem nijje baš prijalo.

Pogotovo kad to možeš da vidiš u knjizi osvedočenog antikomuniste.
Možda sam malo subjektivan jer su mi Očevi uz Opsadu crkve Svetog Spasa i Tvrđave omiljene knjjige naše literture ali baš je predobra.

Isto je i u prvom svetskom ratu. Išli sa pjesmom da ginu. Ipak na kraju kad počne da se puca i gine Ćosić je u Vremeu smrti naposao da jedino za šta vrijedi da se umre - san.
Dio " TRagedije" o 40 000 djjece koji su izginuli od zime samo jjer su uskoro stasavali za vojsku pa ih vodili preko Albanije je možda naslikovitiji dokaz koliko smo platili d aimamo svoju državu.
Ja bih onome ko čita tragediju preporučio Krakova i " Život čovjeka na Balkanu" ( Malkovic je garant čitao :)) gdje se onako sirovo i surovo vide muke vojske u balkanskim i velikom ratu.
Opisi umiranja bez velikih opisa. Samo kratko. Sad si tu a sledeci sekund te nema.

Sad ću na veselije teme. Ikonostas pa nešto od Presfilda da opustim mozak :)
zvezdaraking

Postby SemperIdem » 24 Oct 2024, 21:30

Ako je na redu ,,Ikonostas" Gorana Petrovića - pročitao sam knjigu prošle godine. Daleko je slabiji roman od Opsade, ali u pitanju je jedan od naših najkvalitetnijih pisaca u poslednjih par decenija, te je svakako vredno čitanja.

Postoji na yt snimak predstave ,,Očevi i oci" - zapažena uloga Djuze Stojiljkovića. Što se Selenića tiče, odlični su mi i romani ,,Pismo/glava" i ,,Timor mortis". Slične su teme kao u očevima: rat, revolucija, posleratna lutanja, smrt, sudar različitih svetova...
Zar lutajuć mi otac tu je zemlju video? I njoj me mati dojila, od prvoga plača?
SemperIdem

Postby Foteljas » 25 Oct 2024, 08:48

zvezdaraking wrote:Nisam baš dovoljno pismen da sve to napišem jasno ali saznanjje da na Sremski front nisu bas svi isli silom vec su generacije hipnotisane omladine išle uludo d aginu s apjesmom na usnama mi iskren d abudem nijje baš prijalo.

Dio " TRagedije" o 40 000 djjece koji su izginuli od zime samo jjer su uskoro stasavali za vojsku pa ih vodili preko Albanije je možda naslikovitiji dokaz koliko smo platili d aimamo svoju državu.

Ne mozemo mi da iz ove perspektive pojmimo to vreme na pravi nacin. Cimer iz doma mi je pricao da je njegov deda sa 13 godina 1942. godine zapucao u partizane na jugu Srbije da se bori, a niko ga nije silio na to niti su njegovi bili neposredno ugrozeni, jednostavno je osecao da je to njegova duznost, otisao od kuce i obisao je svoje prvi put tek pred kraj 1945. godine (posto je bio i na Kosovu koje su cistili od balista).
Ni pojedinci ni drustvo nisu bili svesni koliko je jedan ljudski zivot zapravo skup.

SemperIdem wrote:Postoji na yt snimak predstave ,,Očevi i oci" - zapažena uloga Djuze Stojiljkovića. Što se Selenića tiče, odlični su mi i romani ,,Pismo/glava" i ,,Timor mortis". Slične su teme kao u očevima: rat, revolucija, posleratna lutanja, smrt, sudar različitih svetova...

"Prijatelji sa Kosancicevog venca 7" takodje, gde je prorocanski kroz alegoriju naslutio raspad Jugoslavije i kako ce Srbi da prodju.
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Postby zvezdaraking » 25 Oct 2024, 10:43

Gledao sam predstavu. Za mene iznenađujuće dobar Đuza u ulozi oca. Mogao bih opet da pogledam za vikend.

Ima sad neka nova u Nardonom pozoristu. Ne znam jel čemu.

U Prijateljima je odlicno opisao mentalitet tih dođoša u bg samo kroz jednu rečenicu: SAMO IM GUVNO FALI.

Na tvoj popis dodao bih i Memoare Pere Bogalja.

Inače u doba kad sam ja to citao upoređivao sam imena ulica kad on krene sa venca na neimar. Mislim da je 90 posto ostalo sa istim nazivom.

Što se tiče Petrovića on je sjajan pripovedač i nema loše knjige. Bar od onih koje sam ja čitao a " Tavanica" je baš dobra.
zvezdaraking

Postby PERA » 25 Oct 2024, 19:19

zvezdaraking wrote:Gledao sam predstavu. Za mene iznenađujuće dobar Đuza u ulozi oca. Mogao bih opet da pogledam za vikend.

Ima sad neka nova u Nardonom pozoristu. Ne znam jel čemu.

U Prijateljima je odlicno opisao mentalitet tih dođoša u bg samo kroz jednu rečenicu: SAMO IM GUVNO FALI.

Na tvoj popis dodao bih i Memoare Pere Bogalja.

Inače u doba kad sam ja to citao upoređivao sam imena ulica kad on krene sa venca na neimar. Mislim da je 90 posto ostalo sa istim nazivom.

Što se tiče Petrovića on je sjajan pripovedač i nema loše knjige. Bar od onih koje sam ja čitao a " Tavanica" je baš dobra.

Sitničarnica je isto vrhunska Goranova knjuga.
Ko glasao sns od ruke mu ništa ne rodilo, rujno vino ni pšenica bijela.
Rđom kapo dok mu je kolena.
PERA

Postby zvezdaraking » 25 Oct 2024, 21:11

citao i to i milim da je imam.
ne znam vise razdavah dosta toga ali mislim da imam i to i Razlike.
zvezdaraking

Postby zvezdaraking » 06 Nov 2024, 22:04

SemperIdem wrote:Ako je na redu ,,Ikonostas" Gorana Petrovića - pročitao sam knjigu prošle godine. Daleko je slabiji roman od Opsade, ali u pitanju je jedan od naših najkvalitetnijih pisaca u poslednjih par decenija, te je svakako vredno čitanja.

Postoji na yt snimak predstave ,,Očevi i oci" - zapažena uloga Djuze Stojiljkovića. Što se Selenića tiče, odlični su mi i romani ,,Pismo/glava" i ,,Timor mortis". Slične su teme kao u očevima: rat, revolucija, posleratna lutanja, smrt, sudar različitih svetova...

Pristojan je Ikonostas. Nije da sam egzaltiran ali ok je.

Uzeh za vikend da pricitam " Jevanđelje po Isusu" od Saramaga od koga bas nista ne citah do sada mada imam kuci negdje Godinu smrti Rikarda Reiša.

400 strana za 3 dana pročitah što mi se od korone nie desilo.

Malo je reci da sam bas uživao dok sam je čitao.

Imam jos par naslova da procitma i onda kad udari led bacam se na njega i hamsena.

Usput malo bacim pogled na vanvremensku Liriku Itake.
zvezdaraking

Postby PERA » 06 Nov 2024, 23:20

zvezdaraking wrote:
SemperIdem wrote:Ako je na redu ,,Ikonostas" Gorana Petrovića - pročitao sam knjigu prošle godine. Daleko je slabiji roman od Opsade, ali u pitanju je jedan od naših najkvalitetnijih pisaca u poslednjih par decenija, te je svakako vredno čitanja.

Pristojan je Ikonostas. Nije da sam egzaltiran ali ok je.

Uzeh za vikend da pricitam " Jevanđelje po Isusu" od Saramaga od koga bas nista ne citah do sada mada imam kuci negdje Godinu smrti Rikarda Reiša.

400 strana za 3 dana pročitah što mi se od korone nie desilo.

Malo je reci da sam bas uživao dok sam je čitao.

Imam jos par naslova da procitma i onda kad udari led bacam se na njega i hamsena.

Usput malo bacim pogled na vanvremensku Liriku Itake.

Meni je Saramago exttra, ali i vrlo težak za čitanhe. Totalno neobičan način pisanja.
PERA

Postby zvezdaraking » 08 Nov 2024, 09:36

Ne mogu da dam neku ocjenu jer mi ovoprva knjiga od njega.
Dijalozi su bez navođenja ko šta govori već idu onako kratkim recenicama i mni se to sviđa jer daje neku dinamiku.
Scena na camcu između Isusa, Boga i Đavola je ja mislim baš zbog toga izuzetna.

Ima u Molitvi od DRaškovića nešto slično kad opisuje strahote čekanja u redu za jamu.

Par stranna bez tacke i zareza.

Inace juče je sahranjen Radosav Petković pa preporučujem ko nije citao Sudbinu i komentare.
Meni u top 10 omiljenih domacvih knjiga.
zvezdaraking

Postby Storm11 » 08 Nov 2024, 11:17

PERA wrote:Meni je Saramago exttra, ali i vrlo težak za čitanhe. Totalno neobičan način pisanja.

Sta bi preporucio od njega, od koje knjige krenuti?

Ja sam dobio na poklon Putovanje jednog slona, ta mi je bila onako nista posebno. Doduse dobio sam je na poklon zato sto sam hteo da citam Saramaga, zbog Portugala, bas stila pisanja, to sto ga je prevodi Tijago Stankovic i slicno, ali pomenuta knjiga mi je ono moze da se procita ali i ne mora, pa bih da popravim utisak :biggrin:
Storm11

Postby PERA » 08 Nov 2024, 16:07

Storm11 wrote:
PERA wrote:Meni je Saramago exttra, ali i vrlo težak za čitanhe. Totalno neobičan način pisanja.

Sta bi preporucio od njega, od koje knjige krenuti?

Ja sam dobio na poklon Putovanje jednog slona, ta mi je bila onako nista posebno. Doduse dobio sam je na poklon zato sto sam hteo da citam Saramaga, zbog Portugala, bas stila pisanja, to sto ga je prevodi Tijago Stankovic i slicno, ali pomenuta knjiga mi je ono moze da se procita ali i ne mora, pa bih da popravim utisak :biggrin:

Ja sam prvo pročitao Slepilo, pa smrt i njene hirove i onda Pećinu, jedno za drugim i onda sam morao da napravim pauzu, meni je vrlo zahtevan za čitanje.
PERA

Postby zvezdaraking » 13 Nov 2024, 17:02

sad se sjetih jedne knjige koju sam davno procitao.

dijego amaniti.

dolazim po tebe i vodim te sa sobom.

odlicna bas.
zvezdaraking

Postby PERA » 14 Nov 2024, 12:59

zvezdaraking wrote:sad se sjetih jedne knjige koju sam davno procitao.

dijego amaniti.

dolazim po tebe i vodim te sa sobom.

odlicna bas.

Ta kmjiga ubija, pitka, dobra, vrh.
Ima dobrih italijanskih pisaca.
PERA

Postby zvezdaraking » 14 Nov 2024, 17:01

ja bih ubio pisca da mi je bio blizu kad sam zavrsio knjigu :)
zvezdaraking

Postby Cvele » 14 Nov 2024, 17:04

Kad ste kod Italijana, čitajte "Tatarsku pustinju" Dina Bucatija.
Cvele

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura